Майчинството счетоводно - 34

• 34 786
  • 741
  •   1
Отговори
  • Майничка
Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

Темите до сега: Тема 1; Тема 2; Тема 3; Тема 4; Тема 5; Тема 6; Тема 7; Тема 8; Тема 9; Тема 10; Тема 11; Тема 12; Тема 13; Тема 14; Тема 15; Тема 16; Тема 17; Тема 18; Тема 19; Тема 20; Тема 21; Тема 22; Тема 23; Тема 24 Тема 25, Тема 26 Тема 27, Тема 28, Тема 29, Тема 30, Тема 31, Тема 32, Тема 33

bouquet ЗА ВСИЧКИ КОНСУЛТАНТИ:    bouquet
Ала-Бала; Lady Brinne; ДейзиГ; Elfita; sis7; Стики; jakinik; Viva 123

Телефони на НОИ София за проверка на обезщетенията
926 10 10

Калкулатор за изчисляване на брутни и нетни заплати - на КиК
Адреси на ТП на НОИ където можете да получите информация за болнични и др. обезщетения - в сайта на НОИ - Контакти

Във форума
- тема за детските
- Тема за програмата „В подкрепа на майчинството”

Справки може да си правите в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично.

Много полезен код!  Peace

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Напр:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали –
е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

-   справка за изплатените болнични -
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН "
https://benefits.nssi.bg/EGN/

-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

Как се изчисляват болнични?

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Какво включва майчинството?

Застъпване на майчинства

Документи за ползване на обезщетение за бременност и раждане,и отпуск за гледане на дете до 2 г

Процедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г

КАК СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПАРИЧНОТО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, ИЗПЛАЩАНО ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ ПРИ ВРЕМЕННА НЕРАБОТОСПОСОБНОСТ ПОРАДИ ОБЩО ЗАБОЛЯВАНЕ ИЛИ БРЕМЕННОСТ И РАЖДАНЕ
- автор Иван Карабашев, предложено от ДейзиГ http://www.vedomost.info

Необходими документи за обезщетенията - http://www.noi.bg/ - от менюто в ляво избирате УКАЗАНИЯ

Териториални поделения на НОИ, филиали, и архивни стопанства в страната

# 1
Elfita, много благодаря за светкавичния отговор от вчера.

Искам да те питам с отговора си "няма право нито на 120 лв,нито на 240 лв щом няма да се върне на работа. Не може детето да е на ясла,а тя вкъщи,ако остави нещата така подлежи на санкция.
За адаптационния период да си пусне платен отпуск"
.

Разбрах, че не може да иска половин майчинство от 120лв, само ме притесни за тези 240лв, които казваш че няма право - тези, които е получавала преди да даде детето на ясла са й се полагали, нали така?

Бихте казали моля ви къде да погледна в КСО или в КТ и кой член да ме ориентирате, че не мога да се оправя.

Понеже е нова тема, ще цитирам въпроса си от преди, за да не стане объркване.
Здравейте!
Имам спешно питане - ситуациата е следната. Детето тръгва на ясла на 1 и 11 месеца. Майката ще се върне на работа след един месец, точно като стане на 2 г детето(докогато е и платеното майчинство). Нали децата ходят в началото само по няколко часа, и грубо отнема около месец за да тръгне по цял ден.
Въпроса ми е:Ако майката е дала детето на ясла и не се е върнала на работа, има ли право на половин майчински от 120лв за този период?
Моля ви кажето също така къде черно на бяло може да се прочете това, защото от фирмата казват, че ако не се върне на работа, няма да могат да подадат тази декларация за 120лв майчинство.
ИСКРЕНО БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО. 

# 2
  • София-Младост
severina_0101 отговорът е в чл.164 КТ...майката има право на този отпуск, ако детето не посещава детско заведение.
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете.

# 3
Майката няма право да получава отпуска за гледане на дете до 2 г., ако то е тръгнало на градина/ ясла. Трябва веднага да си пусне отпуска от полагаемата и се за периода на майчинството по 1 месец на година и молба за половин майчинство, за оставащия период. Иначе могат да я подгонят данъчните примерно след 1-2 год., както стана с някои майки и да и поиска вместо 240 лв., 500 или 1000 лв., заради лихвите. Децата не ходят цял месец по половин ден на градина. Може би първата или втората седмица. Освен това обикновено майката има доста натрупана отпуска за периода на майчинство, така че може да си вземе един месец.

# 4
  • Пловдив
severina_0101,разбира се,че преди да тръгне детето на ясла е имала право на 240 те лв.Като тръгне на ясла да си пусне платения отпуск за адаптационния период и готово-по време на отпуска ще получава 120 те лв

# 5
  • София
здравейте,

от фирмата ми ми казаха че платения годишен отпуск трябвало да се използва до края на 2010 година иначе съм го губела??? Тези промени в трудовия кодекс приеха ли се последно? и в моя случай, трябва първо да си пусна платения годишен отпуск и след това да премина на отпуск за гледане на дете ли?

# 6
По майчинство съм за дъщеря ми , исках да се върна на работа , но ми отказаха за момента - криза било ...... и т.н.т. Имам ли право да започна работа на друго място , като изрично знам че работата е на 4 часа ???????? Искам да знам , за да се ориентирам дали изобщо да се явя на интервю ........

# 7
  • Майничка
По майчинство съм за дъщеря ми , исках да се върна на работа , но ми отказаха за момента - криза било ...... и т.н.т. Имам ли право да започна работа на друго място , като изрично знам че работата е на 4 часа ???????? Искам да знам , за да се ориентирам дали изобщо да се явя на интервю ........

Да, даже и на 8 часа може, стига да се води втори трудов договор и при основния си работодател все още да сте в отпуск за отглеждане на дете.

# 8
  • София-Младост
Имаш право да работиш на трудов договор при друг работодател. Дори не е нужно да прекратяваш първият договор, като запазваш и обезщетението. Условието е детето да не е настанено в детско заведение-ясла.

# 9
Здравейте! Имам следния въпрос - от скоро правим опити за бебе и се надявам скоро и аз да се похваля, но ме интересува как стоят нещата с въпросните майчински. Имам 3 год трудов стаж, но от последните 9 месеца съм безработна. Искам да попитам дали и в какви случаи мъжът ми може да получава майчинските, тъй като той е на безсрочен договор и го осигуряват на добри пари? Ако не може той да ги получава четах някаде, че се взимат последните 12 месаца на които са ме осигурявали и така ли се определя сумата за майчинските или аз нищо не съм разбрала. И още нещо аз като се осигурявам сама мога ли да си внасям допалнито върху вноската за повече майчински? Съжалявам ако се повтарям или не съм задала въпросите си на точното място, но съм толкова объркана. Ще съм ви благодарна ако някои ми изясни поне малко нещата.

# 10
Ала Бала , Гаргамела , благодаря Ви за бързината ...... Детето го гледаме аз и баба му , затова и пойсках да започна работа , но ... уви ....   bouquet

# 11
  • Пловдив
Здравейте! Имам следния въпрос - от скоро правим опити за бебе и се надявам скоро и аз да се похваля, но ме интересува как стоят нещата с въпросните майчински. Имам 3 год трудов стаж, но от последните 9 месеца съм безработна. Искам да попитам дали и в какви случаи мъжът ми може да получава майчинските, тъй като той е на безсрочен договор и го осигуряват на добри пари?-може да му прехвърлиш обезщетението след 6 я месец на бебето ,но трябва първо ти да имаш това право,а като безработна нямаш Ако не може той да ги получава четах някаде, че се взимат последните 12 месаца на които са ме осигурявали и така ли се определя сумата за майчинските или аз нищо не съм разбрала-взимат 12 те цели календарни месеци преди 45 дневния ти болничен . И още нещо аз като се осигурявам сама мога ли да си внасям допалнито върху вноската за повече майчински?-сама за майчинство не може да се осигуряваш-предполагам,че си вансяш сама здравинте.търси си работа или започни фиктивно като забременееш Съжалявам ако се повтарям или не съм задала въпросите си на точното място, но съм толкова объркана. Ще съм ви благодарна ако някои ми изясни поне малко нещата.

pisi81,започни при друг работодател-така ще взимаш 240 лв+заплата
другото е,че от сегашната ти работа не е редно да ти отказват връщане

# 12
Елфита и аз мислех че не е редно , още повече че докато бях отпуск със сина си ми даваха толкова зор да се връщам , но ...... нещата се променят , някаква от човешки ресурси ми се обади и каза че по добре би било да си ползвам оставящата ми 1 година и да си гледам детето ....... нямало в момента какво да ми предложат ...........

# 13
  • София-Младост
Здравейте! Имам следния въпрос - от скоро правим опити за бебе и се надявам скоро и аз да се похваля, но ме интересува как стоят нещата с въпросните майчински. Имам 3 год трудов стаж, но от последните 9 месеца съм безработна. Искам да попитам дали и в какви случаи мъжът ми може да получава майчинските, тъй като той е на безсрочен договор и го осигуряват на добри пари? Ако не може той да ги получава четах някаде, че се взимат последните 12 месаца на които са ме осигурявали и така ли се определя сумата за майчинските или аз нищо не съм разбрала. И още нещо аз като се осигурявам сама мога ли да си внасям допалнито върху вноската за повече майчински? Съжалявам ако се повтарям или не съм задала въпросите си на точното място, но съм толкова объркана. Ще съм ви благодарна ако някои ми изясни поне малко нещата.
Как точно сиго представяш това написаното? То лесно е да взима майчински, но ще трябва и да седи вкъщи да гледа бебето, а ти да ходиш на работа...
Обезщетението за бременост и раждане се изчислява на база 12 месеца преди месеца, в който е издаден болничния лист. Ако при теб в този период влязат месеци, през които си била безработна за база се взима 240 лв.
По отношение на таткото:
чл.163 КТ
(Sunglasses (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 02.01.2009 г.) Със съгласието на майката (осиновителката) след навършване на 6-месечна възраст на детето бащата (осиновителят) може да ползва вместо нея отпуск за остатъка до 410 дни.

(9) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) За времето, през което бащата (осиновителят) ползва отпуск по ал. 8, отпускът на майката се прекъсва.

(10) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишна ал. 7, изм. - ДВ, бр. 108 от 2008 г., доп. - ДВ, бр. 15 от 2010 г.) През време на отпуска по ал. 1 - 9 на лицата се изплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. Времето, през което се ползва отпускът, се признава за трудов стаж.

# 14
  • Пловдив
Имам въпрос за изчисляването на обезщетението за болничен за общо заболяване.
Ако болничният е непрекъснат и обхваща повече от 1 календарен месец (например е издаден от 15 октомври до 15 ноември), едно и също ли ще е обезщетението за целия период, изчислено 6 месеца назад от октомври, т.е. април - септември? Или за периода 15-31 октомври ще се изчисли едно обезщетение на база април-септември, а за 1-15 ноември - различно обезщетение на база май-октомври?
Това при положение, че през тези 6 или 7 месеца назад лицето е осигурявано на различни заплати.

Ако болничните са с прекъсвания предполагам, че за всеки нов се изчислява обезщетението наново?

Редактирам се, за да благодаря на Ала-Бала за бързия отговор Simple Smile

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 15:59 от Commelina

Общи условия

Активация на акаунт