Майчинството счетоводно - 34

• 34 747
  • 741
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
*Ирина*,след bg си сложила точка,трябва да е без точка noi@nssi.bg ,пиши и на  sofia@nssi.bg
До 7 дни трябва да ти отговарят,ако не пишеш пак и отиваш на място

# 46
  • София
*Ирина*,след bg си сложила точка,трябва да е без точка noi@nssi.bg ,пиши и на  sofia@nssi.bg
До 7 дни трябва да ти отговарят,ако не пишеш пак и отиваш на място
Hug
Точката ми е от края на изречението в поста. В мейла я няма. Ше го препратя и на другия мейл и ще чакам тогава.  
Пак благодаря   bouquet

# 47
  • София
Момичета, имам едно питане.
Работодателят ми ме осигурява на минимална заплата. Интересува ме, ако реша да си довнасям осигуровки до 1000 лв. за евентуална бъдеща бременност, колко пари реално трябва да внасям месечно? Или, ако помоля работодателя да започне да ме осигурява на 1000 лв., колко пари трябва да довнася той?

# 48
  • Пловдив
Момичета, имам едно питане.
Работодателят ми ме осигурява на минимална заплата. Интересува ме, ако реша да си довнасям осигуровки до 1000 лв. за евентуална бъдеща бременност, колко пари реално трябва да внасям месечно? Или, ако помоля работодателя да започне да ме осигурява на 1000 лв., колко пари трябва да довнася той?

ти сама не може да си довнасяш до 1000 лв.трябва да е чрез твоя работодател или чрез друга фирма и в двата случая осигуровките ти са 324.99     лева

# 49
Момичета, обръщам с с огромна молба за съдействие? Има ли работещ в НОИ, да изпратя на лични данните си да се провери защо нямам майчинство за месец юни. Имам еднократен превод от 10 лв и стотинки за конкретния месец.
Върнаха ме за два дни на работа по документи, после отново излязох в майчинство. Осигуровките ми работодателят ги внася в София, а аз съм от провинцията. Няма как да стигна до там. Пробвах няколко телефона в течение на доста дни, но няма отговор. По-миналия месец, при внасянето на поредните осигуровки, колегите ми са попитали какво става, момичетата в НОИ са казали, че е станало объркване и парите ще ми бъдат преведени, но мина доста време, получих и новото майчинство, а липсващото още го няма. Praynig
Щом осигуровките са в София, то и болничните са там. Трябва ти мама от НОИ София. Можеш да пратиш едно писмо по ел. поща, за да напомниш за себе си.
Благодаря ти. А къде да я търся тази мама? Grinning Дано има такава, която да чете тук. Имейл на НОИ ще търся с гугъл, дано намеря.

пиши и на  sofia@nssi.bg

# 50
Писах и на двата имейла. Видях отговора и в другата тема.

Благодаря ви много!  bouquet
( и имейлът ми е много културен Grinning)

# 51
Ох, дати и цифри не мога да дам, че никаква документация нямам при мен в момента, но за мен това е втора бременност и преди предишната си имам нужния стаж. Освен това нали и самата бременнсот ми се смята за трудов стаж с някакъв доход от майчинство? След излизането от предишното майчинство досега/тоест около 2 години/ нямам друг стаж освен последните 4 месеца обаче.

Ще ти изплатят болничните тогава, нали си на високия процент!  Simple Smile
Виж там как ще го обясниш на колежката. И да не вземе да ти изчисли дни от работодателя - при самоосигуряващите няма такива - всичко се изплаща от НОИ.

Viva_123 е права, че ще се отрази после на майчинството.  Здраве да е!

Момичета, преди няколко дена коментирахме моя казус. Накратко, че не мога да цитирам от старата тема вече. През август бях в неплатена отпуска, от НОИ не са ми превели 120-те лв. (половината майчинство за най-малкото ми дете) с довода, че неплатена отпуска ---> няма заплата ----> няма майчинство.
Вие ме посъветвахте да ги запитам писмено, за да цитират члена от Кодекса, на който се позовавят.

По-скоро са ти казали, че за този период си неосигурена (имаш прекъсване на осигуряването, т.е. все едно не си по трудов договор) и следователно нямаш право на обезщетения.
Толкова наложително ли беше да си взимаш неплатена! Колежката поне можеше да ти каже че не е добре да са повече от 30 раб. дни.  Crossing Arms

Последна редакция: ср, 06 окт 2010, 23:47 от AnMary

# 52
  • София
Момичета, преди няколко дена коментирахме моя казус. Накратко, че не мога да цитирам от старата тема вече. През август бях в неплатена отпуска, от НОИ не са ми превели 120-те лв. (половината майчинство за най-малкото ми дете) с довода, че неплатена отпуска ---> няма заплата ----> няма майчинство.
Вие ме посъветвахте да ги запитам писмено, за да цитират члена от Кодекса, на който се позовавят.
По-скоро са ти казали, че за този период си неосигурена (имаш прекъсване на осигуряването, т.е. все едно не си по трудов договор) и следователно нямаш право на обезщетения.
Толкова наложително ли беше да си взимаш неплатена! Колежката поне можеше да ти каже че не е добре да са повече от 30 раб. дни.  Crossing Arms
Не, не ми каза колежката ви, че не е хубаво да пускам неплатен и, че ще имам прекъсване на осигуряването за този период.
И да, налагаше се да изляза в неплатен.
А аз така и не рабрах - нямам ли право на 6 месеца неплатен, при положение, че освен малкото (което тогава нямаше 2 години), имам и 7-годишно дете?
Съвсем се оплетох вече.  Thinking
П.П. От НОИ ми казаха точно това, което съм писала. Обезщетението било за работещи майки. Неплатена не означавало работеща майка. Това й бяха точните думи на жената.

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 10:08 от *Ирина*

# 53
  • Пловдив
Здравейте искам да попитам как може да се предпази една приятелка от уволнение.На кратко:тя  е на безсрочен договор,бременна е и  е казала на работодаделя си за това ,но устно.И те сега искат да я уволнят.Знам,че по-принцип тр. да има едномесечно предизвестие и основателна причина да го направят/но няма такива/.Освен това ми е останало в ума,че имаше някаква комисия която защитаваше правата на бременните от уволнение и работодателят не може просто така да я уволни.Моля,кажете какво да направи за да се предпази.Благодаря знам,че се отзовавате бързо.  bouquet

да вземе документ от лекаря, че е бременна и да го даде на работодателя
Така е, само ще добавя, да си поиска вх.номер или друго доказателство от работодателя, че е получил уведомлението, за да не го запилее той някъде и да каже, че нищо не е получил  Peace

# 54
  • Майничка
Здравейте искам да попитам как може да се предпази една приятелка от уволнение.На кратко:тя  е на безсрочен договор,бременна е и  е казала на работодаделя си за това ,но устно.И те сега искат да я уволнят.Знам,че по-принцип тр. да има едномесечно предизвестие и основателна причина да го направят/но няма такива/.Освен това ми е останало в ума,че имаше някаква комисия която защитаваше правата на бременните от уволнение и работодателят не може просто така да я уволни.Моля,кажете какво да направи за да се предпази.Благодаря знам,че се отзовавате бързо.  bouquet

Така е, само ще добавя, да си поиска вх.номер или друго доказателство от работодателя, че е получил уведомлението, за да не го запилее той някъде и да каже, че нищо не е получил  Peace

Или болнични по мед.причини за няколко дни.

# 55
Здравейте искам да попитам как може да се предпази една приятелка от уволнение.На кратко:тя  е на безсрочен договор,бременна е и  е казала на работодаделя си за това ,но устно.И те сега искат да я уволнят.Знам,че по-принцип тр. да има едномесечно предизвестие и основателна причина да го направят/но няма такива/.Освен това ми е останало в ума,че имаше някаква комисия която защитаваше правата на бременните от уволнение и работодателят не може просто така да я уволни.Моля,кажете какво да направи за да се предпази.Благодаря знам,че се отзовавате бързо.  bouquet

Само това достатъчно ли е ?Защото явно нейния е безскруполен и си прави каквото иска.Можете ли да ми кажете наименованието на комисията при нужда да се обърне към нея.

# 56
  • В полите на Пирин планина
Здравейте искам да попитам как може да се предпази една приятелка от уволнение.На кратко:тя  е на безсрочен договор,бременна е и  е казала на работодаделя си за това ,но устно.И те сега искат да я уволнят.Знам,че по-принцип тр. да има едномесечно предизвестие и основателна причина да го направят/но няма такива/.Освен това ми е останало в ума,че имаше някаква комисия която защитаваше правата на бременните от уволнение и работодателят не може просто така да я уволни.Моля,кажете какво да направи за да се предпази.Благодаря знам,че се отзовавате бързо.  bouquet

Само това достатъчно ли е ?Защото явно нейния е безскруполен и си прави каквото иска.Можете ли да ми кажете наименованието на комисията при нужда да се обърне към нея.

Нека да го впишат във входящата документация на фирмата, а ако не водят такава - да й сложат подпис, печат и дата на представяне във фирмата на едно копие.

# 57
  • на североизток
Здравейте!
Имам питане, което не е свързано с майчинство, но се нуждая от отговор на счетоводител Praynig
От няколко години насам баща ми е на трудов договор като лектор към едно училище, като всяка година преподписва нов договор със срок учебната година(16септември - 30 юни). Питането ми се отнася до това дали работодателя е длъжен да го осигурява всеки месец, социално и здравно? И тъй като има пропуснати месеци кой трябва да ги възстанови?
 Счетоводителките от училището казват, че тъй като той не си е подал сведението за взетите часове навреме, а го е подал през следващия месец, затова нямало как да го осигурят за този месец. А искам да добавя, че тези сведения ТЕ казват кога, до коя дата да се подават, и винаги се изплащат с два месеца назад!!!Например нито един септември месец той не е бил осигуряван, въпреки че договорите му винаги са от 16септември...И да уточня, че сме наясно, че през летните месеци юли и август той сам трябва да си внася осигуровки. Става въпрос за месеци, в които е бил в договорни отношения с тях. Сега той си направи проверка в НОИ и в НАП, и се оказа, че дължи доста парички за здравната осиг., разбира се с лихвите! И пак да попитам чие задължение е сега да плати тези суми, дали някой не си е свършил работата, или баща ми наистина има пропуски?

Ако въпросът ми не е за тук, моля препратете ме където трябва!
Благодаря!

# 58
Здравейте, мамчета,
Възнамерявам да се осигурявам допълнително през оставащите месеци от бременността, тъй като доходът ми е далеч от желаното. Във фирмата, която се съгласи да ми направи тази услуга ми обясниха, че осигуровките за 1000 лв месечен доход са 370-380 лв. По-горе в този форум видях коментар за 324лв.. Къде се получава разминаването и какво ще трябва да плащам в действителност?

# 59
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!
Имам питане, което не е свързано с майчинство, но се нуждая от отговор на счетоводител Praynig
От няколко години насам баща ми е на трудов договор като лектор към едно училище, като всяка година преподписва нов договор със срок учебната година(16септември - 30 юни). Питането ми се отнася до това дали работодателя е длъжен да го осигурява всеки месец, социално и здравно? И тъй като има пропуснати месеци кой трябва да ги възстанови?
 Счетоводителките от училището казват, че тъй като той не си е подал сведението за взетите часове навреме, а го е подал през следващия месец, затова нямало как да го осигурят за този месец. А искам да добавя, че тези сведения ТЕ казват кога, до коя дата да се подават, и винаги се изплащат с два месеца назад!!!Например нито един септември месец той не е бил осигуряван, въпреки че договорите му винаги са от 16септември...И да уточня, че сме наясно, че през летните месеци юли и август той сам трябва да си внася осигуровки. Става въпрос за месеци, в които е бил в договорни отношения с тях. Сега той си направи проверка в НОИ и в НАП, и се оказа, че дължи доста парички за здравната осиг., разбира се с лихвите! И пак да попитам чие задължение е сега да плати тези суми, дали някой не си е свършил работата, или баща ми наистина има пропуски?

Ако въпросът ми не е за тук, моля препратете ме където трябва!
Благодаря!

Соред мен, ако е лектор, той не е на трудов договор, а на граждански договор и има осигуровки само за месеците, в които има изплатени доходи, т.е. когато са му изчислили сведението за лекторските часове.

Здравейте, мамчета,
Възнамерявам да се осигурявам допълнително през оставащите месеци от бременността, тъй като доходът ми е далеч от желаното. Във фирмата, която се съгласи да ми направи тази услуга ми обясниха, че осигуровките за 1000 лв месечен доход са 370-380 лв. По-горе в този форум видях коментар за 324лв.. Къде се получава разминаването и какво ще трябва да плащам в действителност?
Ето ти един калкулатор, за да си изчислиш сама -
http://www.kik-info.com/calculators/payroll.php

А за да ти е по-лесно ето ти и рекапитулация.
Категория труд: трета категория
Години стаж: 0
Роден: след 1960г.
Година: 2010

1 Основна заплата  1000.00 лева
2 Доплащане за стаж  0.00 лева
3 Брутна сума  1000.00 лева
4 Осигурителен доход   1000.00 лева

Удръжки от служителя:
5 за фонд "Пенсии" 4.90 % 49.00 лева
6 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 1.40 % 14.00 лева
7 за фонд "Безработица" 0.40 % 4.00 лева
8 за фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване" в УПФ 2.20 % 22.00 лева
9 за фонд "Здравно осигуряване" 3.20 % 32.00 лева
10 Общо вноски от служителя 12.10 % 121.00 лева

11 Данък общ доход (р.1 - р.10)*10.00%  10.00 % 87.90 лева

12 Чиста сума за получаване (р.1 - р.10 - р.11) 791.10 лева

Вноски от работодателя:
13 за фонд "Пенсии" 6.10 % 61.00 лева
14 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 2.10 % 21.00 лева
15 за фонд "Безработица" 0.60 % 6.00 лева
16 за фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване" в УПФ 2.80 % 28.00 лева
17 за фонд "Допълнително задължително пенсионно осигуряване" в ППФ 0.00 % 0.00 лева
18 за фонд "Гарантиране на възнагражденията на работниците и служителите" 0.10 % 1.00 лева
19 за фонд "Трудова злополука и професионална болест" 0.40 % 4.00 лева
20 за фонд "Здравно осигуряване" 4.80 % 48.00 лева
21 Общо осигурителни вноски от работодателя 16.90 % 169.00 лева

22 Общо разходи за работодателя (р.1 + р.2 + р.21)   1169.00 лева

23 Общо вноски от служител и работодател (р.10 + р.11 + р.21) 377.90 лева

Общи условия

Активация на акаунт