Най-лесното захранване - baby-led weaning. Научете бебето си да се храни само!

• 60 304
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Epifania, и моята голяма дъщеря, захранена по стандартната схема, доста дълго време само ровичкаше в храната и изобщо не се сещаше да си сложи нещо в устата, сега вече се оправи де, Simple Smileно и трябваше време!

fata, приятно пътуване! Simple Smile

Последна редакция: вт, 26 окт 2010, 17:05 от Звездичка!

# 121
Хей Simple Smile И аз да докладвам при нас. Тези дни съм болна и нямам сили за нищо, та мъжът ми днес "храни" бебо. Дойде да ми докладва после и разказва: "Дадох му парченце ябълка (и ние сме от даващите четвърт сурова ябълка, и с каката правехме така, дано не стане проблем) и той му гука, говори му, погризва го. След това му го смелих на пюре и му дадох една лъжица и като му се догади, започна да се мъче да го изплюе навън..."
Та така, нашият мъник за сега не признава други схеми. Интересно как картофчето и моркова винаги ги харесва и гони с ръчичка, а парчето карфиол хич и не го погледна. Банан му даваме и се е запекал обаче  newsm78 Чудя се какво да го правя, а преди въобще го нямахме този проблем..
Много сладка снимка на хапващо с ръка макарони детенце  Heart Eyes
Фата@, приятен път до родната земя!

# 122
Запис

Сега разбирам, че има термин за храненето на моята Кая. Наистина е най-лесното захранване, впредвид, че менюто на семейството ми е подходящо за Кая. Никога не е искала пюрета, стиска силно устата само като види бурканче, понякога яде оризова каша, но иска сама да си държи приборите

# 123
  • ул. "Мечтание"
Сладурана!  Heart Eyes

Всъщност като се замисля от един момент нататък с моя син практикувахме точно такова захранване. Сетих се, че го имам снимам как нагъва картофена салата.  Joy

http://www.youtube.com/watch?v=0ql8YLKnfq8

Тук е някъде на 6-7 месеца.

# 124
Как хапват само, душички!  Heart Eyes

Нощни очи , виждам, че вас с таткото от мазане не ви е страх  Wink

GerganaK, надявам се, че е само за снимката - опасно е детето да яде легнало, но иначе е уникална просто!  Peace Hug

EliMeli , нормално е в началото на захранването да има малко запек, просто храносмилателната система още не е свикнала. Но бананът определено запича, ориз, картоф и морков също. Опитай с круша или тиква или просто минете за малко пак на кърма  Simple Smile

# 125
Имам няколко въпроса как да продължа...
Досега съм давала основно пюрета от няколко пасирани зеленчука с лъжичка. Сега искам да и предложа сама да се нахрани. Предполагам ще изяде много по малко от това което би изяла с лъжицата. Кога трябва да прекъсна храненето? Доколкото я наблюдавам тя се храни както и играе. Опипва парченцата и ги слага в устата си щом успее да ги хване здраво. Та въпроса ми е как да разбера че няма да се храни повече и да я сваля от стола? newsm78 Само един вид зеленчук ли да предложа или да и дам сварени парченца от зеленчуците които предлагам обикновено-картоф, морков, чушка, броколи...? С плодовете ми е по лесно, понеже до сега винаги е яла еднокомпонентно пюре или най много от два плода (ябълка и круша)

# 126
  • ул. "Мечтание"
Та въпроса ми е как да разбера че няма да се храни повече и да я сваля от стола?

В един момент ще загуби интерес. При всяко дете е различно. Наблюдавай я. Нормално е отначало храненето да е все едно си играе, така се учи. Но съм сигурна, че ще усетиш момента!  Peace

Нощни очи , виждам, че вас с таткото от мазане не ви е страх  Wink

Таткото със сигурност. Аз обаче не се приближавам към него много-много, когато е омазан с манджа. Laughing Имам някакво тъпо отвращение от ръце омазани с храна!  ooooh! Иначе пералнята пере. В интерес на истината доста бързо се научи да яде чисто без да маже навсякъде. Е, разбира се имаше контрол от наша страна в това отношение (както казах ужасявам се от ръце омазани в храна  Joy).

# 127
  • София
Гледам, че доста от нашите априлски майчета вече са писали в темата, та да се отчета и аз  Grinning

fata, първо искам да ти благодаря за труда, който си положила да преведеш статиите и да ни дадеш нужната информация, както и за споделения опит покрай захранването на дъщеричките ти - да са живи и здрави сладурките! Разгледах и блога ти - поздравления и за другите статии, които си написала newsm51 Беше ми изключително интересно и приятно да ги прочета. Пожелавам ти безпроблемно пътуване и добро завръщане в България. Надявам се да намерите подходящата среда, в която цялото ти семейство да се чувства добре.

Сега да споделя и аз нашия досегашен опит в захранването на Алина. Честно казано това, което практикуваме е комбинация между педагогическото захранване, метода на Рапли + интуиция на мама  Mr. Green Много ми допада идеята на Рапли за самостоятелно хранене на детето, но нещото, с което не мога да се съглася, е детето да си играе с храната - хвърлянето на пода и размазването навсякъде, макар че и без това не може да се мине, ми идва прекалено. Пределно наясно съм, че децата опознават света чрез играта. В случая с храната обаче аз лично предпочитам да не се играе и от малко да бъде приучавано, че храната е нещо ценно и отношението към нея трябва да е отговорно и с необходимото уважение. Тук вече взаимствам от педагогическото захранване. Опитвам се детето да е в повечето случаи с нас на масата докато се храним. Алина до момента е опитала обикновен и сладък картоф, морков, карфиол, броколи - всичко това на парченца, удобни за хващане и приготвени на пара или задушени с малко зехтин, сурова краставица, също така от вчера малко спанак и пащърнак под формата на супа. От плодовете съм давала круша, банан и малко грозде - всички в суров вид, първите две на парченца, удобни за хващане от малката, гроздето - обелено на микродози. Като цяло интересът към храната е краткотраен, а изяжданите количества - символични. Веднага щом започне да се разсейва и да играе с храната, просто я свалям от скута ми или столчето за хранене и я слагам настрани, но пак в трапезарията, така че да ни вижда докато ние се нахраним. Супата я ядем по следния начин - аз загребвам малко количество с лъжичката и я поднасям към устата й без да я вкарвам, Али хваща с ръчичка лъжицата и я вкарва в устата си. Аз също не пускам прибора и леко контролирам накъде все пак ще отиде, понеже понякога госпожицата решава, че първо ще размаха лъжицата и после ще я сложи в уста  Mr. Green След като поеме храната, започва да гризка прибора и да си чеше венците. Аз я оставям малко да го прави, после нова порция с лъжицата и така, докато интересът изчезне. Този начин ми беше подсказан всъщност от самото дете и аз просто го следвам.

Като цяло обаче детето предпочита да държи парченце в ръка и само да гризка, отколкото да се храни с лъжица - в това отношение краставицата, крушата и банана са ни фаворит за момента.

По време на храненето я забърсвам периодично и със салфетка, за да свиква все пак с относителна чистота по време на хранене. Обаче салфетката често много я разсейва - има моменти, в които интересът се насочва към нея, а не към храната  Thinking

Иначе забелязвам, че в последните десет дни Али разреди аканията - направи пауза от пет дни, което до момента не се случвало и количеството, което в края на петия ден изака беше сравнително малко и по-гъсто от обикновено. Интересно е, че неакането съвпада с даването на банана и крушата, а пък като успя да се изходи, намерих в памперса още едно парченце броколи, което не съм давала повече от седмица  newsm78

Последна редакция: ср, 27 окт 2010, 16:10 от froh

# 128
  • ул. "Мечтание"
Иначе забелязвам, че в последните десет дни Али разреди аканията - направи пауза от пет дни, което до момента не се случвало и количеството, което в края на петия ден изака беше сравнително малко и по-гъсто от обикновено. Интересно е, че неакането съвпада с даването на банана и крушата, а пък като успя да се изходи, намерих в памперса още едно парченце броколи, което не съм давала повече от седмица  newsm78

Като гледам възрастта, предполагам отскоро сте започнали захранването. Нормални са такива неща да се случват. Стомахчето се пренастройва и се учи да обработва храна, различна от кърма и АМ. Давай повече течности - вода, супички, кърма/АМ, може и подходящ чай, също сок, ако ти е ок. Често децата се запичат и променят режима си на изакване. Това е защото се променя вида на храната и консистенцията. До съвсем скоро все пак са били на течна храна, която е изисквала минимална обработка.

# 129
  • София
Нощни очи, ние сме от изключително кърмещите се и вода до момента почти не съм давала. Но се замислям дали да не почна вече да предлагам. Скоро опитах да предложа привечер един успокояващ чай за сън, че напоследък спи много неспокойно, но категорично ми беше отказан. Може би ще пробвам след известно време отново или пък ще сменя чая.

# 130
  • ул. "Мечтание"
Принципно се препоръчва когато се започне захранването да започне да се предлага и вода. Отначало най-вероятно ще отказва и това е нормално. Може и по-често да предлагаш гърда, ти ще си прецениш как точно.

мисля си също, че е по-добре да се научи да пие вода, отколкото сокчета и чайове, които да са вместо вода. Водата е незаменима.
По моята логика, всичко, което не е чиста вода си е храна.  Wink В смисъл, когато не е чиста негазирана вода, тя вече е загубила част от способността си да е разтворител, това е основната й функция за организма. Не знам дали обясних добре.

# 131
froh, много хубаво описание, тъкмо и аз да се ориентирам като сравнявам с нашето захранване!
Вода, аз давам от обикновенна чашка и малката си ближе с езичето по-малко и чай давам да опита от нашия, понеже у нас пиеме доста чай!
За акането, дори и да има пауза от няколко дни, ако на вид е кашесто не мисля, че има проблем, Ани също направи няколко паузи от по два дни, но после си беше кашесто и не съм се притеснявала!

# 132
Запис и аз тук,че Радунчо хич не е фен на пюретата.За сметка на това,слага в устата всичко каквото хване,вчера четвърт ябълка така сладко си я гризеше,но му я взех от страх да не се задави.
Ох,ако знаете как ми олекна като намерих тази тема.

# 133
  • София
Нощни очи, и аз предпочитам Али да се научи да пие вода. Струва ми се още рано да й предлагам сокчета, дори и поради факта, че е добре първо да свикне да пие вода. За чая както писах по-рано ще пробвам отново след няколко дни и вероятно с друг чай.

Звездичка!, радвам се да те срещна и в тази тема. Надявам се при вас захранването да върви добре. Иначе акото на Али, когато се изходи след петдневната пауза беше, както ти пишеш, кашесто, но доста по-малко като количество от обикновено. Това е единственото, което за момента ме притеснява.

desi_georgieva, добре дошла в темата. Ще останеш приятно изненадана, колко добре децата успяват да контролират парченцата, които успяват да отхапят и сдъвчат, ако бъдат оставени сами да се справят с процеса. Например Алина отхапва понякога доста голямо парче от това, което съм й дала - наблюдавала съм го с броколито и банана - и веднага след това го изплюва, разбирайки че е твърде голям залък за нейната уста  Mr. Green Разбира се трябва да спазваш някои принципни положения като това, че все пак винаги трябва да си до детето в този момент и да следиш какво все пак се случва, както и детето да е седнало добре, с изправен гръб и никога да не е в легнало или полулегнало положение -  fata също е писала за това в предходен постинг.
Парченцата храна трябва да са удобни за хващане с цялата ръчичка. Забелязала съм, че на Али й е по-удобно да хваща по-големите парчета - да не забравяме, че на тази възраст фината моторика още не е развита. Тук е коментирано и доколко е удачно да се дават сурови зеленчуци и плодове. Моят опит, който не е голям до момента, показва, че в началото на захранването зеленчуците е добре да минат термична обработка - сварени, задушени, на пара. Плодовете аз лично давам сурови, понеже ми се губи смисълът да ги варя, но подбирам подходящи на мекота/твърдост плодове - гледам да не са прекалено твърди, но и да не са много меки, така че да се разкашкват между пръстчетата. В това отношение банана и крушата са малко проблемни, понеже след известно държане в ръка, от стискане и топлината започват да стават хлъзгави и детето ги изпуска.

Последна редакция: ср, 27 окт 2010, 18:46 от froh

# 134
froh,добре заварила  Hug
Такааа....въодушевена от прочетеното  Mr. Green,едва изчаках малкия да се събуди и веднага го почерпих една коричка хляб(нямах за момента нищо друго подходящо).Той по принцип като хване нещо в ръката и започва да тупа с него по масата,та поне отупа трохите от коричката  Laughing и като я сложи в устата  сдоби едно учудено и същевременно доволно изражение.Има два зъба отдолу,но започна да смуче коричката и след една минута изгуби интерес и я пусна,явно не беше гладен(за протокола и той суче).Ноооо не се отчайвам,напротив даже съм много доволна,утре пак ще пробвам със сварена ябълка или банан.

Общи условия

Активация на акаунт