Отново за гърнето на годинка

• 6 754
  • 145
  •   1
Отговори
Имам следният въпрос.. Имам седалка за тоалетна, гърне не ползваме.
Слагам Дара на сутрин след като се събуди и преди обедния сън на тоалетната - пишка и ака без проблеми..почти не сменям наакани памперси. Много ми се иска да пробвам цялостно да махна памперса, защото си мисля, че би имало успех, но не мога да разбера как да схване, че трябва да казва когато има пиш?
Лесно ще я слагам през 30-40мин  да пишка, но все пак и да излизаме искам.. а навън или в колата по без памперс..не си го представям и тя да не сигнализира

Приемам всякакви съвети как става номерът Simple Smile

# 1
Аз много не мога да дам съвет как точно да я научиш, тъй като ние със сина ми махнахме памерса на 2г. и половина (аз умишлено изчаках да е достатъчно съзнателен, за да разбере какво трябва да се направи и наистина стана от раз - нямаше нито едно напишкване).
Единственото, което си мисля е, че есента и зимата не са много подходящи за махане на памперс.

# 2
И моите деца седнаха отрано на гърне - към края на седмия месец. И аз почти не съм сменяла памперси. Нощният памперс в 99% от случаите си беше сух. Дори понякога сами са си носели гърнетата насред хола и са си вършели работата, без да ги подсещам. Обаче махнах памперсите, чак когато децата пораснаха достатъчно и се сетиха сами да съобщават винаги, че ще пишкат/акат. Това стана след като навършиха 2 г. Преди този момент дори не съм правила опити да ги изведа без пампрес, или да ги сложа да спят само по гащи.

# 3
Ако толкова искаш да го махнеш, излизате с няколко резервни чифта дрехи навън и сменяш. Оставяте колата за известно време. След х на брой напишквания ще схване, че трябва да казва. Но колко време ще отнеме - не се знае.

# 4
А дали ще създам някакъв проблем ако пробвам, но не се получи и отново върна памперсите?
Съгласна съм, че есента и зимата не са подходящи, но пък ако вземе, че стане бързо и безболезнено още сегА?? (ех че съм идеалистка..  Embarassed )

# 5
  • Варна
С голямото момче направих опит, около 1,5 г. да сяда на гърне. Резултатът беше, че се научи да се стиска.  Thinking. Когато го слагах не искаше да прави нищо. След седмица мъки, реших, че няма да стане. Често му говорех, че като порасне ще започне да ходи на гърне. Два месеца преди да навърши 2г. една вечер ми каза че има "пи". Рекох му: "Защо, маме, не седнеш на гърнето?" След три дни нямахме памперс. Но по време на сън още пишка. По-рядко са случаите, в които се сдържа.
Малкото, без да имам идея от къде само започна да си казва "Ако" преди около 2 месеца. От около месец казва и "Пиш". Никога не съм го слагала преди това на гърне. Направо седнахме на седалката в тоалетната. Има нощи, в които остава сух. Още не съм махнала гащите по време на сън. Това е моят опит.
Не бих карала дете на 1г. да сяда на гърне. Простото ми обяснение е именно безсилието на родителя да обясни, на дете, което не е готово емоционално и възрастово да дава ясен сигнал за това се има пиш/ако.
След като нямате проблем с гърнето. Изчакай я да научи думичките и да може да ги казва. Говори за да може да ги запомня. Другия вариант е да ходите без пелени с няколко чифта резервни дрехи.
Фицхю Додсън казва, че е дори вредно да караме дете под 2г. да ходи на гърне. Поддръжниците Естествената Бебешка Хигиена, пък използват методи за приучаване на децата в чистота още от рождението им. Така или иначе, аз съм фен на по-скоро първата теория, в която трябва да изчакаме детето да може да осъзнава това, което става, а не просто да свикне машинално да се освобождава, само защото са го насадили в гърне.

# 6
Много ми се иска да пробвам цялостно да махна памперса, защото си мисля, че би имало успех, но не мога да разбера как да схване, че трябва да казва когато има пиш?
За да започне да казва, трябва да усеща. Трябва да знае какво иска да предотврати (напишкване), а ако никога не го е усетило, няма да разбере защо е нужно да ти го казва, дори да го усеща.
Значи имаш две цели - да го научиш да усеща и да го мотивираш да казва.

Аз не бих започнала и после зарязала нещата на средата, за мен това е голяма грешка, защото по този начин детето се чувства провалено и после подхожда с нежелание. Най-често майките го описват като "Пищи и се дърпа като види гърнето", но си правят извода, че не било узряло, а не се сещат, че те са му насадили това негативно отношение с периодичното "изпитване" дали вече не се е научило.
Никой не обича да го изпитват, особено за нещо, което не може.

Зимата не е лош момент за махане на памперса, но есента определено е най-неподходящият. Затова бих те посъветвала да изчакаш. Продължавайте си по схемата, по която действате сега, излизайте с памперси, а ако го слагаш на тоалетната и то върши там нещо, похвали го. Но не го оставяй по гащи за сега, още по-малко навън.

Зимата е добре, защото има парно и всичко може да съхне много бързо. Много хора си представят, че за махане на памперса трябва да е лято, защото едва ли не детето ще седи мокро. Но всъщност не е задължително да "стои" мокро, нали го преобличаш веднага.

Ако имаш намерение да махаш памперса, не слушай какво казва Фицхю Додсън по този въпрос, защото не е прав. Децата могат да се научат да съобщават за физиологичните си нужди много преди двегодишна възраст и милиони деца са го доказали. Просто трябва да им се даде възможност да усетят кога каво правят, а памперсите им я отнемат.

Успех!

# 7
  • Пловдив
Пробвах около годинката махане на памперса , но не се получи.Малката не седна на гърне изобщо .От известно време ползваме направо седалка за тоалетна и съвсем осъзнато ми казва какво кога има.За всяко дете този момент настъпва по различно време , но пък аз не съм била никога настоятелна в това отношение.

# 8
  • Горна Оряховица
За пръв път пробвах да го сложа на гърне на 11 месеца,но последва неистов рев.Отложих го и на 1г. вече беше готов.Постепенно с напредване на лятото махах сутрешния пампер и изпишквах през половин час.Постепенно детето само си свикна и започна само да си обажда(беше вече на 1г. и 8м. някъде).Сега сме с памперс само по разходки(понеже не иска да върши работата навън,макар често да се връщаме със сух памперс) и по време на вечерния сън(който пък е сух в 90 % от случаите на сутринта).С тях обаче не бързаме да се разделим поради захлаждането,мисля чак напролет,понеже на есен тръгва на градина.Та така,бавно и постепенно станма при нас,нищо не съм обяснявала на детето.Сега понякога сам си го носи гърнето дори.

# 9
Махнах дневния памперс точно през зимата, когато беше осеммесечен: стоене вкъщи, лошо време, парно. Около десетия месец, когато почнат да се заиграват много, съм сменяла и по 10 чифта гащи и панталонки. През нощта беше с памперс.

На годинката махнах нощния.

Съветът ми е: пробвай зимата и се приготви за пране. Смятам памперсите за много неприятно нещо, затова предпочитам да държа детето с гащи и да сменям, но не и да връщам пелените. Е, още пера от време на време, има и фалове нощем.

Номерът е да не искаш всичко да е идеално, а достатъчно добро. Все пак 90 процента със сухи гащи е по-добре, отколкото 100 процента с памперс или 50 процента с памперс или просто стоене с гадните хартиени гащи за всеки случай.

А и колкото е по-голямо детето, толкова борбата става по-епична да му закопчееш лепенките. С моя не бих успяла- добре че е с гащи. 

За казването- може да не говори, но като почнат да гледат по един странен начин...а и човек придобива усет кога е възможно да им се пишка- след сън, след ядене, след пиене.

# 10
За казването- може да не говори, но като почнат да гледат по един странен начин...а и човек придобива усет кога е възможно да им се пишка- след сън, след ядене, след пиене.
.....и започва едно непрестанно дебнене и притеснение,да не изтървете момента....защо държите да си причнявате това,каква е тази напревара да махате памперсите на едногодишните си бебета? Нещата се получават съвсем лесно и естествено,тогава когато детето е в състояние да контролира  нуждите си и да съобщава кога какво му се прави.Изчакайте момента и не дресирайте децата си,да правят нещо,което все още не осъзнават.
Точно три дни ми бяха необходими,за да махна памперса на сина ми,който е на 2г5м,зора беше веднъж да го направи без памперс,от там нататък разбра какво се иска от него.

# 11
Проблемът с дебненето се решава с много резервни дрехи. Ако има фал- няма драма. А се случваше да няма фалове със седмици, с дете малко над годинката.

Защо държа? Защото е по-здравословно, особено защото имам син и не искам да го спарвам с памперси. Защото е по-елегантно и мирише по-добре. Защото ме кефи синковецът да е облечен като пич, а не с провиснали потурки от наквасен памперс.

Детето може да се контролира доста по-рано, отколкото си мислим. Има и начини да съобщи. Изобщо, дебненето е от ден до пладне, докато се свикне, но трудно се обяснява на този, който не го е правил. Знаците са доста ясни.

А в добавка- понеже съм себична и мързелива майка, в плановете ми не влизаше смяна на наакана пелена на вече захранено бебе. Мога да кажа, че плановете ми се осъществиха.

Двегодишните ме познават и си говорим, да не говорим за преклонната възраст от 2 г. 5 мес.. Акането в памперс ми изглежда като лош навик и инат, а не биологична необходимост.

# 12
Не знаех,че синът ми е вече на преклонна възраст Shocked ,това беше малко грубо...не мислиш ли?
...а акането си Е биологична необходимост,независимо къде се върши.
Явно си доста горда с това,че си дресирала така успешно  невръстното си бебе,отнело ти е доста ценно време.
Успех и  в по-нататъшните планове!! Wink

# 13
А как можеш да дресираш едно бебе да прави нещо, за което физиологично не е узряло и не може да прилага волеви контрол? Винаги тази част за мен е била голяма дупка в "противниковата" теория.
От една страна не можело да се контролира, физиологията не била узряла. От друга страна, когато резултатът е налице, той се дължал на дресировка  newsm78 Е каква е тази дресировка, майката ли контролира мускулите дистанционно, понеже детето още не можело само? Или как точно си го осбяснявате?

# 14
Мда, наистина се дразня от "теории", които звучат елегантно, само че се разминават с практиката.

Май не ме разбраха. Дете дори на по-малка възраст е способно да схване идеята, че първо се махат дрехите, после се върши работата- а не обратното.

А относно дресировката- мъжът ми е работил с кучета и да, при тях има дресировка. Обаче тя зависи много от даденостите, хъса и характера на животното. Не става само да дадеш сигнал и кучето да търси следа. Слушала съм дълги истории как всяко куче имало уникален начин да показва, че е намерило следа- сигнали като махане на опашка и промяна на походката. Дресировка и обучение не значи автоматизъм. Ако да схванеш даденостите на дете (или животно) и да ги използваш е дресировка- то да, дресирала съм бебето си. Не приемам епитета за груб, понеже виждам откъде идва мисленето.

Остава въпросът - освен моето загубено време, което не е работа на никого, имате ли доказателства, че сега бебето ми носи сладки слипчета, а утре ще се абонира за психоаналитик?

Но- идва зима, постиламе непромокаеми неща на земята, взимаме лесно съхнещи поларени гащи и докато и без това висим около детето и го занимаваме, от време на време се сещаме за пишът.

Общи условия

Активация на акаунт