Истанбул 2

• 88 101
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=419670.new#new
Тук изпаднахме в сферата на гаданието. Моля, да ни просветлите относно  таксите при пътуване по магистаралата и при  преминаване на моста.

# 451
  • София
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=419670.new#new
Тук изпаднахме в сферата на гаданието. Моля, да ни просветлите относно  таксите при пътуване по магистаралата и при  преминаване на моста.

Признавам, че не съм чела посочената тема, но все още си спомням за таксите. Магистралата до Истанбул може да се плати и кеш на гише, но моста - не. През моста се минава с 2 вида карти. Едните са си за местните и са с безконтактна система за таксуване и изобщо не спират на гишетата. КGS стават за туристи като нас. Самата карта струва 2,5-3 лири, а останалата част от сумата уж е по желание. Ние си бяхме направили сметка, че ще ни трябват около 24-25 лири и затова смятахме да си купим за 30(уж трябваше да има карта за 30 според проучванията ни). На границата продаваха само скъпи - за 50 лири. Нямахме друг избор, защото за моста беше задължително, а и за магистралата за Анкара май не може да се плаща в брой. С тази карта се маркира влизането в магистралата, а на излизане ти взима необходимата сума. До Истанбул мисля, че беше около 6 лири. За моста мисля, че е 5 лири, но с картата има някаква отстъпка и взеха 4,50. Плаща се само в посока Азия. Към Европа знам, че е безплатно, но така и не сме го пробвали, защото се върнахме през Дарданелите. Освен това улучихме и Рамазан и за празниците имаше 3 безплатни дни за пътуване. В крайна сметка доста парички ни останаха в картата за следващия път  Laughing. Само не знам колко време са валидни и дали като тръгнем евентуално на пролет, няма да се окаже, че са изчезнали  Mr. Green. Горе над гишетата има големи и ясни надписи с указание за какъв вид карта е гишето. Картата се купува веднага след турската граница от някакво павилионче. Внимавайте - след границата дълго време се кара по нещо като магистрала, без да е такава официално. Има камери и полицаи!!!

ralej, до Аквариума се ходи лесно с метрото. Хваща се от Аксарай(това е началната му спирка) и се слизаше мисля, че на 5-тата спирка(някъде в темата пишеше и аз от тук знаех името й). До Аксарай се отива с трамвай, но дали трамвая е близо до вашия хотел - не знам. Аквариума се намира в търговски център Форум, а надписът му се вижда отдалече, а там и метрото е над земята. Няма как да объркаш спирката, защото първо видяхме мола, а после спря влака Laughing.

Последна редакция: сб, 20 ное 2010, 11:39 от tania67

# 452
Спирката беше Байрампаша струва ми се, не съм ползвала метрото до там.

# 453
 tania67,   bouquet   

# 454
tania67, не се тревожи ние имахме карта от преди 2 години и все още си стояха парите в нея. Относно закупуването, може да се направи на входа на магистралата, на гишетата, където се плаща в брой. Там също се пълнят картите, ако са свършили.

# 455
  • Варна
Някой да има пресни впечатления от х-л Акгюн, Беязид newsm78, че му се чудим още

# 456
Хотел, близо до автогарата?

# 457
  • Варна
Някой да има пресни впечатления от х-л Акгюн, Беязид newsm78, че му се чудим още
Ужасно западнало място ми стори на мен. Мисля, че говориш за 3 звездния. Има и петзведден, но той не е на Беязид.

# 458
Той и 3* е по- скоро Лалели, една спирка по- надолу е от Беязът.

# 459
  • Варна
Ужасно западнало място ми стори на мен. Мисля, че говориш за 3 звездния. Има и петзведден, но той не е на Беязид.

Да за 3-звездния. Откога ти е информацията? От агенцията твърдят,че е след основен ремонт... Кое  е западнало- хотелът, района?

# 460

Да за 3-звездния. Откога ти е информацията? От агенцията твърдят,че е след основен ремонт... Кое  е западнало- хотелът, района?

Хотелът е добър. Майка ми беше на екскурзия през октомври и каза, че всичко било чисто, храната - добра. А дали е бил след основен ремонт - не знам. Аз съм била там преди 3 год. и също ми хареса. В района има предимно търговски сгради, но самият хотел е близо до трамвайни и автобусни спирки и е сравнително близо до Капалъ чарши, Света София, Синята джамия, Хиподрума, Подземното водохранилище, до които може да се стигне и пеша.

# 461
  • Варна
Белла Донна  bouquet

Точно нещо подобно търсим - да е чисто и що-годе прилично място и да има удобен транспорт. Така и ли иначе там само ще се спи Laughing

# 462
  • София
Здравейте!

В началото на декември ни предстои уикенд в Истанбул, но трябва да си организираме транспорта. Препоръчайте ми автобусна линия - Метро може би?
Имате ли някакви отзиви за Ortakoy Princess Hotel?  Blush Може би няма да имаме трансфер от автогарата до хотела. Много ли скъпо ще ни излезе да хванем такси?
Как да стигнем от хотела до Turkuazoo Akvaryum?  newsm78
Благодаря предварително на отзовалите се мами   bouquet
Хотела ви би трябвало да е близо до първия мост на Босфора. Оттам най близо  е Метробус и да се направи връзка с метрото. Спирката на Аквариума е Карталтепе. Там е мол Форум Истанбул, Икеа, Практикер. Не можеш да се объркаш. Прегледай си картите на градския транспорт в Истанбул и виж как е най-близо. Иначе трябва с такси, но е много далече.

# 463
  • София
Много благодаря на всички за помощта   bouquet

Ориентирах се горе долу, може би трябва с такси да стигнем от хотела до Kabatas (за трамвая) - дават го около 4 км.  newsm78 И оттам до Aksaray и нататък е ясно Simple Smile

# 464
  • София
Благодаря много за тази тема. Сума ти нещо изчетох, забърках едни уърд файлове, дано не се омешам съвсем като живот и здраве пристигнем в Истанбул. Все ми иде да напиша Инстанбул, що така?

Имам една питаница. От къде човек може да си намери качествена кожа в тоз град? В Капълъ чарши или не? И на каква цена?
Може ли горе долу да ме ориентирате, от години искам да си купя кожено яке и панталон.
Лошото е, че нямам никаква представа от кожи и не знам как да позная дали кожата е качествена. Ако има някакъв чалъм ще съм много благодарна.

Не знам дали е интересен въпросния Гранд базар, лично аз си го представям като задната част на Женския пазар, дано бъркам.

Общи условия

Активация на акаунт