Истанбул 2

• 88 008
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
  • Варна
Тръгваме в петък рано сутринта за Истанбул. Наистина съм очарована от града.
подкупвам ви с една снимка от чаршията, та да ми отговорите ...

Това ми е третото пътуване до там и първото за съпруга ми. Засега е предубеден, но се надявам да е запленен и той, че да се върнем пак.

Имам карта, изчела съм пътеводителя, но не мога да си съставя маршрут с градския транспорт от Лалели до Таксим, защото искам да вървим надолу, а не нагоре. Моля за помощ.

# 346
От Лалели се качвате на трамвая №38 (не друг номер, защото няма да ви закара до нужното място). Слизате на последната спирка Кабаташ Kabataş. Където слезете, на самата спирка, има подлез и слизате в него. От там хващате фуникуляр (като метро си го представяй) до Таксим. Трябва да имате жетони, купете си по 2 на човек от спирката в Лалели.

Друг вариант. В Лалели излизате на главния булевард Орду джадеси ordu caddesi, по който върви трамвая, но тръгвате пеша в обратна посока, надолу, към едно голямо кръстовище, което е пътен възел на няколко нива. Имате около 3 мин вървене. От там завивате на дясно и вървите още 1-2 мин и виждате автобусна спирка. От там минават поне 10 автобуса, които са с крайна спирка Таксим. На всеки автобус има табела, освен номера, пише с големи ясни букви последната спирка. Като видите Taksim, качвате се. На по 30 секунди минава автобус. Отделно там спират и жълти микробуси/маршрутки, може и тях да ползвате но са по- скъпи. В автобуса може да платите на шофьора или до него стои човек, който взима парите. Цената е 1,5 лири за всичкия транспорт.

Спирката се казва Аксарай! Има и още няколко имена, да не се чудите Simple Smile  но когото и да питате, реагират на Аксарай, така е популярно.

# 347
За всички които са изпуснали изложбата "1001 изобретения на ислямския свят " ето встъпителния филм и официалния сайт , където е поместена цялата информация която беше и в самата изложба.
Както се вижда изложбата след Лондон  и  Истанбул  ще гостува  в Лос Анджелис  , и Ню Йорк.
Хвала на англичаните за брилянтния труд !

http://www.1001inventions.com/media/video/library

http://www.1001inventions.com/exhibition/

Ето и друго нещо изключително - панорамна възстановка на превземането на Константинопол от османските турци през 1453 :
http://www.panoramikmuze.com/

Следващият път задължително ще посетим Истанбулската Панорама.

Последна редакция: ср, 20 окт 2010, 23:29 от mallkata

# 348
  • Varna
malkata Hug
Благодаря ти от сърце  bouquet

# 349
Тоя актьор играеше в Принцът на Персия!  Laughing  Много му отива магията  Simple Smile

Мерси, малката, гледам сега с кеф.

# 350
Яд ме е, че пропуснахме изложбата  Rolling Eyes
От филмчетата за превземането на Константинопол обаче ме обзема някакъв атавистичен, генетично заложен ужас  Confused
Тоя актьор играеше в Принцът на Персия!  Laughing  Много му отива магията  Simple Smile

Той и Ганди играеше  Laughing

# 351
В кой филм, Дона? Да взема да си го изтегля, ако помниш името?
Научих нова дума - атавизъм  Simple Smile  На мен такива превземания, независимо от кого и къде не са ми интересни. Не ги харесвам, независимо дали 'добрите' превземат или 'лошите' - все тая. Панорамата ни я предлагаха на нас, от агенцията, но нямам интерес. Някой ден може и да я видим, мъжа ми искаше.

# 352
  • Казанлък of all places
И нов актьор научи .Simple Smile Сър Бен Кингсли.  Те ти линк за изт … 03;не, те ти и малко за актьора.
Дона, нали не се сърдиш? Simple Smile

Сега като гледам филмчето за изложбата ми се ще да го бях гледала преди да разгледам самата изложба. Поне на момчетата мога да го покажа,че им надух главите колко хубаво нещо е била  ...че се и скарахме с една дружка заради нея Wink

# 353
Тегля го вече. Аз много трудно помня имена на актьори.

# 354
И нов актьор научи .Simple Smile Сър Бен Кингсли.  Те ти линк за изтегляне, те ти и малко за актьора.
Дона, нали не се сърдиш? Simple Smile

Сега като гледам филмчето за изложбата ми се ще да го бях гледала преди да разгледам самата изложба. Поне на момчетата мога да го покажа,че им надух главите колко хубаво нещо е била  ...че се и скарахме с една дружка заради нея Wink

А  , че ти как гледа изложбата без филма  Laughing?
Аз като бях не пускаха да преминеш от фоайето ( дето първо се излъчваше филма ) направо към експозицията .
Освен това стереоозвучаването на филма в залата беше невероятно .

Последна редакция: чт, 21 окт 2010, 14:05 от mallkata

# 355
Искам да споделя, че се връщам от библиотеката и взех 'Последният еничар' на Реха Чамуроглу и ще чета за еничарството  Simple Smile 
Понеже тук се питахме и просвещавахме кой е Пиер Лоти, по повод на кафенето Пиер Лоти, което повечето вече сме посещавали, то аз потърсих нещо негово в библиотеката и се оказа, че има 4-5 книги. Уви, всички са само за читалня, като само една, издадена '93г (Разочаровани) би могла реално да се чете. Другите са издавани '18, '20, '24 година и казаха, че можело да не излязат (да не се намерят се има предвид може би  Thinking ) или няма да са в състояние да се четат. Аз съм взимала от библиотеката книги издавани през 50-те години и наистина са окаяни и трудно се чатат, представям си почти 100 годишни книги как изглеждат, като не са и пазени.
А бях тръгнала за 'Истанбул' на Орхан Памук, но я нямаше в момента, взета е, дано я случа следващия път.

# 356
  • Казанлък of all places
Ако не случиш, ще ти я пратя. Ама да не ме гониш после с нея !:)

# 357
Може само леко да те напопържа Joy
Това ми беше най-кривата книга на О.П. Даже не я довърших... писна ми. Другите ги четох с удоволствие, ама "Истанбул" нещо не ме грабна.

# 358
Е, каквото - такова.  Simple Smile Срещала съм отзиви, че тя е най- четима от всичките му  Thinking явно е до човека. Моя позната, от която взимах Сняг и Името ми е червен, беше харесала повече Името ми е червен, а на мен Сняг повече ми хареса.

Но с Пиер Лоти беше голяма забава в библиотеката - никой не го беше чувал  Simple Smile Неколкократно се усъмняваха, че правилно изговарям фамилията му! Като се откри, че го има, все пак и то точно под това име, настъпи голямо учудване... В погледа на двама библиотекари прочетох - какво по дяволите те накара да се поинтересуваш от този... какъв беше той...  newsm78

# 359
  • Казанлък of all places
Дълбоко съм несъгласна с мнението ,че е най-четивната му книга "Истанбул". Освен ако не харесваш описания от по 3 страници за това каква е една сграда или врата  или душевните терзания на главния герой. Аз я притежавам  по неизвестни за мен причини. Виж за "Името ми е червен" и "Сняг" можем да поспорим, но не ми се струва разумно да си хабя патроните за този автор точно. Добра е "Сняг".

Общи условия

Активация на акаунт