Отговори
Здравейте!Аз съм бременна в 15 седмеца с близнаци.Не съм много доволна от лекарката,която ми следи бременността,но за сега съм още малко при нея Sad Притеснява ме да не пропусна накое изследване  Confused (незнам дали е възможно това).При бременност с 1 знам,че се ходи  на биохимичен скрининг,за близнаци ми казаха,че не се прави.Ще съм ви много благодарна ако споделите какви изследвания сте правили и в коя седмица са ги изисквали.Благодаря ви предваринелно!

# 1
На мен никакви изследвания не са ми правили,само ми следяха хемоглобина т.е. само кръвта ми изследваха и два три пъти урината,но нищо по-особено.

# 2
Никакви по-различни от предишната едноплодна бременност...
А, не...Док реши ей така да ми пусне токсоплазмоза, но не знам откъде си го измисли-нито имам котка, нито живея на село (второто не знам дали има значение)  newsm78
Иначе не съм си правила никакви допълнителни изследвания.  Peace

# 3
  • гр.Добрич
При мен също стандартните 2-3 пъти кръв и урина. На фетална морфология ходих по собствено желание в друга клиника,но то не се поема от ЗК. Ако нямаш някакво сериознозаболяване и фамилна предразположение към такава, няма какво друго.

# 4
тук правят токсоплазмоза на всички  Peace иначе само нормалните кръв и урина, както и видеозон. биохимичен скрийнинг дори и при едноплодна бременност се прави по желание или при наследствена обремененост. при близнаци не се прави.

# 5
А за синдром на Даун в коя седмица сте си правили изследване?

# 6
скрийнинга не е ли точно за Даун синдрома?  newsm78

# 7
скрийнинга не е ли точно за Даун синдрома?  newsm78
И аз мисля, че е така!
Освен стандартните изследвания към 16г.с ми направиха серклаж, въпреки че нямаше никакви проблеми с бременността ми. Много се колебахме да ли да го правим, защото все пак си е една манипулация и то под пълна упойка, но за наше успокоение решихме да я направим. В Русенското АГ явно това е практика. После като ми махаха конеца от серклажа го изследваха за разни бактериики дали не съм си отгледала.
Друго по-специално от едноплодната бременност и аз мисля, че не се прави.
Успех на всички бъдещи близнашки мами!

# 8
  • София
Освен стандартните съм ходила на една ФМ и една ехокардиография

# 9
Изследваха ми кръв в началото на бременността и някъде към средата, защото се оплаках, че съм уморена и ми провериха хемеглобина. Правих и фетална морфология в 20-а г.с. Освен ехографските прегледи други нищо не съм правила иначе  Peace

# 10
Аз съм в 11 г.с. и се записах за ранен скрининг в 12 г.с. Насочиха ме, че наистина при двуплодна бременност биохимичният скрининг дава лъжливи резултати (винаги висок риск) и за това ако искам, мога да си направя ранен скрининг, при който специалист да огледа структурата на ембрионите. Аз не съм ходила още, но си мисля, че става въпрос за това: http://www.bg-mamma.com/?action=article;id=744 .
Ще се радвам, ако някое майче, което си е правило това изследване даде малко повече информация.

# 11
  • Пловдив
Да, биохимичен скрининг на близнаци в БГ не се прави!Точно затова  съветват бременните с близнаци да правят ултразвуков скрининг, това е т.н. Фетална морфология.Най-точен и важен е прегледа в 12 седмица.Аз лично съм ходила на Фетална морфология в 12г.с., в 16г.с., в 20 г.с., в 28г.с и в 33г.с.За мое лично успокоение Simple Smile!Но това изследване не се поема от ЗК.
Иначе по ЗК изследват 3 пъти кръв и урина и ти се полагат 3 ултразвука.Мен отново ме съветваха да си пускам кръв и урина всеки месец.Не че съм имала някакви проблеми.Изкарах една нормална, спокойна бременност без никакви проблеми.Пожелавам ти и на теб спокойна бременност и успешно износване!

Последна редакция: пт, 01 окт 2010, 11:19 от ilik123

# 12
  • Sofia
Нищо по-различно от едноплодна бременност не се прави, освен че по здравна каса ти се полагат няколко УЗ повече. Биохимичен скрининг не се прави при близнаци. Препоръчително е да се направи 3D, но не е задължително. Ето за да знаеш какво ти се полага - линк към програма "Майчино здравеопазване" на НЗОК - отвори Приложение №17 и гледай таблицата за бременност в риск.
http://www.nhif.bg/web/guest/58

# 13
  • Шумен
Кръв почти всеки месец и урина 3 пъти. АГ-то ме гледаше на УЗ до 4-ти месец всяка седмица след това през месец. Ходих на ФМ в 24 г.с. и то защото аз настоях, лекарката ми го смяташе за излишно. И това са изследванията ми.

Общи условия

Активация на акаунт