Майчинството счетоводно - 34

• 34 991
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • Пловдив
Velina_p,трудно си щяла да получиш парите на 15 този месец-рано е
Ще ти изплатят парите като представят болничния-срока е 15 работни дни от датата на представяне

Ani4ka_ ,да,борсата не е вариант

# 106
  • София
Момичета, много противоречива информация има. Ако през цялата бременност съм в болнични без прекъсване, а преди това съм осигурявана на един и същи доход, това ще повлияе ли на майчинството ми? Предполагам, че да    #2gunfire  В България е така!!!

# 107
  • Пловдив
Ако през цялата бременност съм в болнични без прекъсване, а преди това съм осигурявана на един и същи доход, това ще повлияе ли на майчинството ми?

не,няма да повлияе

# 108
Здравейте!

Някой може ли да ми каже, при положение, че първата година от майчинството ми изтича в края на декември, а бебчо от януари вероятно ще тръгне на частна ясла, имам ли право през януари да ползвам платения си годишен отпуск от тази година и да се върна на работа от февруари?

Благодаря предварително!

# 109
Ето отговора, който получих:
Здравейте,

Обезщетението по чл.54 от КСО по своята правноикономическа същност представлява бонус за майката, който й се дава за това, че се връща на работа и не ползва законоустановения отпуск за гледане на малко дете в пълен размер.

Това обезщетение се изплаща към получаваното за същото време възнаграждение, възнаграждение за платен годишен отпуск и към пар.обезщетение за временна неработоспособност. В случая когато ползвате неплатен отпуск Вие нямат право на обезщетение по чл.54 от КСО.

Глупости, каква "правноикономическа същност" - нали се дава при неползване на отпуска за гледане на дете!  Thinking
Не виждам никакъв аргумент - наредба, указание ... Просто - "нямате право". Да се аргументират!
Направо си плачат за съд.

# 110
Здравейте!
Имам следния въпрос - (не е спешен, защото вече нищо не мога да променя, но ми е интересно да разбера...) Терминът ми е 16.10 и до тогава ми е и 45дневния болничен. Ако родя например на 10.10, ще влиза ли август месец 2009 година в изчисляването на майчинството или зависи от 45-дневния болни4ен. Започнах да се осигорявам на висока заплата от септември 2009 и затова ми е интересно

Благодаря предварително!

# 111
  • Pleven
Здравейте!
Редовно следя темите много са полезни Grinning, но имам няколко въпроса на които срещам противоречиви отговори newsm78:
1. Когато си в болничен пълни осигуровки ли се плащат, тъй като се осигурявам в една фирма допълнително на 4-ри часа и съответно си плащам по 120лв на месец ooooh!.
2. Кога е най-добре да прекъсна този втори трудов договор след първата година или може и по-рано, страхувам се да не се намали майчинството, въпреки че то от цялата работа накрая ще пием всички една студена вода ooooh!, ако приемат промените в закона.
Благодаря Ви предварително Hug

# 112
Здравейте!
Имам следния въпрос - (не е спешен, защото вече нищо не мога да променя, но ми е интересно да разбера...) Терминът ми е 16.10 и до тогава ми е и 45дневния болничен. Ако родя например на 10.10, ще влиза ли август месец 2009 година в изчисляването на майчинството или зависи от 45-дневния болни4ен. Започнах да се осигорявам на висока заплата от септември 2009 и затова ми е интересно

Благодаря предварително!

Няма значение кога ще родиш, а кога ти започва болничният 45-дни преди раждане.
Вероятно септември - следователно базовите ти месеци са септември 2009 - август 2010.

# 113
Много благодаря, Стики!
Да, на 01.09 ми започва болни4ният! Предполагам си представяш колко много ме зарадва Party Още веднъж благодаря!

# 114
  • Пловдив
Здравейте!

Някой може ли да ми каже, при положение, че първата година от майчинството ми изтича в края на декември, а бебчо от януари вероятно ще тръгне на частна ясла, имам ли право през януари да ползвам платения си годишен отпуск от тази година и да се върна на работа от февруари?

Благодаря предварително!

ако работодателят разреши,може да си вземеш отпуска за 2010 през януари 2011-ще получаваш и 120 лв към заплатата си

1. Когато си в болничен пълни осигуровки ли се плащат, тъй като се осигурявам в една фирма допълнително на 4-ри часа и съответно си плащам по 120лв на месец ooooh!.
2. Кога е най-добре да прекъсна този втори трудов договор след първата година или може и по-рано, страхувам се да не се намали майчинството, въпреки че то от цялата работа накрая ще пием всички една студена вода ooooh!, ако приемат промените в закона.

по време на болничен се плащат само здравни
прекъсни втория договор малко преди 45 дневния ти-ще ти се вземат и двата дохода предвид при изчисление на обезщетението ти

# 115
Със сигурност ще ме съкратят, защото във фирмата са останали само 3 човека - аз  и управителите.  Имам трудов стаж около 6г. В този случай колко месеца мога да получавам обезщетение за безработица?

8 м ще ти е обезщетението
сумата върху,която ще се смята ще  е 240 лв,защото последните 9 м си било по майчинство
  bouquet Благодаря!  Всъщност проверих в трудовата ми книжка и една година не ми е отбелязана, сега се сещам, че по-късно ми направиха договора. Времето е около 5г. Ще го напиша точно колко е, въпреки че е направено в различни местоработи.
1 - 26дни
2 - 9 дни
3 - 1 м.
4 - 6м.
5 - 2м. 17д.
6 - 4г. 1м. 4д. до датата в която трябва да се върна на работа.
Общо са 4г. 10м.  и 56 дни
Май няма дори 5 години, или пък има? В този слчай колко би било обезщетението?

# 116
  • Пловдив
acer ,за стаж от 3 до 5 г се получава обезщетение 6 м

# 117
Неплатеният отпуск може ли да бъде прекъсван заради болнични? Ще бъде ли изплатено обезщетение?

# 118
  • София-Младост
Неплатеният отпуск може ли да бъде прекъсван заради болнични? Ще бъде ли изплатено обезщетение?
Може да бъде прекъснат, изплаща се обезщетение, ако имате необходимия осигурителен стаж.

# 119
Със сигурност ще ме съкратят, защото във фирмата са останали само 3 човека - аз  и управителите.  Имам трудов стаж около 6г. В този случай колко месеца мога да получавам обезщетение за безработица?

8 м ще ти е обезщетението
сумата върху,която ще се смята ще  е 240 лв,защото последните 9 м си било по майчинство
  bouquet Благодаря!  Всъщност проверих в трудовата ми книжка и една година не ми е отбелязана, сега се сещам, че по-късно ми направиха договора. Времето е около 5г. Ще го напиша точно колко е, въпреки че е направено в различни местоработи.
1 - 26дни
2 - 9 дни
3 - 1 м.
4 - 6м.
5 - 2м. 17д.
6 - 4г. 1м. 4д. до датата в която трябва да се върна на работа.
Общо са 4г. 10м.  и 56 дни
Май няма дори 5 години, или пък има? В този слчай колко би било обезщетението?
Въпросът ми по-конкретно е този стаж, който ще имам по време на съкращението счита ли се,  за 5 г.? Или до 5г. не достигат 4 дни? Колко дни трябва да имам още за да се считат за пълни 5 години?

Общи условия

Активация на акаунт