Истанбул 2

• 88 007
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
По повод Пиер Лоти, купих си притурка към някакво женско списание с роман на Пиер Лоти.  Не съм го чела и разглеждала още. Издание 2010 г

http://spisania.rozali.com/books/p14148.html

# 361
Брех, ти ме уби! Кога го купи, Кали? И от къде? Дали имам шанс да го намеря някъде, все още...

# 362
И според мен "Истанбул" е една от най-отегчителните книги които съм чела. Дори не знам  , как я прочетох цялата.
Безкрайни протяжни описания , които с нищо не допринасят за качествата на  творбата , ама Нобеловите награди са си политика няма какво да се лъжем..

Последна редакция: чт, 21 окт 2010, 18:58 от mallkata

# 363
  • Казанлък of all places
Мани,че и според критиката, това му била най-добрата творба! явно на всички им е втръснало да четат изидилчни прлоизведения за величието на Османската имерия
Хапке, видЕ ли - Екзотичен разказ за млад моряк и богата красавица... Mr. Green

# 364
"Бялата крепост" беше колям купон. И хич не е идилична в частта й за величието на Османската империя, Ангелинке, ако ме разбираш какво исам да кажа  Laughing.
Сега се каня на най-новата - Museum of Innocence, ама първо да приключа с почнатите + Елиф Шафак, че то едно ли е ...

# 365
  • Казанлък of all places
"Бялата крепост" беше колям купон. И хич не е идилична в частта й за величието на Османската империя, Ангелинке, ако ме разбираш какво исам да кажа  Laughing.
Сега се каня на най-новата - Museum of Innocence, ама първо да приключа с почнатите + Елиф Шафак, че то едно ли е ...
Много добре те разбирам. "Бялата крепост" ми беше първата на Орхан бей. Готви се "Музеят" да не ти хареса.
Що се мъчим с тоз автор , не мога да си обясня. Трябваше да спра след "Името ми е червен", пък сега толкова неравномерни впечатления си създадох за него...
От всички тук посочени книги на мен най-ми е "истанбулска" "The Bastard of Istanbul"/"Baba ve Pic". Толкова близки ми бяха описанията на града и пресъздаването на атмосферата му,че ми идеше аз да пропиша .Simple Smile

# 366
Що се мъчим с тоз автор , не мога да си обясня. Трябваше да спра след "Името ми е червен", пък сега толкова неравномерни впечатления си създадох за него...
И аз, и аз  Simple Smile "Сняг" ми е ужасно тягостна, ужасно... страхотно депресарска. "Черна книга" я следва по тягостност, след това е "Музей на невинноста". От "Бялата кула" нямам някакви особени впечатления. "Истанбул" че не е четивна - не е, но някак ми създаваше атмосфера (с четене по диагонал, разбира се  Laughing). Изобщо... тоя Орхан бей как живее с толкова печал у себе си, не знам. Могат да го ползват за реклама на "Прозак", да илюстрира състоянието "before"  Mr. Green

# 367
Може само като пише да излива печал, а иначе да не е. Понякога писателя и човека не са ли различни създания? То едното е създание, а другото създател. Обърнахме го на литературен клуб тука, цял следобед се възпирам, сега пак не издържах.

# 368
Викаш, може да е някой жизнерадостен човечец с извратеняшко чувство за хумор, който нарочно да покрусява бедните читатели и да злорадства после  Mr. Green
На литературен клуб го обърнахме, вярно, ама лошо няма... Така или иначе е имало доста теми за Истанбул и откъм туристическо съдържание е поизчерпан вече  Simple Smile

# 369
А, изчерпан! Чакам някой да отиде и да разкаже/покаже Пендик, Тузла, Саръейр... И от Юскюдар нямаме форумски впечатления, дори, хем пък той е съвсем централно. А, кога ли ще пуснат подбосфорния тунел Мармарай? Чува ли се нещо конкретно? Аз ще доживея ли да се возя на метро под водата или не?  Simple Smile

# 370
Ами последно го гласят за края на 2013 .
Като ти гледам снимките ще имаш дълги години да се возиш на истанбулското метро.

П.С. Допускаш ли вероятноста някой квартали да са просто спални ?
Все едно в София да искаш да разгледаш "Младост" или "Надежда" .

И сега малко конкретни въпроси.
Известно е , че "Юскюдар" и "Кадъкьой" са били отделни големи градове , а някой знае ли кога долу-горе са погълнати от Истанбул?
Аз с интерес прочетох  , че до 1960 на мястото на "Баадат джадеси" е нямало нищо и целия този район е строен след това.
Също да питам и за "Бакъркьой".  От приятели български турци съм чувала , че там е интелигенцията . Така ли е наистина ?

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 15:00 от mallkata

# 371
  • Казанлък of all places
Да се изкажа за Тузла - ма, Пине, ма , кака, що не каза, че снимки искаш? Аз там съм била, там е турският филиал на шведския ми работодател. Другия път като ходя , ще наснимам .Приличен индустриален квартал, от азиатските,т.е. чист. Simple Smile  И да, mallkata, Тузла на мен най ми напомня на "Младост".
Не е никак жизнерадостен Орхан бей, ами малко позьор идва даже, държи да се изгражда имидж на един Салман Ружди около него... Иначе, моето лично мнение е,че е много ерудиран човек , който се увлича в писането и там му е проблема. Кратките му форми са много добри! Определено има какво да каже, ама защо толкова назидателно, бе?!

# 372
  • близо под тепетата
Еееейййй, стига с тоя Орханчо, ето малко инфо за Истанбул.....не че не ги знаете тези места, но пак Laughing

Сайта е нов и кажи-речи всеки ден публикуват нова статия, по-интересно е написано всичко(не се влияя от това, че създателите му са ми познати Whistling Rolling Eyes Mr. Green )
Плюс има описание как да се стигне до дестинациите. Започнаха с Истанбул(докато го свършат може да се помина Laughing ), но ще продължат след него и с Одрин,Анталия, Газиантеп, etc.  Peace
Приятно разглеждане Peace Hug

http://www.hereisturkey.com/

# 373
Aко са ти познати им кажи да коригират по-често информацията в сайта .
Още на първата страница виждам , че картата на транспорта в Истанбул е стара .
Метрото вече стига по-далеч  Laughing

Последна редакция: пт, 22 окт 2010, 07:57 от mallkata

# 374
  • близо под тепетата
Aо са ти познати им кажи да коригират по-често информацията в сайта .
Още на първата страница виждам , че картата на транспорта в Истанбул е стара .
Метрото вече стига по-далеч  Laughing

Вече е направено  Peace Laughing

Общи условия

Активация на акаунт