АВГУСТинчета добрички гушкат братчета или сестрички!

• 27 326
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
  • София
Здравейте  Hug.
Преди да започна да гледам "Стъклен дом" да драсна няколко реда.
Гита, бързо да се оправяте с Танти и стискам палци да не заразите Емма Praynig.
Ира, браво на Алекс Peace.
Или, и от мен  fingerscrossed.
Вили, хубаво си решила да ги водиш в бъл. у - ще. Аз съм много "за" децата да знаят майчиния си език, независимо какъв е той.
За ранното изучаване, също съм "за". За два месеца в Германия без никакви усилия хлапетата научиха около 30 - ина думи. Освен това и двамата броят на английски до 10, а на немски до 20. Ани вече вместо да ми отговоря  с "да" или "не", отговаря с "ja" и съответно "nein". Когато пък иска да каже "напротив", казва "doch" hahaha. Сега чакам сестра ми да се уговори с една от най - добрите учителки по немски в София да идва в къщи за да им дава уроци.

Честит имен ден на празнуващите!

# 676
Добро утро   bouquet

Марти, много добре сте решили, не изпускайте момента щом дечицата вече имат интерес към езика. Сигурна съм, че много бързо ще напреднат, пък ако имате и възможност да ги водите от време на време в Германия, за да го практикуват, ще е страхотно за тях.
Тукашното неделно училище още си няма помещение, в което да се състои и чакаме. Ако имах свястна фамилия, при която да ги водя отвреме на време, или която да идва тук, за да общуват на езика щеше да е много добре, но няма и с езика много изостават, дъвчем си все едно и също Rolling Eyes

# 677
Здрасти мацки!!!

ИЛИ,стискаме всички наличнипалци у дома Hug
За ДГ-преместихме я с молба в инспектората,която подадох някога си през Юни.... май беше.Тогава ми казаха,че нищо не могат да направят и следващите комисий са през Октомври,ако тогава нещо стане и....стана HugРадвам се,защото найстина не знам как щяхме да я водим толкова далеч newsm78

Вили,утре сме на консултация,мило Hug

Да питам-как съхранявахте фекалните проби за изследванията.Утре сме от 09:00 ч и аз я взех сега.Сложих я в хладилника,но до кога може да се помещава там Thinking

Гита,оправяйте се бързо Peace

Пива дай малко снимки на Перси.Направо не мога да си представя колко е пораснал Heart Eyes

# 678
Май Димяни беше писала, че я съхранява и нямало проблеми.  Thinking На мен ми казваха, че трябвало да е прясно  Laughing и тичах в лабото след като се изака, но нямах час.

# 679
Едно зъзнещо "здравейте" от мен  cold
Или, страшно се радвам за доброто развитие на нещата! Стискам силно палците и чакам хубави вести и много усмивки от теб занапред!  fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover
Ирка, радвам се, че се включи с новини за Чаровника  Heart Eyes Браво на него и на теб!  Grinning
Гита, оздравявайте бързо! И понеже каза за недоизлекувана кашлица - момичета, не оставяйте недоизлекувани възпаления на дихателните пътища; кашлици, настинки лекувайте до край, защото с времето нещата могат да станат лоши. Аз се напатих това лято от ей такава неизлекувана, пренебрегната кашлица. Ще ви спестя подробностите, но наистина беше сериозно, разбрах какъв ад е да очакваш резултати от биопсия и не спирам да благодаря на Бога, че в крайна сметка съм здрава...
А за ранноезиковото обучение съм твърдо ЗА вече. И аз си мислех до скоро, че е глупаво, като те още майчиния си език не знаят, но се убеждавам всеки ден, че са като попивателни децата. Например в градината на Мая веднъж седмично има занимания по английски, съвсем елементарни, разбира се. Един ден тя си "говореше" по телефона и повтаряше "ОК, бене, ОК, бене". Помолих я да ми каже на български какво казва и тя вика: "Казвам добре". Не съм сигурна, че прави разлика между италиански и английски, за един месец на градина вече започва да говори български и италиански смесено, но знам, че един ден ще обособи езиците и натрупването дори само на пасивен речник е нещо много добро. Макар че на уроци като тези http://www.novatv.bg/bg/videos/view/1594 от съвсем бебешка възраст май не бих си записала детето...
А на нас изследвания за градината не са ни искали, само документ за поставени ваксини трябваше да давам. Никакъв контрол над здравето на децата тук  ooooh!

# 680
И при нас е така, Слънчо, само една декларация от лекар с датите на поставените ваксини. Но пък имаше задължителен лекарски преглед в самата градина преди 15 дни за най-малките (като Антон) и скоро ще има за бъдещите първокласници (за Виктор демек). На този преглед ги мерят, наблюдават колко разбира устната реч и правят тест на слуха, на тези, които говорят. Ние в това отношение пак ще си чакаме, докато проговори.

# 681
Ади на вратичката на хладилника, нищо й няма до сутринта. Аз винаги така съм взимала, когато свърши работата  Whistling.
Как малкия дундьо, пусни снимки  Hug.

# 682
  • В светлината на слънцето
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ, КОИТО ПРАЗНУВАТ ДНЕС! ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ МАЛКИТЕ И ГОЛЕМИТЕ ИМЕНИЦИ!

Валеске, не ползвам никакви идеи за декорацията, сами си ги измислям. Все пак годините занимания (а те са мноооого) с изобразително изкуство и скулптура си казват думата. Имам доста солидна база и подготовка в тази област. Да ме пита човек за чий реших да ги зарежа.  Thinking

# 683
Понеже гледам, че някои от вас харесаха във Фейса мислите на Масару Ибука (аз ги пуснах там  Mr. Green), пускам  цялата статия, а в сайта може да намерите и други много интересни неща.
За Коледа мисля тази година и картичките да си ги направим ние с Мая, пък каквото излезе, такова, бабите все ще се радват. Освен в Крокотак, и тук намерих добри идеи.
Лулу, да ни покажеш и снимки на украсата после, моля Simple Smile
Момичета, моля ви за мнения и по този въпрос - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=536411.0 Детето ми е много близко и ми е тъжно...

Последна редакция: вт, 26 окт 2010, 17:38 от Слънчогледка

# 684
  • ГОре на черешата...
Момичета, да ви  уведомя, че днес след кратка кореспонденция с главната редакторка на сайта, в който имаше откраднати мои снимки и рецепти, същите бяха премахнати. Радвам се на коректното отношение Peace.

# 685
Слънчо, според мен проблемът е сериозен и не бива да се оставя ей така. В тази възраст това може да травмира детето сериозно. Щом не става с учителките, трябва да се говори направо с директорката. Учителките няма начин да не осъзнават ефекта на цялото действие, но явно ги мързи, знам ли. Или просто действат по най-лекото съпротивление. Ако причината за напишкването е основателна, родителите имат пълното право да изискат съответното отношение от страна на персонала, да говорят с директорката, ако трябва с инспекторат. В краен случай да опитат да преместят детето на друго място или в друга група. Лошото е, че детето в тази възраст колкото и да му се обяснява, трудно ще възприеме фактите. За него има просто едно лошо отношение от страна на връстниците, подигравки и потиснатост. И най-милите обяснения, и най-логичните доводи не могат да променят усещанията му в такива моменти. Затова си и мисля, че трябва да се говори с директорката и да се търси отговорност и съответни действия от по-високо ниво и инстанция. Thinking
Мариетка, много се радвам, че проблемът се е разрешил.  Hug Наистина беше много неприятно.
Украсата ще я снимам като му дойде времето. Да видим как ще се получи де, че този път ще имам активни помощници. Иначе миналата година Теди сама направи картичките. Аз й помогнах единствено в изрязването на основата от червен картон. Оттам нататък тя лепеше, апликираше, рисуваше, ръсеше брокат наляво и надясно, сама направи и надписите с пожеланията, защото умееше вече да пише. Не знам дали и тази година ще правим картички.  newsm78 По принцип ние си имаме традиция да правим тематична Коледа още от едно време. Като украса най-вече. Миналата година бяхме на тема феи и fashion. Бях попаднала на цяла серия такива играчки и се получи идеално. Тази година единодушно решихме да са ръчно изработени неща. Та ще видим. Grinning

Последна редакция: вт, 26 окт 2010, 18:02 от lulumba

# 686
  • Stavanger,Norway/ Varna
аууу форума днес е ужасен при мен, по 5 минути ми се зарежда една страница, нервите  ми изкара.

Много ви завиждам, че може да си водите децата на танци и спорт. Тук толкова малки не ги взимат,а много искам да запиша Йована на танци, по- скоро балет, много обича, голям афинитет има към балета и класическат амузика. По цял ден може да танцува, като и пусна класика от ю тюбе. Разпитвах се, но тук ги приемат след 5 годинки  Tired

Относно изучаването на езиците от рано- твърдо за  Peace. Когато Йована ми се върна след два месеца отсъствие от Сърбия, говореше само сръбски и то така чисто и граматически правилно с всичките му там падежи, че чак се хванах за главата тов амоето дете ли е.  Shocked Точно за месец, напълно си възобнови българския, започва все повече и норвежки да говори, а него го беше забравила напълно. Дажеднес като я чух в градината, много се изненадах  Laughing. ноо като го няма тати сръбския и сега мина на заден план, просто никъде не го чува, само по скайп от баща си и не го и говори. Сигурна съм, че в момента, в който се върне тати, ще заплямпа и неговия език. Наистина са като попивателни, страшно бързо запомнят и възприемат и учат езиците с акцента директно. имате ли възможност, записвайте ги  Peace

Мариетка добре, че са ги махнали. Поне обяснение защо са ги ползвали, че и на другите момичета от темата в готварския, и извинение, получи ли  newsm78 Браво на Елис, че ти каза   bouquet

Слънчо, много кофти ми стана за детенцето. Как може да са толкова безчувствени и нетактични и това са уж хора с педагогическо образование. Не ги е срам, човек им поверява децата си, може ли такова нещо. За съжаление, незнам как може да се помогне, затова и не писах по темата  Rolling Eyes

# 687
  • ГОре на черешата...
Бобче, главаната редакторка няма как да ми даде обяснение за действията на трети лица.
Важното е, че излезе коректна и реагира незабавно.

# 688
Слънчо, проблема с детето и пишкането не е за пренебрегване ! За него е достатъчна мъка и родителите не бива да го оставят там да се травмира допълнително и да се затвори в себе си ! Или да сменят градината или много сериозно да говорят с персонала, че това не е каприз, а сериозен проблем, който може да трае с години и да изискат промяна на отношението. Или пък да си прибират детето да спи у дома. Дано твоите познати успеят да се справят с положението, че ми става жал за момчето.

# 689
Бобче, то и тук почти не приемат деца под 5 години за танци и спорт. Такива "екстри" има в градините обикновено. Но и там за някои от нещата имат ограничения, просто са преценили, че възрастово не стават. Например: таекуондо. Треньорът, който води часовете е категоричен, че на 3 години е невъзможно да се концентрират в този спорт. Каза, че за него е неморално да прибира парите на родителите за нищо. Така че таекуондо започват чак от втора група, тоест от 4 години. Плуването, на което ходи Теди и което е с персонален треньор, извън градината и на нормален басейн, а не детски, пък е категорично след навършени 5 години. До нас е Денс академи центъра, това са тези, които обучаваха звездите в тв риалитито Dancing Stars. И там имат ограничение от 5 години за доста от танците. В музиката пък абсолютно не приемат под 5 години по други причини. Абе явно имат основание повечето специалисти за тези ограничения.  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт