Майчинството счетоводно - 34

• 34 747
  • 741
  •   1
Отговори
# 15
  • София-Младост
Имам въпрос за изчисляването на обезщетението за болничен за общо заболяване.
Ако болничният е непрекъснат и обхваща повече от 1 календарен месец (например е издаден от 15 октомври до 15 ноември), едно и също ли ще е обезщетението за целия период, изчислено 6 месеца назад от октомври, т.е. април - септември? Или за периода 15-31 октомври ще се изчисли едно обезщетение на база април-септември, а за 1-15 ноември - различно обезщетение на база май-октомври?
Това при положение, че през тези 6 или 7 месеца назад лицето е осигурявано на различни заплати.
Обезщетението за целия перод се изчислява еднократно, като базовия 6 месечен период е април-септември.

# 16
Ако болничните са с прекъсвания предполагам, че за всеки нов се изчислява обезщетението наново?да

Редактирам се, за да благодаря на Ала-Бала за бързия отговор Simple Smile

# 17
Zdraveite imam nqkolko vaprosa otnosno bolni4niq po bremennost i mai4instvoto.
Na 1 uli sam zapo4nala rabota predi tova ne sam rabotila 2 godini v bg i nqmam osigurovki .. v momenta sam bremenna v 2 mesec i iskam da popitam kka stoi vaprosa s bolni4niq vra6tat li 12 meseca nazad kakto za mai4instvoto  i moga li osven 4e rabotq v momenta i me osigurqvat na ne tolkova dobri pari da se samoosigurqvam za da vzemam po prili4en bolni4e i v posledstvie mai4instvo ? Blagodarq predvaritelno

-------------------
Моля, пишете на кирилица.

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 23:44 от AnMary

# 18
Моля за една консултацийка, ако може да помогнете с мнение:
След изтичане на майчинството ми, възнамерявам да напусна /защото явно децата са все болни и няма как да работя, няма кой да ги гледа/, следователно мисля да се запиша на ТБ.
Ще имам ли право на обезщетение?
Това ми е второто майчинство, м/у първото и второто съм била в болнични, т.е. непрекъснат трудов стаж имам около 7 години.
Благодаря предварително!

# 19
Моля за една консултацийка, ако може да помогнете с мнение:
След изтичане на майчинството ми, възнамерявам да напусна /защото явно децата са все болни и няма как да работя, няма кой да ги гледа/, следователно мисля да се запиша на ТБ.
Ще имам ли право на обезщетение?
Това ми е второто майчинство, м/у първото и второто съм била в болнични, т.е. непрекъснат трудов стаж имам около 7 години.
Благодаря предварително!
Да, имаш право. Ако е по взаимно съгласие ще получаваш обезщетение 4 мес.

# 20
  • София
здравейте,

от фирмата ми ми казаха че платения годишен отпуск трябвало да се използва до края на 2010 година иначе съм го губела??? Тези промени в трудовия кодекс приеха ли се последно? и в моя случай, трябва първо да си пусна платения годишен отпуск и след това да премина на отпуск за гледане на дете ли?

самоцитирам се...

може ли за мнение?

# 21
здравейте,

от фирмата ми ми казаха че платения годишен отпуск трябвало да се използва до края на 2010 година иначе съм го губела??? Тези промени в трудовия кодекс приеха ли се последно? и в моя случай, трябва първо да си пусна платения годишен отпуск и след това да премина на отпуск за гледане на дете ли?

самоцитирам се...

може ли за мнение?

За периода на майчинство не важи. Мисля, че Елфита беше обяснявала точно в предната тема Майчинството счетоводно-33.

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 17:57 от Viva_123

# 22
  • София
Аз уж четох, четох, но пак не разбрах...
Една позната ми каза, че докато съм в майчинство, вземам 90% от осигурителния ми доход, но не може да надвишава нетния ми месечен доход. Ако е така, това означава, че аз не вземам 90% от осигурителния си доход. Което е супер нечестно!!!
Така ли е наистина?

# 23
Понеже съм осигурявана на 240 лева, колко ще ми бъде майчинството?
В момента съм на работа, но имам предходни месеци на безработна това нали не влияе  на полагащо ми се майчинство при положение, че имам 12 месеца трудов стаж изобщо ?

# 24
Момичета, обръщам с с огромна молба за съдействие? Има ли работещ в НОИ, да изпратя на лични данните си да се провери защо нямам майчинство за месец юни. Имам еднократен превод от 10 лв и стотинки за конкретния месец.
Върнаха ме за два дни на работа по документи, после отново излязох в майчинство. Осигуровките ми работодателят ги внася в София, а аз съм от провинцията. Няма как да стигна до там. Пробвах няколко телефона в течение на доста дни, но няма отговор. По-миналия месец, при внасянето на поредните осигуровки, колегите ми са попитали какво става, момичетата в НОИ са казали, че е станало объркване и парите ще ми бъдат преведени, но мина доста време, получих и новото майчинство, а липсващото още го няма. Praynig

# 25
Понеже съм осигурявана на 240 лева, колко ще ми бъде майчинството?
В момента съм на работа, но имам предходни месеци на безработна това нали не влияе  на полагащо ми се майчинство при положение, че имам 12 месеца трудов стаж изобщо ?

При бременност и раждане се гарантира МРЗ, която сега е 240лв.

# 26
Момичета имам спешен въпрос.  Имам издадени два болнични листа-единия за 14 дни и сега другия за 30 дни. Сега обаче ми се обади счетоводителя и ми казва, че по всяка вероятност ще ми откажат изплащане на болничния, защото имам само 4 месеца трудов стаж, а за база се взимат последните 6 месеца. Не би ли трябвало останалите 2 месеца до 6 да ми ги хванат на база минимална работна заплата? В болничния въпреки, че пише, че състоянието е бременност  за причина е вписано общо заболяване, а не опасност от аборт примерно. Проблем ли е това и как да процедирам сега? Има ли смисъл изобщо да се внася този болничен и може ли доктора да го поправи тепърва? Уф, обърках се тотално вече.

# 27
Момичета имам спешен въпрос.  Имам издадени два болнични листа-единия за 14 дни и сега другия за 30 дни. Сега обаче ми се обади счетоводителя и ми казва, че по всяка вероятност ще ми откажат изплащане на болничния, защото имам само 4 месеца трудов стаж, а за база се взимат последните 6 месеца. Не би ли трябвало останалите 2 месеца до 6 да ми ги хванат на база минимална работна заплата? В болничния въпреки, че пише, че състоянието е бременност  за причина е вписано общо заболяване, а не опасност от аборт примерно. Проблем ли е това и как да процедирам сега? Има ли смисъл изобщо да се внася този болничен и може ли доктора да го поправи тепърва? Уф, обърках се тотално вече.
Да, има смисъл. Трябва да имаш 6 мес. общ осигурителен стаж. Ако нямаш толкова стаж болничните няма да се изплатят, но ще ти се води осигурителен стаж. В случай, че имаш следващи болнични по тях ще започне плащане.

# 28
Бе то ще ми се води осигурителен стаж, но после на каква база ще ми се изчисли майчинството след като не съм получавала възнаграждение или болнични през това време? Аз съм самоосигуряващо се лице и се осигурявам на 850 лв. месечно. Няма ли този болничен да повлияе твърде лошо на майчинството ми после? И ще дължа ли осигуровки през този период?

# 29
Бе то ще ми се води осигурителен стаж, но после на каква база ще ми се изчисли майчинството след като не съм получавала възнаграждение или болнични през това време? Аз съм самоосигуряващо се лице и се осигурявам на 850 лв. месечно. Няма ли този болничен да повлияе твърде лошо на майчинството ми после? И ще дължа ли осигуровки през този период?

За периода на болнични ще се вземе дохода, от който е изчислен болничния, независимо, че по него не си получила пари. За този период дължиш само здравни осигуровки. Ще ти смъкне малко базата при бременност и раждане.

Общи условия

Активация на акаунт