Истанбул 2

• 87 999
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
Малката, със сигурност ще има квартали 'спални', но те ще са навътре, в сушата. Което на морето или Босфора - едва ли. Конктретно в Саръейр знам, че има хотели, музеи, алеи с рибни ресторанти и от този род неща. По снимките, които видях от Пендик, с удоволствие бих се разходила по улиците му - доста симпатична марина ми се видя, главна улица с атмосфера, Мол и други.

Тъкмо в книгата, която чета се споменава за Юскюдар и Кадъкьой, като отделни градове, а това е края на 18-ти век. И кула Галата са я смятали извън града, тогава.

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 11:01 от pina

# 376
Aо са ти познати им кажи да коригират по-често информацията в сайта .
Още на първата страница виждам , че картата на транспорта в Истанбул е стара .
Метрото вече стига по-далеч  Laughing

Вече е направено  Peace Laughing

И още може  Simple Smile
Ето актуалната карта :
http://mapsof.net/istanbul/static-maps/jpg/istanbul-metro-map-(subways)

# 377
  • Varna
ПИНЕ,
Бях ти писала за Сърайер. Хващах номер 25 Б- Саръйер от Кабаташ и покрай Босфора, покрай Босфора това все е Сърайер. За един много интересен музей ти бях дала инфо, ако си спомняш де. И адрес и снимка ти бях поместила.
Та пътуваме ние със сУпрУжието да видим тоя мЮзеум и пътуваме ли, пътуваме, та по Ино времИ викам на моя- аааа, ми ниЙ на Варна си дОдохмИ бе Shocked #Crazy Доста пътуваш, но пък какви прекрасности виждаш и от двете страни, нямам думи достатъчно за описание. Много градинки със тия детските люлки и катерушки, със фитнес уредите, ресторантчета, чайни.  Морето буквално под краката ти, корабите и яхтите под носа ти. Стана ми любимо място. Като отиваш на Сърайер, минаваш и Емиргян парк. Но той отгоре се пада.

# 378
Да, да, аз транспорта съм го видяла, има и други номера автобуси. Музея съм го видяла още преди години, на картата, която имах, а после и в нета гледах снимки от експозицията му. До Емиргян ходих, но по- далеч не стигнах - нямаше време.

# 379
  • близо под тепетата

Писателя вече е дал картата ама тея IT специалисти мн заети го раздават Thinking

мерси за картата  bouquet

# 380
Инициативата е страхотна !

Ето и два турски сайта с помощта на които всеки може да планира пътуването си до най-малката подробност:

http://www.istanbultrails.com/city-trips/
http://www.turkeytravelplanner.com/go/Istanbul/index.html

# 381
Аз, пък, съм се присетила, по повод на това, дето често търговците в Истанбул послъгват туристите, за една случка от сегашното ми, последно посещение. Около кула Галата, където има едни пейки, седим си и почиваме, че краката много ни боляха и виждам аз, че един чичо продава от една количка халка татлъ

Отивам аз и го питам колко струва, както споменах тук, че правя винаги - първо питам. Той ми каза една лира - сигурна съм. Аз поисках две - напъвах се да му говоря на турски, 2-3 думи, колкото знам. Даде ми и аз благодарих пак на турски и му дадох точно 2 лири, на монети. Тръгнах да се връщам към пейката и той ме спря, върна ми ресто от 50 куруша, т.е. таксува ми ги по 75 куруша парчето. Дали ми направи намаление, че купих 2 броя, ама твърде голямо намаление, за толкова малко количество; дали му стана приятно, че се мъчих да му кажа някоя дума на турски...  Thinking

Понеже напреднах с 'Последният еничар' пак да я препоръчам - горещо да я препоръчам и за Дона, ако искаш завинаги да се отървеш от атавистичното усещане, което те навестява някогаш (и мен) по повод турските орди. Толкова човешки разказ, толкова различен поглед, от всичко, което някога сме чували за турците.

# 382
  • Казанлък of all places
За отърваване от атавистичния стрях не знам дали ще стане, ама че е чудна книга - две думи няма.
В този ред на мисли, "Мостът на Дрина" чела ли си?

Мисля си,че дядото то сее изкефил,че се пробваш да говориш на турски. Simple Smile Като с моята вода.Simple Smile

Mallkata, благодаря за сайтовете!  Hug

# 383
Нищо не съм чела, освен 2 книги на Орхан Памук, никакъв друг турски автор. А, тя не била на турски автор, сега видях.
Глядала съм за моста и ситорията му филм по Дискавъри или Нешънъл джеографил ли беше..

# 384
Аз, пък, съм се присетила, по повод на това, дето често търговците в Истанбул послъгват туристите, за една случка от сегашното ми, последно посещение. Около кула Галата, където има едни пейки, седим си и почиваме, че краката много ни боляха и виждам аз, че един чичо продава от една количка халка татлъ

Aз такава ядох до Капалъ Чарши , но там и симидите ( 75 куруша) , и халкъ татлъ си имаха изписани цени на количката.
Малките по 50 куруша , а големите по 1 лира  Simple Smile

# 385
Понеже напреднах с 'Последният еничар' пак да я препоръчам - горещо да я препоръчам и за Дона, ако искаш завинаги да се отървеш от атавистичното усещане, което те навестява някогаш (и мен) по повод турските орди. Толкова човешки разказ, толкова различен поглед, от всичко, което някога сме чували за турците.
Ох, трудно ще се отърва, имам дядо, клан от турците, и друг, отървал се на косъм в масово клане, т.е. за мен историята е това, което се предава в рода ми, а не това, което съм учила в учебниците (и може да е било изопачено, евентуално). Харесвам Истанбул не защото е турски град, а защото е вселенски град, в който са завързани на възел един куп цивилизации. Но книгата звучи интересно, ще си я взема  Simple Smile

# 386
E представи си какъв "атавизъм" събужда Панорамата в Плевен у всеки турчин...
За тях тази битка е "героичната отбрана на Плевен срещу руските нашественици"
Четейки български автори някой от тях вероятно също си казва " историята май не е точно такава каквато сме я учили в учебниците"
За жестокостите в Османската империя са писали и много западни автори съвременници , така че няма причина да се доверяваме само на местни източници.

Да оставим обаче историята на историците , защото светът е пълен с примери за нечувани престъпления извършвани в името както на исляма , така и на християнството. Винаги историята  погледната от двете страни е доста различна
Какви чуства трябва например пък да изпитва един руснак в Германия ?
По мои впечатления си се чустват доста добре там и то само няколко десетилетия след зверствата.
И аз предпочитам да са ни завладели примерно венецианците , но историята е такава и не може да я променим.

Така , че нека се радваме на прекрасния град и забравим лошите спомени.

Последна редакция: нд, 24 окт 2010, 09:47 от mallkata

# 387
  • Казанлък of all places
Абе по въпроса за симидите, вие за колко си ги купувахте в Истанбул? Щото в анкара бяха по 40 куруша, а 4 ги даваха за лира. И това написано на количките на симиджиите. А в Истанбул - инфлация! Симидите по-скъпи!:)

Дона, подкрепям .

# 388
В Истанбул според мястото и вида от 50 куруша до 1 лира.
На повечето места си имаше цена изписана на количката.
Нормално е в Истанбул да е по-скъпо , заради многото туристи.

# 389
Аз 2 пъти си купувах и двата пъти по 75 куруша, но не от количка, а от тези, дето ги носят на главата си. Беше ми атрактивно и как ги носят и как приклякат, за да си взема геврека, та умишлено от такива си купувах.

Много мисли ми напират за османската империя, но освен, че не е тука мястото да ги пиша, малко и се страхувам и срамувам да не изкажа някоя глупост, поради ограничената информация, която имам и мислите, които са ми последвали от нея. Само искам да спомена, че най- ми беше важно да науча, че подхода с клането и зверствата не е бил лично отношение към българите, а е бил популярно средство в цялата империя, включително и срещу родни, турски мюсюлмани, както и между съмишленици (дали така да ги определя) - различни военни корпуси, при борби за надмощие.

Да дам линк към един нов руски филм по темата, много добри отзиви, аз вчера го дръпнах и още не съм го гледала
Турски гамбит

Общи условия

Активация на акаунт