Истанбул 2

• 88 010
  • 746
  •   1
Отговори
# 105
- Лоша мама, четеш ли?  Simple Smile

Чета, чета и то с голям кеф Simple Smile Много ти благодаря Пина, страхотна атмосфера пресъздаваш . И снимките са ти чудесни и ти, много ти отива този цвят коса   bouquet
И за въздуха на Орхан Памук благородно блазея и аз го обичам.
Как успяхте да видите толкова неща? С какво се предвижвахте между кварталите?
Това кафе Пиер Лоти много готино, къде е обаче, не разбрах?
От сърце ти пожелавам да пътуваш много, много.

гъбка, прекрасни снимки   bouquet

Момичета, при вас в тази темичка много приятно, дори и да не пътува човек натам си е удоволствие да ви чете  Simple Smile

# 106
Радвам се, да съм ти полезна!  Simple Smile

Бяхме за 5 цели дни, затова имахме повечко време. Предвижвахме се с градски транспорт. Купихме си акбил депозират се 6 лири, когато върнеш джаджата ти ги връщат. Ние не успяхме да върнем акбила, сега го ползвам за ключодържател. Зарежда се някаква сума в него и от там нататък с него плащаш за всякакъв транспорт - за трамвая, когато се влиза на спирката, в автобуса до шофьора има машинка, за фериботи, за метро, за лифта до Пиер Лоти, за всичко. Всеки път машинката показва каква сума ти взима и колко остатък имаш. Ако ползваш два транспорта в рамките на час и половина (или повече  Thinking ) има намаление - вместо обичайната цена от 1,5 лири взима 75 куруша. Аз изобщо не мислех, че това може да ни е от полза, но се оказа, че почти постоянно ползвахме намаления, често се прекачвахме и така похарчихме много по- малко пари, от колкото аз бях предвидила за транспорт.
Градския транспорт е много на често, има безброй линии и маршрути, но като всеки градски транспорт си е гъчканица, ако превозното средство няма климатик си понамирисва в жегата. Има някои спирки в града - Таксим, Кадъкьой и други вероятно, които са като гара разпределителна  Simple Smile В Кадъкьой спирката има 2 терминала, а всеки терминал има по 6-7 перона. На всеки перон има табели, кои завтобуси тръгват от там - обичайно по 5-6-7 автобуса тръгват от перон. Лесно се оправихме, но в първия момент се стреснахме, особено когато не откривахме нито един от автобусите, които тръгват за Чамлъджа (бях записала 4-5 линии, които са подходящи), тогава забелязахме, че малко по- натам има още един терминал и там вече открихме.
На Чамлъджа има и хубав панорамен ресторант, паркинг - изобщо условия за добро прекарване, както ти се интересуваш евентуално за почивка, вместо за едно бързо обикаляне, като нас.

Пиер Лоти се намира към края на Златния рог, след 3-тия мост. Ако гледашкарта, точно над квартала Еюп. То е една скала/баир, по който има гробище. Кафенето е над гробището - има алеи туристите се разхождат и из гробището. От самото кафене гробището не се вижда, вижда се от лифта и от улицата.

Гъбка, заедно сме били на Принцовите острови, но не съм ви видяла.  Simple Smile  Ние бяхме по същата програма, но от Варна. Караджъ не искам да ги коментирам. Ние ползвахме само транспорта и настаняването, нямам никакви впечатления от другите им мероприятия, но мога да предположа как са протекли, предвид това на което станах свидетел.

# 107
Пина   bouquet

# 108
Две клипчета, макар и с доста лошо качество, но са правени с телефон. Кратки са, но за атмосфера  Wink

Улични музиканти на Бейолу

Вечерен езан, Йени джами, Еминьоню

# 109
А аз видях къде на майната си  Embarassed се намира летището, до което ще летят нискобюджетните полети от София. Нищо не е, на 26 км от моста Ататюрк...

Всъщност се намира на 50 км. от Таксим.
Има шатъл бус на всеки 30 мин.  и по разписание разстоянието се взима за около  1 час според трафика в момента.
Шатъл буса струва 13 TL one way.

От София по въздух до летището пък са около 400 км.

Всичко това сравнено с 10-те часа път с автобус ми се вижда прелестна алтернатива.
Ако редовно се намират билети на цени 30-40 евро мисля  автобусите от София да ги оставим само на хората с дисагите Simple Smile))

# 110
Добре дошла pina . Виждам , че сте прекарали страхотно и сега е момента да те попитам някой практични неща.
За Чамладжъ са автобусите 14 нали  ( номерата дето и преди сме ги коментирали)?
Помниш ли колко е долу-горе като време пътя до парка и колко време отнема изкачването до самия парк ?
Спирката е Çamlıca Turistik Tesisleri ?
Оттам с ферибота ли се върнахте  ?
Ние ще сме на Таксим и сигурно от парка ще сме с автобуса де...

Пиер Лоти нещо не ме грабва особено и направо го зачерквам. Виждам отдолу и нещо като индустриални райони по Златния Рог.
За сметка на това ми даваш добра идея за Arnavutköy и ако има време непременно ще стигнем дотам.
Ходихте ли до Левент ?

И последно има ли автобуси дето да тръгват от Султанахмет ?
По картата на градския им транспорт най-близката спирка за  в посока Златния Рог -  Фенер , Балат , Еюп ... ми я дава от Еминюню
 ( малко след моста Галата)

Последна редакция: пн, 27 сеп 2010, 19:22 от mallkata

# 111
  • София
Pina, много хубави снимки и разказ! И добре, че ги видях, че да разбера, че и ние сме ходили в еврейския квартал  hahaha. Снимала съм същите сгради и сергии  Laughing. Там обаче, много страшно ми се видя. Паркирахме колата в една от уличките с всичкия 2-седмичен багаж. През цялото време се чудехме ще си я намерим ли на връщане  Laughing. Разгледахме нашата църква и  Вселенската патриаршия и почти бяхме стигнали до колата, когато някакви се сбиха  #Crazy. Ама бой като по филмите - с крещящи жени, деца...  #Crazy. Почти на бегом се качихме в колата и побързахме да се махнем.

И във връзка с квартала - знаете ли каква е тази красива сг … 72;да, която е на заден план? Виждаше се някъде между нашата църква и патриаршията. За съжаление нямахме време, за да отидем до нея  Sad. Отдалечените места ги бяхме оставили за последния предиобед, че да ги обиколим с кола на път за Анкара  hahaha.

Гъбке, значи не сме само ние ненормални по котките. Имаме повече снимки на котки, отколкото на забележителности  Laughing. Чудесни снимки!  Hug

Последна редакция: вт, 28 сеп 2010, 01:15 от tania67

# 112
За Чамлъджа са тези, които сме коментирали, но ги преписвам пак от тетрадката (аз си имах тетрадка и там подробно си бях записала всичко, нещо като пътеводител си бях направила Simple Smile ) -   14F/13B/14D/14K/14R/14Y. В случая автобус 13В тръгваше от друг перон и ние отидохме на перона, от който тръгваха най- много автобуси. Всички тези автобуси са на по 10мин и се получава така, че дефакто на всяка минута тръгва автобус, който ви устройва - няма никакво чакане.
За съжаление не засякох колко време сме пътували, но може би от сорта на 30-40мин  Thinking Там няма задръствания и автобуса хвърчи доста бясно. Не спира на всяка спирка, ако няма хора за слизане и качване. Трябва внимателно да следите имената на спирките, за да не изпуснете. Може да питате шофьора за спирката, така хем да знае, да ви спре, ама пак трябва да се натиска бутона за слизане. Аз така започнах да практикувам в един момент, качвайки се питам шофьора - Чамлъджа? той кима утвърдително и готово. Ама трябва да произнасяте имената коректно, защото иначе не ви разбират.

До Кадъкьой (от Кабаташ), от където взехме автобуса за Чамлъджа се пътува 12мин с ферибот - много е близо. На връщане не бяхме с ферибот, а с автобуса. Минават сигурно 10 автобуса, с последна спирка Таксим, на автобуса има табела с името на последната спирка, така че веднага ще ви стане ясно. Може пак да питате шофьора - Таксим?, за да сте сигурни.

Сега за спирките - значи, има спирка Чамлъджа (Camlica), която ми се стори май по- удобна  Thinking Точно в подножието на хълма. ама са адски стръмни баири и не зная има ли алея, стори ми се, че има. Ние слязохме на Çamlıca Turistik Tesisleri, но при слизането бяхме в нищото  Thinking Изобщо не знаех какво ще правим там. Добре, че се мяркаха кафеви указателни табели, та тръгнахме по тях. Има за вървене, като разстояние не е кой знае какво, ама е баир. Хората си ходят с коли масово. Ние бяхме единствени пешеходци, но поне тротоар има. Пътя върви между големи къщи/вили, доста се съмнявах дали сме на прав път. Нямаше и кого да питаме. Парка е ограден, по целия път има ограда, а зад оградата високи борове и други дървета, така ще познаете, че сте на правия път. Вървят таксита постоянно, ама ние се качихме пеша.
На връщане, има една мъчника градинка с 2 пейки и под нея улица. Там, на ъгъла е спирката за на обратно - доста по- близо от тази за пристигане. Табелката е нищожна и изобщо не се вижда. Случайно я мярнах и пак не повярвах, че това е спирка, но питах едно момче и той потвърди. Е, докато се чудех минаха 7-8 автобуса, като някои спряха и тогава бях сигурна, че това ще да е спирка. В цял Истанбул по- невзрачна и неуказана спирка от тази не видях!  Simple Smile

Няма автобуси от Султан Ахмет! Там минава само трамвая, улицата е затворена и за коли въобще (и туристически автобуси). Района е пешеходен и трамвая е едиственото, което се допуска. От Еминьоню са автобусите за към Балат, Еюп. За Фенер кое те интересува? Защото има автобуси от Таксим, които спират на Аксарай, а от дясната страна започнва квартал Фенер. Ние го обходихме пеша, но и няколко пъти ползвахме автобус от таксим до Аксарай, тъй като хотела ни беше наблизо, но не във Фенер, а от другата страна.

До Левент не сме ходили.
Арнавуткьой беше много модерен район, само млади хора, но много елегантни, не тип студенти и ученици. Атмосферата беше средиземноморска - сгради, улици, самите заведения - нищо ориенталско.

tania67, и аз я гледах тая сграда и не я знам какво е, нямахме сили да ходим до там. Нашата църква, имаш предвид Св. Стефан? На нея се  нагледах, вече 3 пъти  Tired  Ех, че ме е яд, че не намерихме синагоги, ама нямахме сили за още обиколки и както казваш, притеснявахме се да не се изгубим безвъзвратно, че страшни лабиринти. Добре, че сте си открили колата.

И ние имаме много снимки на котки, също и на кучета, обичаме всякаква улична твар  Simple Smile ама не ги слагам, че ме е срам, пък не съм била сама  Party

Последна редакция: пн, 27 сеп 2010, 19:53 от pina

# 113
pina  Hug

По  " Баадат" ползвахте ли някакъв транспорт или всичко на юруш пеша  Laughing ?
Видях , че има и ферита по Златния Рог , та може би ще е по-живописно от автобусите...

Последна редакция: пн, 27 сеп 2010, 20:15 от mallkata

# 114
  • Varna
Ей, за тВа, кака ви ДелтЪ не е спирала да оди по Истанбул от 10 години Wink кЪт сЪ ФлЮбих в тоя град и край!!!!

# 115

pIne-Добре прибрали се ! МНого се радвам , че успяхме да пием макар и само един чай(кафе) Mr. Green Laughing. Страшну е нашу Пина Laughing - видях и тетрадката, и записките, и картите ... Дай Боже до нови срещи Hug

Пиер Лоти e едно от любимите ми места в Истанбул. Само малка поправка, кафето е ВЪВ гробищата (зависи кой къде и на коя маса е седял - кафето е доста дълго, но където и да седнеш отвсякъде има гробища - под, над, зад, до масите на 2 метра или на 20). Не е страшно; на мен лично ми действа успокояващо. Значи следващия път ще ви водя групово Mr. Green - може и да си промените мнението Thinking Laughing. Задължително симитът и чаят ще са налице  Wink.

Delte, Ange - Wink  Hug

mallkata-По Bagdat cadd. -  пеша, коли и 8-10 местни жълти тakcuта Peace.
http://wowturkey.com/t.php?p=/tr162/ulas_DSC036532.jpg
http://www.kadikoylife.com/foto.php?foto=admin/userfiles/haberle … p;e=144&b=100
http://www.kadikoylife.com/userfiles/cad%20%282%29.JPG
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Ba%C4%9Fdat_Caddesi_16.jpg
http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Ba%C4%9Fdat_Caddesi_15.jpg
http://tr.wikipedia.org/wiki/Dosya:Ba%C4%9Fdat_Caddesi_17.jpg

...И във връзка с квартала - знаете ли каква е тази красива сграда, която е на заден план? Виждаше се някъде между нашата църква и патриаршията. За съжаление нямахме време, за да отидем до нея  Sad.

Tania - ToBa e Fener Rum Erkek Lisesi(Rum Lisesi (Kırmızı Mektep))(Phanar Greek Orthodox College)  Wink :
http://arsiv.ntvmsnbc.com/modules/yakinyerler/i/fener/05.jpg
http://img46.imageshack.us/i/kuluvardsc02049zg9.jpg/
http://www.fatih.bel.tr/images/photos/rum_lisesi.JPG
http://farm4.static.flickr.com/3401/3180339517_b4b8db74b8_o.jpg

http://istanbulstreets.wordpress.com/2010/04/11/balat-fener/
http://en.wikipedia.org/wiki/Phanar_Greek_Orthodox_College
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B … D0%BE%D0%BB%D0%B0
http://www.frl.k12.tr/Default.aspx

Wink

Последна редакция: пн, 27 сеп 2010, 21:22 от bz

# 116
  • София
bz, благодаря!   bouquet  От близо изглежда още по-хубава! Да имах и поддръжници   #Cussing out. Нямаше да загубим много време ... Sad

# 117
Явно не сте ползвали пътеводителя на СофтПрес.
Там сградата на гръцкия колеж е достойно отбелязана и се споменава факта , че поради гоненията навремето всъщност сега там учат минимален брой гърци.

Някъде четох , че Пиер Лоти е въртял греховна любов с омъжена туркиня , което за онези времена  сигурно е било...
Май беше в някое от радио предаванията на ТРТ.

# 118
  • Казанлък of all places
Някъде четох , че Пиер Лоти е въртял греховна любов с омъжена туркиня , което за онези времена  сигурно е било...

Смята се, че "Азияде", първата му творба , описва точно тази връзка.

БЗ, много ценна схема!   Hug

ПО въпроса за летището - умишлено помолих колегата като минахме моста да занули километража, защото на път към Анкара се минава покрай въпросното летище. 26 км е по километраж на Мерцедес по шосетоSimple Smile . За задръстванията както знаете, никой нищо не може да предвиди. Всъщност, тук има хора, които са били на Формула 1, а пистата все пак е на една истанбулска ръка разстояние от това летище. Аз като не съм била , и си се впечатлявам.
Между впрочем, мислили сме за "азиатски" престой в Истанбул, но никога не съм обследвала цените на хотелите от тази страна. Май е време...

Последна редакция: пн, 27 сеп 2010, 22:18 от angelina.bgk

# 119
Смята се, че "Азияде", първата му творба , описва точно тази връзка.

(Др. седмица ша ходя да я търся книгата я по Истиклал, я по Баъдат ... тоз форум страшен, като ти влезе муха в главата  и нЕма отърване Whistling Mr. Green)

Общи условия

Активация на акаунт