Пак за началните училища в Пловдив

• 381 625
  • 3 230
  •   1
Отговори
# 1 995
  • Пловдив
Практиката от моя роден град - Добрич!
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1225538

# 1 996
  • Пловдив
Мисля че е така:
Училището е задължено да има занималня, а родителят си решава дали да я ползва.

Ако училището няма възможност не е задължено да има занималня. Но трябва родителите да бъдат уведомени при записването, за да си направят сметката.

А логиката да не се плаща предучилищната в градината каква е? То по принцип това, което се плаща отива за храна. Останалото си е безплатно - книжки, по които се учи, обучение, гледане.

А ако случайно намериш нещо конкретно в закона какво се прави, ако детето не посещава ПГ от 5 до 6г, ще съм ти много благодарна. Аз лично смятам, че пише доста неясни и двусмислени неща и все още не знам ще ме глобят ли, ще вземат ли детето на 6г в ПГ, ще го вземат ли в училището, в което искам без документ за ПГ от 5 до 6г и т.н. Благодаря предварително.  bowuu

Без документ за завършена подготвителна група детето не може да се запише в училище. Идват деца, които са живели в чужбина до сега и ги връщаме, защото нямаме право да ги приемем. И чакаме някакво разяснение "отгоре" какво да правим с такива случаи.

# 1 997
  • Пловдив
Мисля че е така:
Училището е задължено да има занималня, а родителят си решава дали да я ползва.

Ако училището няма възможност не е задължено да има занималня. Но трябва родителите да бъдат уведомени при записването, за да си направят сметката.

А логиката да не се плаща предучилищната в градината каква е? То по принцип това, което се плаща отива за храна. Останалото си е безплатно - книжки, по които се учи, обучение, гледане.

А ако случайно намериш нещо конкретно в закона какво се прави, ако детето не посещава ПГ от 5 до 6г, ще съм ти много благодарна. Аз лично смятам, че пише доста неясни и двусмислени неща и все още не знам ще ме глобят ли, ще вземат ли детето на 6г в ПГ, ще го вземат ли в училището, в което искам без документ за ПГ от 5 до 6г и т.н. Благодаря предварително.  bowuu

Без документ за завършена подготвителна група детето не може да се запише в училище. Идват деца, които са живели в чужбина до сега и ги връщаме, защото нямаме право да ги приемем. И чакаме някакво разяснение "отгоре" какво да правим с такива случаи.
Обичам те, ама не съм съгласна и по двете точки. Книгите, по които учат подготвителните групи са само върхът на айсберга. Моливи, хартия, не знам какво - всичко се плаща и родителите го купуваме. По втора точка - задължени сте да ги приемете. Даже да не са ходили, проверявах, защото имах шанс да не успея да пласирам единия син. Образованието е задължително до 16г. Ако на мен ми откажат ще си намеря адвокат и ще вдигна страхотна патърдия в инспектората Mr. Green

# 1 998
  • Пловдив
Е, то и в училище обучението е безплатно, ама моливи, хартии и всичко останало си го купуват родителите Simple Smile Никъде не е казано, че държавата включва в обучението химикалите и тетрадките Simple Smile
За второто - нямаме право, знаеш нашият какъв е стриктен и гледа да не наруши нещо. Както всяко нещо това също не е доизмислено и не смеят да направят нищо по-страхливите.

# 1 999
  • Пловдив
Е, да се благодарят, че записах наследника, иначе в инспектората щяха да страдат Simple Smile

# 2 000
  • Пловдив
Е, да се благодарят, че записах наследника, иначе в инспектората щяха да страдат Simple Smile

Нямам нищо против да страдат, дори ще черпя  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 2 001
Не, казусът е много интересен.
При положение, че образованието е задължително до 16 години, какво правим?!

Впрочем една близка преподава в частно училище на дете на чужденци, което е от 4-5 години в България, но не е ходило на училище. Есента почнаха от първи клас, минаха го, сега са на втори. Това пък как е възможно  newsm78

# 2 002
  • Пловдив
Намерих го -
чл.30, ал.2 от Правилника за приложение на закона за нар.просвета -
Намерете го!
Подготвителните групи - една година преди 1 клас - не заплащат такса!!!
Да ми подскажете начин да атакуВАМ заповедта (новата!) за такси на Общината!?
При положение на разделянето на две компоненти, съм склонна, че дължа втората! но не и първата компонента!!!
 Shocked

# 2 003
  • Пловдив
Моля да ме ориентирате г-жа Василева и г-жа Радева,които ще водят два от първите класове в Душото на каква възраст са?

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 23:01 от Балли

# 2 004
  • Пловдив
Намерих го -
чл.30, ал.2 от Правилника за приложение на закона за нар.просвета -
Намерете го!
Подготвителните групи - една година преди 1 клас - не заплащат такса!!!
Да ми подскажете начин да атакуВАМ заповедта (новата!) за такси на Общината!?
При положение на разделянето на две компоненти, съм склонна, че дължа втората! но не и първата компонента!!!
 Shocked

Намерих го. И не е точно така, както го казвате:

Чл. 30. (1) За отглеждане, възпитание и обучение на децата в детските градини по
чл. 27, ал. 1, т. 1 родителите или настойниците заплащат такси съгласно Закона за
местните данъци и такси.
(2) (Нова - ДВ, бр. 33 от 2003 г.) Родителите или настойниците на децата в
подготвителните групи към детските градини не заплащат такси за подготовката на
децата за училище една година преди постъпването им в първи клас
.

Само че не виждам да е споменато, че децата могат безплатно да ядат и да стоят целодневно, дори когато не са обучавани.

# 2 005
Каква е тезата?
Щом държавата казва, че предучилищната е задължителна,
да плаща за нея, така ли?

Според мен родителят има две опции:
- да получи минимумът на услугата (която е задължителна по закон) - това става в училищата
- да получи услуга с екстра (целодневно гледане, храна, сън...) - това става в ЦДГ, като за екстрата има такса

Идеята на двукомпонентната цена е друга.

# 2 006
Директорите нямат право да откажат да запишат ученици в първи клас, които нямат документ за завършена подготвителна група. Законът е ясен и отказът и "връщането" на деца е абсолютно незаконосъобразен. Директорът, описан по-горе  като твърде "стриктен", просто нарушава закона!
Според чл. 114, ал. 2 от Правилника на закона:
"За ученици, които постъпват в I клас без удостоверение за завършена подготвителна група или подготвителен клас, както и за ученици, за които в удостоверението за завършена подготвителна група или подготвителен клас е посочено, че нямат училищна готовност, училището с помощта на регионалния инспекторат по образованието и съвместно с общината, училищното настоятелство и други органи и организации организира и провежда подходящи форми за допълнителна работа през началния етап на основното образование, включително допълнително обучение за усвояване на книжовния български език."

# 2 007
  • Пловдив

Идеята на двукомпонентната цена е друга.
Blanka,
би ли обяснила каква е идеята, ако знаеш повече?

Защото това, което виждам разписано в заповедта на Кмета е 20лв. - постоянна част и 30лв. - пропорционална част от дължимата месечна такса и при запазване преференциите по чл.24 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Пловдив.
Интересното тук е и друго - че преференциите по чл.24 не важат за 1-вата абонаментна компонента. И, това е само в заповедта на Кмета.
В решението на Общински съвет, взето на 23.01.2014г. си пише, че преференциите важат за  ЦЯЛАТА такса от 50лв. Не само за втората й част.

# 2 008
  • Пловдив
"..........провежда подходящи форми за допълнителна работа през началния етап на основното образование, включително допълнително обучение за усвояване на книжовния български език."
Да, ако детето е готово, има общите познания необходими  за започване на първи клас (основно българския език) се попълва една декларация и го приемат.

Аз сега чакам да видя колко ще плащам за трето дете в детската градина. Simple Smile Т.е. първото е на училище, второто в детската градина, като тръгне и третото колко е таксата. Сега за втория син плащам пълна такса, защото големия е в училище.

# 2 009
  • Пловдив
Здравейте на всички  Hug
Дъщеря ми ще е в 1-ви клас в НУ "Петко Р. Славейков" през предстоящата учебна година в класа на г-жа Златарева. Има ли някоя от вас лични впечатления от нея, някакво мнение дори повърхностно ... ?!? Благодаря ви  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт