112та есенна среща в Италия

• 34 729
  • 759
  •   1
Отговори
# 210
Това с първото причастие е като това нашето с абитуриентските балове. Дори някой да мисли, че са нещо тъпо, е малцинство. Ествествено, че първото причастие не е училищно задължение, просто всички деца на 10 години го правят. С изключение на малките китайчета, бахайчета и българчета на смахнати майки.
Не съм съгласна не го правят всички италианчета. Не обобщавай така. Личен избор е. Децата ходят 2 години на катекизмо, където им обясняват с какво е свързана церемонията историята и т.н. Разбира се има и такива, които го правят заради подаръците и не вникват в смисъла на ритуала. Никой няма да ти натяква къде кръстиш децата си. Католическата църква признава ритуалите на нашата църква включително и браковете между католик и православна и обратното.   Peace

# 211
С изключение на малките китайчета, бахайчета и българчета на смахнати майки.
А, благодаря. Laughing Но, Тралала, аз навремето и на бала си не отидох по повод на собствени, смахнати идеи, така че се вписвам в профила. Wink
[/quote]

Барбабо, аз себе си имах предвид, но всеки, който се разпознава, е добре дошъл в компанията Wink  Laughing

Зайченце, и да не са всички, са една огромна част от кръстените деца.

А пък за признаването на тайнствата... зависи най-вече доколко е информиран свещеникът, иначе си важат и за двете църкви. Якамоз, само че първо причастие православните дечица получават още като бебета, и ги причастяват на всяка служба, на която отидат, така че на практика не би трябвало да могат да получат католическото първо причастие.
Аз пък съм се чудила дали може католик да е кръстник на православно кръщене и обратното  newsm78

# 212
Зайченце, никой не говори, че те карат насила да кръстиш децата си, да ходят на катекизмо и всичко следващо от това. Обръщаме внимание специално на силно обществено мнение, на което понякога човек се принуждава (или НЕ) да слугува било поради по-слаб характер, външен натиск или (уж) заради детето да не е различно от другите.
"Нашият" уж интелигентен свещеник, когато се запозна с мен (предстоеше ни църковна сватба, която така и не сключихме, останахме само с граждански ритуал) ми заяви най-безцеремонно, че децата ни трябва да са след това католици - енщо, което, съмнявам се, че би казал православен свещеник. Да не правим сега сравнителен анализ за това, колко силно мисионерски насочена е католическата църква - понякога стигаща до непозволена агрсивност (дори и само в психологичен план).

Кръстник не би следвало да бъде човек с различно вероизповедание. Информираността на свещеника няма отношение.

# 213
Tsugumi , много са те стресирали, наистина.
Имам 4увството, 4е говориШ за обЩеството до 60те години максимум.
Около мен не съм забелязала натиск от никъде, нито от църквата, нито от обЩестеното мнение. Въпрос на ли4ен избор е.
В ораториото си играят деца от всякакви религии и етноси и никой не е тръгнал да ги покръства.

# 214
  • Italia
Зайо,тука май няма ста4ки.Джулия имат 4асове днес както и нейните приятелки от държавното у4илиЩе. Peace

Добро утро  Simple Smile

Да споделя само един лЮбопитен факт: в у4илиЩето, където у4и дъЩеря ми "нетолерантните" католи4ески суори  Wink са допуснали да бъдат записани следните де4ица от "вражески" религии  Wink : китай4ета,мЮсЮлман4ета и изто4но православни християн4ета. Не знам как то4но Ще се процедира с тях като дойде време за комуниони и други такива ритуали,но факта е налице.Ще се поинтересувам и Ще докладвам после. Laughing

# 215
Gioia, не съм живяла през 60-те и нямам наблюдния. Така както не споделям мои вълнения по повод собственото ми дете - не пиша за това, дали е кръстено и каква вяра сме избрали. Ако обърнеш внимание, пиша за хора, лабилни по принцип.
Какво лично ти забелязваш или изживяваш, мисля, че разбираш, не е равнозначно за всички.
Честно казано, никога не съм се интересувала деца от какви религии си играят в ораториите точно поради факта, че вероизповеданието е толкова персонален избор, че не ме интересува това на другите.
Въпреки това благодаря за разбирането, което проявяваш за моето стресиране Simple Smile

# 216
Да споделя само един лЮбопитен факт: в у4илиЩето, където у4и дъЩеря ми "нетолерантните" католи4ески суори  Wink са допуснали да бъдат записани следните де4ица от "вражески" религии  Wink : китай4ета,мЮсЮлман4ета и изто4но православни християн4ета.

E, и Андреа е записан при суорите! Аз никога не съм имала проблем с тяхната толерантност (и не съм го твърдяла). Главната суора още със запознанството ни спечели адмирациите ми за много будна и модерна жена (а е възрастна) и до ден днешен не е ме е разочаровала. Една от по-нискостоящите суори е малко по-..."задръстена" Grinning, но така или иначе главната дирижира всичко.
По принцип детските градини към суорите са достатъчно светски, религиозните занимания почти липсват. Конкретно при нас миналата година организираха едно тържество в близката църква и така 1 път де факто ги заведоха на църква, после 1 ден беше идвал кардинала на Комо на гости и питал децата едно по едно как се казват (моят единствен от всички се представил с име и фамилия Simple Smile)))) ).

При нас свещеникът е по-смотан. Миналата година например намери за удачно да ни смъмри и да се разсърди "накъде отива този свят" ooooh! баш в деня, в който почина свекър ми, понеже отказахме религиозно погребение. А това си беше лично желание на свекър ми, не само наше.

# 217
Gioia, не съм живяла през 60-те и нямам наблюдния. Така както не споделям мои вълнения по повод собственото ми дете - не пиша за това, дали е кръстено и каква вяра сме избрали. Ако обърнеш внимание, пиша за хора, лабилни по принцип.
Какво лично ти забелязваш или изживяваш, мисля, че разбираш, не е равнозначно за всички.
Честно казано, никога не съм се интересувала деца от какви религии си играят в ораториите точно поради факта, че вероизповеданието е толкова персонален избор, че не ме интересува това на другите.
Въпреки това благодаря за разбирането, което проявяваш за моето стресиране Simple Smile

Tsugumi, просто имах усеЩането, 4е ти обобЩаваШ, на базата на твоя опит и среда, в която си попаднала, затова споделих. Толкова.

Последна редакция: пт, 15 окт 2010, 12:10 от gioia.

# 218
  • Italia
Барб,да,в детските градини по принцип са по софт ( нали и двете девойки са ми възпитани4ки на една и съЩа такава,на суорите ) ,но аз самата си мислех,4е едва ли не при на4алното и средното католи4ески у4илиЩе неЩата стават по хард и диференцирани. Оказва ,4е има светлинка в тунела. Wink
Наистина генерализирането май е доста погреШен подход.Явно,4е от ситуация до ситуация има огромна разлика, дори и действието да се развива в една и съЩа държава. Peace

# 219
mcdirock , как е Джулия? оздравя ли?

# 220
Добре, gioia. Аз говорех по принцип за някои наблюдения, но споменах и че не съм практикуваща, не съм и католичка. Имах единична среща със свещеника, преди да сключим брак, но пък и той е достатъчно интелигентен, "изцепките" му за вярата на бъдещото ни дете бяха предвидими. В онзи период се случи да съм в къщи след Великден и тогава бях свидетел на освещаването или както се казва - парите, разбира се, не ги събира той, въреше някакъв след него и не е навирал торбата в лицето ми: ако не бях предупредена за "практиката", сигурно нямаше и да знам, че обичаят е да се дават пари и щях да ги гледам "умно" само Simple Smile
Католическата църква отдавна е спряла да ме афектира  Laughing (не че е късно за нещо ново) - има моите уважения за някои неща, така както и православната - за други.
Край мен в Италия, освен свекърва ми, няма други които да ходят на меса и виждам, че църковните празници са по-скоро традиции, отколкото някакво мистично съпреживяване.
Хайде стига съм дотягала с обяснения Wink

# 221
Добре, gioia. Аз говорех по принцип за някои наблюдения, но споменах и че не съм практикуваща, не съм и католичка. Имах единична среща със свещеника, преди да сключим брак, но пък и той е достатъчно интелигентен, "изцепките" му за вярата на бъдещото ни дете бяха предвидими. В онзи период се случи да съм в къщи след Великден и тогава бях свидетел на освещаването или както се казва - парите, разбира се, не ги събира той, въреше някакъв след него и не е навирал торбата в лицето ми: ако не бях предупредена за "практиката", сигурно нямаше и да знам, че обичаят е да се дават пари и щях да ги гледам "умно" само Simple Smile
Католическата църква отдавна е спряла да ме афектира  Laughing (не че е късно за нещо ново) - има моите уважения за някои неща, така както и православната - за други.
Край мен в Италия, освен свекърва ми, няма други които да ходят на меса и виждам, че църковните празници са по-скоро традиции, отколкото някакво мистично съпреживяване.
Хайде стига съм дотягала с обяснения Wink

така написано е съвсем друго ве4е

както и да е, не мисля, 4е дължиШ обяснения на някого

# 222
  • Italia
Джоя ами не е оЩе.  Rolling Eyes Предполагам,4е Ще трябва поне седмица а и оЩе не съм по4нала да и давам антибиотика,понеже сме в о4акване на резултатите от уринокултурата. В4ера оба4е ми препоръ4аха едни прах4ета с вкус на миртилло (глог на бг? ),които по принцип били полезни за доста урологи4ни проблеми в това 4исло и цистит. Аз все пак Ще диря и мато4ината ,за която ме подсети Лени та ако може в о4акване на АБ да и давам поне неЩо,което малко да помогне.

# 223
Джоя ами не е оЩе.  Rolling Eyes Предполагам,4е Ще трябва поне седмица а и оЩе не съм по4нала да и давам антибиотика,понеже сме в о4акване на резултатите от уринокултурата. В4ера оба4е ми препоръ4аха едни прах4ета с вкус на миртилло (глог на бг? ),които по принцип били полезни за доста урологи4ни проблеми в това 4исло и цистит. Аз все пак Ще диря и мато4ината ,за която ме подсети Лени та ако може в о4акване на АБ да и давам поне неЩо,което малко да помогне.

Боровинка е това. За цистит помага и мечо грозде. Може да са някакви песъчинки, аз като бях малка ми се бяха получили от прекалено много витамин Ц.

# 224

както и да е, не мисля, 4е дължиШ обяснения на някого
И аз не мисля, че ги дължах, но когато започнат да те интерпретират различно от първоначалната идея, си принуден, освен ако не желаеш да оставиш нещата дори погрешно разбрани Simple Smile

Дирокче, а боли ли я? Аз, за съжаление, не разбирам, но дано мине бързо  Peace

Общи условия

Активация на акаунт