За Топлофикация с "любов" ...

• 23 508
  • 334
  •   1
Отговори
# 135
Ама не съм сигурна, че тези с избора (на селото, де) през зимата не си мечтаят за топлофицирана панелка Grinning

Приказваме си тука, нали няма обидени Peace

Аз си мечтаех, а сега пък завиждам на свеки за локалното парно, което бумти ли бумти, аз мръзна до един маслен радиатор.  Laughing

# 136
Е та нали практически са налице отказали се, както и мечтаещи си да го направят, но които са вързани от монополиста.
Какво значи да си сигурна?
Нека човекът има избор, пък като е толкоз ценна и качествена Топлофикация ще си пробие на пазара като всеки нормален и равнопоставен търговец. Нищо лошо.
Как се газифицират квартали и населени места? Да не би хората да са ги заставили със закон да го правят?

# 137
Ама не съм сигурна, че тези с избора (на селото, де) през зимата не си мечтаят за топлофицирана панелка Grinning

Аз си мечтаех, а сега пък завиждам на свеки за локалното парно, което бумти ли бумти, аз мръзна до един маслен радиатор.  Laughing

Ще мръзнеш, я Crossing Arms Докато не ти пуснат парното от Топлофикация Joy

# 138
Нима ЧЕЗ са ви задължили да се топлите на ТОК или Горското са ви изнахалствали да ви свалят дърва пред входа, които на това отгоре ви задължават да платите по едностранно посочени от тях цени, като нямате възможност да проверите кубатурата им?

Да, живеейки в София съм длъжна да ползват ЧЕЗ за доставка на електроенергия, и пак да - цените са унифицирани и се определят едностранно, бог знае, по каква методика, пардон ДКВР Sick, и не подлежат на предоговаряне с отделните абонати.

И кой нормативен акт ме задължава да продъжа да ползвам ТЕЦ до живот? И каква е логиката да ме задължат?

В предишния си пост написах, че е закупено жилище с изградена инфраструктура за топлофикация и дадох пример с общото събрание, как можеш да не ползваш и да не плащаш. Лесно е, про вход с напр. 24 ап. и от тях ползващи 5, т.е. 20% ги имаш необходимите 75% за отказване от услугите на топлофикация. Никой не те кара да ползваш до живот  bouquet

# 139
За отоплението те питах изрично- задължават ли те да ползваш точно тях?
Предварително си наясно какво ти струва киловата за другите ти нужди. Плащаш само ползваната от теб енергия. Можеш сама да си погледнеш колко ще ти коства за месеца. Можеш да се ограничиш и/или да не ползваш електричество. Сигурна съм- ЧЕЗ такса мощност няма да ти начислят затова, че им "топлиш кабелите".
Имали сме нулево потребление- съответно ток не сме и плащали.
С това, че си закупил жилище, не се задължаваш пожизнено да си абонат на Топлофикация.
Стига с това ОС, за четвърти път пиша- нашето ОС реши- не ползваме. Проблемът е при онези, където ОС не им позволява да изключат личните си жилища.

# 140
  • София
май бързате да се сърдите. В Дружба незнам да има газифициран блок и ако аз искам да се газифицирам и да се отоплявам с газ, да готвя на газ и т.н. как да се включа? Няма изградена структура това се опитваха да обяснят, а не че има крепостни селяни. Щранговете в панелките са правени по татово време - тогава всички искаха парно- по-чисто и топло, но тогава и топлоподаването беше по-добро. Сега технологично сме задължени ползваш не ползваш да плащаш. Дано в новото строителство се усещат да направят хоризонтални щранговете и да го няма този проблем.
Всеки има право на избор, но е гадно и за двете страни. Аз искам да ползвам- плащам си, ако комшиите решат да се откаже целия вход ще се примиря. Но как да се примиря, че един ползва с години и не плаща (дължи над 5000) и заради него ще лишат и мен? В повечето случаи проблема е в нас съседите, а не в топлофикация. Какви истории за кражба съм чувала.... 3 радиатора навързани един след друг как ви се вижда?

# 141
Кражбите са си проблем на топлофикация не мои. Моя мъж работи в Била и ако знаете кви истории съм чувала, ама не начисляват "загуби" като минавате през касата. Кво стана с хляба??? Whistling

# 142
...Всеки има право на избор, но е гадно и за двете страни. Аз искам да ползвам- плащам си, ако комшиите решат да се откаже целия вход ще се примиря. Но как да се примиря, че един ползва с години и не плаща (дължи над 5000) и заради него ще лишат и мен? В повечето случаи проблема е в нас съседите, а не в топлофикация. Какви истории за кражба съм чувала.... 3 радиатора навързани един след друг как ви се вижда?
Напротив, Топлофикация ВИ създава проблем, като обвързва вашето потребление с лично задължение, което друг има към нея. Не се сещам за друг търговец, изнудващ по такъв начин.
Да си съди Топлофикация длъжниците, да ги гони- има ред. Ей на, аз чаках да ме съдят, писах, бях подготвила солидна защита. Говоря за таксата им мощност. Когато съм ползвала радиатори съм плащала винаги всичко. Не бях съгласна да плащам само при наличен изричен отказ от ползване на услугата и изолирани тръби у нас.
Заради нелоялността на Топлофикация точно се отказах. Значи съседи пишат един радиатор, а ползват пет, после делим на калпак загубите. Никога не бих допуснала, бих се борила до последно с това.

Ще си чакаме за хляба, Ани!

# 143
За отоплението те питах изрично- задължават ли те да ползваш точно тях?
Предварително си наясно какво ти струва киловата за другите ти нужди. Плащаш само ползваната от теб енергия. Можеш сама да си погледнеш колко ще ти коства за месеца. Можеш да се ограничиш и/или да не ползваш електричество. Сигурна съм- ЧЕЗ такса мощност няма да ти начислят затова, че им "топлиш кабелите".
Имали сме нулево потребление- съответно ток не сме и плащали.
С това, че си закупил жилище, не се задължаваш пожизнено да си абонат на Топлофикация.
Стига с това ОС, за четвърти път пиша- нашето ОС реши- не ползваме. Проблемът е при онези, където ОС не им позволява да изключат личните си жилища.

Не съм ти разбрала въпроса, а отговорът ми визира доставчика на услугата и липсата на конкуренция, което само по себе си за мен е проблем.

Супер, че сте се отказали, тогава постът ми не е бил въобще към теб, а към всички останали потребители, които твърдят че съседите не плащат и/или крадат и/или не ползват.

Опитвам се за трети път да обърна внимание, че избор има. А там, където ОС не позволява прекратяване отношенията с топлофикация, явно, не ползват само 20-30 процента, а повече.

А и аз знам точно, колко ми струва Мвтч топлоенергия и няколко страници по-напред бях дала точната сума. Досега (5 отоплителни сезона) не е имало случай изравнителната сметка да се различава повече от 8-15% от тази която съм очаквала и само 2рата година съм имала да доплаща около 50-60 лв, а в другите - са ми връщали пари. Т.е. знам цената, знам си и потреблението на парно и топла вода, знам и каква част от общите разходи имат право да ми калкулират и по този начин знам колко ще плащам за 6 месеца грубо отоплителен сезон и 12 месеца топла вода.

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 16:27 от petita

# 144
Избор няма за индивидуалния потребител. Поставеният под условието "решение на ОС" не е свободен избор. Срещу това скачат хората. Разбирам ги.

# 145

Повечето хора,които живеят в нормална къща с двор не си мечтаят да живеят в блок,още по-малко в панелка. На селяните хич не им липсва топлофикация-топлят си се на дърва и въглища, и им излиза евтино. Повечето не само се топлят, ами и готвят едновременно,защото печките им са комбинирана циганска любов с котлони и фурна. Така си живеят истинските селяни-имам предвид не тези, които са построили просто вила, а тези, които живеят цял живот на село.И са щастливи там.

# 146
Избор няма за индивидуалния потребител. Поставеният под условието "решение на ОС" не е свободен избор. Срещу това скачат хората. Разбирам ги.

Ох, последен пост по темата и се оттеглям - свободният избор се е състоял при закупуването, наемането или решението за нанасяне в жилище с такава инфраструктура.

А иначе, ако е за "скачане срещу", негодуване и протестиране - причина или повод или идвете винаги ще се намерят!

# 147
Купува се жилище, не брак с Топлофикация.
Темата е за Топлофикация и за методите й на изнудване, които ползва всяка година по това време.

# 148
Каквото и да си говорим, както и да се надприказваме, основният проблем е, че доходите на хората са ниски. Затова и цена на топлото от около 100-на лв, колкото и нормална да е всъщност, на повечето им се вижда голяма. Оттам и всичките еквилибристики колко било хубаво това, колко било изгодно другото.

Плюс (големият плюс), че за 20 години разграден двор и неприлагане на закони, избуяха хитреците, които крадат най-нагло, без да им пука, че ощетяват околните и няма оправия с тях.

Трето, Топлофикация е дойната крава на всички правителства и партии (всички!!!, не само на една, както някой се опита да вмъкне по-долу). Той Вальо Топлото онези милиончета не е заделял за себе си. Затова и той самият и всички политици си мълчат. Всъщност, само вестниците пишат и народът си мърмори.

Със сигурност, ако не бяха горните две, цената щеше да е още по-прилична.

Аз всъщност не разбирам и се чудя на онези, които плащат по 200-300 лв за ток през зимата и твърдят, че им е по-изгодно. Инерция ли е, инат ли?

Разговорът ви заприлича малко на диалога в "Кит":
 - Риба, ама цаца!
 - Цаца, ама риба!
------------
  - Като си си купил с ТЕЦ, да си мислил!
  - Като съм си купил с ТЕЦ, не съм длъжен!

Laughing

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 16:54 от птица

# 149
Птица, на мен доходите ми са достатъчни да им плащам, от услугата им не съм доволна.

Общи условия

Активация на акаунт