ЕПИЛЕПСИЯ

• 218 160
  • 867
  •   1
Отговори
# 420
  • под кривата круша
Малко встрани от детската епилепсия, но въпросът наистина ме тревожи. Със съпруга ми искаме да имаме деца и дано всичко да бъде наред в това отношение. Притеснява ни обаче факта, че той прави нещо като епилептични пристъпи. Не знам на какво се дължат. Пада му кръвното налягане, започва да губи съзнание, припада и после започва някакъв гърч със страхотно стискане на челюстта и извиване на тялото назад. След това започва да идва на себе си, в рамките на 5-10 мин, може би,  е ок, само с понижено кръвно. Случвало се е при зъболекар, при лекар когато му бият инжекции/ но мисля, че не е само от страх /, от миризма на бои, от лоша храна. Някой чувал ли е за подобни случаи ? Епилепсията наследствена болест ли е? 

# 421
 Какво имаш предвид с това нещо като епилепсия? Това, което описваш много ми прилича на епилептичен припадък. Твоят съпруг ходил ли е на лекар и какво диагноза са му поставяли?
 Има вероятност да се наследи епилепсията ако и неговата е наследствена, а не придобита. Най- добре е да се консултирате с лекар невролог!
 Пожелавам ви да си имате здрави дечица!

# 422
Малко встрани от детската епилепсия, но въпросът наистина ме тревожи. Със съпруга ми искаме да имаме деца и дано всичко да бъде наред в това отношение. Притеснява ни обаче факта, че той прави нещо като епилептични пристъпи. Не знам на какво се дължат. Пада му кръвното налягане, започва да губи съзнание, припада и после започва някакъв гърч със страхотно стискане на челюстта и извиване на тялото назад. След това започва да идва на себе си, в рамките на 5-10 мин, може би,  е ок, само с понижено кръвно. Случвало се е при зъболекар, при лекар когато му бият инжекции/ но мисля, че не е само от страх /, от миризма на бои, от лоша храна. Някой чувал ли е за подобни случаи ? Епилепсията наследствена болест ли е? 
Здравей, наистина както описваш пристъпите на мъжа си многоприличат на епилептични пристъпи. Ако не е ходил на лекар нека отиде, за да бъдете сигурно и съответно да му бъде назначено лечение така и всички ще бъдат по-спокойни. А епилепсията може да бъде и придобита не само наследствена. Хубавото е че при придобитата казват /лекарите/, че има голяма вероятност да се изликува или в най-лошия случай да се стабилизира състоянието със медикаменти. Но ако е наследствено там положението е по-сложно, но въпреки всичко пък може да се стабилизира състоянието със лекарства. Но не е задължително бъдещият ви бебок да бъде болничко. Аз лично се реших да имам детенце, но при мен нещата стоят по-друг начин.
Желая Ви успех във всичко Peace

# 423
  • под кривата круша
Здравейте, момичета. Много ви благодаря за хубавите пожелания! Знам аз, че трябва да се ходи на лекар, ама като е за себе си човек винаги го е страх и няма време. Заради бебока обаче задължително ще отидем при невролог, трябва да сме наясно със заболяването и рисковете. Благодаря ви, всичко хубаво и спорен ден на всички!

# 424
честита първа пролет!!!Желая ви всико да е както трябва във вашето здраве и здравето на вашите дечица Peace

# 425
  • София
Честита пролет и от мен на всички мами и дечковци!!! Здраве, топло време и хубави емоции!!!

Моето момиченце е вече цял месец с хрема, а от два дена и с ужасна кашлица... оказа се вчера на прегледа че има и гнойна ангина  Sad Не иска да се храни, да пие нищо, само плаче, кашля и прави гърчове  Cry Нали знаете че като се разболеят от нещо нашите слънчица и веднага се влошава и епилептичният статус Sad Не сме спали вече няколко нощи... малък кошмар е.
Молете се за по-бързо оздравяване на Мими и край на тези нейни мъки!!!

Jonima, за съжаление все още няма Сабрил в България. Трябва да си намериш кой да ти го купува от чужбина. Мими го пие от 1,7 год. и ни го купуват от Гърция. НО знам че го има в Испания на по-приемлива цена. То го има в цяла Европа де, но аз ти споделям за нашият опит с закупуването му.

Хиляди целувки за всички дечица и смелите им майки !!!

# 426
Нанди,съжалявам че сте настинали.Остави и другите проблеми които имате ,ами и тази гнойна ангина направо ще съсипе сладкото дете.Стискам палци за бързо оздравяване.

Последна редакция: чт, 22 мар 2007, 11:13 от bebo4e

# 427
 Честита Първа пролет и от мен!
 Нанди, моля се да оздравеете бързо и най- вече да се спрат гърчовете! Praynig Praynig Praynig

# 428
Честита първа пролет и от мен.  Хиляди целувки на мъничките сладурчета и най вече здраве.
Нанди , дано бързо да оздравявате , защото като чета за тези проклети пристъпи и косата направо ми настръхва.
И аз го чакам да се върне от училище ,днес казаха че ще ги водят некъде да търкалят питки и да поиграят малко но ще видим като се прибере. football running running

# 429
Синдром на Уест(Калоян го има в диагнозата си)

Синдромът на Уест (синоними: епилептичен синдром на инфантилни спазми, спазми) представлява "енцефалопатия, проявяваща се в първатата година от живота на бебето и се характеризира с инфантилни спазми и изоставане в психомоторното развитие (умствено изоставане) и наличие на хипсаритмия при ЕЕГ" (online medical dictionary) - т.е синдрома на Уест е вид епилепсия. Синдромът е описан за първи път от West през 1841, който наблюдавал необичайна и тежка форма на конвулсии при собствения си син. Въпреки напредъка на медицината през изминалите век и половина от тогава инфантилните спазми остават едно от най-сложните състояния в педиатричната неврология, която все още е предизвикатеслтво за специалистите.

Клинична картина
Консвулсиите (епилептичните припадъци) при синдрома на Уест са специфични -краткотрайни, но повтарящи се многократно мускулни контракции, обикновено включващи главата, трупа и крайниците. Спазмите могат да бъдат многообразни, но се категоризират в три подтипа - флексорни, екстензорни и смесени флексорно-екстензорни, в зависимост от това каква поза заема тялото и кои мускули са включени по време на пристъпа. При флексорните спазми се наблюдава флеския (сгъване напред) на врата, трупа и крайниците, вследствие на което тялото се сгъва в кръста, а ръцете извършват движение, наподобяващо самообгръщане. При екстензорните спазми се наблюдава екстензия (разгъване назад) на врата, трупа и крайниците, а пи смесените флексорно-екстензорни спазми - комбинации от посочените по-горе.
Спазмите представляват отделен тип конвулсии (епилептични припадъци), макар че често могат да бъда сбъркани с миоклонични или тонични припадъци.
Отделните спазми обичайно продължават по-малко от 1 секунда до максимум 5 секунди. При 50 до 80% от случаите епилептичните спазми се появяват групирани по 2 до по над 100. пациентите могат да имат десетки такива групирани спазми и стотици индивидуални спазъма дневно. Честотата на конвулсите е силно вариабилна при отделните пациенти. Конвулсиите обичайно се явяват при събуждане от сън и рядко се проявяват по време на съня. Обикновено пристъпите се отключват от силни звуци, асоциирани с внеапно събуждане от сън или от състояние на унесеност, но не се предизикват от светлинна стимулация.
Приблизително при една трета до една втора от пациентите с епилептични спазми се наблюдават и други типове конвулсии, които предхождат или съпровождат началото на спазмите - могат да се наблюдават различни придружаващи типове конвулсии, включително парциални, миоклонични, тонични и тонично-клонични припадъци.
Епилептичните спазми обикновено спират спонтанно към 5 годишна възраст, но често се заменят от друг тип припадъци. При около 75% от децата със синдром на Уест се наблюдава умствено изоставане, а при 50% - церебрална парализа. Класическият синдром на Уест се характеризира с класическата комбинация от характерните епилептични спазми, умствено изоставане и хипсаритмия при ЕЕГ изследване.
От етиологична гледна точка синдромът на Уест може да бъде разделен в три главни категории: симптоматичен, криптогенен и идиопатичен. Благодарение на напредъка на невродиагностиката сега групата на симптоматичните случаи е най-голяма. При симптоматичен синдром на Уест подлежащото неврологично нарушение, което е директна причина за спазмите, е идентифицирано. Броя на неврологичните нарушения, които могат да станат причина за инфантилни спазми е много голям, но някои от основните категории включват травми и инфекции по време на интраутеринното развитие на плода, хипоскична-исхемична енцефалопатия, малформации при развитието на кората, метаболитни нарушения, други генетични или хромозомни дефекти, менингит, тумори и неврокутанни синдроми.
При криптогенните и идиопатичните случаи на синдром на Уест не е известна специфична причина за заболяването. Идиопатичните случаи са много редки и по дефиниция включват пациенти с нормално умствено развитие и добра прогноза и без наличие на придружаващо неврологично нарушение. При криптогенните случаи освен инфантилни спазми се наблюдават и други неврологични симптоми и по-специално тежко изоставане в развитието и поради това се счита, че при тези случаи съществува неидентифицирано подлежащо неврологично нарушение.

Лечение
Тъй като прогнозата при инфантилните спазми е лоша, лечението обикновено се започва бързо и агресивно веднага след поставянето на диагнозата, често и с риск от развитие на сериозни странични ефекти, с надеждата, че ще може да се промени хода разитието на заболяването. Лечението на заболяването се провежда стандартно с хормона ACTH или с преднизолон. От конвенционалните антиепилептични медикаменти валпроевата киселина и нитразепама са ефективни за лечение на синдрома на Уест като основна терпия. С известен успех като допълнително лечение могат да се включат и някои по-нови антиепилептични медикаменти, като felbamate, lamotrigine, topirimate и zonisamide. Освен медикаментозното лечение има и потенциялани хирургически методи за лечение на инфантилните спазми, макар че те са приложими само при малък процент пациенти.

Прогноза
При повечето пациенти дългосрочната прогноза е неблагоприятна и при тях се развива хронична епилепсия, умствено изоставане и други нарушения в развитието.

Епилептичните спазми обикновено стихват с или без лечение при повечето пациенти, обикновено към 5-та година. При 50-70% от пациентите обаче се появяват други типове епилептични припадъци в последствие. Наблюдава се тясна връзка между синдрома на Уест и синдрома на Lennox-Gastaut.

Умствено изоставане се наблюдава при 70-90% от пациентите, като обикновено е тежко. При 30-50% се наблюдава церебрална парализа.

Честита първа пролет и от мен.  Хиляди целувки на мъничките сладурчета и най вече здраве.
Нанди , дано бързо да оздравявате , защото като чета за тези проклети пристъпи и косата направо ми настръхва.
И аз го чакам да се върне от училище ,днес казаха че ще ги водят некъде да търкалят питки и да поиграят малко но ще видим като се прибере. football running running
Искам да ви задам един въпрос на които ми трябва спешен отговор .Когато гърча не преминава има те ли изписано нещо което в къщи може да се направи ние с племенницата сме стигали до бърза помощ няколко пъти.изписаха ни Диазепам но такава форма няма в България слага му се определената доза в ануса Вие какво използвате и дали може обикновена ампула да се вземе и от нея да се тегли дозата

# 430
Здравейте майчета,имам един въпрос относно пътъвуне.
Много съм притеснена а пък нещо отговорите на личната не ме задоволиха
Та ,предстои ни 4-5 часов път ,като трябва да прекосим балкана
Единият вариант е през Шипка там за около 40мин го минаваме но незная как ще се отразят завоите на малката
Другият е през петолъчката и Котел ,няма го изкачването но пък  е час и половина по завоите
По-вече от година не сме минавали по тези пътища.Иначе съм се заредила с диазепам.Ако можете ,моля помогнете със съвет.
Искам да ви задам един въпрос на които ми трябва спешен отговор .Когато гърча не преминава има те ли изписано нещо което в къщи може да се направи ние с племенницата сме стигали до бърза помощ няколко пъти.изписаха ни Диазепам но такава форма няма в България слага му се определената доза в ануса Вие какво използвате и дали може обикновена ампула да се вземе и от нея да се тегли дозата.Как го ползвате диазепама защото нас размотават и от къде го вземате

# 431
Здравейте майчета,имам един въпрос относно пътъвуне.
Много съм притеснена а пък нещо отговорите на личната не ме задоволиха
Та ,предстои ни 4-5 часов път ,като трябва да прекосим балкана
Единият вариант е през Шипка там за около 40мин го минаваме но незная как ще се отразят завоите на малката
Другият е през петолъчката и Котел ,няма го изкачването но пък  е час и половина по завоите
По-вече от година не сме минавали по тези пътища.Иначе съм се заредила с диазепам.Ако можете ,моля помогнете със съвет.
Искам да ви задам един въпрос на които ми трябва спешен отговор .Когато гърча не преминава има те ли изписано нещо което в къщи може да се направи ние с племенницата сме стигали до бърза помощ няколко пъти.изписаха ни Диазепам но такава форма няма в България слага му се определената доза в ануса Вие какво използвате и дали може обикновена ампула да се вземе и от нея да се тегли дозата.Как го ползвате диазепама защото нас размотават и от къде го вземате
Благодаря ви предварително

# 432
При нас пристъпите траят около 2-3 мин. понякога заспива понякога не, след тях като премине ми казва че го боли главичка. Преди години се напишкваше но сега са вече по леки и не се изпуска. Не сме стигали до бърза помощ или до някави ампули всичко отшумява от самосебе си след това след един два часа сякаш нищо не е било. А по принцип сутрин и вечер пие депакин по половинка и Браин Боостера, само това.

# 433
При нас пристъпите траят около 2-3 мин. понякога заспива понякога не, след тях като премине ми казва че го боли главичка. Преди години се напишкваше но сега са вече по леки и не се изпуска. Не сме стигали до бърза помощ или до някави ампули всичко отшумява от самосебе си след това след един два часа сякаш нищо не е било. А по принцип сутрин и вечер пие депакин по половинка и Браин Боостера, само това.
Племеннничката пи еДепакин и Ривотрил но понякога при нея гърча продължава много време и се налага да се прави нещо

# 434
Искам нещо друго да те питам сега се сещам как се чувства тя от тези лекарства .Питам те защотомоят син също е пил ривотрил пиеше и какви ли не други но има моменти когато започва да му се вие свят и да залита.Адекватен е но трябва да премине малко време да полегне на леглото за около 10 мин. и се оправя. Питала съм специалисти но те казват че може би се дължи от лекарствата а той ги пие от осем месечна възраст *

Общи условия

Активация на акаунт