Програмата "Личен асистент" - 2

• 180 449
  • 729
  •   1
Отговори
# 285
  • Русе/ София
Ирена, за какво по точно Ви е този адрес? За детските и помощите, които се изплащат по Закона за интеграцията на хората с увреждания - те са по постоянен (по личната Ви карта). За Личен асистент ако ще кандидатствате, също трябва да живеете реално на адреса по личната карта -там ще Ви идват на проверки. Конкретно Ви притеснява, че реално не живеете на този адрес за момента -аз така го разбирам. Ще е проблем ако Ви назначат по програмата за ЛА (националната, за общинската незнам как стои въпроса, но предполагам че е същото - адреса Ви е Вашето работно място). Ако става дума за един и същ град, мисля че може да проверите на място как стоят нещата, все пак понякога се налага да сменяш квартира и да вадиш настоящ адрес - може той да се приеме като работно място. Идеята е адреса да е в същата община, защото разпределението на средствата от републиканския бюджет за тези програми е по общини, отпускат се квоти и т.н 
Имайки предвид предходния ми пост обаче, никак няма да се изненадам ако Ви отговорят: "Не може! Закона е такъв! Разбираме Ви, но сме с вързани ръце! Сменете си личната карта!"

# 286
Момичето при,което живее не ми позволява да си сменя ЛК с постоянен адрес .Обадих се и питах,но искат постоянен адрес.Незная какво да правя,къде да отида ???Тази адресна (постоянна) регистрация ми я искат за социална оценка и за придружител на детето ми.

# 287
Здравейте !!!Ходих да питам за Личен асистент.Казаха ми,че щом живея в същия град няма проблем.Но,искам да попитам ?Не ми стана ясно за какви точки ставаше въпрос .Колко трябва да са за да ме одобрят и какви документи за тези точки трябва да представя.Аз съм безработна,вторият срок на миналата учебна година съм ходила с детето на училище всеки ден,защото сам не го искат.С него работи ресурсен учител ,психолог и логопед.Моля Ви да ми пишете,за да знам от какво се определят тези точки и какви документи да дам.И само още един въпрос .Каква сума се дава за придружител и дали през това време те осигуряват и води ли се трудов стаж. Благодаря Ви   bouquet

# 288
  • в полите на Балкана
Осигутителен стаж се води когато не си ЛА, не работиш и се грижиш за дете с увреждане. Когато детето е с ЕР на ТЕЛК над 90% с ЧП трябва да подадеш молба в социалните и те ти плащат здравните осигуровки ако си безработна.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2012, 23:05 от мамаРаче

# 289
Мили майчета, догодина ще съществува само програмата Помощ в дома по ОПРЧР, програма личен асистент няма да има, освен националната .Така ми отговориха на зададен въпрос от МТСГ.Те направо ме отчаяха ,отново ще гледаме децата си сами без никакъв допълнителен мизерен доход ,като асистенти, без да ни тече стаж.Отново само отчитане на дейност от страна на държавата без никакъв резултат.Възмутена съм и на министерството това написах но никой няма да ме чуе за съжаление!

# 290
  • Варна
Искам да попитам, случайно някой да е чул нещо за националната програма "Личен Асистент" към Социалните да са спрели назначенията? От 3 месеца се опитвам да стана Асистент на дъщеря ми и много яко ме мотаят. Последната новина преди малко е че от 3 месеца са спрели назначения поради липса на пари.

# 291
Здравейте!
Мога ли да използвам услугите на ЛС в някои моменти?
Ние с баща му работим, а детето "учи" в ІV помощно училище. Училището се намира в Княжево, а ние живеем в Мусагеница. Сами разбирате, че ни е трудно да го водим и взимаме от училище, особенно в петък. Училището по принцип е целодневно, но специално в петък приключвата в 15.30 ч., когато ни е невъзможно да го взимаме, освен, ако не нарушаваме трудовата дисциплина. Търсиме и намираме някакви решения, но те винаги са временни. Дали е възможно поне за петъка да изпозлзвам услугите на институцията "Личен асистент"? Има ли някакъв регистър с лични асистентни, които евентуално не са родители на деца , нуждаещи от 24-часова грижа за тях. Къде трябва да се обърна с тия въпроси и какви документи да подготвя? Лошото е, че адресната ми регистрация е в община различна на тази, в която живеем. Някой може ли да ме осветли по въпроса?
Предварително благодаря!

# 292
  • В къЩи.
Осигутителен стаж се води когато не си ЛА, не работиш и се грижиш за дете с увреждане. Когато детето е с ЕР на ТЕЛК над 90% с ЧП трябва да подадеш молба в социалните и те ти плащат здравните осигуровки ако си безработна.

Моя договор изтича края на годината,но понеже мъжът ми започна работа с 300лв заплата,още от сега ми казаха,че няма да ми подновят договора,защото вече имаме доходи . ooooh!
От горе -написаното ,не ми стана ясно...ако детето ми е с ТЕЛК над 90% и ЧП,дори и да не съм му ЛС може да ме осигуряват?

# 293
  • в полите на Балкана
Да може да те осигуряват. Отиваш в социалните и подаваш молба свободен текст. Пишеш, че не работиш, защото се грижиш за близък по права линия с увреждане, споменаваш процента ТЕЛК, и че искаш да ти плащат здравното осигуряване. Други осигуровки НЕ внасят, но пък когато доиде време за пенсия се представя оригиналния ТЕЛК на близкия и по този начин времето през което не си работила се зачита за осигурителен стаж. Важно е ТЕЛК да е над 90%  и с ЧП.

# 294
  • В къЩи.
Благодаря ти.   bouquet
Сега сме с 95% с ЧП ,но лятото на другата година изтича и ще видим какво ще ни дадат тогава.

Момчето ми е на 5год и половина,ЛС съм втора година,има ли някакъв шанс да ми изплатят осигуровките със задна дата? Т.е да имам осигуровки през всичките  години от както е роден?

# 295
  • в полите на Балкана
Незнам. Отиди на място и питай. На времето и аз не знаех и си внесох на ръка здравното за няколко години назад. Сега знам, не съм ли ЛА, а то е много често за 16г имам не повече от 3г като ЛА, отивам и си подавам молба, за здравно осигуряване.

# 296
  • В къЩи.
Благодаря ти.  Hug 

# 297
Момичета,има слух,че удължаватЕвропейската  програмата"Личен асистент",която е към общините и изтичаше на 18.12.2012 г.Някой ако има някаква информация до кога е удължението,моля,да пише!

# 298
  • в полите на Балкана
Миналият месец, когато си занесох отчета ми казаха, че се удължава до месец май.  Peace

# 299
Миналият месец, когато си занесох отчета ми казаха, че се удължава до месец май.  Peace
Аз днес ходих и питах,на мен ми казаха,че удължението е до 08 март 2013 година.

Общи условия

Активация на акаунт