Майчинството счетоводно - 34

• 35 319
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
Здравейте, и аз да попитам по-вещите в занаята Simple Smile
Планираме да имаме бебе ..... Моят случай е следният:
От 1 година ме осигуряват на 600 лв (само февруари по погрешка при прехвърляне от една към друга фирма беше на около 300 лв)
Въпросите са ми следните:
1. Колко е размерът на майчинството (чувам 80 или 90%), т.е. 600 лв бруто, колко ще взимам чисто?-480 лв,ако имаш 12 пълни календарни месеца на 600 лв преди 45 дневния Колко време?-13,5 месеца се взмат Къде мога да прочета - закон?-прочети първия пост на темата,КТ,КСО
2. Колко като размер и време трябва да си доплащам ако искам да получавам 1000лв.-примерно 12 м да си осигурена на 1300 лв,но има и други вариации
3. Кога мога да спра да плащам по-голямата сума?-като направиш 12 м и излезеш в болничен.или ако 45 дневния ти започва на 20 декември,да си вземеш болничен/неплатен от 1 декември,защото декември не ти влиза в базатаБлагодаря много!

# 256
Благодаря ти Elfita  за бързия отговор bouquet
Само ако можеш да ми кажеш колко трябва да доплащам като осигуровки за разликата между 1300 и 600 лева.
Моят случай ще е осигуряване на 600 лв и като разбера, че съм бременна (надявам се) да си вдигна осигуровките от тогава на 1300лв., т.е. няма да взимам 1000 лв всъщност. Да речем 4 мес.по 600лв и 8 мес. по 1300лв, грубо колко ще взимам тогава?
Казваш 13,5 месеца (това значи 45 дни преди термина и после 12 месеца), а ако си удължа още с 1 година майчинството?
Какво имаш предвид по други вариации: "примерно 12 м да си осигурена на 1300 лв,но има и други вариации"
Благодаря!

# 257
  • Пловдив
Цитат на: maita5 link=topic=530914.msg16614276#boumsg16614276 date=1287076082
Само ако можеш да ми кажеш колко трябва да доплащам като осигуровки за разликата между 1300 и 600 лева.264.53 лева
Моят случай ще е осигуряване на 600 лв и като разбера, че съм бременна (надявам се) да си вдигна осигуровките от тогава на 1300лв., т.е. няма да взимам 1000 лв всъщност-да. Да речем 4 мес.по 600лв и 8 мес. по 1300лв, грубо колко ще взимам тогава?800 лв,но 8 м на 1300 трудно ще направиш 8 м на 1300 лв,по-скоро 6 м ще можеш и тогава ще е 700 лв
Казваш 13,5 месеца (това значи 45 дни преди термина и после 12 месеца), а ако си удължа още с 1 година майчинството?-втората година за всички майки е 240 лв

Какво имаш предвид по други вариации: "примерно 12 м да си осигурена на 1300 лв,но има и други вариации"-ами може да имаш 4 м на 600,после 8 м на 1100 ,или 8 м  на 600 и 4 м на 2000 лв,за да компенсираш предишните месеци или друго.
Благодаря!

# 258
Здравейте!Ако може едно въпросче....
Самоосигуряващо се лице съм.На минималното-420 от 2 години.Ако изляза още от 3 месец(професията ми не позволява повече да работя) в болнични,това ще се отрази ли после на майчинството?
Благодаря предварително!

# 259
  • Пловдив
.Ако изляза още от 3 месец(професията ми не позволява повече да работя) в болнични,това ще се отрази ли после на майчинството?

не

# 260
Здравейте!
Интересува ме, периодът на майчинство отразява ли се по някакъв начин в трудовата книжка? Имам предвид, при кандидатстване за работа, ако се каже, че човекът се е върнал на работа, бъдещият работодател има ли начин да провери кога служителят е прекъснал майчинството и евентуално да го "хване в крачка"?
Надявам се, ме разбрахте.

# 261
Момичета, искам да питам какви са очакваните промени, засягащи майчинството, които се предвиждат за следващата година? Четох из нет-а, но нещо не разбрах ясно.. newsm78

още не са ясни

Здравейте,момичета!
Имам един въпрос и ще съм ви благодарна,ако някоя от вас ми отговори(предварително се извинявам,ако назад в темите сте го обсъждали). разбрах,че съм бременна,а от няколко месеца съм безработна.Чудя се има ли смисъл да търся познати,при които да се осигурявам за времето,в което официално мога да роботя?За да взимам някакви майчински впоследствие.Или не трябва ли поне да плащам някакви здравни вноски?

ако имаш 12 м стаж през живота,започни работа малко преди издаването на 45 дневния болничен,за да взимаш 2 г по 240 лв.междувременно си плащай здравните
ако си останеш безработна,ще получаваш социално майчинство,само ако доходът ти е равен или по-малък от 350лв бруто

Благодаря ти,Елфичка!  bouquetИмам още един въпрос-колко малко преди 45дневния болничен и защо(дано имаш време да ми обясниш Embarassed)?И -ако не ми се събират 12 мес.ще трябва да ги "допълня"така да се каже,т.е.да се осигурявам достатъчно дълго,за да са 12пълни мес.Правилно ли съм разбрала?В такъв случай-вероятно и няма значение на какъв доход ще се осигурявам?

# 262
  • Пловдив
avgusta21 ,ти имаш 12 м стаж,нали така?т.е това условие го имаш.остава ти работата само
достатъчно е да започнеш 1 ден преди 45 дневния ти,за да взимаш 2 г по 240 лв.ако 45 дневния започва на 15 примерно,отработваш 14 и така
защо трябва да започнеш работа преди 45 дневния-за да взимаш майчинство
защо малко преди него-за да си спестиш осигуровки

# 263
Здравейте Simple Smile
Имам един въпрос, който няма връзка с майчинство, а е принципен за всички работещи хора. В какъв срок трябва човек (служител) да си занесе болничния в работата? Още докато е болен ли, или след като се върне на работа, просто да го донесе? Опитах се да потърся отговор в нета, но не успях да се ориентирам.. Embarassed
Предварително благодаря  bouquet

# 264
  • Пловдив
до 3 дни
може да го занесе и близък,а не болният

# 265
Елфита,благодаря ти!Май при нас си на пълен работен ден... LaughingПлюс допълнителни часове.  bouquetНа въпроса ти-честно казано не съм сигурна имам ли.Ще погледна събират ли ми се и ще пиша ако имам въпроси!Още веднъж-благодаря! newsm51

# 266
Елфита, до 3 дена от разболяването, така ли? А не до 3 дена от връщането вече здрав на работа? Правилно ли съм разбрала, мерси за отговора Simple Smile

# 267
  • Пловдив
от издаването на болничния

# 268
  • Варна
Здравейте на всички! Моля и аз за отговор на един въпрос ,който не е свързан с майчинството.През последната 1 година живея в друг град /различен от  този по лична карта/.Работих тук на едно място 6 месеца /осигуровки на 280 лв/ , следва месец без работа и после нова работа /осигуровки на 470 лв/ за още близо 6 мес.Вчера по взаимно съгласие се разбрахме да прекратим договора.Имам ли право на трудова борса /никога не съм ползвала/ и мога ли да се регистрирам тук след като адреса ми по лична карта е в друг град?Има ли значение прекъсването между 2-те работи от 1 месец? /иначе имам стаж над 3 год/ И последно - как се определят месеците и сумата която ще ми отпуснат? Благодаря предварително на отговорилите.

# 269
Елфита, до 3 дена от разболяването, така ли? А не до 3 дена от връщането вече здрав на работа? Правилно ли съм разбрала, мерси за отговора Simple Smile

Чл.9, ал. 2 от Наредба за медицинската експертиза: "Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му"

Общи условия

Активация на акаунт