Истанбул 2

• 87 992
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
Аз не можах да го оценя Пиер Лоти  Thinking  Много го харесвах по филмите, най- вече на 1001 нощ го показваха, Онур и Шехерезада се влюбваха там  Simple Smile  Дали от толкова снимки и филмови кадри, на живо не можа да ме грабне. Не съжалявам, че му отделихме време, приято е, все пак.

# 91
  • Казанлък of all places
Боже, и това ли е било по филмите?!

# 92
Ех, Андже, ми то от там тръгна, бе!  Simple Smile От къде, мислиш, всички съфорумки го знаят  Grinning Масови припадъци имаше по сцената, на която прихвърчаха първите искри между Онур и Шехерезада и всички искаха да знаят кое е това магично място. Кака БЗ даваше информация и разяснения в темата и така. Аз също от там го научих  Wink

# 93
  • Казанлък of all places
Ужас!  Sunglasses А аз го научих покрай литературата, свързана с Османската империя...

# 94
За трети път съм в Истанбул, но сега осъзнах, че преди нищо не съм видяла. Писала съм и по- рано, че площад Султан Ахмет, Капалъ Чарши (най- сетне намерих един час и за там), та дори и Бейоглу (Таксим, Истиклял) са много малка част от града и живота му. Добре, че бяха няколко съфорумки, за да получа информация, идеи, насоки, макар сама да си оформих програмата, да си намерих транспорта и да се подготвих, за много от местата не би имало от къде да науча, за да мога да ги посетя.
Очарована съм от азиатската част! Бостанджъ, Баъдад джадеси, Кадъкьой, Чамлъджа. Най- много ми хареса първата половина на Баъдад джадеси, когато се тръгва от Бостанджъ, до към средата, в посока Кадъкьой; също Кадъкьой, както пристанището, но и карето навътре. Още много имаше за разглеждане и разхождане там, но времето все не стига.

по Баъдад джадеси  1..  2..  3..

Направихме много малко снимки, защото ни мързи, не умеем, а фотоапарата ни е много смотан. Няма да получите никаква представа за нещата от моите снимки, но все пак ще ви ги покажа  Simple Smile
По въпросната Баъдад имаше много красиви стари сгради в началото, зелени, спретнати градинки, широки тротоари и магазини, магазини... Зара, Маркс енд Спенсър, Долче и Габана...

изглед от пристанището на Кадъкьой, от зад се вижда Европа  същото място, но отзад се вижда първата азиатска гара Хайдарпаша  Хайдарпаша

Kaдъкьой  1..  2..  2..  3..
Района беше с малки калдъръмени улички, отвсякъде висящи брашляни, ресторантчета, много книжарници и антикварни магазинчета. Имаше и рибен пазар.
На Кадъкьой цените са доста по- ниски, отколкото в Европа. На пристанището ядохме чуден балък екмек, смятам по- хубав от този, на Еминьоню, а цената му беше 2,50 лири, срещу 4 лири на Еминьоню  Wink Дори цените за паркиране на автомобили бяха по- ниски - 3 лири на Кадъкьой срещу 5 лири на Каракьой (примерно).
Туристи има много малко, почти никакви, а по Бостанджъ и Баъдад джадеси - изобщо. На Чамлъджа също само турци и абсолютно никакви чужденци. Там панорамната гледка се оказа, че надминава значително очакванията ми. Снимките в нета изобщо не успяват да предадат картината в действителност. Много по- ясно, по- живописно и впечатляващо е, допълнително от това, че вървейки, след тежкия баир, измежду клоните на дърветата като някаква магия изниква и се разкрива тая панорама, все едно някой я е подреждал и аранжирал специално. А, панорамата е 360*, от обратната страна се виждат безкрайните квартали и постройки на Азия, но и Мраморно море с Принцовите острови също. Със скапания фотоапарат колко мога да заснема и покажа...  Confused

Чамлъджа парк  панорама  1..  2..  3..  4..

# 95
Чудесни са ви снимките и си личи, че сте били на прекрасни места. Блазе ви (както е прието да се казва)  Laughing

# 96
Мерси, Сладка хапка!

Сега нета се тутка и компютъра нещо се опитва да забива, точно когато искам сума неща да покажа и напиша..., трябва да ми е трудно...

Преди да се прехвърля в Европа, нали споменах Принцовите острови  Wink  Имах план да посетим Бююкада самостоятелно, както всичко друго, но от агенцията ни задължиха да се включим в техния тур, та те ни заведоха на Хейбелиада.

по пътя от ферибота  1..  2..  гледка от Хейбелиада към друг остров  мекериви котки на Хейбелиада  врата на стара къща  къщата на вратата  друга  1..  2..

# 97
  • Казанлък of all places
Какво ми обясняваш! Много са ти добри снимките даже! Завид!
От малкото което съм видяла, поддържам мнението си,че най-европейската част на Истанбул е на азиатския бряг Simple Smile.

Пине, продължавай с къщите! И с вратите !

# 98
Еееех, Андже, аз те забравих тебе  Embarassed Embarassed  Няма как да продължавам, не сме снимали други.
Да, азиатската част е много европейска, дори прекалено на моменти. Първата част на Баъдад джадеси, която извървяхме, приличаше на северна Италия - толкова европейска, та чак северна. Подразбира се, че такова нещо като забрадки няма, моментално си намираш английскоговорящ да те упъти. Там има къщи, същите като на островите, но доста по- малко са останали, притиснати от новопостроените.
Докато пътувахме към Чамлъджа, а то е доста път, погледахме и още от Азия. Минава се и през промишлени райони, неугледни места, но пак по европейски. Няма ги старите джамии (даже почти няма джамии), старите пазари и атмосферата бяга. Предполагам около 20-30км от азиатската част сме прекосили, но това е 1/10, може би и пак нищо не сме видели. Убедена съм, че тези, които са родени и живеят в Истанбул, и те не са видели всичко, така че  Simple Smile

# 99
  • Казанлък of all places
А аз видях къде на майната си  Embarassed се намира летището, до което ще летят нискобюджетните полети от София. Нищо не е, на 26 км от моста Ататюрк...

# 100
А, аз отдавна съм го видяла къде е...  Simple Smile  Може да са 26км, ама по въздуха  Simple Smile По улиците няма начин да е само толкова. Все пак, смятам, че сравнително бързо ще се изминава, особено с директните автобуси, защото в Азия май няма чак такива задръствания, ако изключим моста, разбира се. Добре пътувахме с автобусите из там, та дори и по моста. Не мога да кажа същото, за трасето към Емиргян  Rolling Eyes  От Арнавуткьой да бяхме слезли и да бяхме ги вървяли пеша тия километри, по- бързо щеше да стане.... И по обяд и вечерта - все тая  Tired

# 101
Много хубави снимки  Simple Smile Благодаря, че ги пускате, защото така човек има възможност да попътува виртуално  Peace

# 102
За европейската част да започна с това, че не направих нито една снимка в Нишанташъ!  Embarassed Ужасно много съжалявам в момента, искаше ми се да споделя впечатления от там и специално за Дона (  Simple Smile ). Мога да го опиша съвсем лаишки - хълмист район, но с леки баири, тъй като Истанбул има безумни наклони, наложи ни се да изкачим доста от тях, както и да слезем. Имаше надолнище, на което сериозно се замислих да седна по дупе и да се суркам надолу, това по асфалта - е, нечовешки наклони! Не знам как се движат колите там, особено зимно време, живущите в района ги съжалявам - жилищен район е, ние се заблудихме на път към Ъхламур, объркахме се по 2-те карти, които носехме, ДжиПиЕс-а не ни позиционираше и дори твърдеше, че няма такава улица в Истанбул...  Confused Та, да се върна на Нишанташъ - понеже започнах със сравненията, да кажа, че той ми заприлича на Париж. Не съм била в Париж, но по филмите, по снимките съм виждала едни такива спретнати малки улици, с дървета, с невисоки сгради, на по около 4 етажа, градски тип, може би от около началото на 20-ти век или края на 19-ти, не ги разбирам тези неща. От двете страни магазинчета, заведенийца, които в единия край на района се превръщат в заведения и магазини от тежката артилерия - Луи Вюитон, Хермес, Ролекс и други непознати за мен. Забрадки - никакви! Наистина този път ми се стори, че почти никоя жена в Истанбул не се забражда, явно заради районите, в които прекарахме повечето време. При предишните си посещения съм била основно на историческия полуостров, а там забрадки много. Сега ми се стори, че освен около Еминьоню и Египетския пазар/Капалъ чарши, другаде забрадени няма  Thinking Обратно на статистиките, че все повече забрадени жени се появяват в Турция като цяло, аз видях обратното, но то се дължи на субективните ми наблюдения.
Предвид, че Нишанташъ е родното място на Орхан Памук, а на Хейбелиада ни казаха, че има лятна къща там и си живее там, то успях да подишам доста от неговия въздух  Simple Smile
Другото място, на което не направихме нито една снимка (  Confused ) е парка Йълдъз, който е много красив, много зелен, изключително тих, спокоен и почти пуст - Лоша мама, четеш ли?  Simple Smile Там набързо минахме покрай Малта кьошкю и Чадър кьошкю и се спряхме в двореца Йълдъз. Пак чуден двор и вътре има какво да се види, в тази тема, преди 4-5 страници, може би, бяха дала клип, който подробно показва залите и обзавеждането вътре. Входа е само 4 лири  Simple Smile
Друго интересно място, евтинджос, с вход 1 лира (  Shocked ) е Ъхламур. Той представлява малко паркче, но много зелено и поддържано, изключително спокойно, с 2 кьошка, в дъното кафене на открито. И за него съм писала по- напред. Ето малко снимки от въпросния Ъхламур, за който толкова трудно се ориентирахме:
1..  2..  3..  4..  5..  6..  7..

Ортакьой  Емиргян - след втория босфорски мост, който се вижда зад гърба ми - много красив и спокоен район, за разходка край Босфора, това във връзка с филмите и спокойните крайбосфорски алеи, които показват и тука в темата се чудехме има ли ги? Е, има ги и са доста, около Бостанджъ, Кадъкьой, Емиргян и други, които лично не съм видяла, но може да се ходи с километри, чисто е и има пейки. Тук таме се продава симит и чай, но на рядко са търговците.  1..  2..

# 103
Върнахме се и ние от Истанбул-петте дена изминаха толкова бързо,времето там все едно тече двойно по-бързо.
Видяхме прекрасни неща-Златния рог,кулата Галата,дворците,любимите ми котараци който бяха грижливо намачкани  Heart Eyes,пробвахме интересна храна.
Дойде ми в повече настойчивостта на продавачите и келнерите,шума ,но предполагам че е част от чара на града.
Слагам любимите ми снимки,защото останалите са ужасно много.

http://picasaweb.google.com/mihailkostadinov/092010#

От агенцията -Караджа турс се постараха максимално да ни съсипят прекарването.
Качиха ни на стар и ужасно неудобен рейс,после хотел Спорт  беше страшно мизерен-със стари мебели,съсипана баня ,всичко изглеждаше мръсно и неподдържано.
На закуска обслужващия персонал ни броеше храната и ни правеше забележки колко си взимаме,като се има в предвид че не се бяха престарали с разнообразието-домати,краставици,сирене,маслини и някакви дребни закусчици.
Ексурзоводът ,който ни пратиха първия ден не говореше добре български и лекцията му беше много несвързана ,загуби ни ненужно много време -спираше се едва ли не на всеки камък и измисляше странни истории.
На връщане още отначалото рейса почна да прави проблеми,но шофьора вместо да поиска да изпратят друг кара с 50 километра с час до Одрин-което ни отне 6 часа,там 1 час ремонтира рейса и после още 6 часа до София ..та общо 13 часа-без климатик.
Екскурзиите им са ненужно скъпи,а обяда на принцовите острови си беше живо обирджийство-за цена 28 лева получаваш риба със салата ,която в менюто на заведението струва 15 лева.

# 104
Така популярното кафене Пиер Лоти -  1..  2..  3..

След като цял месец проучва синагогите в еврейския квартал Балат, накрая не само не успях да вляза в нито една, а дори не успях да намеря нито една  ooooh! Embarassed  Квартала е с обичайните много тесни, много стръмни улички, криволичещи и образуващи истински лабиринт. Евреи видях, учудих се колко са консервативни. Изобщо района изглежда все едно са в забутано селце на края на света, преди 100 години, а всъщност е в центъра на Истанбул.   1..  2..  3..  - района, който съм снимала е малко по- очупен, където беше дълбоко консервативно не посмях да извадя фотоапарат, бездруго ми гледаха с неодобрение голите глезени и лакти  Simple Smile

Стъмва се над моста Галата  -  1..  2..  3..  4..  5..    но на Бейоглу живота никога не спира   1..  2..  3..  4..  5..  6..  7..

Разкошен район ми се видя Арнавуткьой, имаше един мегдан, страхотна атмосфера, заведения край Босфора. Някой питаше за хубаво заведение, на което ходят местните - е там е мястото!

Общи условия

Активация на акаунт