За моя радост най-голяма през АПРИЛ ще стана мама!!!

• 30 808
  • 713
  •   1
Отговори
# 390
Здравейте!
Да си кажа,че и аз усещам бебо,вече доста по-често и определено си личи,че е той.Но наистина с всяка следваща бременност се усеща по-рано! Hug
За съня и аз съм така...Постоянно ми се спи.Вечер започнах да заспивам с децата в 9 и 30,сутрин едвам си отварям очите.През деня спя почти постоянно,когато ми се отдаде тази възможност...Абе ужас направо...
Аааа,ще ме уморитеее...Как ми се прияде леща не е истина простоооо...Нищо,че готвих вече друго,сега ще ида да купя леща и да си сготвя....Гадни стеее Mr. GreenТо не беше боза,то не бяха сокове,сладкиши,сега пък леща,аааа Laughing

# 391
Не, не съм си позволявала вино. Макар че знаеш ли, днес се чувствам особено тъжна и скапана, та може и да си позволя.

# 392
Не, не съм си позволявала вино. Макар че знаеш ли, днес се чувствам особено тъжна и скапана, та може и да си позволя.
Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

И аз не си позволявам да пия вино,нито бира.

# 393
Да ви питам вие позволявате ли си да си пийвате винце или биричка. Аз почти през вечер-две пийвам по чашка червено винце и ми се отразява много добре!
Grinning Само по повод и максимум чаша,последният път беше преди седмица на един банкет от 19:00 до 00:00 го сърбах.
А пък за родата хич да не ти дреме,важното е че останалите сте щастливи,че ще си имате още един член  Hug

# 394
За мамитата, които искат да излязат в болничен: намаляват се после майчинските.

# 395
Хайде сега бързо с мъжо до Българския магазин за леща..........че и на мен ми се прияде!
А тук в Германия леща няма Sad

# 396
Здравейте момичета искам и аз да се включа,по повод болничните   https://docs.google.com/View?id=dcj85925_164v67kndc7  може да прочетете много е полезно и не е вярно както е писала mishelaa че е 70% няма такъв болничен.Леко бременеене на всички и пухкави и здрави бебенца през април Hug

# 397
Не съм счетоводител, но не виждам нищо общо с болничния и майчинството.....

# 398
  • София
Дами,
ние, живот и здраве, ще си имаме момиченце Laughing аз така си и знаех Wink всичко беше супер според първата ФМ миналата седмица и съм много щастлива.
Блазе ви на всички, които вече усещате бебчетата - аз нямам търпение, но явно още ще почакам.
Сега сядам да изчета всичко, че напоследък ме заболяваше главата само като погледна компа...не знам какво ще правя като се върна на работа от понеделник, но здраве да е.

Хубава вечер от мен!

# 399
Такаа, да видим дали съм запомнила всичко, по което мисля да дам ценното си мнение Wink
За витамините - миналия път пих на хипп сокчетата - те са само витамини, без микроелементи, от които преждевременно може да вкостени нещо на бебето. Да но като се отвори шишето са горе долу вкусни, като сок мултивитамин са, но след 2 дни ми ставаха много гадни и на вкус и на мирис. Затова ги спрях. После към 7-8 месец изпих 1 опаковка Ценртум - Маретна. Борис се роди с малка фонтанела, но му се затвори след година, година и половина. 
За болничните - няма причина да намалява сумата на майчинството, защото при изчисление на майчинството за периода, в който си бил болничен се взима базата от която е сметнат болничния, а на самата сума на болничния, която си получавал. Не знам дали го обясних добре.
Ами толкова от мен, че малкия се разрева.

# 400
Да се включа и аз за болничния - когато става дума за момичета, които в момента, в които са разбрали че са бременни са минали на по- високи осигуровки за тях (в случая и аз) не е желателно да се излизаме в болнични, все пак целта е да си плащаме осигуровките за периода напред. В този случай ако си вземем болничен при неговото изчисляване ще влезе и периода с малките осигуровки и така като цяло ще падне дохода за месеца и от там и майчинството. За тези за които няма значение на колко са се осигурявали или са били осигурявани на една и съща заплата преди и след забременяване - за тях взимането на болничен не оказва влияние. Това е според мен Simple Smile

# 401
  • Пловдив
Да честитя набързо на момичетата, които се похвалиха с поредните успешни прегледи! Радвам се за вас, пък като гледам в темата продължават да се шарят гащички - къде розови, къде сини  Laughing - кой с каквото са го изненадали да му е честито!!!   bouquet
За усещането на бебо- ами предния път го усетих чак към 5я месец, а засега не усещам още нищо, като гледам ще е най-рано в 4я  hahaha Иначе и аз нямам търпение - хем е едно мило усещане, хем се сещам как предната бременост в моменти, в които съм се притеснявала дали всичко е наред като ритнеше малкия се успокоявах, та и сега едвам изтрайвам да го усетя мъника. Радвам се за всички , които усещат бебоците вече - наистина малко са по-приятните усещания през бремеността, а и като първа връзка с малкото човече в коремчето ни  Peace
За болничните - доколкото знам и аз се взема базата, върху която е изчислен болничния, а не сумата на болничния при изчисляване на дохода от който се смята майчинството. Nikol298 - съгласна съм , че трябва да се има в предвид тази разлика в положението преди излизане в болничен (в този случай нещата май наистина стоят различно).  
ПС Тук май трябва да се коригирам - върнах се да прегледам как съм си смятала колко ще получавам и съм вземала сумата на болничните като доход  Thinking. Но доколкото си спомням за момичетата, които си бяха на добри парички осигурявани по принцип и ползваха болнични до края сметките излизаха доста по-добри - мисля че се имаше предвид, че си получават болничните, а реално са вкъщи и си почиват, а в същото време майчинството после не намаляваше кой-знае колко,. Момичета, ще ви посъветвам само да почетете доста преди да вземете решение, че да не съжалявате после, а ако наистина ви е належаща почивката - тогава е ясно  Hug
С предишната бременост съм изпила две опаковки от Центрум Матерна, но сега не бих го препоръчала-  нали излезе инфо, че съдържали ГМО продуктите с тази марка, ама за щастие още съм само на фолиевата киселина и не се налага да избирам какви други да ползвам - то на база какво ли и да ги изберем, да не би да сме фармацефти, та ще чакам лекаря да видим какво ще препоръча ако изобщо е нужно.
Алкохола още с предната бременост го отказах - първо спря да ми понася, след това и не ми беше вкусен, а сега май ще откажа и бирата (откакто съм забременяла и от нея май ми става кофти  Thinking ). ИНаче за виното ако е качествено съм чувала че не било вредно от време на време по малка чашка, но като се има в предвид че алкохола е едно от нещат, които минават директно през матката и влизат в кръвта на детето  newsm78 - по-добре че не ми се пие...  Joy, иначе можеше да ми е съвестно после пък то тогава къде отива удоволствието.
Почнах да блокирам - чао от мен, до скоро пак!!!

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 23:11 от delilah_qk

# 402
Явно има някаква промяна за болничните,но за обикновения който наистина е 70%.Този за нас пак си е 90%което е добре,че за малко се притесних.Благодаря на mi6е че ми разясни  bouquet

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 22:52 от adelina81

# 403
  • София
Здравейте момичета
Виждам, че живо някои се интересуват от болничните през бременността. Това е хубаво да го използваш като екстра когато си здрав и не ти пука какво майчинство ще получиш накрая когато родиш  Laughing
adelina81 е дала линка към добре обяснен начин за формиране на обезщетението за болничен (временна неработоспособност), но за съжаление е стара информацията, тъй като от Юли месец тази година има изменения в Кодекса за социално осигуряване (КСО) в което е залегнала промяната за която споменава mishelaa , но пак не пълно и неточно.
Та съгласно новите изменения от КСО при първичен болничен лист работодателя заплаща първите 3дни като 70% от Средното БТВ за предходните 6м, а от НОИ изплащат останалите дни от болничния като 80% от  Средното БТВ за предходните 6м. Следващите дни при болничен - продължение се заплащат изцяло от НОИ.
410-те дни обезщетение за бременност и раждане което ще получавате (45д преди раждане и 365дни след раждане) ежемесечно се формира като се вземе 90% от средното месечно брутнно възнаграждение за 12месеца назад преди да излезнете в 45-дни болничен преди раждането, но не повече от средномесечното нетно възнаграждение. Така, че колкото повече излизате в болнични толкова по-малко ще получите като месечно обезщетение след това. Но всеки сам си преценява.
Дано съм ви била полезна и не съм ви отегчила.

А сега да ви се похваля на 06.10. бях на ФМ и бебо е супер добре. Бях на преглед при Д-р Цолова във Фемина и останах много доволна от вниманието и компетентността на лекарката. Водя се 10г.с+6д, а на ФМ ми показа че бебо е голям колкото 12г.с.+1д или 49.5мм и с НТ 0.9мм, има си всичко и беше много игрив докато го наблюдавахме. Цялото удоволствие ми струваше 60 лв Днес си направих и БХС точно в 11г.с. и във вторник очаквам резултати. БХС ми струваше 42 лв. Дано и БХС да е  ОК да си отдъхна и да не се шашкам какво ще е и що ще е ...
Нямям време да ви изчета всички тъй като през седмиицата след работа ходя на курс, а през деня изключително рядко да имам малко свободно време и да си почета нещо лично, но ще гледам да наваксвам.
Бъдете здрави и силни духом всички и успешни и добри изследвания на всички, на които им предстоят.

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 22:59 от fishi_fishi

# 404
Здравейте, момичета да се включа само за болничните и си лягам, права е mishelaa месеците, които прекараме в болнични влизат в 12-те месеца на база, които се изчисляват майчинските, т.е. цялата база ще се намали.Не знам дали го обясних много ясно, но обезщетението за отглеждане на малко дете (майчинските) са 90% от осигурителния доход, изчислени за период от 12 месеца преди датата на настъпване на неработоспособността, т.е. от датата на 45-те дни отпуск за бременност и раждане, а болничния е 80% от осигурителни доход, т.е. ако се ползват болнични после по-малка сума ще влезе в базата за майчинските, разликата при една сметка е доста голяма   bouquet  bouquet  bouquet Лека нощ на всички  Grinning Grinning

Общи условия

Активация на акаунт