За Топлофикация с "любов" ...

• 23 499
  • 334
  •   1
Отговори
# 105
Мафани,
имаше една тема за комините и абсорбаторите и там някой беше постнал едни схеми и чертежи, от които се виждаше, че тия коминчета в стандартните софийски квартални блокове даже за абсорбатор не стават!
Тесни са, налягането им е кофти, връщат и т.н.
Така че да вкараш дим от печка с дърва в такъв комин наистина си е ужас.

В центъра, старите кооперации, са друга работа.

Е как тогава се отоплявахме, моля, цял блок, преди да ни топлофицират?
Как се отопляват и сега леля ми и всички нейни съседи?

# 106
За цената и ефикасността на парното има различни показатели. В нашия блок, който е малък, 99% ползват парно и цената на единица не е толкова висока. Освен това разположението на апартамента е важно. Едно е да е с външни стени, друго е да е вътрешен. При еднакво топлоподаване и мощност на радиатора разликата в температурата между нас и съседите от последния етаж е около 3-5 градуса.

# 107
   Тук не е чужбина!За целия си живот съм живяла само на две места, при родителите ми и тук.Да зарежа всичко,което съм направила за 28 години тук, за да отида другаде, никога!И такъв няма да намеря. Колко им е лесно на хората с пари... Joy

Не е до парите, а до светоглед Peace

Не са всички богати по другите страни. Дори богатите не се местят, освен ако не е, за да отидат на по-топло или по-спокойно. Точно по-бедните ги правят тези гимнастики.

Ние като се впием в едни 60-80-100 кв.м и искаме да сме там до гроб... И да го оставим на децата... И мизерстваме, но не помръдваме.

За цената и ефикасността на парното има различни показатели. В нашия блок, който е малък, 99% ползват парно и цената на единица не е толкова висока. Освен това разположението на апартамента е важно. Едно е да е с външни стени, друго е да е вътрешен. При еднакво топлоподаване и мощност на радиатора разликата в температурата между нас и съседите от последния етаж е около 3-5 градуса.

Абколютно Peace

# 108
Птица,има разлика все пак,защото в чужбина хората живеят масово под наем,а не в собствени жилища. Ако жилището си е твое малко трудно всяка година ще се местиш на друго място,защото се е оказало,че има нещо,което не ти изнася. Да не говорим,че в чужбина панелните блокове са държавна собственост, и живеещите в тях плащат наем на общината.Там блоковете се санират цялостно,а не на парче както тук, и не се допускат никакви реконструкции и корекции,нито на стени, нито на балкони. По-лесно е когато си под наем, и ти стане тясно,да наемеш друго жилище, отколкото непрекъснато да купуваш и продаваш.

# 109
  • София
   Ама защо трябва, аз да правя "гимнастики" заради тях?Апартаментите са много хубави и колкото и купувачи да са идвали, да питат, продава ли се някой, нито един досега не си е сменил собственика.Аз съм го купила без парно.

# 110
Може и да си го купила без парно, ама с 4 очи си чакала да ви свържат. Залагам си главата. Така че не хитрувай сега Simple Smile
То филма "Топло" не е измислица.

Живяла съм в квартал без парно, в панелка с парно и в тухлен с парно, така че няма защо да ме убеждавате, че токът и печките/камините са хубаво нещо, като от личен опит знам кое как е.

Може ли някой с климатиците и ел.радиаторите да направи приблизителна калкулация за общата сума разходи за отопление. Но с парите за закупуването на ел.уредите включително!  Защото по мои бързи  сметки, сумата им върви към мое поне 4-5 годишно парно, осигурено от Топлофикация. А жилището ми е доста над 60 м2.
Да не се окаже, че всъщност им е по-скъпо, но не искат да го видят.

# 111
Птица, ами не е баш така, защото не си и признават колко стаи всъщност отопляват.
Може и в пъти по-евтин да ти бъде тока от парното, ако пускаш климатик след 17 часа в една стая за по няколко часа.  Wink

Защото е важно да се упомене това топло колко от квадратурата на апартамента топли, по колко часа на ден и до какви градуси стига Т на въздуха.

При мен парното отоплява близо 100 кв.м., постоянно е включено на степен 3 и у дома е 22-23 градуса. Плащам по около 120 лв. на месец. Тази година имаха да ми връщат близо 200 лв.
Жилището ми има вътрешна и външна санировка и петкамерна дограма.

# 112
  • София
Може и да си го купила без парно, ама с 4 очи си чакала да ви свържат. Залагам си главата. Така че не хитрувай сега Simple Smile
То филма "Топло" не е измислица.
Да, чаках, писала съм по-напред, но ми беше 24 лева на месец и не го усещах изобщо, като финансово натоварване.Виж ми писаното преди няколко страници.

# 113
Е, Тайне, 24 лв, ама по Тошово време, нали? Когато държавата е дотирала всичко - от транспорт, през детски дрешки, до ток, вода и парно. Тя затова и фалира накрая. Сега трябва да си плащаме сами за удобството, няма как иначе.

Аз и преди казах - голям апартамент, среден, тухлен, без изолация, постоянно включено на 2 или 3 в зависимост от времето навън, топло > 22 С, изравнителна сметка 800 лв за годината, средно излиза около 130 лв на зимен месец. (дори май и по-малко, защото в горната сума влиза и водата през останалите месеци).
Друг - панелка 70 кв., последен етаж - 500 лв за годината.
Трети - панелка 60 кв. - 400 лв.
четвърти - тухлен, над 100 кв. - по 120-130 на месец.
Това са на познати, да не решите, че все са мои Stop Само едни познати имам, които докарват до сметка 300 лв на месец, но у тях винтилите винаги са на мах и е направо сауна в къщата. Ходят боси и голи, така обичали.

С ток - 1 климатик не може да стопли цял апартамент. Трябват значи поне 2. По 1-1500 лв за бройка, или 1 климатик и 1-2 радиатора - към 3000 лв. Като сложим и тока - поне по 80 лв за малък апартамент и 100-200 за голям. Дори и по 80 да го вземем - за 6 месеца зима - 480 лв. И няколкото хиляди за ел.уредите...
На мен не ми излиза сметката, не знам при вас как става. Май е по-добре да си включите парното тази година. А климатиците ги оставете за охлаждане през лятото Peace

ПП. Сега, не знам как е положението в Люлин и Дружба, май там са огромните сметки. Но фактът, че има и съвсем нормални, говори, че проблемът наистина не е в Топлофикация, а в самите нас и в голямото крадене.

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 12:51 от птица

# 114
птица,хората далеч не си отоплява всички стаи. Ние в спалнята пускаме само за половин чес преди да легнем,и после спираме. В кухнята не пускаме въобще. Холът е единственото помещение,което е топло през целия ден. Сметката за ток ни е по-малка, отколкото преди,когато имахме парно. И най-важното-не плащаме за никакви тръби,нито за  отопление на общи части и загуби по тръбите.

# 115
  • Sofia
Хората са различни  - всичко е въпрос на приоритети.
Обзалагам се, че моят доход е далеч по-нисък отколкото този на ССФ, но за мен е много по-важно домът ми да е добре отоплен, отколкото да съм се барнала в нови дрешки (в интерес на истината си дадох сметка, че повече от година и половина не съм си купувала нищичко....)
Обаче искам да мога да се къпя колкото време си искам и да изляза от банята по гащи, като гледам и редовно да си плащам сметките.

# 116
Не мога да си представя как от икономия ще отоплявам само една стая и ще се тъпчем тримата /мъжа и тийнейджъра/ там. Било то и само вечер. Пък и средно 120 лв. за парно, което не се спира,  на 100 кв.м.  не е много. Особено като от година ги икономисваме от цигарите на половинката Simple Smile

# 117
  • София
И аз съм живяла в панелка с парно, тухла с парно и панелка без парно. И не мога да си представя да живея топлейки само една стая, да си мия зъбите на прибежки. Основното предимство на парното за мен е това,че ти поддържа една температура в целия апартамен.

# 118
Е то това само с ТЕЦ ли става?
Влизала съм в дом с парно на газ, парно на твърдо гориво /между впрочем точно в панелка, хората се  топлят така с години/, има ел. котлета, слънчева батерия на покрив, и много други неща. Всеки преценява според стойността на парното ЗА НЕГОВИЯ ДОМ и стойността на друго, с което би могъл да го отоплява ПО СЪЩИЯ НАЧИН и избира своя си начин, като взема предвид стойност и удобство. Виждала съм топлофицирани жилища с един радиатор в една стая за икономии, както и отоплявани на ток цели жилища.
Тук някой пита- ако един и същи хляб за един е 60 ст., а за друг 2 лв., то евтин и качествен ли е хлябът? Точен въпрос. Само че няма монопол на хлебопроизводителите и те не те карат да си купуваш само от техния или дори и да не ядеш никак хляб да си внасяш всеки месец лепта в магазина, понеже други го ядат. Абсурдно е да заявиш, в качеството си на подпомаган монополист, на ядящите, че няма да им дадеш днес, видиш ли, щото съседката вчера била взела един на аванта и до днес още не била донесла парите. Смешно е хлебопродавецът да ме задължава при това като купувам хляб само от него, то да не мога да се информирам от състава и теглото му също, да не знам конкретно аз какво и колко купувам, на каква цена.
Не мога да си представя, че това са нормални търговски отношения в условия на пазарна икономика. Че някой ще ми натътрузи със закон, че точно с търговеца Х следва да работя и нямам право да се измъкна от лапите му. И да ядях хряб, при това положение бих го сменила с боб или друго. И ужасни са опитите да бъда убедена в такъв случай, как хлябът ми е евтин и качествен, с оглед на което НЯМАМ ПРАВО да не  го плащам.

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 14:07 от Judy

# 119
Парното на газ май не излиза по-евтино. Манастирски ливади нали са с такова. Оплакват се.
Парно с твърдо гориво - мои познати продадоха къща в Драгалевци - студено им беше и отидаха при Топлофикация. Да не говорим за робския мърляв труд по почистването и поддържането на такова котле.
Парното с ел. котле наистина най-се доближава до това с Топлофикация. И като цена също Wink
Слънчевите батерии са на такива цени, че са немислими за средностатистическия българин поне засега.

Наистина всеки има правото да се отоплява както намери за добре. Аз, както и много други, намираме за добре с Топлофикация. И не ми харесва, че някои непрекъснато се опитват да ми/ни я отнемат. При това по доста некоректен начин. Защото основният довод - за надути и високи цени се оказва спукан балон.

Как ме карате да ставам адвокат на дружеството. Ако им поискам комисиона, дали ще ми дадат Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт