Тежка раница!Редно ли е детето да я носи?

• 35 101
  • 522
  •   1
Отговори
# 90
Това е щото отмениха казармата, та момчетата от сега да са с пълно бойно на гърба си, сакън да не пропуснат. Laughing

# 91
Майка съм на гимназист и първокласник. Чантата на гимназиста е несравнимо по-лека отколкото на първокласника Mr. Green Големите сами оптимизират товара - не носят учебници, сборници, по принцип нямат толкова на брой помагала по предметите. Пишещите средства са представени само от един молив и един химикал, евентуално пергел и линия ако си спомнят, че трябва да ги сложат.
Всъщност в това се състои и един от парадоксите на нашата образователна система - най-малките са най-натоварени, най-големите го дават свободно. А трябва да е обратното Thinking

# 92
В гимназията и моят ходеше с една тетрадка голям формат навита на руло. Момичетата - с дамска чантичка и тънка папка. Учебниците отлежаваха в къщи.
Въобще ми е пълна мъгла как точно завърши гимназия.

Госпожата на дъщеря ми направи някакво разпределение на програмата по БЕЛ. Като имат четене носят само читанка и малка тетрадка, като имат български - учебник и УТ плюс малка тетрадка, по писмени упражнения - само малка тетрадка. Само че има два дена в които по програма имат и четене и български, така че в тези дни чантата е много тежка.

Сменихме чантата. Предишната беше с колелца и самата тя много тежеше, а и стаята им е на третия етаж, така че не е изобщо удобна. Поръчах една спортна раница - много здрава, но лека. Даже дойде с бонуси - несесер и чантичка за закуска с кутийка и шише вътре.

Последна редакция: сб, 16 окт 2010, 12:38 от Анонимен

# 93
Всички мислим и за раницата, няама майка, която да не е сменила с по-лека , ама по-лека, колко да е по-лека.Истината е проста-каквато и да е раницата-нещата вътре са много.А са много, защото децата носят всичко, все пак цял ден са навън-т.е. в училище.Няма как да и спестя големия несесер-в занималнята го ползва в свободното време, а занималнята е в друга стая...Ако беше в една и съща стая-може би можеха да остават нещата и там.Също салфетки и мокри кърпички, също храна/столът не работи/, също телефон и някоя занимателна книжка пак за занималнята/телефона е нужен понякога да ми сигнализира, че са свършили по-рано, да не стои сама, да я прибере някой, че И това се е случвало/Това е нещо като Дамската чанта, разберете.И докато децата ни са напред-назад, вместо "фиксирани" на едно място-така ще е.Ако имаха на разположение една стая-аз сама бих финансирала гардероби, даже съм на мнение, че цял ден зимата с ботуши е крайно неприятно и нехигиенично и е хубаво да има къде да си събуеш тежките ботуши и да си обуше нещо по-леко/например маратонки, ние навремето се събувахме в 1 клас/.
Някак не виждам решение, няма как да разделя учебниците на страници-не ги знам какво точно за деня ще взимат. Thinking
Надинка-и при моето дете е така, по четене, по писане-по учебник и тетрадка.Ама като имат И четене И писане И математика И физическо И...И...И...и после е на английски, кутията с храна, шишето и книжката-чантата и идва на 8 килограма, за 20 килограмово дете.Сори, ма не е нормално, дори за мен, камо ли за нея.Също не е нормално да сме им разносвачи-догодина вече ще им е неприятно, че ги водим...като бебетата, какво остава да и нося чантата 5 години...или 12?

# 94
Честно, има дни в които на мен ми тежи раницата му, пък какво остава за децата. Whistling Като сложим и шишето с вода, а вече смятам да слагам по 2 шишенца по 500 мл., т.к. едно не му стига, и после пият студена вода от чешмата, то сигурно багъжът ще е 1/3 от теглото, ами това не е нормално. Shocked И аз си мисля, че по някои предмети не е нужно да пренасяме напред-назад учебниците, засега извоювах само по музика да остават в стаята в у-ще, занапред ще гледам и други да не носим, например дом.бит и тем подобни. Wink

# 95
# 96
Борбата трябва да продължи. Трябва да се говори за този проблем. Пускам тук инфо за досегашните ни действия и се надявам заедно да постигнем нещо положително в посока тежестта на уч. раници Hug

Преди една година Сдружение „Настоящи и бъдещи майки” стартира инициатива „За по-леки ученически раници”. Предвид разнопосочните отговори на институциите, ние продължаваме да се борим заедно с родители, издатели и МЗ, в чието лице намерихме съмишленици. Потърсихме подкрепа от медиите, на които изпратихме писмо с опита, който събрахме до момента. С пълния текст на писмото можете да се запознаете от сайта ни  http://www.snbm.org/index.php?p=22.

Последна редакция: сб, 27 ное 2010, 11:51 от Fanni

# 97
  • София
До четвърти клас носех раницата, и мислех, че е невероятно тежка, но ще стане по-лека в следващите класове. Сега в пети клас детето вече е по-едро от мен, пътува само до училище, а раницата, за съжаление, стана още по-тежка - самата аз трудно я вдигам, а след като я носих един единствен път, при свалянето й от гърба ми така си повредих китката, че един месец по-късно още ме боли.

Не е редно децата да носят такива тежести, но вече не знам какво би могло да се направи. Това е толкова комплексен проблем - тежки учебници с минимално учебно съдържание (половин страница текст и страница и половина картинки към текста), безсмислени учебни тетрадки, съдържанието на които спокойно може да се вмести като въпроси към края на урока в учебника, преподаване по учебника и изискване на повечето учители да се използва учебникът в час, вместо да поднасят свободно материала, а учебникът да се използва само за домашна подготовка, голямо количество предмети, които практически нямат нужда от учебници, обаче нали някой трябва да спечели от написването и издаването им, и т.н.

Хайде някой да ми каже, за какво е нужна тетрадка по четене?!

# 98
Jarrita, че ти си го казала в поста си - необходима е, защото така още някоИ печели/ят от това Wink
Аз пък съм за тетрадката по четене, защото вътре има въпроси и задачки, които могат да се изпълняват в клас или за ДР, но пък със същата стойност биха били и същите/подобни въпроси към текста поставени в края на четивото, а отговорите да се пишат в обикновената тетрадка, не, че сега няма в учебниците, но пък са 1 или 2...

За жалост красивите учебници са тежки  Confused

# 99
За жалост красивите учебници са тежки  Confused
Което не би навредило никому, ако не се налагаше да се носят в училище или ако бяха разделени на няколко части, както са учебните тетрадки.

# 100
Искрено се надявам да се присъединят към нас и учители- знам че има учители които мислят как да облекчат раниците . Смятам че това е и първа стъпка към една инициатива учителско-родителска Simple Smile
А може и дечицата да се окажат по-будни от нас- те без това ни изпревариха във всичко

# 101
 Дидева, права си, но тогава пък ще се оскъпят  Crazy ще има повече страници за опаковка  Laughing е...може да спестят от 1-2 урока по някоя картинка и пак ще стане, но е въпрос на желание и мисъл у тези, които ги правят, защото те едва ли са се сетили да пресметнат колко кг става ученическа чанта пълна с учебници, УТ, обикновени тетрадки и още куп неща.
За мен вареантът е да има учебници в у-ще, които да се ползват там и такива, които да стоят вкъщи...естествено не може на дете да се полагат по 2 комплекта учебници, нооооо Wink за сега учебниците до 7 кл са безплатни и се подменят на всяка 3та година...ми тези, които вече са с "изтекъл срок на годност" и имат що годе приличен вид, вместо да стоят в някоя изба, спокойно може да се ползват. Ако децата седят по 2 на чин и 1 учебник е предостатъчен.
Големите точно това правят Wink щерката носи едни учебници, приятелката и други и така карат...не задари тежката раница, ми щото не се побират в "дамската"чанта  Laughing

# 102
Всеки трябва да разполага с учебник и с помагала !
Въпросът е в стиковането на часовете,нещо което може да се направи
без излишни средства - блокове,напр.математика 2часа + БЕЛ 2 часа  +
ФЗ - начален курс.
Мисля,че това е единствения възможен начин към днешна дата
и при тези условия.

# 103
Красива белла,  Rolling Eyes но това не означава ли, че децата реално трябва да вземат на ден по 2 урока Wink Хайде по БЕ, обикновено е урок+упражнение в УТ, но по математика...

Не искам да споря с никого и не нарочно все измислям по нещо против, точно обратното, ако може да се измисли приемлив вариант ще съм много доволна  Hug чисто егоистично гледам, че и аз търся решение за по-дълъг период от време Mr. Green (просто сега има 2ри комплект учебници, но догодина - няма....)

# 104
  • софия
Според мен си зависи от учителката. В класната стая на дъщеря ми има само един шкаф , като част от еднокрилен гардероб. Не са нужни 1000 лв да се сложи 30 годишен шкаф в класната стая. Там в кутии всички деца си държат нещата по Домашен бит и техника. Учителката по английски им прибира помагалата и им ги раздава веднъж седмично , после ги взима и така. Учебниците по ЗИП математика си стоят там. Т.е. в чантата носи само това , което няма как да не си връща в къщи -  всичко по БЕЛ и Математика и Буквара. И един учебник по Рисуване или Музика , когато имат. Аз й я нося, така ще бъде до 2 клас. Нали някой ще я води до тогава! Като много и се приноси  и я слагам.

Общи условия

Активация на акаунт