За Топлофикация с "любов" ...

• 23 514
  • 334
  •   1
Отговори
# 150
Тези дето плащат по 200-300 лева за ток не пишат в темата и им е все тая дали е изгодно  Laughing и дали евентуално ако минат на дърва и въглища няма да спестят някои лев  Crazy
petita  специално заради предишните ти постове търсех да видя какви са тези уреди дето показват колко Мвтч съм използвала за да си стопля водата... и нещо не намерих. Дай линк да ги видя? Аз лично не съм се отказала от парното, но то се отказа от мен  #Crazy в смисъл имам по една единица на сезон, миналата година реших да го пусна в две от стаите за Коледа (Валю и тои човек - празник е) и  Tired няма никои....... естествено от топлофикация не ме забравиха и си ми пращат сметките на време  Joy

# 151
Предполагам, става въпрос, че се е ориентирала приблизително 1 условна единица на колко отдадена топлина отговаря, а не че има някакви специални уреди.

Това е добър ориентир, стига да няма мошеници във входа. Ако има и ако са доста, можеш да останеш неприятно изненадана накрая.

А твоите радиатори вероятно са запушени. Отваряш ли вентилите при пускането на парното?

# 152
  • София
  Абе в нашия вход ни стига и само лудия полицай, да не иска да се откаже и пак всички ще плащаме! ani12544, то и в нас, нали искат всички кранчета да са отворени при пускане на парното и всяка година се добавя по още един неработещ!В момента от пет, три не се загряват и грам при пускането, седят си ледени.

# 153
petita  специално заради предишните ти постове търсех да видя какви са тези уреди дето показват колко Мвтч съм използвала за да си стопля водата... и нещо не намерих. Дай линк да ги видя? Аз лично не съм се отказала от парното, но то се отказа от мен  #Crazy в смисъл имам по една единица на сезон, миналата година реших да го пусна в две от стаите за Коледа (Валю и тои човек - празник е) и  Tired няма никои....... естествено от топлофикация не ме забравиха и си ми пращат сметките на време  Joy

Уредите, които ползвам са водомери и топломери Mr. Green Не е голяма филосифия за мен поне.

Пример: за миналата година съм потребила х МВтч по ст-стта за 1 Мвтч (беше някъде около 90лв) = ..... лв за целия отоплителен сезон. Уточнявам, че топломерът ми е един единствен, прилича на водомер и показва с натруване потребените мегавати. Пазя си документите от предишни отчитания и там си пише предишната стойност. Тоест разликата е показанията на топломера към дата х минус ст-стта от отчета.

Водимерите ми пък са 2 бр. От тях снемам данните за потребено количество топла вода и на база ст-ста за подгряване на 1 м3 си смятам. Тази стойност варира, но е видна на сметките на топлофикация, като на гърба на всяка е обяснено подробно (аз чукча-четец Mr. Green), а отделно средномесечната претеглена ст-ст за подгряване на 1м3 топла вода я има и на изравнителната сметка. А и да я няма - делиш си сумата върху куб. метри и я получаваш.

При мен предимствата са: - нова абонатна станция, малко на брой апартаменти, висок процент ползващи, добра изолация и дограма, хоризонтални щрангове и 1 единствен топломер.

Хич не ми и пука за загубите на топлофикация и какво се опитват да надпишат, т.к.  от всяка изравнителна сметка е видно подадена топлоенергия и разпределена такава, така че си смятам и процента общи части и загуби, които могат да ми прехвърлят. Да ви кажа честно, с малко четене и документи, изравнителните сметки лесно се оспорват. Поне тази година отидох за нещо различно, попитах какъв е процента загуби, който са ми калкулирали и защо (при Техем в Младост) и със септемврийската сметка ми дойде допълнителна корекция надолу, която хич и не чаках. Но пък 35 лв са си 35 лв.

# 154
Хоризонталните щрангове и само 1 топломер е хубаво нещо - поне не ти обикалят по къщата да отчитат.
За съжаление такива има само в съвсем новите блокове и то не във всички.
И архитекти, и строителни инженери, и строители си карат по старому, че по-лесно.

# 155
Кражбите са си проблем на топлофикация не мои. Моя мъж работи в Била и ако знаете кви истории съм чувала, ама не начисляват "загуби" като минавате през касата. Кво стана с хляба??? Whistling
Напротив! Всеки един магазин си калкулира кражбите, наема, сметките, заплатите и т.н. в надценката на продуктите. Т.е. аз плащам за това, че някой е взел едно кило салам без да плати (ако пазарувам от Била). Била не е на загуба от тая работа.

Иначе благородно завиждам на всички, които плащат по 130 лева на месец. Аз плащам декември, януари и февруари по около 400-500 лева, останалите месеци 200-300... Както и да го смятам, средното не прави 130 лева. Работи един радиатор нон стоп и 2 вечер и през нощта. 4-тия не е включван. ДДорамата ми е хубава, апартамента саниран, ма като ми плеснат 2000 топлинни единици за общи части и ми се изправя косата. Съседите крадат с гъза си, разкачат радиатори, слагат други, като дойдат да отчитат слагат пак тея с топломерите... На финала 5-те семейства, които плащаме плащаме и тяхното и това е моят яд. Не бих си превърнала къщата в склад за дърва, а и дори и при моите мили съседи не бих им причинила камина (на себе си още по-малко). Иначе сметката ми за ток ще е поне със 100 лева на месец по-малко на месец ако имам инвертори, ма за да си купя тряБва да дам към 4000 лева за средна хубост сега, пък някак не ми се дават... Това обаче не пречи да ненавиждам всички крадци, дето крадат, но не плащат (това изключва тези, които не консумират и не плащат - към тях нямам претенции), защото на мен ми се налага да платя и тяхното, пък някак не ми ги пише в паспорта в графа деца под 18... Затова и ако топлофикация вземе да спре парното в целия ни блок ще ми направят невероятна услуга, ма нъц...

# 156
на база ст-ста за подгряване на 1 м3 си смятам. Тази стойност варира, но е видна на сметките на топлофикация, като на гърба на всяка е обяснено подробно (аз чукча-четец Mr. Green), а отделно средномесечната претеглена ст-ст за подгряване на 1м3 топла вода я има и на изравнителната сметка.
Ето за това число питах. В твоя случай - нов блок, нова абонатна ти използваш някъде между 50-60 МВтч но аз съм плащала над 100МВтч за подгряването на един кубик. И да отделно това го пише и в изравнителната сметка. Миналата година по спомени за мен беше около 80. Затова съм дала примера за хляба??? Ползваме еднаква услуга а плащаме различна цена !!!!!!!!!!!!
И последно понеже явно всички които са "За топлофикация" се чудят как на другите им излиза на сметка да използват алтернативни начини на отопление. Ще отговоря за себе си - имаме различен начин на живот. Аз нямам деца, мъжа ми често се прибира късно, нямам нужда да включвам парното на 3 и да го изключа в края на сезона. Пускам си ел. печка за няколко часа вечер. Сметката ми за тока от 50 лева лятото става 100 т.е 50 лева на мен ми стигат на месец за отопление. И не виждам смисъл да плащам 150, кого да топля цял ден?????
Затова говорим за право на избор. Не са ми виновни съседите и няма нужда да се карам с никои и да правя събрания. Логично различните хора имат различно ежедневие, различни нужди ...

# 157
на база ст-ста за подгряване на 1 м3 си смятам. Тази стойност варира, но е видна на сметките на топлофикация, като на гърба на всяка е обяснено подробно (аз чукча-четец Mr. Green), а отделно средномесечната претеглена ст-ст за подгряване на 1м3 топла вода я има и на изравнителната сметка.
Ето за това число питах. В твоя случай - нов блок, нова абонатна ти използваш някъде между 50-60 МВтч но аз съм плащала над 100МВтч за подгряването на един кубик. И да отделно това го пише и в изравнителната сметка. Миналата година по спомени за мен беше около 80. Затова съм дала примера за хляба??? Ползваме еднаква услуга а плащаме различна цена !!!!!!!!!!!!
И последно понеже явно всички които са "За топлофикация" се чудят как на другите им излиза на сметка да използват алтернативни начини на отопление. Ще отговоря за себе си - имаме различен начин на живот. Аз нямам деца, мъжа ми често се прибира късно, нямам нужда да включвам парното на 3 и да го изключа в края на сезона. Пускам си ел. печка за няколко часа вечер. Сметката ми за тока от 50 лева лятото става 100 т.е 50 лева на мен ми стигат на месец за отопление. И не виждам смисъл да плащам 150, кого да топля цял ден?????
Затова говорим за право на избор. Не са ми виновни съседите и няма нужда да се карам с никои и да правя събрания. Логично различните хора имат различно ежедневие, различни нужди ...

Под това мнение се подписвам и аз ... с 2 ръце Grinning

Иначе аз инвестицията съм я направила преди 6-7 години, като съм си купила апартамент с хоризонтални щрангове и съм инвестирала в тогава по-скъпите топломери, вместо онези джаджи на всеки радиатор. Тогава разликата беше близо 300 лв, ако не се лъжа, между 3те джаджи на радиаторора и лирата в банята и едничкия топломер на входа на жилището.

Сега си погледнах потреблението за миналия отоплителен сезон: 351 лв за парно и 336 лв за топла вода за 12 месеца  Embarassed ама ние в къщи сме жаби. А тези 351 лв включват 2 радиатора на 3 през цялото време, 1 на 5 за по няколко часа вечер и лира в банята на мах, т.к. така ми е ок на мен.

Не оспорвам на никого правото да се топли, както намери за добре, не съм фен на топлофикация, щото в момента мръзна #Cussing out

# 158
petita , повечето жилища нямат опция да избират между топломери на всеки радиатор и един общ... Т.е. не е въпрос дали искаш да дадеш тези триста лева или не искаш. иначе като ти гледам разхода мога само благородно да ти завидя...

# 159
  • София
Все си мисля, че високите ви сметки идват от спрени радиатори.
У нас - 2 стаен апарт., ЕПК, без изолации, стара дограма - най-високата сметка ми е 140 лв.
Парното работи непрекъснато на 3-4 степен, когато гу пускат есента го държа на макс 2-3 дни, после намалям. Лятно време 40-50 лв за подгряване на вода. В блока повечето хора ползват ТЕЦ, колко плащат не знам. Радиаторите по коридорите също работят и блока се затопля равномерно. Никой не се оплаква.
Е как при тези смешни сметки да инвестирам в друг вид отопление и да си причинявам неудобство, хамалогия с дърва? А на климатик не можем да спим - бръмчи ни.

# 160
  • София
Вижте сега момичета и момчета.
Наистина от парното по-хубаво няма
 и мога да се подпиша с 2 ръце, но ........
Винаги има едно голямо НО ...
До преди 2 години, не исках и да чуя за Топлофикация,
защото какво получавах:
- радиатори с измерена най-висока Т - 14 градуса /ако можете да си представите колко е това/
- топла вода, която идваше след около 30 минути теч на водата
- дебели сметки, въпреки, че откачихме всички радиатори
Нормално е след тази разбивка, да неща и да чуя и да ми се повдига от тях.
Е да, ама в новото жилище се родих ... наистина и ще споделя защо:
- радиатори, които на 6 не мога да ги докосна
- вряла вода Simple Smile Толкова вряла, че си правя 3 в 1 с вода от чешмата
- за 2 отоплителни сезона, нямам сметка над 90.00 лв за 70 квадрата
- в банята имам 2 огромни тръби и зимата е някакъв рай.
- топло е навсякъде
- не се притеснявам, че нещо не е изключено, че ще се запалим и т.н.
- радиаторите не ги спирам дори, когато ни няма за уикенда
Изобщо парното е хубаво нещо, когато съседите не крадат, а тук явно е така.
Когато сметките са абсолютно приемливи. Когато наистина има силно
парно, а не да очакваш радиатор топъл 14 градуса да те стопли.
Единствения голям минус е, че изобщо не си наясно какво плащаш.
Аз от 2 години съм доволна, преди обаче, ми се щеше да ги линчувам  Wink
Това е от мен и моя личен опит.

# 161
  • София /Абсурдистан
jullianna благородно ти завидях Simple Smile При нас обаче такива екстри няма ...

# 162
Вижте сега момичета и момчета..............

Изобщо парното е хубаво нещо, когато съседите не крадат, а тук явно е така.
Когато сметките са абсолютно приемливи. Когато наистина има силно
парно, а не да очакваш радиатор топъл 14 градуса да те стопли.
Единствения голям минус е, че изобщо не си наясно какво плащаш.
Аз от 2 години съм доволна, преди обаче, ми се щеше да ги линчувам  Wink
Това е от мен и моя личен опит.

И аз това писах по - горе, съгласих се с повечето, които не искат да плащат крадените консумации и аз не би бих доволна. Преди живеех в квартал с парно, локално, но без топла вода.....ами какво да кажа безумни сметки и още по - безумно слабо парно  #2gunfire.

# 163
  • София
Ох, последен пост по темата и се оттеглям - свободният избор се е състоял при закупуването, наемането или решението за нанасяне в жилище с такава инфраструктура.!

Не е точно така, защото когато сме ги купували, Топлофикация не ни е уведомила, че се очаква всяка година парното да се повишава с най-малко 10%. Като се добавят загубите по мрежата, които също се разпределят на наш гръб, както и краденето от недобросъвестни съседи, отиваме на 16-17%, може и повече.
На някои може и заплатите да се вдигат с по толкова и повече, но не всички сме така, особено в майчинство. А да не забравяме, че точно хората с по-ниски доходи обикновено живеят в панелки -  точно там парното е най-скъпо, т.е. получава се един порочен кръг.

Понеже стана дума за други държави и за наеми, живо ме интересува дали има такова място, където парното през зимата да струва колкото наема на апартамента. Щото при нас така се очертава: 2-стайна панелка може да се намери и за 200 евро (даже нашите дават за 150, ама те са малко извън света), а по мои сметки през този отоплителен сезон се очертава през зимата парното да стигне 300 лв.

Един приятел, който се занимава 20 години с отоплителни инсталации, котлета и т.н., непрекъснато ме убеждава, че централното парно е най-евтино. Но това е от техническа гледна точка, но както се оказва - не е важно какво си потребил, важното е какво са ти отчели.

# 164
  • София
Искам да си призная, че имам неплатени сметки към Топлофикация София. Причината е, че това дружество не прави необходимото да улеснява клиентите си. В моя случай аз си плащам всички останали сметки през е-pay. Обаче сметките на топлофикация могат да се плащат в е-pay само в определени дни от месеца и само ако не са просрочени. Много отдавна се е случило така, че в деня в който за една минута си плащам всички останали сметки-мобилни телефони, вода, ток, кабелна не съм могла да си платя сметката към Топлофикация. И понеже това не ми е единствената грижа на главата, сметката е останала неплатена, след това е била просрочена и вече аз не мога да плащам през е-pay тази сметка.
Защо всички останали дружества са достатъчно гъвкави, а само това дружество не прави нещата да бъдат удобни за клиентите? Ако можех да си плащам чрез е-pay, аз нямаше да имам нито една неплатена сметка към днешна дата. Сега и аз и Дружеството губим. Смятам, че трябва да си преосмислят политиката на плащане през е-pay, защото в днешното забързано всекидневие не е възможно да отделям време и да ходим на каса да плащаме за услугите им.

Последна редакция: пт, 08 окт 2010, 16:45 от merian64

Общи условия

Активация на акаунт