Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 255
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
 Crazy , това го бях пропуснала.

Може да пробваш така, даваш по малко, като изяде още. В момента, в който започне да играе, казваш, че храната е за ядене, не за игра и прибираш. Другарката прави така с водата, затова слагам по малко в чашата и прибирам, като започне да експериментира с нея.
А за омазването, тя винаги се е хранила сама, но със супата просто няма как да не се покапе. Хубавото е, че освен за петна от круши и ябълки минали през ренде, на другите съм им намерила горе-долу цаката.

# 106
  • До хладилника, който обичам
Ръкавичка всъщност рядко си играе с храната. Яде добре и с апетит, просто онази вечер й беше хрумнало на всяка хапка - да си бърше ръцете в косата Crazy Иначе да, не разрешавам да се играе с храната, нито на малката, нито на голямата. Не само заради лоши навици, но и ми се струва неуважително.

# 107
Ръкавичка всъщност рядко си играе с храната. Яде добре и с апетит, просто онази вечер й беше хрумнало на всяка хапка - да си бърше ръцете в косата Crazy Иначе да, не разрешавам да се играе с храната, нито на малката, нито на голямата. Не само заради лоши навици, но и ми се струва неуважително.

То си е неуважително! Мен цял живот са ме учили, че хлябът се поставя само на плоската си страна и сега, като видя мъжът ми да слага насъщния с плоската страна нагоре, ми настръхва козината  Crazy

# 108
Фата, а ти хляб кога даде? Понеже днес имаше домашен и аз и дадох да си посмуче, но се позакашля, та се зачудих дали е правилно, да не се задави с някоя трохичка! newsm78

Иначе, аз досега това с дните за въвеждане не съм го спазвала понеже бебокът реално изяжда доста малки количества, максимум около една чаена лъжичка, но и откакто сме започнали си въртя няколко неща и не съм дала кой знае колко нови неща!

# 109
Малко ми е рано още, смятам да захранвам най-рано февруари, но съм се спряла на този метод и ще ми е полезно да ви следя  Wink .

# 110
Фата, а ти хляб кога даде? Понеже днес имаше домашен и аз и дадох да си посмуче, но се позакашля, та се зачудих дали е правилно, да не се задави с някоя трохичка! newsm78

Честно казано не помня точно... Мисля, че беше някъде в началото на захранването, няма проблем от задавяне с хляба. Проблемът са много твърдите неща, от които могат да се вдишат частици - ядки, семки, суров морков, целина, сурова ябълка...

Черен и пълнозърнест хляб обаче се предлагат съответно на 7 и 10 месеца според схемата.  Peace

Днес моето момиче се нахрани САМО на закуска. Тя е на 7 месеца и направо ахнахме с майка ми .
Преди няколко дни прочетох темата и днес се престраших да и дам сварени ябълка и круша преди да ги пасирам. Резултатът беше впечатляваш. Цапането не беше повече от обикновено.
Записвам се да следя темата, че явно ще започна да прилагам метода.

Браво на малката! Хубаво ви е изненадала  Heart Eyes

Относно чистото хранене, хубаво е да се сяда на масата, за да може детето да види как се хранят възрастните. Девойката ни от много малка държи да ползва вилица и нож, защото вижда, че така се храним ние. Общо взето, в тази възраст, те имитират това, което правим ние. Не е нужно да ги учим, просто трябва да им показваме. Това от моя опит.
Казваш, да не се бърша повече в косата си? Thinking Mr. Green

Знаехме си, че сте странни във вашето семейство  hahaha

# 111
Аз за хляба ме съм много съгласна  - моята до към 11-ти месец се задавяше с хляб - независимо дали предлагах мекото или кората.
Не че искам да плаша някой, но направо е спирала да диша и ми се е налагало да й бъркам в гърлото, за да повърне, като е яла хляб.
Около годинката сякаш изведнъж се научи да дъвче и вече да не чуе дяволът, проблеми няма.
Същевременно съм виждала как 9-месечно яде цяла бисквита (от по-твърдите), като си помагаше само с единствените си два долни зъба. Направо ми се струваше невероятно, сравнявайки с моето дете, което на 9 месеца и от пъпеш се беше задавяло.
Според мен, ако детето е склонно към задавяне с определени храни, е по-добре да се изчака, независимо, дали проявява интерес.
Абе с две думи пак опираме до там да се ръководим от детето.  Simple Smile

# 112
Ръкавичка и с цели зърна ориз успяваше да се задави и повръщаше в началото... хляб дадох към 8-9 месец трохи и постепенно се научи да дъвче. Определено към 10 месеца й давах вече парчета да държи в ръчичката и да яде. Плюнчи, дъвче, маже и изяде накрая.

# 113
Кора хляб беше едно от първите неща, които дадох. Може да се счита, че така съм въвела глутена. Някъде на 7 месеца да е бил. Можеше да дъвче още в първия миг, в който му попадна храна в устата (за разлика от батко си), но пък се гнуси и повръща от пасирана храна.
А за ябълката - вероятността да се задави намалява ако им се даде голямо парче или направо целия плод, от което да остъргват със зъби, вместо тънко резенче. Аз я режа на четръртини и така давам.

# 114
  • T"A
Моето бебе коричката на хляба я смуче, не си отхапва от нея, не я дъвчи  Peace

# 115
За хляба и аз се зачудих - не е ли рано в 6-7-8 месец да се въвежда глутен  newsm78
Ясно, че това не е като стандартната схема на захранване и количествата са миниатюрни, но все пак аз бих имала едно на ум.

Янечек, напълно подкрепям за големите парчета - давала съм цял морков, добре остърган, четвърт обелена ябълка и пр. и не съм имала проблеми.

# 116
Записвам се, темата ми е много интересна. Съжалявам, че разбирам за това чак сега. При нас захранването е тотално объркано и бих помолила за съвет. Захраних по конвенционалния метод и резултатът е, че не иска да вкуси нищо, ама съвсем нищо с ръце. Храня го с лъжица, не иска различно от пасирано и гълта като паточе. Това на столчето, иначе няма нахранване. Когато го взема на масата - мачка, стиска сръце, храни ме, но не близва. Помогнете със съвети!

# 117
За хляба и аз се зачудих - не е ли рано в 6-7-8 месец да се въвежда глутен  newsm78
Ясно, че това не е като стандартната схема на захранване и количествата са миниатюрни, но все пак аз бих имала едно на ум.
Евридик@, всъщност не. Новите проучвания от 2008-2009 показват, че глутенът трябва да се въведе до края на 7ми месец; твърде ранното или твърде късното му въвеждане крият неоправдани рискове или липса на доказани ползи. Затова вече аз, като се опирам на тези проучвания, когато говоря с майки, виждам че повечето от тях избират да въведат глутен в края на 7мия, началото на 8мия месец. Въпреки че с Госпожичка знаех друго и захранвах съобразно с него, тоест дадох глутен към 10-11м, с Ръкавичка се съобразих със сегашните неща и дадох глутен в последния ден на 7мия месец Laughing (защото си признавам, че имах едно на ум, може би и заради предишно отгледано иначе дете и не можах да се пречупя да го дам в 6тия месец, въпреки че проучванията казват "да").

# 118
Записвам се да следя темичката, т.к. и на мен ми предстои захранване.

# 119
Съжалявам ако няма да се включвам редовно, но в петък пътуваме за България и сега оправям багажи  Tired

Янечек, напълно подкрепям за големите парчета - давала съм цял морков, добре остърган, четвърт обелена ябълка и пр. и не съм имала проблеми.

Бу, ти е отговорила за глутена. Наистина последните препоръки е да се въведе по-рано, освен всичко останало е свързано и с факта, че докато бебето е все още кърмено на по-ранна възраст евентуална непоносимост към глутена се проявава по-леко.  Peace

Само пак повтарям, че суров морков и твърда ябълка не са подходящи в началото на захранването дори и на големи парчета. Морковът е опасен и по-късно, защото ако случайно се вдишат парченца от него може да заседнат в дробовете  Naughty Аз самата не го знаех, когато захранвах девойките, но така или иначе не съм предлагала суров морков. Иначе го обичат много ситно настрърган с малко зехтин и оцет или лимон.  Simple Smile

Записвам се, темата ми е много интересна. Съжалявам, че разбирам за това чак сега. При нас захранването е тотално объркано и бих помолила за съвет. Захраних по конвенционалния метод и резултатът е, че не иска да вкуси нищо, ама съвсем нищо с ръце. Храня го с лъжица, не иска различно от пасирано и гълта като паточе. Това на столчето, иначе няма нахранване. Когато го взема на масата - мачка, стиска сръце, храни ме, но не близва. Помогнете със съвети!

След като детето не се е хранило досега само не може да очакваш да започне изведнъж  Simple Smile Дай му повече време, слагай го с вас на масата, позволявай му да взима подходящи храни, без да го насилваш. На тази възраст може спокойно да му даваш и лъжичката, за да се научи да се храни самичко с лъжичка.  Simple Smile

Не че искам да плаша някой, но направо е спирала да диша и ми се е налагало да й бъркам в гърлото, за да повърне, като е яла хляб.
Около годинката сякаш изведнъж се научи да дъвче и вече да не чуе дяволът, проблеми няма.
Същевременно съм виждала как 9-месечно яде цяла бисквита (от по-твърдите), като си помагаше само с единствените си два долни зъба. Направо ми се струваше невероятно, сравнявайки с моето дете, което на 9 месеца и от пъпеш се беше задавяло.
Според мен, ако детето е склонно към задавяне с определени храни, е по-добре да се изчака, независимо, дали проявява интерес.
Абе с две думи пак опираме до там да се ръководим от детето.  Simple Smile

Ако детето още от самото начало се храни само и с непюрирани храни се научава много добре как да контролира целия процес с дъвченето и преглъщането и няма риск от задавяне. Повече трудности ще срещне дете, което се е научило да преглъща наготово пюре и изведнъж в устата му попадне нещо с различна консистенция, то просто не е овладяло способността да дъвче и да преглъща твърда храна и съответно това може да объркващо. Моите също гризеха като хамстери с два предни зъба  Laughing 

brumbarche, здравей и тук!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт