ГРАДИНАРСТВО-моето хоби! 11

• 108 706
  • 751
  •   1
Отговори
# 360
  • густо майна Филибето
slanchice1 , магнолията ти страда от недостиг на желязо. Има желязосъдържащи препарати, с които можеш да я поливаш, аз ги купувам от агроаптеката. В момента не се сещам за точното име Rolling Eyes Магнолията обича кисела до неутрална почва. Аз имам три, уж като садих слагах еднакво торф, поливах ги с желязото, и с железен сулфат дза вкисляване поливах, обаче едната жълтее малко, другата повече, а третата изобщо. На различни почви са, защото при мен е насипвано. Което ме навежда на мисълта, че й липсват някакви елементи освен желязото.
Много добре си се спряла на хостите, пролетта от Флора можеш да си купиш и различни видове. Виж един сенчест кът от хости:

Почти всички растения виреят и на не толкова добро осветяване, но цъфтящите цъфтят по-малко, с изключение на тези, които са си за сянка. Има видове рози и клематиси, които също цъфтят добре на полусянка. Трябва им 4 часа осветеност. Ти от запад имаш улица, и ако там няма големи дървета, по-голямата ти поляна ще е огряна 5-6 часа, което е достатъчно и за слънчелюбиви растения.
Ако имаш красива ограда, ще е грехота да я скриеш с увивни растения или буйни храсталаци. В Бургас преобладаващите ветрове са източни, затова е добре да сложиш цезалпинията някъде на завет и слънце - може би на голямата полян, близо до къщата. Освен ако сте някъде в покрайнините и там ветровете са други.
Ако те притеснява, че е много сенчесто, направи една разходка из Морската градина и огледай кое къде расте и как се развива. На сянка растат идеално бръшлян, здравец и винка. От гората можеш да си донесеш папрат. Рододендроните също обичат сянка и цъфтят прекрасно. Особеното е, че обичат кисела почва.  Можеш да си измериш киселинността, като си купиш лакмус от специализиран магазин за декоративни рибки например. размиваш пръст с дестилирана вода и като се утаи топваш лакмуса и сравняваш със скалата на кутийката.
Глицинията можеш да я пуснеш над гаражната порта, но на здрава конструкция.
Ако искаш да се скриеш от улицата, разположението ти е благоприятно за това. До северната ограда насаждаш високи дхрасти или иглолистни, или жив плет, а пред тях можеш да сложиш втори ред по-ниски храсти или цветя. Нещо такова:

или такова:

Хортензията също обича сянка, но вирее много добре и на повече слънце. Но не обича да е суха:

А ако искаш и зиме и лете да ти е зеленко, можеш да насадиш иглолистни:

В Пловдив около Общината са направили точно така - всички растения - и иглолистни и широколистни, са вечнозелени. Има само една магнолия и една японска вишна за цвят през пролетта. Тук таме бучат и теменужки Simple Smile
Ти какъв тип градини харесваш? Някои обичат подредени, други - наподобяващи дивата природа, някои предпочитат да отглеждат цветя, други иглолистни, някои искат пространство, други джунгла...
Къщата нова ли е, в смисъл, дворът стопанисван ли е досега? Има ли плевели? Много е важно да се отървеш от троскота, преди да засадиш тревата. Иначе ще превземе поляната и лятото ще расте като луд, а от есента до пролетта ще е като изсъхнал. Докато с тревните смески ще имаш зелена поляна винаги, а в жегите ще постригваш по-рядко.

# 361
  • Точно където трябва
Любознателна, искам да изкажа искреното си възхищение от теб! По принцип не помня форумци, но ти се появяваш много на място в какви ли не теми /все за любознателни разбира се  Simple Smile/ненатрапчиво съветваш, споделяш, помагаш...И имаш готин аватар! Уникална си и ти благодаря за това!
А сега да попитам  Grinning - Искам да скрия една ограда, че нямам възможност да я направя красива, с какво да го направя? Май единствено подходящи ми се струват...изправена хвойна и моливно дърво. Ама не съм чела много  Embarassed Някой ще препоръча ли нещо подходящо.  Оградата е дъъълга, половината е на зверска сянка, но може и да се реша да и осигуря слънце. Иска ми се нещо, което става високо, но не чак 8 м.

# 362
  • густо майна Филибето
elliee, благодаря Hug По стечение на обстоятелствата прекарвам доста време у дома пред компютъра и научавам много от любознателните, които са прочели преди мен Simple Smile Безплатните знания са голямо богатство! Опитвам се и аз да бъда също толкова полезна. Simple Smile
Иглолистните, от които може да се направи жив плет, са много. По-напред в темата обсъждахме плета на Галана. Но ако ще е оформен, ще ти трябва някакъв такъв инструмент:

По-нисък плет /до 3м/ става от храсти - цъфтящи или не, вечнозелени и широколистни. Най-често срещания вариант по улиците например е лигуструм. Но и той иска оформяне.
http://garden.zamakat.com/userfiles/K46q2Zlv_ligustrum.jpg
Има различни видове лигуструми, аз имам японски, който е вечно зелен /пооголва се рано пролетта за седмица, за да смени листата/, той расте бързо и на височина и на ширина.Мисля, че ще понесе и сянка, но може да е по-рехав.
Сянка може да изтърпи и чашкодряна, виждала съм го и като оформен плет, много е красив. При мен си расте на воля, тук таме режа по малко. Можеш да пуснеш нещо увивно по оградата - например дива лоза или фасуличе. Лозата се "лепи" за плътните огради, а фасуличето се увива на конструкция някаква и висва. С иглолистни дървета обаче ще имаш най-малко грижи с поливането.

# 363
Някой гледал ли е Камелия в двора си? Днес си засях една много красива бяла на цвят, покрих я с пластмасова бутилка от вода без капачка, но като чета, виждам противоречиви отзиви за възможността да презимува на открито.

# 364
Любознателна, тази снимка с хортензиите направо ме заплени Praynig, вероятно защото в  момента съм на вълна хортензии. И аз ще скривам една ограда, която никак не ми харесва, но е съвместна съседска и не може да се бута/разваля с цел нова. Част от хортензиите, които съм приготвила за събота са с корени, другите са с резници, но са заложили доста пъпки, та съм оптимист за пролетта.
Три клеродендрона също са на дневен ред, както и червена американска боровинка и няколко японски дюли. Които дори в момента са с пъпки.
 Само на симфорикарпусът още се рея в представите си и не съм му намерила точното място. Но до събота има още време, чакам и няколко други храсти, така че ще го мисля допълнително.
Исках да те попитам за сибирския дрян - по-широко място ли да му подсигурявам в двора си, четох, че бързо растял? Не би ми се искало да го местя след една година, например.

# 365
  • густо майна Филибето
Ако е храст, ще му трябва повече място, метър и петдесет на ширина горе - долу може да стигне. Можеш и да го подрязваш, разбира се. Твоят с жълти стебла ли е или с червени? Аз имам с жълти /той расте повече на височина/ , с ярко червени /на него мястото нещо не му харесва и расте бавно/ и с тъмно червени, пъстролистен, расте като бесен! Все пак зависи от почвата, торенето и поливането.

# 366
  • София
Здравейте .
Член съм във форума отдавна, но досега не съм писала във секция градинарство. Любовта към цветята ме доведе при вас.
Моля за малко помощ относно вида на 4 растения, които имам и отглеждам. С ваша помощ ще мога да полагам по-добри грижи за тях.
Моля, ако разпознаете някое да ми посочите наименованието му.
Ето ги и тях:
1.

2.

3.

4.

Ако неправилно използвам темата, моля да ме насочите към правилната.
Благодаря предварително.

# 367
  • на североизток от Рая
   anita7, аз пиша в другата цветарска тема, но и тук поглеждам, затова се намесвам с отговор. Момичета, не ми се ядосвайте!  Hug

Първото цвете ми се стори , че е спатифилум, но той не цъфти така. Значи,  Thinking, не се сещам какво е.
 Второто и четвъртото са каланхое. http://zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=109

Третото е сингониум. http://www.zadoma.com/index.php?APP_ACTION=FLOWERS_INFO&FLOWER_ID=133

Каланхоето е хубаво докато цъфти. През студените месеци е обсипано с цвят. Сингониумът го харесвам докато е по-малък и има някаква форма.

Честит празник на студентките! Честит да е и на бившите студентки!   bouquet

# 368
  • София
Много благодаря Нели.

# 369
Голямо благодаря на Любознателна.
къщата е ново строяща се, това лято направихме вече изолацията, няма още настилки насипани в двора и като цяло е още минно поле. За това още събирам информация и идеи. От изток и север е улица, на кръстопът съм и духа почти винаги вятър. От запад на 3м има висока къща и голяма слива, които доста засенчват мястото. една стара снимка, но се вижда двора. Аз съм на източната улица, така е огряно по обед, вижда се и каква е сянката на северната половина . Това е западната страна, която е много тясна и сенчеста Ще направя малко актуални снимки днес и ще ги кача.
Ограда още няма постоянна, мъжо е решил зидана, аз съм против, но този вятър трябва да се спре по някакъв начин. Най вероятно от север ще е зидана само. На ъгъла е предвидено барбекю-лятна кухня.

# 370
Ако е храст, ще му трябва повече място, метър и петдесет на ширина горе - долу може да стигне. Можеш и да го подрязваш, разбира се. Твоят с жълти стебла ли е или с червени? Аз имам с жълти /той расте повече на височина/ , с ярко червени /на него мястото нещо не му харесва и расте бавно/ и с тъмно червени, пъстролистен, расте като бесен! Все пак зависи от почвата, торенето и поливането.

Моят дрян е с жълти листа. То в нета и аз видях, че има и с червени клони. Cornus alba 'Sibirica' го водят.  Но най-вероятно тази събота ще приключвам със засаждането, защото го дават сняг и се страхувам да не изстине самата земя. Замислям се и над варианта, което дойде по-късно или през зимата, да си остане в саксията. Аз и без това в момента се занимавам със студоустойчиви растения. И в първия удобен момент напролет - засаждане.

slanchice1, имай предвид, че аз от такъв силен вятър и недообмисляне от моя страна, имам по една деформирана албиция /в короната/ и един хамекипарис. Не се съобразих с вятъра от тази страна и мога да те уверя, че от постоянното навяване есен, зиме и пролет, на албицията короната и придоби вид на прегърбена бабичка и много се изкриви. За две години - никаква промяна, накрая я преместихме.
Същото и с хамекипариса. От силата наветровете, така му се разпери неадекватно формата, че не приличаше на нищо. Беше по-скоро грозен, опърпан и странно разперен. И на него му намерихме ново място. Странната форма привързах с ,,миши опашчици,,, за да се прибере по някакъв начин и ще го видя напролет как ще изглежда.

Последна редакция: чт, 09 дек 2010, 13:40 от tzarina

# 371
Здравейте момичета, искам да ви попитам дали може да се планира градината с компютърна програма и как става това.

# 372
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте момичета, искам да ви попитам дали може да се планира градината с компютърна програма и как става това.

моята половинка е направил на аутокад схема на дворчето с всичко на него  Hug
на отделни "слайдове" са постройките, В и К, ел. мрежа, трайни насаждения  Hug
аз нямам нерви за такива подробности  Blush пък и "трайните" не винаги са трайни  Blush

# 373
Аутокад е над моите възможности.Явно ще се справям по старата схема - молив, лист и гума.

# 374
И аз да се включа с въпрос-ако сега си купя малки туи, как да ги гледам и кога да ги садя в двора?  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт