Истанбул 2

• 87 998
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Абе то че не е само към БГ това с клането - ясно, ама си е клане.
Въпросът е не сега да търсим оправдание за миналото, а да го гледаме като минало.

# 391
Въпросът е не сега да търсим оправдание за миналото, а да го гледаме като минало.

Точно , на мен ми е интересно от историческа гледна точка без да влагам много емоции.
А и в средновековна "цивилизована" Европа е пълно с примери за гонения и убийства.

# 392
То и в цивилизования, демократичен 21-ви век - също. Само някъде се стараят да е замаскирано, другаде и това не се стараят.

Наистина съм расла с убеждението и внушението, че е било само към българите и е било тенденциозно.

# 393
  • Казанлък of all places
Пино, ще те бия.  Grinning Mr. Green Филмът е поне 5 годишен, да не говорим,че е по книга! И книгата е в пъти по-хубава! КАто връщаш Чамироглу , питай за Борис Акунин и "Турски Гамбит".

# 394
Е, аз като казах нов, нямах предвид таз годишен, имах предвид, че не е от преди 20-30 години.
Прочетох, че е по книга, ама не мога да прочета всичко, което ми препоръчваш наведнъж, освен това имам собствени набелязани книги, преди това  Wink  Изобщо не мога да прочета цялата библиотека, ама-ха  Simple Smile

# 395

Точно , на мен ми е интересно от историческа гледна точка без да влагам много емоции.
Да, аз също. Но при мен е въпрос на дългогодишно... възпитаване на чувствата, да го наречем  Simple Smile И да, сега щом някой мустакат чичко ме нарече комшу, аз виждам в него просто комшу, а не някой, чиито дядовци са клали моите. Но едни определени музики продължават да ме карат да настръхвам... тия със зурните.

# 396
  • София
 Здравейте девойки, с питане съм някой летял ли е с Пегасус до Истанбул и летище  Сабиха Гьокчен, на което се каца има ли метро станция? Да сподели опит така да се каже  Laughing
Моля да ме извините , но..вие сте много обхватни и обширни , намерих си информацията  Laughing
Отделно ме зарибихте и ви отделих цял следобед за четене и разглеждане на снимки  Hug Hug

Последна редакция: нд, 24 окт 2010, 16:07 от pitia

# 397
Няма метро , но има шатъл бус до Таксом.
50 км. и пътува около час.  Цена 13TL

Другия вариант( по--бавен) е с градски автобус до Кадъкьой и оттам с ферито до Еминьоню.

# 398
Нали тук все говорих за синагогите в Истанбул и как отново, за втори път не успявам да вляза в синагога там, та днес получих радостна вест, че скоро ще мога да вляза във варненската ашкеназка синагога, която е вече напълно възстановена и скоро трябва да проработи! Да не повярва човек!  Simple Smile  Преди това ми докривя, като видях на какво прилича по- голямата и по- стара (1890г построена) сефарадска синагога...  Sad  за нея май няма шанс, а тя е по- сериозният културен паметник.

# 399
  • София
Благодаря на Анджелина за поканата в темата  Hug
Благодаря на mallkata за инфото.
Благодаря и на Пина за Турски Гамбит, много вдъхновяващо , Джаник Файзиев в ролята на режисьор , в студиото на Никита Михалков, Ногу свело с музиката....тъчна ми нежната струна.
Ето един поздрав от мен
клип на Ногу свело парчето Идем на исток от Турски гамбит http://www.youtube.com/watch?v=oo7kIi9obJo
И още един въпрос
Някъде напред четох , че някой имаше идея да наема апартамент в Истанбул, ако има точна инфо моля да я предостави  Praynig. С намерение съм да наема апартамент за 1 месец и туристическите цени , някак не ми отърват на психиката  Money
http://www.youtube.com/watch?v=vAfsIXz36KA&feature=related
Не можах да се въздържа  Hug Laughing

Последна редакция: ср, 27 окт 2010, 10:42 от pitia

# 400
  • Варна
Върнах се преизпълнена с впечатления. Времето беше прилично, но недостатъчно. Снимките, които донесох са срам за фотографията, но да сте виждали някъде екскурзовода хем да снима, хем да говори  Thinking

Очарована, очарована, очарована. Другият месец пак ще ходя. Нямам търпение. Черпя една снимка. Интересен поглед към Айя София.

И едно въпросче. На египетския пазар си купихме някакъв гъст сироп в бутилка от минерална вода. Купихме го от сергията на прекрасните трушии. Според мъжа ми това е сок от нар, но не е сладък. Идея какво е и за какво може да се ползва.

# 401
Кали, снимката е много идейна!  Peace  Група ли води? Да не бяхте на тимбилдинг?  Wink
За сиропа не знам.

# 402
  • Казанлък of all places
Сокът от нар се използва за подправяне на салати, вместо оцет. Много полезно. Не очаквай да е сладък.

# 403
  • Варна
Ходихме само двамата с мъжа ми. Използвахме фирма за пътя и нощувките. Цената беше повече от прилична. Организацията беше като за хора тръгнали на шопинг. Никакво инфо, малкото мероприятия, които се предлагаха бяха на отказваща цена. И всъщност нищо и не се състоя.

Бях се подготвила за ходене и разказване, основно с ваша помощ, за което благодаря. Имах два туристически справочника и две карти от предни пътувания.

Съжалявам, че моят мъж се плаши от опашки и по тази причина отпадна Долма Бахче, но за негова сметка влезнохме в Бейлербей. Не съжалявам, защото ми беше ново, имаше екскурзовод на половин час, като се редуваха на турски и на английски. В английската група бяхме само ние двамата. Лекцията беше добра.

Истанбул е необятен. Като си помисля какви контрасти видяхме в два съседни квартала Юзкудар и Бейлербей. Юзкудар преливаше от женички с ешрафи и мъже с мустаци. Вярно е че там сега кипи строителство и нещата сигурно ще се променят. В Бейлербей къщите са прекрасни, много млади хора, облечени добре и говорещи английски.

Сокът от нар се използва за подправяне на салати, вместо оцет. Много полезно. Не очаквай да е сладък.

Много, много благодаря! Смятах да го пробвам за коледа да приготвя пуйката с такъв  сос.

# 404
Сок от нар пих там, на място, пред мен ми го изцедиха и си беше сладък, леко стипчив, както си му е вкуса на плода.  Thinking

Кали, ако имаш възможност да покажеш снимки от Юскюдар и Бейлербеи (квартала), аз там не съм ходила. А колко е входната такса на двореца Бейлербеи? С коя агнеция бяхте?

Общи условия

Активация на акаунт