СТРАСТИ - градините в София кампания 2010/2011

• 40 576
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • София
Ако датата след рестарта е една и съща за догодина, а кандидатурата за същото ОДЗ ми се запази баш на тоя номер явно трябва да разчитам заедно с още доста родители, с които чакаме за първо желание...
Ох падна....и дъх не може да си поеме. Мерси и сори за спама. Бягам за сега
Не, номерата не се запазват. Нулират се преди всяко първо класиране, и се генерират нови.
И да, децата с равни точки, по първо желание обикновено хич не са малко. С допълнителните номера е на късмет.

Аз трябваше да продължа с логопеда, Алекс все още не говори. Но пък водех и двамата и ми беше много скъпо. надявам се до другата година да е ок.
Нали няма изискване на брой думи в речника на детето за прием в 1ва група?

# 586
Моля ви да ме ориентирате дали мисля правилно по следния въпрос, който си зададох докато четох за пореден път Закона за народната просвета.

Според Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) (1) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас.
Според Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 90 от 2002 г.) (1) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини по чл. 18.

(2) Задължение на детските градини по ал. 1 е да приемат деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания.

(3) За деца със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания могат да се създават и специални детски градини и обслужващи звена.

(4) Децата със специални образователни потребности и/или с хронични заболявания постъпват в детските градини и обслужващи звена по ал. 3, когато всички други възможности за възпитание в държавни и общински детски градини и обслужващи звена са изчерпани и при писмено изразено желание на родителите или настойниците.

Моето тълкуване е че чл. 21 не важи за яслени групи, т.е. там децата със СОП и ХЗ не подлежат на задължителен прием. Ако съм права, това означава че СО спокойно може да прилага каквито реши рестрикции и ограничения по въпроса за яслените групи, включително и да регламентира деца с какви заболявания и с какви документи могат или не могат да ползват предимство. А това че в момента имаме яслени групи с 50 деца, от които 30 с ХЗ не е наложено от Закона, както се твърди, т.е. явно причината да се практикува е съвсем друга.

# 587
  • София
Аз като инженер и лаик в тази област, мисля, че е така както казваш ти.

Явно обаче има някъде вратичка, защото за почти всички ясленски групи има отделени бройки за деца със СОП.
2.2.3 (не, че не съм го чела, ама чак сега се светнах) не е точно формулиран в ИСОДГ - "съгласно действащата нормативна уредба."

# 588
  • София
Нали няма изискване на брой думи в речника на детето за прием в 1ва група?
Няма.  Hug Сина ми не говореше когато тръгна в първа група, това ми беше най-голямото притеснение. Истината е, че за съвсем кратко време там така се отприщи, че трудно го карам да мълчи когато е нужно. Също така имаше и други неговорещи в групата, оказа се, че не е чак такова изолирано явление, както се заблуждавах аз.  Hug

# 589
  • София
Ника, мерси за успокоението.
Има няколко думички (единични) в речника си. И едно цяло изречение (бебешко) от две думи Simple Smile
И все още е с памперс. Голяма е разликата в това да гледам момиче и момче.

# 590
  • София
 Peace Мда, върна ме година назад!  Laughing Изречението беше "Ало, тате?"  Mr. Green Обаче пампата я махна малко след 2 годинки.

# 591
30те деца от второ са приети с някакъв талон № 119, не съм наясно.
              Този талон № 119 може да получи всеки родител на дете,което поне 3-4 пъти е имало ОВИ.Това значи,че който го поиска го получава и при това не е задължително детето непременно да развие асма или друго хронично заболяване на по-късен етап.
               На въпроса на Ели - най-масовия прием на деца със СОП става в ДГ след 3 год.възраст.Практиката показва,че дечицата със СОП дори да са приети на ясла не я посещават.Деца със СОП постъпват ц-елогодишно в групите на ДЗ без значение на каква възраст са.ДЗ са задължени да приемат във всяка група по едно дете,ако има кандидати,но с разрешение децата могат да са 3 и повече.Дори да се ограничи приема на деца със СОП в яслата гаранция,че всички кандидати ,които не са приети в ясла ще се приемат в първа група или по-късно в ДГ.При това най-много са приетите деца с талон № 119 ,с ТЕЛК и СОП - приемът е минимален.

# 592
  • София
Аз не видях запазени места за СОП в яслените групи.  newsm78 Поне в момента не съществува такава колона в ИСОДГ за тези набори.

# 593
Аз не видях запазени места за СОП в яслените групи.  newsm78 Поне в момента не съществува такава колона в ИСОДГ за тези набори.
             Това в никакъв случай не означава,че при представяне на съответните документи не се приемат такива деца!Поне аз не знам за отказ от страна на  експертната комисия!При получен от нея протокол ДЗ е длъжно да приеме детето без значение възрастта.

# 594
  • София
Вярно, че няма такива данни в ИСОДГ. Сега ще видя при мен какво е останало.

Отбелязала съм само 2009ти (8мо ОДЗ) и 2008 (17 ОДЗ)
Но бяха доста повече.

# 595
Да, извинявам се, в преден пост написах талон номер 6, а той е 119
Ми взех го от личния лекар без проблем, верно че си имаме заболяване, но не знам дали има проблем да се вземе такъв талон, който е буквално хвърчащ лист, според мен може да го вземе всеки независимо със или без заболяване
Иначе този талон явно съвсем не е достатъчен, ако не си подходящия родител  Tired
Иначе ЗНП аз го тълкувам така: ДГ са задължени да приемат такива деца(вкл целогодишно), но могат да въведат ред и организация за това с подзаконови актове на ниво община- пример- какви документи са необходими, да се минава отново през сайта, да се спазва общия брой деца, кой ги проверява и т.н и т.н.

# 596
.Деца със СОП постъпват целогодишно в групите на ДЗ без значение на каква възраст са.ДЗ са задължени да приемат във всяка група по едно дете,ако има кандидати,но с разрешение децата могат да са 3 и повече.Дори да се ограничи приема на деца със СОП в яслата гаранция,че всички кандидати ,които не са приети в ясла ще се приемат в първа група или по-късно в ДГ.При това най-много са приетите деца с талон № 119 ,с ТЕЛК и СОП - приемът е минимален.
в системата е допустимо 1 дете със СОП, а в наредбата пише целогодишно да се приемат...... ами то това може да е до безкрай. В установена гр. от 25 деца/1 е СОП/ Как стават 30 и повече.?? Няма ли и някаква наредба за 1 дете колко кв.м. площ се полага. Ако видите в нашата Дг колко е малко помещението,и как са наблъскани 30 деца.....И друго  колко тоалетни и мивки трябва да има за 25-30 деца?/ нашите са  на 3бр.? Като в заведенията,и Дг и те са заведения нали? Трябва да има някакво такова съотношение,дете -кв.м.
Не знам ,аз сигурно разсъждавам ,грешно.. #Crazy

# 597
Има наредба за здравните изисквания към детските градини, има и ЗНП за допустимия брой деца в група

# 598
........ има и ЗНП за допустимия брой деца в група
              Има  Laughing само ,че отдавна никой не го спазва! В ЗНП е записано и за децата със СОП - задължени са да приемат целогодишно,защото в началото може и да няма заявени кандидатури.Броя е 1 задължително и с разрешение 3.При това тази бройка е уточнена само за СОП.ХБ не фигурират никъде освен в наредбата и няма ограничение за прием на тези деца.Точно за това са станали 30 в коментираното ОДЗ.

# 599
........ има и ЗНП за допустимия брой деца в група
             Има  Laughing само ,че отдавна никой не го спазва! В ЗНП е записано и за децата със СОП - задължени са да приемат целогодишно,защото в началото може и да няма заявени кандидатури.Броя е 1 задължително и с разрешение 3.При това тази бройка е уточнена само за СОП.ХБ не фигурират никъде освен в наредбата и няма ограничение за прием на тези деца.Точно за това са станали 30 в коментираното ОДЗ.

А няма ли ограничение на целия брой в група? Все пак, това са деца, не са чували с картофи...и как така, директорката е длъжна да ги приеме? Ако се изсипят още 50 деца с ХЗ, групата 80 деца ли ще стане?

И няма какво да се правим на луди, ясно е кои са тези деца, дето не може да им се откаже прием!!! Цялата работа така мирише, че направо смърди  #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт