Майчинството счетоводно - 34

• 35 329
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • Пловдив
Момичета, искам да питам какви са очакваните промени, засягащи майчинството, които се предвиждат за следващата година? Четох из нет-а, но нещо не разбрах ясно.. newsm78

още не са ясни

Здравейте,момичета!
Имам един въпрос и ще съм ви благодарна,ако някоя от вас ми отговори(предварително се извинявам,ако назад в темите сте го обсъждали). разбрах,че съм бременна,а от няколко месеца съм безработна.Чудя се има ли смисъл да търся познати,при които да се осигурявам за времето,в което официално мога да роботя?За да взимам някакви майчински впоследствие.Или не трябва ли поне да плащам някакви здравни вноски?

ако имаш 12 м стаж през живота,започни работа малко преди издаването на 45 дневния болничен,за да взимаш 2 г по 240 лв.междувременно си плащай здравните
ако си останеш безработна,ще получаваш социално майчинство,само ако доходът ти е равен или по-малък от 350лв бруто

# 136
  • Варна
Явно, от 1 седмица е така.
Работи си нормално, но е  по-добре през експлорер да влизате. С модзила трябва да приемете.. "грешката"
Влизам през Експлорер, въвеждам си ЕГН и ПИК и ми дава "вътрешна грешка". https://socialsecurity.nssi.bg/

# 137
Изтече едната година болничен на 6 септ,платили са ми от НОИ дотогава, а кога привеждат от НОИ парите за отпусака за отглеждане на малко дете до 2 години-в началото на месеца, в края?

До 15 раб. дни след подаване на декларация обр.1 от работодателя в НАП. Подадена ли е декларация по чл. 53 или чл.54 от КСО за майчинство?
Би трябвало, как мога да проверя от страницата на НОИ ,или трябва да питам в счетоводството?

# 138
  • Karlovo
Искам да попитам следното : На 6.9 ми изтече едната година болничен ,и понеже аз си плащам осигуровките, искам да питам какво се плаща през втората година ? До сега счетоводителката ми искаше 45 лв. в които си включва- нейното заплащане + осигуровките. Сега продължава да иска по толкова понеже закона бил променен и работодателя плащал осигуровките и през втората година.Има ли нещо такова или се опитва да ме баламоса нещо.

# 139
  • София-Младост
Искам да попитам следното : На 6.9 ми изтече едната година болничен ,и понеже аз си плащам осигуровките, искам да питам какво се плаща през втората година ? До сега счетоводителката ми искаше 45 лв. в които си включва- нейното заплащане + осигуровките. Сега продължава да иска по толкова понеже закона бил променен и работодателя плащал осигуровките и през втората година.Има ли нещо такова или се опитва да ме баламоса нещо.
Осигоровки няма нитf за първата, нито за втората година. Плаща се само  и единствено здравноосигурителна вноска. Тя принципно е за сметка на работодателя.

# 140
  • Karlovo
Направиха ми услуга да ме водят на трудов договор ,при условие че аз си поема здравноосигурителната вноска , затова аз си плащам това което трябва да поеме работодателя.

# 141
  • Пловдив
Направиха ми услуга да ме водят на трудов договор ,при условие че аз си поема здравноосигурителната вноска , затова аз си плащам това което трябва да поеме работодателя.

тогава ти поемаш здравната 20,16 лв /за 2010 г/ през двете години
явно до 45 лв е нейния хонорар

Би трябвало, как мога да проверя от страницата на НОИ ,или трябва да питам в счетоводството?

излизат ли ти социални осигрувоки на сайта за съответния месец
ако не,питай във фирмата

# 142
Zdraveite,iskam da popitam: v momenta sam bremenna v 7-mi mesec.Imam dete na godinka i 3 meseca.6te izlqza po mai4instvo v zavareno polojenie,ako me razbirate.Kak stoqt ne6tata s mai4instvoto,pri rajdaneto na vtoroto mi dete,parvoto 6te bade na godinka i polovina.Ima li na4in tazi polovin godina da prodalja da polu4avam mai4instvo,demek-i za parvoto i za vtoroto da vzimam po 240lv.I kakvo trqbva da napravq v slu4aq.Znam 4e pri rajdaneto na vtoroto zapo4vam da polu4avam mai4instvo samo za nego i taka ot parvoto mi se gubqt 6 meseca.Ako ima na4in da ne gi gubq-spodelete kakvo da napravq.Izvinqvaite,moje tazi tema da e obsajdana,no nqmam vreme prosto da 4eta nazad.Blagodarq predvaritelno.

# 143
  • София-Младост
Zdraveite,iskam da popitam: v momenta sam bremenna v 7-mi mesec.Imam dete na godinka i 3 meseca.6te izlqza po mai4instvo v zavareno polojenie,ako me razbirate.Kak stoqt ne6tata s mai4instvoto,pri rajdaneto na vtoroto mi dete,parvoto 6te bade na godinka i polovina.Ima li na4in tazi polovin godina da prodalja da polu4avam mai4instvo,demek-i za parvoto i za vtoroto da vzimam po 240lv.I kakvo trqbva da napravq v slu4aq.Znam 4e pri rajdaneto na vtoroto zapo4vam da polu4avam mai4instvo samo za nego i taka ot parvoto mi se gubqt 6 meseca.Ako ima na4in da ne gi gubq-spodelete kakvo da napravq.Izvinqvaite,moje tazi tema da e obsajdana,no nqmam vreme prosto da 4eta nazad.Blagodarq predvaritelno.
При застъпване на отпуск за бременост и раждане (с второто) и отпуск за отглеждане на малко дете (за първото) имате право да получавате обезщетение като за първото дете и 1/2 обезщетение за второто. Подава се молба свободен текст с първият болничен. 

# 144
Blagodarq za barziq otgovor.A tazi molba q pi6a na list golqm format i q podavam na s4etovoditelkata mi li?Ot tam,poneje tq vaob6te ne e kompetentna,ako me popita za6to q podavam...ili tq li trqbva da q podava zaedno s bolni4niq?Kakvo dolu gore trqbva da sadarja tazi molba.Ne sam mnogo naqsno,zatova ako mi pomognete 6te sam mnogo blagodarna.I kato navar6i parvoto dete 2 godinki,za vtoroto predpolagam 6te prodalja da polu4avam 240lv?

# 145
  • София-Младост
Blagodarq za barziq otgovor.A tazi molba q pi6a na list golqm format i q podavam na s4etovoditelkata mi li?Ot tam,poneje tq vaob6te ne e kompetentna,ako me popita za6to q podavam...ili tq li trqbva da q podava zaedno s bolni4niq?Kakvo dolu gore trqbva da sadarja tazi molba.Ne sam mnogo naqsno,zatova ako mi pomognete 6te sam mnogo blagodarna.
Молба от...., адрес...ЕГН...
Моля на основание чл.... от КСО да получавам обезщетение като за първо дете...чисто свободен текст. Ти я даваш на счетоводителката, тя я подава в НОИ заедно с останалите документи.

# 146
  • Пловдив
645686 ,молбата я има в първия пост на темата-застъпено майчинство/

# 147
  • Pleven
Елфита благодаря ти много за отговора! Hug

# 148
От половин час се ровя и не мога да намеря тази молба.Моля ви дайте линк.На първата страница има "Застъпване на майчинства",но там е само информацията,а наистина не ми идва на акъла какво да пиша в нея молба.И последно-това което разбрах от цялата работа е,че благодарение на тази молба ще получавам 120лв. за първото дете до навършване на 2 годинки, и същевременно 240лв. за второто(общо 360лв.-за период от 6 месеца).След 6 месеца първото ми дете навършва 2 годинки и оставам с 240лв. майчинство,докато и второто навърши 2 годинки? Казвам 240лв.,понеже не съм се осигурявала на повече,и за първото получавах толкова първата година.Благодаря за помощта.

# 149
  • София-Младост
От половин час се ровя и не мога да намеря тази молба.Моля ви дайте линк.На първата страница има "Застъпване на майчинства",но там е само информацията,а наистина не ми идва на акъла какво да пиша в нея молба.И последно-това което разбрах от цялата работа е,че благодарение на тази молба ще получавам 120лв. за първото дете до навършване на 2 годинки, и същевременно 240лв. за второто(общо 360лв.-за период от 6 месеца).След 6 месеца първото ми дете навършва 2 годинки и оставам с 240лв. майчинство,докато и второто навърши 2 годинки? Казвам 240лв.,понеже не съм се осигурявала на повече,и за първото получавах толкова първата година.Благодаря за помощта.
Заявление за обезщетение за настоящата бременност

ДО
                                                                                                                                                                                                                 РУСО
                                                                                                                                                                                                                  гр. ...................

ЗАЯВЛЕНИЕ

от .................................................../трите имена, адрс, ЕГН/

Желая болничните ми за бременност и раждане от /начална дата на болничния/ да бъдат преизчислени, съгласно чл. 49, ал. 2 от КСО.

дата.....................                                                                                                                                                                                   С уважение:...........
гр. ................

Но след като няма да има разлика в обезщетението не виждам смисъл да подаваш тази молба.

Общи условия

Активация на акаунт