СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 544
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Моля ви, който има възможност, да си каже мнението по отношението на това Столична община да си прибере базите данни с кандидатстващи деца и да си прави класиранията.

Такова животно няма. Такъв е смисълът и на разделението на властите. Едни с управленски /да реализират политики/, други със законодателни /да създават норми/, трети да контролират.

Когато тези три функции са съсредоточени в една институция резултатът е провал на демократичните принципи в управлението, прозрачността, никаква ефективност и тотални конфликти на интереси.
Представям си на втория етаж в СО определят правилата за прием, на трети етаж се занимават с практическата реализация, а четвъртия контролира втория.

Глупост е твърдението на Тодоров, че СОС би могъл да бъде гарант и да го “побърка от проверки”. Защото въпросът е кой ще го проверява, когато опозиционен съветник подаде сигнал? Негови колеги, които изпълняват политиката на мнозинството в СОС? В такъв случай резултатите са предизвестени. И какво ще стане ако неговия пряк работодател – кмет или зам.-кмет за да се минимизират ефекти от гаф на администрацията му даде нареждане да го покрие.

Отделно стои въпросът защо в бъдеще общински опозиционни съветници ще са достатъчен коректив, а сега не са. Какво толкова ще се промени в политиката и практиката в областта на приема в ДГ?

Съвсем друго е пък ако погледнем досегашната практика на СОС – та той се тресе от скандали за милиони левове. Опозиционни съветници крещят на администрацията “Тъпа ли си, глуха ли си”, председателят на СОС пък обвинен в грандиозни корупционни скандали с много по-големи залози. И нищо, ама нищо, на опозицията не минава – та точно за ДГ ще се стреснат.

Да не говорим, че администрацията е на ГЕРБ, а зам.-кметското място в сферата на образованието е на ДСБ – две партии, на които им е достатъчно да сформират мнозинство в СОС.

Пиша това, защото съм попадала на такъв случай в администрацията, в който 7-ми етаж контролира резултатите на 4-ти, а над тях е шефа, който при проблем вика директорите на двете дирекции, защото неговия интерес е да няма скандал и проблемите да се решават тихомълком в рамките на ведомството. Така се раждат и безкрайните компромиси, затварянето на системата за граждани и работата на ръба на закона.

Ели Х, припомни му на този господин какво се случи с “Информационното обслужване”, Азер Меликов и правителството на Станишев. Ситуацията ми изглежда сходна, но с други мащаби.

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 13:35 от kikimora1

# 556
kikimora1 липсваше ми  Hug От повечко хъс явно имаме нужда родителите, дано се опомним  Peace
nora_di според мен, ако ще има промени в допълнителните критерии, ще са към добавяне (например ако е пропуснат ДК1), отколкото да премахнват някой, вече приет допълнителен критерий. За самостоятелните ясли - според мен отиваш в яслата и говориш с директорката, само така ще добиеш представа.

# 557
инсп. Гаджет, благодаря за хубавите думи. Аз не съм спирала да се вълнувам и да съм ангажирана с проблема. Включила съм на 1-ва скорост в очакване за привключване на по-висока предавка.

Не пиша често, защото с практическата част - даване на конкретни съвети по отношение на приема - има по-запознати и повече знаещи от мен вкл. и ти.

# 558
  • СОФИЯ
Основното от РГ.
Присъстваше юрист от СО /Кръстанова или нещо подобно/, вероятно поради обсъждането на промени в правилата. Въпросната колежка подхождаше враждебно и с недоверие към всяко наше предложение. Алилуя обаче възприеха първите няколко, които са по-скоро уточняващи. Не стигнахме и до средата, з Минчева бързаше за откриване на нова ДГ. В петък ще продължим. Ще обсъждаме и предложенията за промени в критериите. Ели им е предоставила таблицата с обобщените от темата.
Побеснях от резултатите на проверката по сигналите ни от предишната РГ. Всички са приети по 2.2.3 !!! Фрапиращо обаче е за 2 ОДЗ. Яслената група наистина е една....с 50 деца...30 от които по 2.2.3., имали изрядна медицинска документация, не били те и директорката виновни, лекарите издавали документите...и миличките си мислеха, че въпросът приключва с тази констатация! С Ели ревнахме като...да не казвам като какво. Записаха в протокола, че считаме че са налице множество нарушения на нормативната уредба и настоявяме работодателят да инициира дисциплинарно производство срещу въпросната директорка. Уж обещаха. Еле и кандисаха да прецизираме 2.2.3, като уточним кои заболявания и с какви точно документи се удостоверяват. Няма да стане за петък обаче, щото тр да консултират с МЗ.
В същото време проблемът с препарата Клодан не е решен. А за детето на LOST явно 2.2.3 не важи. Имали предложение за решаване, което ще споделят с нас в петък /явно е много тайно/. Тогава ще бъде привикана и директорката на ДЗто, нещо да обясняла. Ако не сведе смирено глава ви обещавам да я ям с парцалите. Настоях да присъстват и родителите, з не е редно да изслушаме само едната страна. Мрънкаха нещо, в крайна сметка може да присъства и техен адвокат, тр явно да им се поразкаже и от друго място напр. за Конвенцията за правата на детето. От тел разговор останах с впечатление, че родителите не разполагат с адв. Колежката, която аз имах предвид е в чужбина и няма да се върне до петък.
Storm, сетих се за теб. Изразявала си готовност да помагаш на СНБМ про боно. Дали не би поела този случай?
Молбите бяха малко -5 или 6. Нито една не удовлетворихме. Ели отново ги срази със сигнали за други фрапантни случаи, ще пише сигурно.

А да, имат си и офиц писъмце от Сирма, че двамата обучавани да поддържат занапред системата са незаинтересовани, не вдяват и на пробните тестове се дънят. Ще го обсъждаме в петък.
Рапорт даден!

# 559
Основното от РГ.
Присъстваше юрист от СО /Кръстанова или нещо подобно/, вероятно поради обсъждането на промени в правилата. Въпросната колежка подхождаше враждебно и с недоверие към всяко наше предложение. Алилуя обаче възприеха първите няколко, които са по-скоро уточняващи. Не стигнахме и до средата, з Минчева бързаше за откриване на нова ДГ.....

Да, ще преизпълняват петилетката за 1 година, че идват избори. Да не стане като с бул. "Брюксел" да го откриват и режат лентите два пъти - по един път за всяко платно.

"Фандъкова: Откриваме нови сгради на градини всеки вторник до края на годината"

http://www.btv.bg/news/bulgaria/obrazovanie/story/242086563-Fand … _na_godinata.html

# 560
Благодаря ти много, да, търсим си адвокат, но тъй като за момента нямаме, много ще се радвам ако предложите такъв
Критерий 2.2.3 се оказа много голяма врата Sad за някои. Надявам се всички да осъзнавате че е много необходимо да се прецизира.

# 561
  • СОФИЯ

Основното от РГ.
Присъстваше юрист от СО /Кръстанова или нещо подобно/, вероятно поради обсъждането на промени в правилата. Въпросната колежка подхождаше враждебно и с недоверие към всяко наше предложение. Алилуя обаче възприеха първите няколко, които са по-скоро уточняващи. Не стигнахме и до средата, з Минчева бързаше за откриване на нова ДГ.....

Да, ще преизпълняват петилетката за 1 година, че идват избори. Да не стане като с бул. "Брюксел" да го откриват и режат лентите два пъти - по един път за всяко платно.

"Фандъкова: Откриваме нови сгради на градини всеки вторник до края на годината"

http://www.btv.bg/news/bulgaria/obrazovanie/story/242086563-Fand … _na_godinata.html

Разбиващо! Да бяха уточнили и часа, 12 без 5 на въртележката. Разправят, че бат Бойко колекционира парчетата от прерязаните ленти. На финала сигурно ще ни уведоми за бройката, може и да ни ги покаже...мхъ

# 562
Аз нещо не разбрах, защо за случая на ˙·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙ им трябва адвокат?
Минчева бърза? Защо тогава насрочват работна група за днес? Едва ли вчера е разбрала, че трябва днес да открива детска градина. Какви са тия 30 деца с хронични заболявания? Не трябва ли тогава тази група цялата да е със специален прием? Как не ги е срам да си вкарват деца по този, не знам как да го нарека дори, начин. И тези, що за родители са...да си изкарам детето болно, сакато, с хронично заболяване, за място в едната общинска детска градина. И родителите, и лекарите, и директорката, която им е "нашепнала" за тази вратичка в нормативната база, трябва да си понесат наказанията, ако се окаже, че на детето нищо му няма. Да, ама кой ще те допусне дотам, нали? Лични данни и пр. А моето дете може да виси на опашката, после в списъка с класирани, то си няма миличкото лични данни, само децата с хронични заболявания имат.  smile3511

# 563
  • СОФИЯ
Аз нещо не разбрах, защо за случая на ˙·٠•●♥ LOST ♥●•٠·˙ им трябва адвокат?
Минчева бърза? Защо тогава насрочват работна група за днес? Едва ли вчера е разбрала, че трябва днес да открива детска градина. Какви са тия 30 деца с хронични заболявания? Не трябва ли тогава тази група цялата да е със специален прием? Как не ги е срам да си вкарват деца по този, не знам как да го нарека дори, начин. И тези, що за родители са...да си изкарам детето болно, сакато, с хронично заболяване, за място в едната общинска детска градина. И родителите, и лекарите, и директорката, която им е "нашепнала" за тази вратичка в нормативната база, трябва да си понесат наказанията, ако се окаже, че на детето нищо му няма. Да, ама кой ще те допусне дотам, нали? Лични данни и пр. А моето дете може да виси на опашката, после в списъка с класирани, то си няма миличкото лични данни, само децата с хронични заболявания имат.  smile3511
Трябва, разбира се, групата да се трансформира в специализирана /или както там беше терминът/ и това е нарушение. Ели го постави, тр да го има в протокола. Между другото днес подписах протокола от миналата РГ, бяха ни го изпратили за допълнения и корекции.
За адвоката аз дадох идеята, на моето лаене вече са попривикнали. Бях копвала на Лост някои разпоредби.

За директорката на 2 ОДЗ се носят много градски легенди...имало доста добра организация на приемо-предаването, в която "родителският актив" Активно участвал  Wink

Чудя се прокуратура или полиция е по-добре да се сезира при пасивен подкуп. Тр да консултирам с някой наказателен адв., че многУ ми трЕбват да употребА едни белязани банкнотки.

Последна редакция: вт, 30 ное 2010, 14:59 от мама САННЯ

# 564
  • София, под Карлсон
Побеснях от резултатите на проверката по сигналите ни от предишната РГ. Всички са приети по 2.2.3 !!! Фрапиращо обаче е за 2 ОДЗ. Яслената група наистина е една....с 50 деца...30 от които по 2.2.3., имали изрядна медицинска документация, не били те и директорката виновни, лекарите издавали документите...и миличките си мислеха, че въпросът приключва с тази констатация! С Ели ревнахме като...да не казвам като какво. Записаха в протокола, че считаме че са налице множество нарушения на нормативната уредба и настоявяме работодателят да инициира дисциплинарно производство срещу въпросната директорка. Уж обещаха. Еле и кандисаха да прецизираме 2.2.3, като уточним кои заболявания и с какви точно документи се удостоверяват. Няма да стане за петък обаче, щото тр да консултират с МЗ.

Искам да ви кажа, че уви, нямам абсолютно никакво съмнение в изрядната медицинска документация  #Cussing out Моето, както и детето на Lost имат сходни здравословни проблеми, за които няма абсолютно никакъв проблем да се получат необходимите документи, че става дума за хронично заболаване и да се възползваме от 2.2.3. Аз лично не съм го направила, предполагам и тя, но наистина няма проблем за документите, както и лекарите не можеш ги пипна-те имат своите основания да ги издадат... Naughty  #Cussing out Тъжно, но факт. Според мен единствения начин е да се преразгледа и съществено редуцира списъка със заболяванията...

# 565
Всъщност списък със заболявания май няма  Rolling Eyes ЗНП посочва само че се иска ХЗ или СОП, но не уточнява какво ХЗ, нито какъв документ
Синът ми беше приет по "каналния" ред, но сега за местенето извадих бележка от ЛЛ, от РИО, скоро сме и на ТЕЛК- нямам проблем да ги взема тези бележки, защото заболяването си го има, епикризите си ги има, диспансеризиран е и т.н., но реално не е ясно какво да им дам точно, нито кои заболявания подлежат на прием
РИО и ЕКПО също не са решение, защото те отговарят за СОП, не и за ХЗ които са без СОП, а закона изрично посочва ИЛИ ХЗ, а не само СОП

# 566
  • гр.София
 Blues ме изпревари. Виждам децата около мен, включвам и моето. Масово са с дихателни проблеми или с алергии. Лесно ще минат летвата Хронично заболяване.
 Което не е основание за директен прием.

САННЯ,
 Благодаря,че ни държите в течение!

Кикимора1 ,чуден пост Peace

# 567
  • София
Извинявайте за невежеството, какво е 2.2.3? СОП?
Саня, резултатите от РГто са меко казани плачевни. След като имат желание да окупират системата, що за незаинтересованост от тяхна страна? Да вземем системата, пък ще я затрием както ние искаме.
Колкото и недостатъци да има тази система, работи все пак. Мисля си, че ще се върнем на старото дередже, с опашки, с "подкупи", с "нашите хора" и т.н.

Не знам на теб или на Ели писах за едно дете. В списъците е чакащо, но вече от няколко седмици си ходи на градина.

# 568
  • СОФИЯ
Извинявайте за невежеството, какво е 2.2.3? СОП?
Саня, резултатите от РГто са меко казани плачевни. След като имат желание да окупират системата, що за незаинтересованост от тяхна страна? Да вземем системата, пък ще я затрием както ние искаме.
Колкото и недостатъци да има тази система, работи все пак. Мисля си, че ще се върнем на старото дередже, с опашки, с "подкупи", с "нашите хора" и т.н.

Не знам на теб или на Ели писах за едно дете. В списъците е чакащо, но вече от няколко седмици си ходи на градина.

2.2.3. Децата със специални образователни потребности и/или хронични заболявания, както и тези със заболявания с решение на ЛКК или ТЕЛК се приемат на място в ОДЗ и ЦДГ съгласно действащата нормативна уредба

На Ели си писала. Днес тя поиска проверка за няколко случая.

# 569
  • София
Мерси.
ТЕЛК е ясно, че се минава на комисия. ЛКК не зависи ли изцяло от личния лекар? Това не значи ли, че и там може да има корумпираност?

Общи условия

Активация на акаунт