Отново за гърнето на годинка

• 6 772
  • 145
  •   1
Отговори
# 105
Хммм,интересен дебат сте заформили.
Искам само да отбележа,че и на мен не ми е приятно навсякъде да мирише на кучешка урина по дърветата и детето ми да джапа в кучешки л*йна,ама на .Вчера за пореден път чистих двете и маратонки  Sick
Иначе за протокола ние си имаме туристическо гърне и навън ако няма къде си върши работата в него.Само не се хващайте с това колко замърсявам околната среда с торбички,защото повече щях да я замърсявам с памперси. Grinning
Постовете и съветите на Ескарина  Hug на мен лично винаги много са ми допадали и тя доста ми помогна когато имах голям проблем с приучването на дъщеря ми.Мисля,че разсъждава много правилно по темата и поне на МОЕТО дете помогна много.

# 106
Ами аз го махнах първо в къщи. След като посвикна малко започнах и на площадката да го извеждам без памперс, но редовно опикаваше пързалката. По-късно след 2-3 месеца махнах  изцяло памперса и по магазини и по градски транспорт и по гости. Мисля, че като свикне в къщи да си казва, ще ти бъде много по-лесно и за навън. Питай я дали и се пишка непрекъснато и така ще свикне да ти казва. А навън, ако се случи мисля, че в никое кафене или близък ресторант не биха ти отказали да я заведеш. Peace

# 107
Реших да махна памперса на сина ми, когато стана на 1г., беше лято и не исках да се спарва. Резултатът беше една година сменяне на напикани дрехи, чорапи, пантофи и обувки, пране на килими и пътеки, един милион пъти повторено"имаш ли пиш" - докато стана на 2г. Добре, че поне акаше в гърнето, но само ако аз го сложех. Просто той не се сещаше да си казва, макар, че проговори много рано.
С написаното дотук не искам да убеждавам някой да си държи детето с памперси до 2-3г., дори напротив, опитвайте да ги махате колкото може по-рано. Но нека това да не става някаква супер цел, а детето да дава някакви признаци за готовност.
И мисля, че не може да се сравняват бебета, гледани с ЕБХ и дете с памперс, което е свикнало да си го ползва  Laughing  и изведнъж на 1г. трябва да се откаже от него и да започне да стиска и да си казва. Трудно е и за него, и за родителите. Който е решил - пожелавам успех!

Цитат
Питай я дали и се пишка непрекъснато и така ще свикне да ти казва.

Ето това мисля, че е грешка - така детето започва да разчита,че някой ще го подканя.

Последна редакция: пт, 08 окт 2010, 22:07 от mina911

# 108
  • la Città Eterna
И моята дъщеря на 7 ме побърква, като й се допишка. В момента я карам да се стиска, но доскоро не беше възможно. И аз тичам като изоглавена да търся тоалетна, щото на 7 вече не върви да заголи задник на публични места... Та не виждам съществена разлика между да тичаш с дете на 1 или с дете на 7... може би само, че 7-годишното тича на собствен ход... Те не обичат да чакат, а са гласовити на всички възрасти.... То по тая логика дай до пубертета все на памперси да ги държим, че да си пием кафето на спокойствие, а?

# 109
Опитвай, говори, обяснявай, но не натискай, не притискай да стане на всяка цена.Спокойно и търпеливо.
Бях стигнала до там, да крия гърнето с месеци.
Няма не научено дете.

# 110
  • la Città Eterna
И това е вярно. И аз съм виждала деца, дето се плашат и реват от гърнето. Сигурно е заради амбицията на майки и баби да го направят от раз. Моята майка връчи на дъщеря ми гърнето да го ползва за играчка и столче доста преди да й покаже истинското предназначение. И веднага й хареса. Е, опитваше се понякога да навре играчки вътре по време на занятията.... но при повече старание да няма в обсега й такива, минаваше без инциденти....

# 111
LLBB-bubeto, много се радвам, че съм ви била от полза  Hug

# 112
Изпишквам децата си на местата, където пикаят домашните любимци на хората. Там, където е забранено да се изхождат кучета не изпишквам деца. Единствената разлика е че в изключително редките случаи когато ходят по голяма нужда навън чистя след тях. Големият ми син след 2.5 г. възраст почти никога не пишка навън.
Разликата е че детето не казва "ПИШ", аз преценявам че е дшло време да го подканя. Отпивам от кафето, избирам удобен момент в разговора, казвам "изчакай един момент, моля", спокойно ставам, взимам детето и го водя на избраното от мен място. Ако имаше удобни и чисти тоалетни на удобни места бих ги ползвала с удоволствие.

Сина ми започна сам да казва около втората си година, по това време вече можеше да изчаква по 10 минути.

# 113
  • София
ох, има ли места забранени за кучетата изобщо? и ако има за домашните - какво спира бездомните?
При нас е минирано от бездомни и домашни кучета...наистина поне след "голямата работа " поне майките чистят, за разлика от кучетата и стопаните им.
пък и обикновенно ако ще пишка детето бива отведено по-настрани или навътре в храситет, по-надалеч от пейки и пътечки...така че изобщо не ми пречи...
Пък като няма тоалетни  съвсем...

# 114
Сова... хем уж са ти личните виждания и мисли, хем ни обясняваш как нямаме база за сравнение и само заради това явно така го приемаме...
и между другото не бих се съгласила, база за сравнение лесно се прави когато детео откаже памперса какво е било преди седмица с него и какво е без него....

Че не е за теб - ясно....ама това не значи, не е за другите....

То пък щото дете с опикани или наакани гащи е голямата чистота...аз лично памперса не го приемама като някаква мърсотия върхи детето ми....

Ами лични са ми впечатленията, да (аz това и си каzах, сравнявам двете си деца на таzи въzраст специално) и това е моята баzа zа сравнение. И да, така смятам, zащото сигурно ако малката ми беше първото дете и на мен щеше да ми се струва екстра като си е с памперси сега, в момента. Ама zнам, че съвсем спокойно можеше и да не е.
А и така писах, не е zа мен, нищо повече, не коментирам решенията на другите в случая.

И точно zатова уточних - чисто дете, контролиращо се на въzраст около 2г, zащото си е напълно въzможно. Не такова с опикани и осрани гащи  Wink Точно zащото той си беше "чист" на таzи въzраст, опиканите вече бяха иzключение, а осраните още повече.
Но.. определено има раzлика, когато детето си ака в гърне или тоалетна и когато миеш всекидневно същото от дупето му, където zалепва, пък дори и да го махнеш веднага. Пак каzвам, на таzи въzраст, когато вече е голямо. Защото всички тук zнаем, че когато е още бебе, акото е съвсем раzлично и мирише раzлично. Пак подобности, но...

Да, иzпишквала съм навън, беz особени притеснения, раzбира се не насред някой площад. Не съм се притеснявала точно zащото кучетата си го правят съвсем спокойно, навсякъде дори  Wink Но това се е случвало (при мен и него) след годинка и седем или осем месеца вече, не на една, няколко пъти повторих вече. А децата на толкова вече могат да се сдържат доста, ако са свикнали. И определено, когато видимо му се отадва да е беz памперс, не бих го държала с такъв, само zащото ще ми се наложи да стана навън да го иzпишкам. То си става елементарна рутина. Абе в същност иzобщо не беше сложно, прекалено сложно ви се струва само... Сложно ми е сега, ама сама си го направих (може би, или пък наистина е до дете).

За мърсотия.. не точно го приемам, но не ми е никак любим (памперса вече). Защото... ами писах вече zащо. Голямо удобство и т.н., но само до едно определено време Peace

Последна редакция: сб, 09 окт 2010, 01:05 от Сова

# 115
И мисля, че не може да се сравняват бебета, гледани с ЕБХ и дете с памперс, което е свикнало да си го ползва  Laughing  и изведнъж на 1г. трябва да се откаже от него и да започне да стиска и да си казва. Трудно е и за него, и за родителите. Който е решил - пожелавам успех!

И аз мисля, че някъде тук е разковничето. Памперса е навик, гърнето също, както и много други обичайни и ежедневни действия.  Никой не твърди, че трябва да дресирате детето да се контролила на годинка или две, като му нанесете травми в какъвто и да било аспект /според психолозите, с които също трябва да се внимава/. 

За изграждането на навиците обаче няма да мине без ролята на родителя. Ако сте оттези родители, които са предубедени за  памперса от гледна точка на хигиена и естетика, просто  помогнете да се изгради другия навик с гърнето, и не очаквайте,  че веднага дечко ще се осъзнае и ще си контролира нуждите.  Ние сме от поколението без памперси, за нас този навик с хартиени гащи е бил абсолютно непознат, без съмнение при нас  приучването е  бил  неизбежен процес къде  къде по - рано от годинка. Не мога да твърдя какви са пораженията от това, не че всички сме идеални, ама ако някой не си е наред едва ли му е от гърнето. Wink

Успех на всички и с памперси и без!

# 116
когато сложих баткото на гърне имаше един балон до него, които се спука, после не искаше да сяда, спрях за около седмица, после пак и така започнахме основно да акаме, а за пишкането ако се уцели, но памперса го махнахме малко преди 3 годинки, тогава вече можеше да ходи сам в тоалетната,но се испуска в съня си, все още, особенно сега, когато почна отново градината и дойде есента.
А малкият го слагам и него от седмият месец.
Според мен трябва да се нагодиш според детето, то само ще ти подскаже. Когато се дърпа отпред за памперса това е сигнал, трябва сама да усетиш.
А наистина поддръжниците на ЕБХ започват от бебета да слагат на гърме и ползват специални пелени, отвън са непромукаеми, а отвътре, подобни на тези които са ни гледали нас.
Късмет! И не насилвай детето.

# 117
Ами ние от на4алото на лятото се борим с пишкането.Имаме и гърне и седалка,но я слагам само на тоалетната.През горещите дни махах памперса и ходеше по гащи,дори нощния памперс си беше сух ,и е дърпаше за ръката когато и се пишкаше или акаше,но явно беше период,защото пак сложих памперсите и на ден отиват поне по 2.Не знам кога и как ще го махнем зажинаги,но се надявам да е скоро.

# 118
Като порасне става.
Имай предвид че успехът ти може да е временен сега.Не ти го казвам , за да те обезоръжавам , но се е случвало и на други .
За мен лично  е необходимо детето не само да може да го контролира и усеща, а да знае смисъла на акам и пишкам и да може да ги казва .
Не говоря за ЕБХ -това си е съвсем различно.
Ето ти инфо http://www.moetodete.bg/maichinstvo/p3_793_0.html
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=187226
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=364015.330
http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=303
Айде стига толкова .
И гугъл и търсачката работят перфектно.Пробвай ги  Peace

# 119
  • sofia
Сложих дъщеря ми на гърне когато започна да седи самостоятелно - на 6 месеца. Много бързо започна да върши голямата работа, но за пишкането и трябваше доста време. Минахме и през мокри панталони и гащички, но в крайна сметка махна памперса преди 2те години.

Сега с малкия действам по същия начин - от 7я месец е на гърне и ака само там. Слагам го винаги след закуската сутрин - резултата е "забележителен".

Съгласна съм, че всичко е въпрос на навик, който ние трябва да създадем - кога по-трудно, кога по-лесно. Под формата на игра, никога на сила. Peace

Общи условия

Активация на акаунт