Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 291
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
Аз нямам такива опасения, защото на тази възраст те цапат съвсем несъзнателно докато се опитват да се нахранят! Иначе и моето прасенце снощи добре нацапа и доста време ми отне докато избърша навсякъде, но пък като гледам как с удоволствие си хапва, не ми тежи бърсането! Днес сутринта и на обяд седя в мен, бях сложила чинийката под парчето пъпеш и леко помагах да не се изплъзва много и така яде доста чистичко!

# 91
  • Софиянка в Пазарджик :)
И мен така са ме захранили  Laughing

# 92
Да подкрепя май-ската дружина...  Wink Хубаво си е само на изключително кърмене, малко остана.

И аз като Бу мисля да практикувам захранване 1:гьотере. Бебето и ситуацията ще ми покажат какво ще се случва - по-мързелива и необременяваща схема от тази, надали има.

Да попитам, Фата - бебето може да яде колкото пъти пожелае на ден, правилно ли схванах?? Когато се храним през деня, всеки път ли да му предлагам по нещичко? И за първите дни на захранване ли се отнася или като наберем скорост?  Hug

# 93
  • T"A
Бръмбазела, ама аз гледам аватара ти и виждам, че ти масата вече си я сложила  Mr. Green
(извинявам се за спама, не се сдържах)

Тези дни не съм предлагала нищичко на мамин сладък, защото напоследък по-рядко ака, което не ми се нрави.  Confused
А и май нов зъб го мъчи и е голяма нерва и майка му - също  Crazy

# 94
Mentha, обикновено в началото на захранването изхождането се променя малко. Но може би наистина ще е по-добре да изчакаш до навършени 6 месеца, защото тогава се счита, че храносмилателната система е напълно готова за нова храна.  Peace

Бръмбазела
, обикновено се започва с по едно нещо веднъж на ден. Вече като видиш, че бебето проявава интерес може да увеличиш моментите за предлагане на храна. Но целта не е да преминете колкото се може по-бързо на твърда храна, а бебето да се запознае с различни храни дори и в минимални количества и да участва в моментите за ядене на семейството. Бебето може да яде колкото пожелае на всяко хранене, но естествено никое бебе не изяжда още от самото начало 200 гр. моркови, например. За предпочитане е в началото новите храни да се дават сутрин, за да може да се следи за евентуална реакция. При деца с фамилна обремененост от алергии се препоръчва да се изчаква 3 дни за въвеждането на всяка нова храна. Преразказвам това, което съм чела  Peace

Лично аз се утешавах с факта, че не ми се налага да храня с лъжичка и да купувам пюрета и детето ми изпитва истинско удоволствие при храненето.  Wink

Не е задължително удовилствието от храненето да е свързано с цапане и кочина. Според мен така децата остават с впечатление, че храната е и за игра.

Както вече е писала и Звездичка! на толкова малка възраст цапането не е заради удоволствие, а просто, защото детето все още не умее да яде, без да се цапа. Удоволствието за детето е да се храни, без да бъде ограничавано и да открива нови неща от заобикалящия го свят. А то открива нещата именно чрез "игра", това е най-хубавото нещо в децата. След това ще могат цял живот да се хранят чисто и с прибори. За мен като майка удоволствие е да дам тази възможност на детето си, без да се притеснявам колко ще изцапа, защото знам, че това е временно и скоро детето ще започне да яде по-"чисто". Но пък за сметка на това обогатявам развитието му. Естествено, когато на една определена възраст децата започнат да цапат заради самото цапане трябва ясно да им се покаже, че храната не е за игра, нито за хвърляне. Но докато го правят съвсем несъзнателно в това няма нищо нередно.  Peace

# 95
  • До хладилника, който обичам
За цапането конкретно, ето от вчера снимков материал. Отбелязвам, че в началото на вечерята дъното на чинията беше изцяло покрито с паста (на снимката е вече наполовина) и до края на вечерята изчезна цялата. Най-новата й идея беше да си слага ръцете на косата, след като е пипала храната, та колкото и да я дебнех (седя до нея), накрая на вечерта се наложи да я изкъпем, миришеше покъртително на паста. Както стана дума, като имат интерес, се хранят доста ефективно  Laughing

# 96
  • Софиянка в Пазарджик :)
леле голяма сладурана е  Mr. Green

# 97
  • ул. "Мечтание"
За синковеца ми е късно, за бебето ми е рано, но се записвам да следя темата.
Прочетох за това захранване в блога на Фата и ми допадна много като методика. Планувам да го приложа.

# 98
Мерси, Фата! Принципа и при това захранване, и при класическото е сходен - по отношение на въвеждането на нови храни.

При нас обаче няма да се получи сутрешното хранене различно от кърма, защото тя спи до към 12,30-13 ч. и реално ще мога да й предложа твърда храна най-рано към 14 ч. Малко ни е сбъркано ежедневието, но раносутрешнотобатководене на детска градина го налага.

Имаме си фамилна обремененост към алергии (от мен), Каби бе диагностиран с АБКМ, така че ще увелича дните за въвеждане на нова храна от 3 на 5. И ще си стискам палци...  Praynig

Фата, а някакви трикове за хранене в количка? Или не се препоръчва да се яде на друго място, освен на масата?

Мен цапането не ме тревожи. Каби беше супер гнуслив от всичко, включително и от храна. Никога не съм му се карала за трошички, лекета и т.н. - просто темперамент. Но пък не съм имала проблем с опитване на боклуци от земята...  Mr. Green Не мисля, че толкова малки деца е потребно да се натоварват с правила за ядене, предпочитам към други изисквания да се вслушват. В крайна сметка всички сме се научили да се храним що-годе възпитано и самостоятелно.  Peace

Ментичка, аз от масата не слизам, то ми личи! Затова сега си страдам тихо докато ме пердаши оная бременната в 6-ти месец.  Blush

# 99
  • София
При нас обаче няма да се получи сутрешното хранене различно от кърма, защото тя спи до към 12,30-13 ч. и реално ще мога да й предложа твърда храна най-рано към 14 ч. Малко ни е сбъркано ежедневието, но раносутрешнотобатководене на детска градина го налага.

значи няма да сме сами в незакусването - точно се чудех какво се прави, като ставаш късно (т.е. бебока), че понякога и двете си падаме поспаливи...  hahaha 

# 100
Разбира се, че човек може да подхожда гъвкаво и да следва това, което е най-естествено и приемливо според бебето и семейството.  Simple Smile Всъщност въпросът е по-скоро да не се предлагат нови храни вечер, когато е по-трудно да се следи за евентуална реакция през нощта. Бях задала абсолютно същия въпрос едно време в холандския форум - може и на обяд  Wink Иначе моята сутрин почва в 10 часа поне и се проточва докъм пладне.  Embarassed
Трикове за количка не знам, моите в началото ги хранех седнали изправени в столчетата за кола тъй че варианти всакакви  Crazy Важното е бебето да седи изправено, а къде си е избор на майката.  Peace

Бу, сега разбирам защо моите не са си мазали косите, на тази възраст просто все още имаха много малко коса.  Mr. Green Майтапът настрана, не се мажеха самички, мажеха се една друга  Laughing Каква беше тази паста дето пожъна такъв успех?  Flutter Днес Джордана омете 3 панички на вечеря от пастата, сготвена от тати... Simple Smile

Нощни очи , честита бременност!  Heart Eyes

# 101
Днес моето момиче се нахрани САМО на закуска. Тя е на 7 месеца и направо ахнахме с майка ми .
Преди няколко дни прочетох темата и днес се престраших да и дам сварени ябълка и круша преди да ги пасирам. Резултатът беше впечатляваш. Цапането не беше повече от обикновено.
Записвам се да следя темата, че явно ще започна да прилагам метода.

# 102
Относно чистото хранене, хубаво е да се сяда на масата, за да може детето да види как се хранят възрастните. Девойката ни от много малка държи да ползва вилица и нож, защото вижда, че така се храним ние. Общо взето, в тази възраст, те имитират това, което правим ние. Не е нужно да ги учим, просто трябва да им показваме. Това от моя опит.

# 103
  • ул. "Мечтание"
Фата, благодаря! Hug

Относно чистото хранене, хубаво е да се сяда на масата, за да може детето да види как се хранят възрастните. Девойката ни от много малка държи да ползва вилица и нож, защото вижда, че така се храним ние. Общо взето, в тази възраст, те имитират това, което правим ние. Не е нужно да ги учим, просто трябва да им показваме. Това от моя опит.

И аз подкрепям. Моят син се храни сам откакто стана на годинка някъде. И мисля, че расковничето беше, че откакто се е родил е с нас на масата когато се храним, независимо дали часовете му за хранене съвпадат с нашите или не.  Peace

# 104
  • До хладилника, който обичам
Казваш, да не се бърша повече в косата си? Thinking Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт