ЕПИЛЕПСИЯ

• 218 198
  • 867
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Пожелавам Ви леко, спокойно и без проблеми пътуване!!!
Засега нашата малка Мими пътува без усложнения  Hug за което много сме й благодарни. Най-дългото ни пътуване е 4,5ч до Русе с една половин часова почивка. Винаги я возя на задната седалка, гушната в мен и гледам да я приспя. Последният път беше много превъзбудена и нервничеше, като постоянно се пънеше и мрънкаше, но шише със сладък сок я успокои. Добре че и пътя беше кратък - само 130км за 1ч и 20мин.

Моите притесняния са за полет със самолет. И аз досега не съм летяла и незнам какви са усещанията и се страхувам на нея как ще й се отрази. Дали има противопоказания за хора с епилепсия, какви предварителни мерки да взема преди полета  newsm78 Диазепама ми е винаги в чантата, но и аз искренно се надявам да не ми се налага да го ползвам  Praynig
Ще се консултирам и с лекуващият я невролог преди тръгване. НО ще съм ви благодарна ако споделите вашият опит.

# 406
Благодаря ви, много за полезните съвети ,определено ще са ми от полза.

Ети ,очакваме да ни кажат ден и час за преглед във Варна ,можели да ми кажеш на коя улица (имаме карта на града)  се намира аптеката.Не сме от града и този Диазепам също ли е по зелена рецепта,трябва ли предварителна заявка?

Hug

# 407
 Кой ви е казал да си носите диазепам? До сега не са ми казвали, че трябва да имам.
 Единствения случай, когато чух за Диазепама беше в Терапията, когато детето ми беше с половинчасов гърч и се чудеха да ли да му дадат или да си го оставят да се гъчи, че им бил само един им трябвал за спешни случаи ( решиха да си го пазят)!  От там предполагам, че е за излизане от гърч. Кажете за какво точно е, моля! Как се дава?

# 408
  • София
Galq, Диазепама е за успокояване на нервната система... отпускащо вещество, помага ти да заспиш, а за нашите дечица помага да се излезе от гърч и да не се повтаря в близко време след такъв. По принцип пациента трябва да заспи, да се отпусне,но има и единични случаи в които се получава обратен ефект - превъзбуждане.... но това е многооооооооо рядко.

На нас ни го предписа лекуващият невролог на Мими. Изписа ни го със зелена рецепта. В Бг го има под формата на ампулки и се изтегля със спринцовка необходимото количество, намазва се края й и се поставя ректално. Притискат се бузките на дупето, за да не изтече. Ако скоро не е имало дефекация, то детето може да се изходи и трябва наново да се постави Диазепам. Но ако няма изхождане, мине одстатъчно време и детето се успокои всичко е наред и не се слага отново лекарството. Не е хубаво да се използва често, понеже и към него има пристрастяване и се намява действието му. Като ампула е много ефтин... мисля че беше 89ст ампулката от 10мг ( но може и да греша). Успяха мои близки да ни го купят от чужбина под формата на свещички, но се моля да не ни се налага да ги ползваме и да ги изхвърлим с изтекъл срок  Praynig
НО много майки ми казват че най-удобната форма е този ректален гел, за който се пише че се продава във Варна.
Имам винаги в чантата си свещичка, а преди ампулка и спринцовка за бързо реагиране. Непростимо е че в болницата не са поставили на дететто ти Диазепам , а са си го пазили.... та нали той е бил в тежко състояние и е имал нужда от него. Но колкото и да ги коментираме, те ще си останат едни безчувствени и безотговорни хора... пък било и да са давали Хипократова клетва  Cry
НО има и много съвестни специалисти- Дай БОже повече да стават и да помагат на децата ни и на нас!!!  Praynig

Поискай от  лекуващият невролог за рецепта за Диазепам и кога и как да го използваш.

# 409
Galq, Диазепама е за успокояване на нервната система... отпускащо вещество, помага ти да заспиш, а за нашите дечица помага да се излезе от гърч и да не се повтаря в близко време след такъв. По принцип пациента трябва да заспи, да се отпусне,но има и единични случаи в които се получава обратен ефект - превъзбуждане.... но това е многооооооооо рядко.

На нас ни го предписа лекуващият невролог на Мими. Изписа ни го със зелена рецепта. В Бг го има под формата на ампулки и се изтегля със спринцовка необходимото количество, намазва се края й и се поставя ректално. Притискат се бузките на дупето, за да не изтече. Ако скоро не е имало дефекация, то детето може да се изходи и трябва наново да се постави Диазепам. Но ако няма изхождане, мине одстатъчно време и детето се успокои всичко е наред и не се слага отново лекарството. Не е хубаво да се използва често, понеже и към него има пристрастяване и се намява действието му. Като ампула е много ефтин... мисля че беше 89ст ампулката от 10мг ( но може и да греша). Успяха мои близки да ни го купят от чужбина под формата на свещички, но се моля да не ни се налага да ги ползваме и да ги изхвърлим с изтекъл срок  Praynig
НО много майки ми казват че най-удобната форма е този ректален гел, за който се пише че се продава във Варна.
Имам винаги в чантата си свещичка, а преди ампулка и спринцовка за бързо реагиране. Непростимо е че в болницата не са поставили на дететто ти Диазепам , а са си го пазили.... та нали той е бил в тежко състояние и е имал нужда от него. Но колкото и да ги коментираме, те ще си останат едни безчувствени и безотговорни хора... пък било и да са давали Хипократова клетва  Cry
НО има и много съвестни специалисти- Дай БОже повече да стават и да помагат на децата ни и на нас!!!  Praynig

Поискай от  лекуващият невролог за рецепта за Диазепам и кога и как да го използваш.
Извинявай но искам да те попитам въпреки, че преди време може и да съм ти задавала този въпрос. При твоята дъщеричка епилепсията наследствена ли е или придобита. Защото чесно казано се притеснявам дали моето бебче ще я следи от  мен или не Sad. Въпреки, че лекарите ми казаха че е много малка вероятността, много се моля наистина да е така Praynig

# 410
 Nandy, много ти благодаря! За пореден път се убеждавам, че форумът е много по- полезен от много медицински лица! Цяла година епилепсия и случайно разбирам за Диазепам!
 Дано наистина на никой от нас да не потрябва!
 Kovom, тази аптека се намира на ул. Генерал Колев в горния и край. В смисъл не от към центъра, а към околовръстното. Има вероятност в тази си част улицата да се казва по др начин, но ако следиш ул. Ген. Колев по картата и карате до самия и край няма как да се объркате. Трябва да подминете бензиностанция на OMV и след това под един надлез. Като идвате от центъра се пада от лявата страна на пътя. Който и да питате за спирка Мир ще ви упъти.

# 411
Да,аптеката се намира точно там където е обяснила galq.На мен ми обясниха,че могат да доставят тази форма на Диазепам безпроблемно,единственото условие е да се направи предварителна заявка и да се заплати пълната упаковка от 5тубички.Доставят го до 2седмици.Не искат зелена рецепта.

Последна редакция: пн, 16 апр 2007, 14:39 от Ети

# 412
аз пия ривотрил от 10 години и никакъв успех кажете какво да правя скупе mie ceco_novaka

# 413
аз пия ривотрил от 10 години и никакъв успех кажете какво да правя скупе mie ceco_novaka
Само ривотрил ли пиеш, защото ако е така според мен в такъв случай трябва да бъде в комбинация с друго лекаство. Но за това вече ще трябва да прецени лекуващия ти лекар.

# 414
Здравейте мили мами,

Моля за помощ и съвет, защото съм много объркана и не зная какво да правя. Ето я и нашата история: Детето ми е на почти една година (родено на 22.03.) На 19.12.2006 направи първия гърч, който продължи около 25-30мин. На следващия ден в болницата направи още един - около 4мин. Бяха съпроводени и вероятно провокирани от температура, но тя не бе висока - 38,2. Ние сме от Сандански и от там ни изпратиха в Педиатрията в София. Направено му бе ЕЕГ - цитирам "в норма за възрастта" без огнищни промени. Но въпреки това, поради сложния гърч (така ни каза д-р Литвиненко) му изписаха Конвулекс 3х2мл. Тъй като аз не можех да се успокоя направихме и ЯМР на 22.12. - няма нищо, абсолютно всичко е наред. Но въпреки Конвулекса на 18.02.2006 (близо два месеца след като вземаше Конвулекс) направи трети пристъп, продължил около 2мин. Температурата му преди гърча  беше  37,7. Обадих се на д-р Литвиненко и той каза да увелича Конвулекса на 3х3мл. След увеличаването на дозата детето стана като дрогирано. Решихме да направим консултация с доц. Божинова от 4-ти КМ. Там му направиха ЕЕГ и му откриха, цитирам " суспектно огнище от смесен тип (бавни вълни и епилептиформени елементи) в дясно парието-темпорално". Доц. Божинова реши да замени Конвулекса с ТРилептал "поради фокална абнормност и огнищни промени по време на фебрилно провокираните припадъци". Започнахме бавно да въвеждаме Трилептал и постепенно да спираме Конвулекс.  Но въпреки това след като започнахме трилептала направихме още четири пристъпа, два от които в един ден  - на 09.03. (когато от 6 дни беше достигнал дозата, която трябваше да приема 2+1+2мл). Обадих се по телефона на доц. Божинова и тя ми каза да увелича трилептала на 3х2мл и да върна и Конвулекса 3х2мл. Увеличих трилептала, но не върнах Конвулекса. Тъй като съмненията ме разяждат, да не би пък от Трилептала е зачестил пристъпите, решихме да направим консултация с проф. Чавдаров. Вчера бяхме на преглед там и ни направиха ново ЕЕГ - общо взето същата находка като на 4-ти км - "рядко проявяващ се фокус от острия в дясно фронто-темпорално". Проф. Чавдаров каза, че по принцип е против Трилептал да се дава на толкова малки деца. Предписа ни Нутропил и диазапам таблети 1/4 вечер като след 5 дни трябва да стане сутрин и вечер, за да спре да прави пристъпи. Каза да поддържаме връзка по телефона и да се обаждам на всеки три дни и след това в зависимост от това как е детето ще прецени как да го лекува по нататък, но вероятно ще спира трилептала. Попитах го дали детето има епилепсия и той каза само вероятно, но в последствие ще прецени. Мнението на доц. Божинова беше, че няма за момента, но е с повишен риск. А между другото не знам дали от трилептала, детето е много нервно и неспокойно особено вечер. След последните пристъпи в петък не може да спи спокойно. Моля ви, мили мами на деца с епилепсия, дайте ми съвет кого да слушам и при кого да се лекуваме. Знам, че трябва да избера един лекар и той да лекува детето ми, но кой да е той. Страшно съм притеснена.
Благодаря ви предварително!

# 415
 Здравей, мила Mary-an! Добре дошла тук, където наистина можеш да намериш подкрепа!
 Много е стресиращо това, което ви се случва! За съжаление и повечето майки тук са минали по този път!
 Това, което аз мога да те посъветвам е да направиш още един консулт поне! Трябва да се засекат мненията. Вярно е, че сте посетили светилата в детската неврология, но...
 Препоръчвам ти да пробваш и при д-р Димитрина Христова- детски невролог ( за подробности пиши на ЛС). Др вариант е да види ЯМР неврохирург- Св. Иван Рилски.
 Успех!

# 416
Здравейте мили мами,

Моля за помощ и съвет, защото съм много объркана и не зная какво да правя. Ето я и нашата история: Детето ми е на почти една година (родено на 22.03.) На 19.12.2006 направи първия гърч, който продължи около 25-30мин. На следващия ден в болницата направи още един - около 4мин. Бяха съпроводени и вероятно провокирани от температура, но тя не бе висока - 38,2. Ние сме от Сандански и от там ни изпратиха в Педиатрията в София. Направено му бе ЕЕГ - цитирам "в норма за възрастта" без огнищни промени. Но въпреки това, поради сложния гърч (така ни каза д-р Литвиненко) му изписаха Конвулекс 3х2мл. Тъй като аз не можех да се успокоя направихме и ЯМР на 22.12. - няма нищо, абсолютно всичко е наред. Но въпреки Конвулекса на 18.02.2006 (близо два месеца след като вземаше Конвулекс) направи трети пристъп, продължил около 2мин. Температурата му преди гърча  беше  37,7. Обадих се на д-р Литвиненко и той каза да увелича Конвулекса на 3х3мл. След увеличаването на дозата детето стана като дрогирано. Решихме да направим консултация с доц. Божинова от 4-ти КМ. Там му направиха ЕЕГ и му откриха, цитирам " суспектно огнище от смесен тип (бавни вълни и епилептиформени елементи) в дясно парието-темпорално". Доц. Божинова реши да замени Конвулекса с ТРилептал "поради фокална абнормност и огнищни промени по време на фебрилно провокираните припадъци". Започнахме бавно да въвеждаме Трилептал и постепенно да спираме Конвулекс.  Но въпреки това след като започнахме трилептала направихме още четири пристъпа, два от които в един ден  - на 09.03. (когато от 6 дни беше достигнал дозата, която трябваше да приема 2+1+2мл). Обадих се по телефона на доц. Божинова и тя ми каза да увелича трилептала на 3х2мл и да върна и Конвулекса 3х2мл. Увеличих трилептала, но не върнах Конвулекса. Тъй като съмненията ме разяждат, да не би пък от Трилептала е зачестил пристъпите, решихме да направим консултация с проф. Чавдаров. Вчера бяхме на преглед там и ни направиха ново ЕЕГ - общо взето същата находка като на 4-ти км - "рядко проявяващ се фокус от острия в дясно фронто-темпорално". Проф. Чавдаров каза, че по принцип е против Трилептал да се дава на толкова малки деца. Предписа ни Нутропил и диазапам таблети 1/4 вечер като след 5 дни трябва да стане сутрин и вечер, за да спре да прави пристъпи. Каза да поддържаме връзка по телефона и да се обаждам на всеки три дни и след това в зависимост от това как е детето ще прецени как да го лекува по нататък, но вероятно ще спира трилептала. Попитах го дали детето има епилепсия и той каза само вероятно, но в последствие ще прецени. Мнението на доц. Божинова беше, че няма за момента, но е с повишен риск. А между другото не знам дали от трилептала, детето е много нервно и неспокойно особено вечер. След последните пристъпи в петък не може да спи спокойно. Моля ви, мили мами на деца с епилепсия, дайте ми съвет кого да слушам и при кого да се лекуваме. Знам, че трябва да избера един лекар и той да лекува детето ми, но кой да е той. Страшно съм притеснена.
Благодаря ви предварително!

Здравей Mary-An, от моите лични похождения при лекари бих ти препоръчала доц. Алексиев в Александровска боница. Единствено той успя да ми стабилизира състоянието, за което съм му благодарна и пак с неговата подкрепа успях да забременея, защото той ме окуражи че няма да имам проблеми, и да чукна на дърво от както съм бременна не съм имала пристъпи. Желая Ви успех в лечението и най-вече в намирането на точния лекар за детенцето  Peace

# 417
До мамите от Варна-има аптека в Варна от която можете да се снабдите с Диазепам гел ректално!Аз вече се сдобих,след дълго търсене из чужбина.Дано никога не се наложи да го ползвам!Има от 5мг/88лв/ и 10мг/98лв/,по 5тубички в опаковка са и не може да се купи по-малко.Аптеката се намира до централниа офис на Мсат,казва се аптека Мир.
Ети,здравей!Много ти благодаря за информацията,която пусна относно Диазепам Гел-а.Но би ли ми казала дали е на свободна продажба или срещу зелена рецепта от личния лекар?Ще съм ти благодарна ако ми отговориш,защото имам нужда от това.
Предварително ти благодаря!
Би ли ми написала нещо повече за приложението му?

# 418
Доставят тази форма на Диазепам безпроблемно,единственото условие е да се направи предварителна заявка и да се заплати пълната oпаковка от 5тубички.Доставят го до 2седмици.Не  искат зелена рецепта.
[/quote]

Последна редакция: пн, 16 апр 2007, 14:38 от Ети

# 419
Здравейте,
Има ли някой информация дали в БГ може да се намери Sabril.Надявам се,че щом са пуснали Диазепама трябва да се появи и Сабрила.

Общи условия

Активация на акаунт