Какво искам да спестя на детето си, докато расте

• 13 882
  • 248
  •   1
Отговори
# 105
  • загубено
Аз нямам травми от детството си.
Сега след като прочетох цялата тема,си
мисля че са ми спестени повечето насилия.
За което съм страшно благодарна на родителите си.

На детето си искам да спестя единствено сравнението с други .
Опитвам се да го възпитавам,че всеки е различен и уникален.
Че има хора които са различни външно от нас,но
това не ги прави по никакъв начин по-малко хора.
Да го науча да се приема такъв какъвто е.

# 106
  • София
  Погребенията..... Бих се опитала да спестя тази гледка на децата си поне до 15-16 годишна възраст.

Хм, разбирам те, но знаеш ли, че виждайки смъртта, човек приема и със сърцето си факта, че някой вече наистина го няма. Защото инак дълбоко в себе си може да запазиш "мястото" на този близък и от там да си докараш ... усложнения като "отдаденост" и "страх от обвързване".

За много хора това звучи объркано и абсурдно, но знам, че Селма ще ме разбере до голяма степен.  Hug

# 107
...Усещането, че въпросите им са "глупости", пагубно за детското любопитство.
...постоянното "къде си тръгнала да свириш/пееш/играеш на еди какво си, в нашия род музиканти няма". Тоест щом няма, няма и да има, къде съм тръгнала да надскачам средата си! Точно обратното се опитвам да втълпя на децата си, щом имат желание, нека пробват, щом им харесва, значи е за тях.
...да нямат страхове, да използват сравнението с другите за мотивация и кураж, с идеята "щом другите могат, защо и аз да не мога!?" Могат да плуват, да се катерят, да скачат на трамплин, де се качват на страшни въртележки, да пращат рисунки до телевизията, не искам да растат със заешко сърчице и с усещането, че една част от света е затворен за тях!
...да знаят, че мама и тати са с равни права и равни задължения спрямо тях, както и да ги чувстват еднакво близки.
...искам да им спестя страхопочитанието към възрастни, учители и прочие, да знаят че уважението към някого не изключва критиката и несъгласието. 
...да не чувстват виновни по презумция, да споделят с нас какво ги гложди, когато не знаят дали са прави или не
...да не си мислят, че родителите им са заедно "заради децата"

# 108
  • София
За съжаление, синът ми знае за моето детство.Баба му му разказала с особенните поводи за гордост.За щастие синът ми каза,че съм най-добрата на света Laughingи ме увери,че не се е почувствал никога по този начин Hug
Още си обещахме,че Беба няма и да разбере за това.
На тях се опитвам да спестявам и финансови проблеми/но и той не е злоупотребявал/
Когато е прав, винаги заставам зад него,твърдо.Не го карам да се извинява,,само мир да е,,
Не сравнявам с други и не изтъквам/натВърдвам,натяквам/ други постижения.
Не забранявам приятелства-никога.Само насочвам.
Не заключвам вещи и пари.
Не се караме никога пред тях,търсим мнение и от сина искаме помощ,закакво са му иначе тия мускули Grinning

# 109
Искам да спестя на детето си всички житейски и битови скандали между мама и тати.
Искам да му спестя унижения от разни баби,щипане на бузи,ахкане,охкане,да ми обясняват в негово присъствие колко е непослушен или еди какъв си.
Искам детето ми да не страда.

# 110
  Погребенията..... Бих се опитала да спестя тази гледка на децата си поне до 15-16 годишна възраст.

Хм, разбирам те, но знаеш ли, че виждайки смъртта, човек приема и със сърцето си факта, че някой вече наистина го няма. Защото инак дълбоко в себе си може да запазиш "мястото" на този близък и от там да си докараш ... усложнения като "отдаденост" и "страх от обвързване".

За много хора това звучи объркано и абсурдно, но знам, че Селма ще ме разбере до голяма степен.  Hug
   Звучи съвсем добре,Ивонска.Сигурна съм,че доста хора ще те разберат.  Simple Smile
   Въпросът е ,дали едно малко или сравнително малко дете,с повишена чувствителност, е в състояние да възприеме гледката на смъртта по този начин,който ти имаш предвид?Дали няма да паникьоса и години наред само това ще му е в главата:слагането на своя образ или образа на своите близки на мястото на починалия ?Безсънни нощи,страхове и т.п..?  Thinking

Друго е да се докоснеш до тази гледка след като си горе-долу поотраснал,попрочел,погледал това -онова.  Rolling Eyes

# 111
   Звучи съвсем добре,Ивонска.Сигурна съм,че доста хора ще те разберат.  Simple Smile
   Въпросът е ,дали едно малко или сравнително малко дете,с повишена чувствителност, е в състояние да възприеме гледката на смъртта по този начин,който ти имаш предвид?Дали няма да паникьоса и години наред само това ще му е в главата:слагането на своя образ или образа на своите близки на мястото на починалия ?Безсънни нощи,страхове и т.п..?  Thinking

Селма, тъй като и аз съм мислила по тези въпроси, когато се размисля в съзнанието ми винаги изплува сцената с погребението и разговорите след това от новелата "Сережа" от Вера Панова.Много искрено, умно и топло е пресъздадена през очите на едно дете, няма начин да не я знаеш

# 112
  • София
  Звучи съвсем добре,Ивонска.Сигурна съм,че доста хора ще те разберат.  Simple Smile
   Въпросът е ,дали едно малко или сравнително малко дете,с повишена чувствителност, е в състояние да възприеме гледката на смъртта по този начин,който ти имаш предвид?Дали няма да паникьоса и години наред само това ще му е в главата:слагането на своя образ или образа на своите близки на мястото на починалия ?Безсънни нощи,страхове и т.п..?  Thinking

Селма, тъй като и аз съм мислила по тези въпроси, когато се размисля в съзнанието ми винаги изплува сцената с погребението и разговорите след това от новелата "Сережа" от Вера Панова.Много искрено, умно и топло е пресъздадена през очите на едно дете, няма начин да не я знаеш

А който не вдява руски, къде и какво да прочете в тая връзка?...  Thinking

ПП. Другото го споделих от личен опит, тъй като на 12 години ми беше спестена реалността около погребението на най-добрата ми приятелка, с която сме отглеждани от бебета, тъй като бащите ни бяха колеги, семействата - съседи и приятели, а ние с нея сме родени през 15 дни... После, след много години, без да знам, започнах да "отработвам" страх от обвързване и при една констелация цъфна точно това като първопричина...  

# 113
   За моя срам или не.....Не знам ,за какво говориш.Но бих искала да зная.  Simple Smile

Ивонска,все повече запалваш интереса ми към тези констелации.... Thinking

# 114
Нашите деца ги въведохме отрано в темата за смъртта. Имаше кратък миг на тревога, че ще останат някога сами, без нас, но после мина. Обясних им, че всички хора идват и отиват на едно и също място, и дадох за пример морето. Напълниш ли чашка с морска вода, получаваш човек - малка част от голямото море, която временно е в тази форма. Може да е в шише, може да е в рапан, може и в шепа да е, но все си остава една и съща вода. Да умре човек означава да изхвърлим непотребната чашка и водата да се върне в морето. Нищо страшно, нито драматично - те добре знаят, че няма вечни чаши, отлично запознати са с тяхната чупливост.  Mr. Green

Същото показах и с въздуха, даже пробвахме да колекционираме въздух в шишета - мисля, че разбраха идеята и им се стори успокояваща. Пък и човек винаги е облекчен, когато знае, че притежава някаква по-обща принадлежност.

# 115
Погребенията са сред най-ранните ми детски спомени (гледана от баба и дядо на село, там погребенията са ежедневие почти). Всъщност, не са ме травмирали никак, по-скоро са ме накарали да приемам смъртта като нещо нормално, част от живота.

# 116
  • София
...
  Ивонска,все повече запалваш интереса ми към тези констелации.... Thinking

Да... При тях си трябва и кураж, и хазартен дух - не знаеш какво ще извадиш от чувала с изненадите.  Mr. Green Хората предпочитат да не вярват на такива методи.  Wink

# 117
Това, което гледам да спестявам е тъпченето на сила и заявления от сорта - "докато не го изядеш, няма да станеш от масата". Ненавиждах тези глупости на баба ми и никога не съм карала дъщеря ми да яде на сила.
Иначе...разрешавам почти всичко, което не е опасно за живота и. И шляпане в локви и тичане гола в къщи и т.н.

Малиии това явно е било модерно , щом 80 % от родителите са го казвали и правили .
И аз съм го преживявала , ужасно е .
На децата си не бих го причинявала в никакъв случай . Sad

# 118
СКО...клива Hug

Така като чета другите постове си давам сметка колко много от детсвото преминава в живота ни като възрастни.И колко много от преживяното ни тежи като воденични камъни.В повечето случай не го показваме  на никой.Даже не го признаваме и пред себе си.Но то е там и продължава да определя част от живота ни.Искрено се моля, нито една моя грешка като родител, да не нанесе последици върху живота на децата ми като възрастни.
Многоооо си права .

# 119
Погребенията са сред най-ранните ми детски спомени (гледана от баба и дядо на село, там погребенията са ежедневие почти). Всъщност, не са ме травмирали никак, по-скоро са ме накарали да приемам смъртта като нещо нормално, част от живота.
И аз така. Баба ми ме водила поне на едно погребение, когато съм била 6-8 годишна. Спомням си, че изобщо не ме притесни гледката на мъртвия - човека е умрял, какво толкова. Идеята за смъртта започна да ме тревожи на по-късна възраст, когато си отиде вуйчо ми. Бях на 15, и тогава за първи път осъзнах и преживях случилото се, въпреки че не присъствах на самото погребение.

Общи условия

Активация на акаунт