Майчинството счетоводно - 34

• 35 013
  • 741
  •   1
Отговори
# 405
линката ,досега е имало заварено положение-жените,на който 45 дневния е започнал преди 31 декември са минавали по старата схема.По-късно ще изяснят ще има ли заварено положение и кои ще са в заварено

Благодаря, Elfita bouquet

НТВ-то пак прочетоха новината като дявола евангелието... Времето ще покаже.

# 406
Здравейте!
В някоя от предишните теми говорихме за това, може ли АГ-то да смени определения вече термин с по-късен, за да влезае в изчисленията последният месец преди 45-дневния болничен преди раждането, в случай, че е непълен. Оказа се, че наистина не може (поне не и официално, въпреки че има множество случаи, в които терминът бива преизчиляван и променян newsm78).
За това вариантът, който предлагат АГ-тата е да се работи до края на месеца, за за стане "пълен  отработен месец".
В моя случай обаче,  тъй като съм самоосигуряващо се лице (своб. професия), освен че ще изгубя 15 дни от болничния, трябва и да си внеса осигуровки за целия месец. А, по идея на Elfita, мога да си взема болнични за първата половина на последния месец (която трябва да се отработи до 45-дневния), така че изобщо да не ми се налага да внасям социални осигуровки... newsm78
Чудя се какво да правя, тъй като последния месец (ако го водя отработен и си платя осигуровките в максимален размер), ще ми замести месец с осигуровки на база  260 лева!
Та, Elfita, въпросът ми е кое от двете е по-изгодно за мен като цяло - да взема обикн. болничен и после по-малко пари месечно или пък да пропусна 15 дни от 45-дневния, но после да вземам повече?
Условията са следните:
Трябва да изляза в 45-дневен на 16.11.
Месец:  Осигурен за:  Дни в осигуряване /раб.дни/:  Осиг. доход /лв./: 

11 Пенсия, болест и майчинство  21  260.00 
12  Пенсия, болест и майчинство  21  260.00 
1  Пенсия, болест и майчинство  20  420.00 
2  Пенсия, болест и майчинство  20  315.03 
2  Пенсия, болест и майчинство   68.34 
3  Пенсия, болест и майчинство   44.29 
3  Пенсия, болест и майчинство  22  362.72 
4  Пенсия, болест и майчинство   14.76 
4  Пенсия, болест и майчинство  20  420.00 
5  Пенсия, болест и майчинство  19  420.00 
6  Пенсия, болест и майчинство  22  2000.00 
7  Пенсия, болест и майчинство  22  2000.00 
8  Пенсия, болест и майчинство  22  2000.00
- цитат от сайта на НОИ
Не знам защо не излиза септемврийската вноска, но е направена върху 2000 и планувам да направя така и за  отктомври.
Усещам,ч е стана много дълго и подробно  Blush, но ми е много важно, а и спешно вече, пък не се справих с калкулатора на mama_sancho (пригоден е за работещи на ТД).
Предварително благодаря, Elfita!

# 407
Здравейте, БГ мамчета.

Моя приятелка чака второ бебче. Тя е регистриран земеделски производител и ще внася осигуровки върху 600 лв. месечно. Има идея така да си повиши обезщетението за майчинство. Но ще получи доход 200 лв, ще декларира в ГДД в НАП и ще плати данък върху 200 лв. Според вас от НОИ кое ще вземат за база за майчинството й - 200 лв. или 600 лв.?

Моля ви за коментар.

# 408
  • до Пловдив
здравейте и от мен искам да ви питам понеже сега детето навършва 2 години но няма да го давам на ясла нито пък ще почвам работа ще съм в неплатен до 3 година най- вероятно и тогава няма да се върна на работа ще ме съкратят нали неможе по рано по закон искам да ви питам вярно ли е че като съм толкова дълго време в неплатен после неможело да се запиша на бюрото по труда. ако е така то по добре сега да напусна и да се запиша на бюрото.
благодаря ви предварително

# 409
  • Майничка
Здравейте, имам приятелка, която в момента е бременна и е на борсата. Въпросът ми е ако бъде назначена на срочен трудов договор за 6 месеца във фирмата на приятел със заплата 450 лв, каква е общата сума на удръжките и за 2-те страни-работник и работодател. И още един въпрос- след изтичането на тези 6 месеца ще може ли да си получава майчинствотоо 2 години

Щом договорът е срочен, след прекратяването му, ако вече не са започнали 410-те дни, няма да има право на майчинство. Ако са започнали, ще получава обезщетение през 410-те дни, но не и през втората година.

# 410
Az i ti ,в абсолютно същото положение съм декември месец обаче-излизам кум 25 в 45 дневен,искам си месеца цял заради осигуровката,която да замести 280левов месец,но ако ни хване новия закон за 18 м пак ще ни върнат назад.Аз пак съм на минимална назад във времето  Embarassed

# 411
Може ли да попитам ако си в болничен по време на бременността и после направо излезете в майчинство отпуската от минали годни(2008 , 2009г)ще изгорили ?
И ако си отпуска можеш ли след това веднага да излезеш болничен?

# 412
  • Пловдив
Az i ti ,предния път не каза,че си самоос лице май
ако вземеш 45 дневен ноември,обезщетението ще е грубо 1000 лв
ако е от декември-грубо 1130 лв

# 413
  • София
Имам проблем. Средата на август излязох във второ майчинство, 45 дена преди термина. Пуснах си в НОИ декларация за промяна на обстоятелствата и съответно те веднага са ми съкратили първото майчинство на 120лв., но и до сега не са ми пуснали никакви пари по новото майчинство. Счетоводителката каза, че е предала навреме болничния лист и са й казали, че до 15 дни ще ми пуснат парите, това преди повече от месец.
Къде трябва да вляза, за да проверя кога какви майчински са ми превели?
Имам и ПИК и ИКО.

# 414
  • Пловдив
Имам проблем. Средата на август излязох във второ майчинство, 45 дена преди термина. Пуснах си в НОИ декларация за промяна на обстоятелствата и съответно те веднага са ми съкратили първото майчинство на 120лв., но и до сега не са ми пуснали никакви пари по новото майчинство. Счетоводителката каза, че е предала навреме болничния лист и са й казали, че до 15 дни ще ми пуснат парите, това преди повече от месец.
Имам и ПИК и ИКО.

тук проверяваш парите Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН https://benefits.nssi.bg/EGN

тук дали ти е внесен болничния  Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане https://benefits.nssi.bg/detailedegn

# 415
  • София-Младост
Имам и ПИК и ИКО.
https://benefits.nssi.bg/EGN

# 416
  • София
Елфита, ако взема болничен за дете пак ли се плаща от работодателя на 70 на сто първите три дена?

# 417
  • София
Имам и ПИК и ИКО.
https://benefits.nssi.bg/EGN

Там ми дава: Certificate Error: Navigation Blocked  newsm78

# 418
  • София-Младост
Пробвай пак, при мен се отваря.

# 419
  • Пловдив
Там ми дава: Certificate Error: Navigation Blocked  newsm78
`

да,така дава,но се отваря
приеми сертификата
продължи нататък,въпреки риска
не знам какво ти излиза

Елфита, ако взема болничен за дете пак ли се плаща от работодателя на 70 на сто първите три дена?

да,ако е първичен-плащат се само при първичните

Общи условия

Активация на акаунт