Какво искам да спестя на детето си, докато расте

• 13 855
  • 248
  •   1
Отговори
# 135
Дъщеря ми не е Никой. WinkСтава и и в 5 сутрин.И то все в неделя, мамка му... Laughing
Не визирам теб, споделям обаче лични наблюдения  от градинки и приятелки-майките на момчета ги жалят доста.Това да не правят, онова да не правят, та онзи ден се втрещих, че дъщеря ми държи вратата на един господин, който си води детето на училище.Много показателен за мен пример-мъжете са се научили да им е спестено да не кажа почти всичко, а поколението, което идва нещо не ме радва-още повече...Лично мнение, но-момчета-обличани от майките им на 7 години, момчета-хранени от майките на същата възраст и хиляди още неща...все жалени да не правят това или онова. Thinking
Може да е отклонение, но и не съвсем-искам да спестя на децата си, в частност-на момичетата си-да влачат и за мъжа си след време, защото е жален и ненаучен, и защото светът ще е приел за нормално мъжете да спят, докато жените им бачкат. Crossing Arms

# 136
  • София
Дъщеря ми не е Никой. WinkСтава и и в 5 сутрин....

О, стига! Ще видим дали ще става в 5 като порасне още малко! Къде те ощипах, та подскочи така?!  Rolling Eyes

И сега какво - ние, майките на момчета, сме длъжни да ги будим в 4, да ги къпем с маркуч и студена вода и да ги караме да носят по 10 кг във всяка ръка, та вашите принцески някой ден само да ги насочват кое да свършат първо???...  Mr. Green

Май темата се измества...

# 137
  • Насред хаоса

По повод сравняването... аз не го сравнявам, но баща му... Какво мога да направя - той му е баща, а аз не мога да го превъзпитам! Продукт е на възпитанието от първи клас в пансион, престижно спортно училище, но по моите стандарти - казарма. Старанието ми детето сутрин да не бъде будено насила и да не ходи първо в ДГ за него са "липса на дисциплина"!  ooooh! Винаги е по-суров с нашето дете, при наличието на чуждо наоколо, и все от него се очаква да отстъпи...  Crossing Arms

Това е много погрешно. Особено когато за щуротията на друго дете държи отговорно вашето. Така му вменява чувство за вина и детето ще почне да мисли, че трябва да отстъпва на всеки за всичко. Моят мъж е в двете крайности - много отговорен родител е, обича да играе с децата, а и повече му се удава, отколкото на мен. Но забелязах нещо - аз съм по-твърда в налагането на наказания и стремежа да ги накарам да си поемат отговорностите за постъпките си. А той гледа да им отстъпва за всяко нещо или да ги защитава, няколко пъти се случи и пред тях самите, което си е голяма грешка. В същото време той хич не е конфликтен, всячески избягва караници и разправии и за всяка по-сериозна свада между нашите и чужди деца първо държи нашите отговорни. Ами не ми харесаха и двата начина, по които процедира, и го накарах веднъж да седнем и сериозно да си поговорим. Оттогава нито ги защитава така сляпо, както преди, нито ги обвинява за неразбориите с други деца. Ако имаме някакви забележки един към друг относно възпитанието им, си ги споделяме насаме.

# 138
Дъщеря ми не е Никой. WinkСтава и и в 5 сутрин....

О, стига! Ще видим дали ще става в 5 като порасне още малко! Къде те ощипах, та подскочи така?!  Rolling Eyes

Май темата се измества...

Ми стават бре-кво да ги правя-голямата е ученичка вече-става си.
Темата се измести в идеята-жал ми е...и аз споделих какво бих спестила на децата си в тази връзка.
Не съм подскочила, просто споделих мнение във връзка с твоето, което обаче не визира теб лично, а ме наведе на тази мислъ.Надявам се сега разбираш и не подскачаш и ти. Grinning От форумски мнения аз вече рядко подскачам. Wink Peace

# 139
  • София
Ами, разбери ме и мен - и аз се тревожа семейството на снахата да не очаква някой ден от сина ми да оре семейната нива на мястото на вола... Защото нефелни невести не е като да не съм срещала... Има едни, които успяват само да сменят лява кълка с дясна по време на дневното лежане...И мен ме е шубе.  Wink

# 140
Сакън, аз ниви нямам, всичко от реституцията се застрои-ще рентиерстват зетьовете на готово.Само да не са търтеи-има какво да стопанисват с кеф, стига и акъл да имат да успяват. Mr. Green Peace
И спираме спама. Hug

# 141
  • София
Сакън, аз ниви нямам, всичко от реституцията се застрои-ще рентиерстват зетьовете на готово.Само да не са търтеи-има какво да стопанисват с кеф, стига и акъл да имат да успяват. Mr. Green Peace
И спираме спама. Hug

А, щом са ти уфатни момите, нямате ниви за оране и има за стопанисване - що да спираме?!...  Crossing Arms

Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 142
Ше се сватосваме ли вече?  Или да ги оставим младите сами да решат Laughing

# 143
  • София
1. Няма да записвам детето си на никакви занимания "за да не мисли за глупости", освен ако изрично не пожелае някое такова;

2. Няма да допусна момичетата ми да срещнат месечните неразположения неподготвени. От сега ги оставям да виждат пакетите ми с превръзки, на голямата съм показвала и как се слага вече и говорим свободно за това;

3. Няма да допусна едното ми дете да се чувства пренебрегнато, че прегръщам другото в  момента - на момента и двете ги гушвам или дарявам еднакви жестове на обич с последователност от 3 секунди;

4. Няма да допусна децата ми да се съмняват хубави ли са или не и да се убеждават в това чрез опита си в  пубертета. Повтарям им непрестанно, че са красиви и неповторими. Ще купувам на детето си диоптрични очила с рамки, които само си е избрало - слава Богу в днешно време има такова разнообразие от рамки!

5. Възпитавам децата си, че голотата не е порок.

Сигурно има и още, но ще допълвам в последствие...

# 144
Страхотна тема, ivonska!
Първо искам да кажа, че съм адски признателна на родителите си, че точно те са ми родители и са ме възпитали да бъда отговорна, морална, да имам принципи и ценности в живота и да разсъждавам. Разбира се, че са допускали и много грешки, млади са били, не е имало такъв океан от достъпна информация за детската психика и възпитание, затиснати от клишета и матрици. Но съм им благодарна и за грешките, защото точно те сега ме карат да размишлявам и ме учат как да се отнасям със своето дете.

Това, което се опитвам (въпреки, че не винаги ми се отдава), на първо място е да разбера детето си. Как то се чувства и вижда света, какви са неговите естествени етапи на развитие, какви са водещите сили за действията му, какво го мотивира, за да мога адекватно да му помогна са се изгради като личност, без да го дирижирам и ограничавам.

Още - да няма натиск за нищо, а мотивация. Когато се опиташ да разбереш детската психика и ум не е толкова трудно да можеш да мотивираш детето си (въоръжен с огромно търпение, разбира се).

Да може да прави избор от най-ранна възраст. Стремя се почти за всичко да давам възможност за избор между 2 алтернативи, подходящо избрани предварително от мен - например за дрехи, за разходка и т.н.

Дрехите са, за да е облечено, а не за да не се изцапат, особено тези за навън.

Да носи отговорност за действията си - не наказвам, а винаги предупреждавам какви биха били последствията. Както и не награждавам, а поощрявам.

Стремя се да давам възможност да прави самО всичко, на което е способно за възрастта си. И да не правя нещо за детето си, което то може да прави самО, да не го обслужвам и да го възприемам като способно човешко същество.

Никога не го сравнявам с други деца или "виж еди кой си какво прави", никога не го "рамкирам" с това какво ще си помислят другите хора, никога пред хора не го карам да казва разни неща (възпитавам само вкъщи насаме) или да показва умения - да рецитира, пее, танцува и прочие, никога не го обсъждам пред други хора.

Стремя се да го уча как да се оправя при конфликти с други деца - не давам готови решения и не отсъждам, а с въпроси насочвам как би трябвало да се постъпи.

Сигурно има и още, но като се сетя - пак. Много се покриват и с казани до момента неща.

# 145

Та, да ви питам - за вашите грешки разбрах, но как се справяте с грешките на другия законен родител, който също държи равни права за възпитанието?!  Thinking

Още докато бременеех решихме, че ще изградим обща стратегия за поведение у дома и възпитание на отрочето. Положихме основите още тогава, девет месеца възпитавахме нероден Петко, та пушек се вдигаше  Joy Истината е, че непрекъснато разговаряме. Посочваме си взаимно грешките, дискутираме... Реално аз туширам поривите на мъжа ми ако прекали (според мен) със строгостта и дисциплината, а той тушира поривите ми за прекалена либералност... Допълваме се. Трябва да спомена обаче, че сме расли в семейства със сравнително еднакъв статус, които са допускали сравнително сходни грешки. Така нещата, за които сме единодушни, са в пъти повече от тези, за които имаме разминавания.

# 146
Цитат
Мълчанието по "неудобни" теми.
Мълчанието за съкровените мечти, желания, трепети.
Подкрепям това.

*темите табу в семейството;
*строгостта на родителите;
*сравняването с други деца;
*определящото "чуждо мнение"
*раздели в  семейството.

/ По последната точка. Болезнено преживявах отсъствието на баща ми т.к. работеше в чужбина.

Последна редакция: пн, 04 окт 2010, 12:20 от _Venera

# 147
  • София
Та, да ви питам - за вашите грешки разбрах, но как се справяте с грешките на другия законен родител, който също държи равни права за възпитанието?!  Thinking

Още докато бременеех решихме, че ще изградим обща стратегия за поведение у дома и възпитание на отрочето. Положихме основите още тогава, девет месеца възпитавахме нероден Петко, та пушек се вдигаше  Joy

Това ми прилича на един случай, в който аз и бившия ми мъж /все още нито имахме дете, нито бях бременна, нито планирахме такова събитие/, гледайки някакво предаване диво се изкпокарахме какво ще направим ако 16 годишната ни дъщеря забременее. Ама така се скарахме, че той отиде да спи в другата стая...  ooooh! ooooh!

Много говорим и ние. Когато дъщеря ми беше малка, вадех като доказателства за мнението си книги за възпитание и показвах... Сега вече не ми е нужно  Mr. Green

# 148
Много хубави неща са изписани преди мен. Присъединявам се.

Насилването за ядене. Като малка ме държаха с часове като наказана да гледам как другите играят, а аз не може, щото имам още в чинията.
Плашенето с баби меци, яги, торбалани и други измищльотини. Няма нужда да расте в страх.
Сравняването с други деца. Еди кой си може еди-какво-си. И какво от това? Което е двоен стандарт, защото ако еди-кой-си излиза на дискотека до 3 през нощта, нас не ни интересува какво правят другите...
Караниците по време на ядене. Това като, че ли е най-удобното време да се крещи - нали се събират всички и какво като ти присяда и ти се отяжда...
Лъжите и премълчаването на неудобни въпроси. Няма нужда да научи всичко от улицата, като мен.
Изолирането от проблемите и недопитване до мнението му независимо по какъв въпрос, "защото е още много малък". Това ме вбесяваше като дете, лошото е, че все още съм дете и много неща ми се "спестяват" от нашите. Sad
Налагането на мнение, защото аз съм родителят и той е малък! Може да е малък, но е личност. Да си взима решенията сам и да се учи да си носи последствията. Аз няма да съм все до него да му казвам какво да прави. Цял живот някой е взимал решения вместо мен, защото съм малка и нямам право и в един момент, когато трябваше да решавам сама, аз не знаех какво да правя. Отне ми години да се науча и все още понякога се колебая и чакам друг да ми каже... Това е абсолютно осакатяване!
Натриването на носа за всичко - тип "нали ти казах". Казах да, не слуша - нормално, сбърка и какво от това? Да му трия сол, за да му стане два пъти по-гадно ли? Sad

И още, и още, и още... но това е основното.

# 149
Ще им спестя данък обществено мнение. Това, което говорят другите за тях не ги засяга.
и аз.
Смятам да им спестя караниците , да ги товаря с мойте проблеми и да рева пред тях .
Не ща винаги да се чувстват отговорни за всичко и да премълчават само и само за да са "удобни'.
Никакво натриване на носа да и никакви обиди от сорта на - неудачник , лошо дете или фрази като - не се опитвай , няма да успееш , не можеш , не знаеш , не те бива .... Tired
Искам да са благодарни за най - важните неща от живота и да се научат да ги ценят да им се радват.
Така ще пропуснат много негативни неща , който аз и татко им сме преживели Peace

Общи условия

Активация на акаунт