Майчинството счетоводно - 34

• 34 787
  • 741
  •   1
Отговори
# 60
Искам да попитам има ли как да се вземе дохода на таткото за получаване на така нареченото майчинство, работиме в една фирма но той е от отдавна в нея а аз от 6 месеца и може да се договорим с работодателя  да му плащат моята заплата а на база неговата на мен да плащат от нои но незнам дали е възможно преди да са минали 6 месеца след раждането това е възможно.Уфф незнам дали ме разбрахте.

# 61
  • София-Младост
Искам да попитам има ли как да се вземе дохода на таткото за получаване на така нареченото майчинство, работиме в една фирма но той е от отдавна в нея а аз от 6 месеца и може да се договорим с работодателя  да му плащат моята заплата а на база неговата на мен да плащат от нои но незнам дали е възможно преди да са минали 6 месеца след раждането това е възможно.Уфф незнам дали ме разбрахте.
И да минат 6 месеца, бащата ще излезе ли в отпуск до 1 годинка. Защото НОИ не плащат обезщетение просто ей така... Иначе не виждам как да ви разменят осигурителния доход...

# 62
На 26 декември ми истича майчинството ,март месец 2011 ми трябва бележка за детските и тъй като декември си прекратявам договора а счетоводителката най вероятно няма да ми даде бележка тъй като сме в конфликт.Въпросът ми е имам ли право да получавам детски без да съм на трудов договор и ако да от къде да взема бележка за доходите

# 63
  • София-Младост
На 26 декември ми истича майчинството ,март месец 2011 ми трябва бележка за детските и тъй като декември си прекратявам договора а счетоводителката най вероятно няма да ми даде бележка тъй като сме в конфликт.Въпросът ми е имам ли право да получавам детски без да съм на трудов договор и ако да от къде да взема бележка за доходите
Не, ще има заповед за отказ без да имаш служебна бележка от работодателя за необходимия период. При прекратяване на договора си изискай тази бележка.

# 64
  • Пловдив
natali123,да,имаш право да кандидатстваш за детски докато си безработна.Ще ти гледат дохода 12 м назад и за месеците работа ще ти искат служ бележка от фирмата.Т.е без тази бележка няма да минеш-така че си я вземи като приключвате договора.Счетоводителката трябва да ти я издаде

# 65
Ами при нас може да стане така значи него да водят в отпуск а мен на работа но това да е задкулисно разбира се.Затова питам има ли шанс да ползваме неговия доход

# 66
а при положение че чак март ми трябва могат ли да ми я дадат декември два месеца предварително

# 67
  • София-Младост
а при положение че чак март ми трябва могат ли да ми я дадат декември два месеца предварително
Разбира се, нали след това ти напускаш. Те ще ти издадат удостоверение само до края на периода, през който си била техен служител. След това или декларираш, че си безработна, или следващият работодател издава за остатъка от периода
Ами при нас може да стане така значи него да водят в отпуск а мен на работа но това да е задкулисно разбира се.Затова питам има ли шанс да ползваме неговия доход

За първоначалното изчисляване на обезщетението се гледа твоя доход, няма как да гледат този на съпруга ти.

# 68
много  благодаря за бързите отговори

# 69
  • Пловдив

неговия доход може да ползвате след 6 я месец-той да излезе в отпуск за бременност и раждане,а ти да се върнеш на работа-зад кулисно,пред кулисно така са нещата документално
иначе от 45 дневния до 6 я месец на бебето ще ти изплащат обезщетение въз основа на твоя доход 12 м назад

natali123 ,мисля,че ще ти свърши работа и декември издадена бележка

# 70
Да в началото като излеза сега в 45 дневен е моя но след това ми е питането може ли неговия да представим или ако неможе веднага от кои месец би било възможно?

# 71
  • на североизток
Здравейте!
Имам питане, което не е свързано с майчинство, но се нуждая от отговор на счетоводител Praynig
От няколко години насам баща ми е на трудов договор като лектор към едно училище, като всяка година преподписва нов договор със срок учебната година(16септември - 30 юни). Питането ми се отнася до това дали работодателя е длъжен да го осигурява всеки месец, социално и здравно? И тъй като има пропуснати месеци кой трябва да ги възстанови?
 Счетоводителките от училището казват, че тъй като той не си е подал сведението за взетите часове навреме, а го е подал през следващия месец, затова нямало как да го осигурят за този месец. А искам да добавя, че тези сведения ТЕ казват кога, до коя дата да се подават, и винаги се изплащат с два месеца назад!!!Например нито един септември месец той не е бил осигуряван, въпреки че договорите му винаги са от 16септември...И да уточня, че сме наясно, че през летните месеци юли и август той сам трябва да си внася осигуровки. Става въпрос за месеци, в които е бил в договорни отношения с тях. Сега той си направи проверка в НОИ и в НАП, и се оказа, че дължи доста парички за здравната осиг., разбира се с лихвите! И пак да попитам чие задължение е сега да плати тези суми, дали някой не си е свършил работата, или баща ми наистина има пропуски?

Ако въпросът ми не е за тук, моля препратете ме където трябва!
Благодаря!

Соред мен, ако е лектор, той не е на трудов договор, а на граждански договор и има осигуровки само за месеците, в които има изплатени доходи, т.е. когато са му изчислили сведението за лекторските часове.

Но на договора му пише ТРУДОВ???Не трябва ли да пише граждански, ако е такъв?
На всяко сведение си пише за кой месец се отнася, а това кога е подадено и кога е изплатено има ли значение?
А при положение, че в рамките на един месец му изплащат дължимото за два месеца, като
в договора му пише, че възнаграждението се изплаща еднократно всеки месец?!Значи ли това, че е осигурен социално на по-голяма сума, и какво става със здравната, кой я дължи?
Освен това, пак според договора, той се задължава да си изпълнява задълженията седмично по еди-колко си часа - т.е. той си е изработил дължимото, платено му е със закъснение от два месеца, и на всичкото отгоре не е осигурен???
Незнам, не съм наясно, само разсъждавам логически, ама някой път логиката няма нищо общо със законовите положения, та затова питам по-запознатите!

Последна редакция: чт, 07 окт 2010, 19:12 от iv4i_79

# 72
  • В полите на Пирин планина
iv4i_79, щом е на трудов договор би трябвало, независимо, че доходът е изплатен за два месеца едновременно да се впише в декл. обр.1 за кой период се отнася, т.е. да има осигурителен стаж и съотв. здравна вноска за всеки от месеците, в които е работил. Има някаква грешка при представяне на данните в училището.

# 73
  • на североизток
iv4i_79, щом е на трудов договор би трябвало, независимо, че доходът е изплатен за два месеца едновременно да се впише в декл. обр.1 за кой период се отнася, т.е. да има осигурителен стаж и съотв. здравна вноска за всеки от месеците, в които е работил. Има някаква грешка при представяне на данните в училището.

А по кой начин можем да ги убедим,че има грешка и да ги накараме да я поправят?
Може ли примерно служител от НОИ писмено да ги уведоми за пропуските или нещо от сорта... newsm78

# 74
  • София-Младост

А по кой начин можем да ги убедим,че има грешка и да ги накараме да я поправят?
Може ли примерно служител от НОИ писмено да ги уведоми за пропуските или нещо от сорта... newsm78
НОИ нямат отношение в случая, ИТ по-скоро.

Общи условия

Активация на акаунт