За Топлофикация с "любов" ...

• 23 416
  • 334
  •   1
Отговори
# 225
  • на брега на морето
И аз се поболявам, като ми искат всеки месец по 150 лв. за 2-стаен апартамент с 3 радиатора, точно защото във вход от 17 апартамента само 3-4 имаме парно.

Мои познати за такъв апартамент имаха през януари (най-високата им сметка) около 80.00 лв. И те са с три радиатора. Не знам какво ще е положението след изравнителната сметка.
Може би бъркам, но мисля, че 3-4 апартамента плащат цялата вода за парното, която постъпва в абонатната плюс дела си от общите части.

# 226
За водата е най-лесно.Тогава водата не се плащаше по водомер,защото водомери нямахме.Водата се засичаше от главен водомер и после се разпределяше т.е.делеше се на 24 семейства във входа и топлата и студената.За същия период ни беше начислена и 800лв.студена вода,за която ни осъдиха и си я платихме като поп.Просто нямаше как да докажем без водомер колко вода сме изхарчили.Точно за този мътен период става въпрос с общите топломери,водомери и т.н.Но едно е да платя 800лв.неизразходвана вода,която разсрочихме за по 50лв.на месец и как да е се плати,а друго 4000лв.парно.
Все пак утре ще ходя да пусна молба за обжалване.Макар обжалването за водата да не успя да докаже нищо.
ПП:Когато никой не живееше в апартамента беше предупреден домоуправителя и съседите...но явно е трябвало да се пусне някаква молба и до топлото тогава да знаят,но все пак става въпрос за времена след комунизма когато никой не беше наясно как и какво да се прави.
Сега остава само да се стискат палци всичко да мине и замине.А апартамента ще го продаваме и ще търсим някъде където никога е нямало парно,за да не ни изненадат някой ден и за някоя сметка за парно от 1900 година.
Стискайте ми палци,моля ви! Heart Eyes

# 227
  • София
Мои познати за такъв апартамент имаха през януари (най-високата им сметка) около 80.00 лв. И те са с три радиатора. Не знам какво ще е положението след изравнителната сметка.
Може би бъркам, но мисля, че 3-4 апартамента плащат цялата вода за парното, която постъпва в абонатната плюс дела си от общите части.

Ами не е точно така, защото 2 входа сме на 1 абонатна, и добре че от другия вход повечето са с парно, та сигурно поемат и част от нашите загуби.
Като говоря за парно, имам предвид и топлата вода, а все пак ние сме 3 големи + дете на 2 години.
И аз съм чувала разкази за такива сметки - в нови добре изолирани кооперации, никой не краде, защото всеки месец се отчита реалното потребление. Според наш познат в такава ситуация най-големите им сметки били не повече от 150 лв., а ние през януари-февруари имахме над 250 лв.
Както казах по-назад - най-големи сметки се натрупват на панелките.

# 228
Значи аз да се отчета.Не за друго а за да знаят хората,че в България закони няма.Адвокатката естествено нищо не свърши.Ще си плащаме като поп и това е.Естествено бележки за ток от 2000 година нямаме,за да докажем че тогава не сме ползвали ток-съответно и парно.Пазя бележки 1 година,но и да ги пазя повече време те се заличават.Направих си справка с бележките за водата.Заличени са вече дори тези от преди 2 години-мастилото изчезва.Питах не може ли като имам бележка да си я вадя и на ксерокс за да се запази повече време-казаха ми че извадена на ксерокс е дубликат и не е законна.Единствено може да се запази със ламиниране.А аз не мога всяка бележка за всичко да си я ламинирам.
Относно срока на давност който го има в "закона"и който уж беше 3 години и сега е 5.Няма такъв срок.И по-точно има го,но са намерили вратичка за него.
Имаш сметка за телефон например.И не си я платил 3 години.Точно,когато изтичат тия 3 години,сметката се дава на друга фирма за"търсения на дългове".И тя ако не успее да вземе дълга до 3 години се предава на друга фирма за 3 години и така до безкрай.Докато не дойде някой ден някой 2метра на 200килограма от някоя ен-та фирма и не ти изнесе къщата.
Та ако някога се окажете със сметка 100000 за нещо си ще си плащате и това е.
На мои роднини им дойде парно 10хил.продадоха си апартамента за да ги изплатят.Те поне са го ползвали.(Е,не в реалните 10хил.а 5хил.ама с лихвите са станали толкова.)

# 229
  • София
Какво значи "са намерили вратичка"? Значи за вас вратичката за 3-те години е добре, ама като са намерили начин да си търсят парите - ауу, колко са лоши.
Не може да си оставиш 10 години жилището ей така без да се интересуваш има ли да се плаща нещо по него. За мен единствената сламка е онази справка от миналата година, в която не сте дължали нещо.

# 230
Вариантите са два
- или плащате и затрайвате
- или започвате да търсите правата си.
Мисля че има още един вариант - омбудсмана
още повече свързано с тази новина
http://dnes.dir.bg/news/toplofikatzia-dalg-smetki-ombudsman-9162009?nt=4

Не е препоръка...

# 231
Cuckoo Ами нормално е да не знаем,че имаме сметки.Човек като не ползва ток не се интересува за сметката на ток.Аз например не ползвам телефон и е нормално да не търся сметка за телефон.Или по-точно,вече и това ще проверявам вече да не би да имам някъде сметка на мое име я за телефон я за нещо друго.
Проблема с тези сметки е,че никой за нищо не ни е изпратил бележка.Нито за вода,нито за парно.
И след като не ползваме такива  е ясно,че няма да търсим дали имаме да плащаме нали?
Най-малкото като се ходи да се плаща данъка на апартамента всяка година-поне от там да бяха казали.Помня по бай тошовото време се получаваха всеки месец сметки за ток.Сега такива бележки няма.Добре че е интернет да си знам сметката иначе ще ме изненадат на гишето.До колкото чух в София изпращат от вашето енерго,но тук в Пловдив-не.Ние сме към ЕВН,те държат водата,тока и парното(иначе няма монопол Grinning).
Не знам надявам се на никой да не се случва това.Сега съм нащрек.Ще отида и до трите мобилни оператора за да видя дали нямам някоя сметка,за която не знам.
ПП:Миналата година пак такава случка с племенницата ми която не живее в България.Получаваме сметка 80лв.за моб.телефон.Звъним и веднага и и казваме,че не си е платила някаква стара сметка.Тя отрича.Отиваме в Глобул и там ни казват,че племенницата ми има 3 номера по единия от които има неплатена сметка за 80лв.Звъним и и казваме.Тя казва че няма такива номера и че в българия е била ба б-кънект към глобул и на сметка към М-тел.Да ама не.Започнаха да ни звънят и да ни заплашват.Е,платихме си.Не искат да ни дадат разпечатка с разговорите защото сме нямали право,а има право само тя.Ама тя не е в България.И няма и желание да се връща в побърканата държава.
Не знам дали са ни нарочили,че все си плащаме,или сме големи каръци,ама нещата стоят така.
А най-интересното от всички е,че в нашия блок има хора с по 8000лв.парно,които са ползвали такова,а тях нито са ги съдили,нито ги търсят.Не знам дали си внушавам,но все едно има конспирация срещу нас.
dikobraz Благодаря ти,но няма смисъл.Ще погледна пак,но се отказах да се боря и да хвърля маса пари,като резултата е неизвестен.Ще погладуваме малко със сестра ми и ще изплатим на нашите дълговете...Проблема е че майка ми се поболя,а нейното здраве никой няма да го върне.

Последна редакция: сб, 30 юли 2011, 02:46 от Илюзия

# 232
  • на брега на морето
Илюзия,  искрено ти съчувствам за тези незаслужени премеждия.  Няколко думи ще ти кажа - проверката е висша форма на доверие. Трябвало е да следиш всеки месец всички сметки въпреки, че имотът не е бил обитаван.

# 233
  • София /Абсурдистан
Илюзия мога да споделя подобен горчив опит в банка, където бяха открили сметка без да съм им искала такава и се начисляваха някакви измислени такси за обслужване в течение на 2г. без да знам нищо за това. Банката е Райфайзен и не я препоръчвам на никого.
Като провериш в съответната инстанция дали дължиш нещо, искаш си бележка от тях, че не им дължиш нищо. Те са длъжни да ти я дадат,  щом я искаш и ще я издадат. Банките я издават обикновено срещу 5 лв. такса, другите институции я дават безплатно. Пазиш си бележката и в случай на неприятни изненади я изваждаш и я даваш на адвоката ти. Това важи особено силно и за мобилните оператори.
Плащане на данъци и задължения към бюджетни организации, както и към Топлофикация - само в обслужващата им банка, на платежното да има кръгъл печат от касата на банката. Това също се пази. Мастилото не избледнява, проверено е Simple Smile Особено за Топлофикация - задължително на платежното нареждане пишеш за кой период плащаш - от-до.
Плащане на ток и вода - в EASY PAY или чрез еPAY. Плащане на телефони - чрез еPAY, та хем и да не ти досаждат като ти предлагат супер неизгодни за теб договори или да купиш телефони на извънземни цени.
Ако някой има претенции после, че дължиш нещо, банката дава извлечение и доказва всички плащания и няма мърдане.
Това са тъпи истории, винаги трябва да внимаваш и винаги си виновен до доказване на противното. Но такава ни е територията, наречена "държава" за съжаление ...

# 234
И аз се поболявам, като ми искат всеки месец по 150 лв. за 2-стаен апартамент с 3 радиатора, точно защото във вход от 17 апартамента само 3-4 имаме парно.

Ужас.
В нашия вход сме 21 апартамента, от които само 2 не ползват парно.
Нашият апартамент е 150 кв. с 5 действащи радиатора. Най-високата ни сметка е стигала до 120 лв., но принципно са около 80-90 лв. Сега при изравняването имаме да доплащаме точно 30 лв. Зимата температурата вкъщи стига до 25 градуса , а постоянно е около 22-23. В спомената сума влиза и сметката за топла вода, а сме 4-ма човека и ползваме доста.
Т.е. аз лично забележки към топлофикация нямам. И като се има предвид, че ми излиза супер евтино откъм сметки - студена вода 15-20 лв. и ток около 40 лв. /стига до 60, ако пускам често сушилнята/. Домашен телефон нямаме от години. Т.е. за около 150 лв. на месец ни излизат сметките за бита и си е доста поносимо. Peace

# 235
  • на брега на морето
Азаф, скъпа, пресъхна ми гърлото, а биричката е до мен. Нашият апартамент е 100 квм, работят 4 радиатора (не непрекъснато) и е студено; сметките са от 120 до 130 лв (без кражбите). Не знам какво трябва да доплащаме, защото съседа-идиот не ми дава  изравнителната сметка. Плащам там някаква сума всеки месец и не питам нищо. Ток - започвам от 42-45 лв без да пека във фурна, без миялна, без сушилня. Ако опъна петалата от битовите сметки - поменете ме с чаша бира Sad Изтощих се.

# 236
Е, за тока имаме и слънчеви панели, та оттам сметките падат толкова. Наистина пестят много. При това, нашите са 2 миниатюрни и преносими.  Peace
И наистина е важно за парното да ползват всички в абонатната станция. Нашите радиатори работят непрекъснато, но рядко топлото стига до топломера и предполагам отчита по-малко - самата температура на стени, околни помещения и т.н. е висока.
В стария апартамент само 2-3 семейства ползвахме парно и радиаторите само дето не ставаха червени, докато стаите бяха студени. Сметките стигаха до 180-200 лв. и после доплащахме по още 300-400 след изравняване.

# 237
Unknown_lady Благодаря за съветите,ще са ми в полза.  bouquet
azaf Завиждам ви на сметките за парно.На такива сметки и аз ще си прекарам такова.
Не знам,защо се получава така на в Пловдив(по-точно в нашия панелен квартал)парното е ужасно скъпо и го ползват само по-заможните хора.
Аз живея в двустаен.Отоплявам се на два климатика.Един 12-ка и един 8-ца.температурата не пада под 27-28 градуса(със стара дървена дограма сме през която духа)и без изолация.Имам пералня,сушилня,миялна...и проточен бойлер,който хаби ток 8 киловата на час.Най-високата ми зимна сметка е 160лв.за ток.Моя приятелка със същия апартамент на парно плаща по около 200лв.парно(без изравнителната сметка)и по 50лв.ток.
Като прочетох за вашите сметки за парно и направо се изумих.Май нас си ни цакат здраво тука топлофикация.

# 238
 Хора, парното не е ли отживелица вече, когато хората се отопляват на климатици? Радвам се, че моят блок не е топлофициран. Като чета за тия мошеници направо нямам думи.

# 239
Моите уважения към всички ... АМАН!

Хората които живеят в малки градове без топлофикация да не би да са от каменната ера?
Имат си бойлери и си ги ползват както си искат!
Всеки се отоплява както му харесва  -  локално парно, климатик, акумулиращи печки и т.н.

И ВСЕКИ СИ ЗНАЕ СМЕТКАТА!

Общи условия

Активация на акаунт