Майчинството счетоводно - 34

• 34 997
  • 741
  •   1
Отговори
# 300
Лъки ,и при тези на ТД,ако ползват болничен се счита,че са прекъснали майчинството си т.е са се върнали на работа и няма да има застъпено майчинство
Аз писах до НОИ въпрос, както ме посъветвахте, че нали имало много спорни мнения - ако след като ми изтече болничния пак съм в отпуск за отглеждане на дете дали мога да се ползвам от застъпено майчинство, но нещо не ми отговарят  newsm78
Viva 123, свободна професия упражнявам, затова се самоосигурявам, не съм като ЕТ или ЕООД.

# 301
  • Пловдив
Лъки  ,избягват неудобните въпроси  Mr. Green
пиши пак

# 302
Аз писах до НОИ въпрос, както ме посъветвахте, че нали имало много спорни мнения - ако след като ми изтече болничния пак съм в отпуск за отглеждане на дете дали мога да се ползвам от застъпено майчинство, но нещо не ми отговарят  newsm78
Лъки, длъжни са в 7 дневен срок да ти отговорят. Както те е посъветвала Елфита, изпрати пак запитване след 7 дни. Ако е по ел. поща го изпрати на мейла на поделението на НОИ, в което се осигуряваш.

# 303
Здравейте ето линк за калкулатора за изчисляване на майчинството . http://www.-spam110-/file/lEgeYkHS/kalkulator_za_obezshtetenie_ma.html
Мисля че е коректен , но е добре ако някоя от разбиращите мами да го види  Simple Smile

# 304
Elfita, много ти благодаря!   bouquet
Ще видя какво мога да направя по въпроса...... Wink

# 305
Елфита,пак един въпрос-ако 45 дневния ми започва на 22.12.2010,това означава ли,че целия декември не ми влиза в базата за изчисление,или по конкретно,ако си платя високите осигуровки няма ли да спечеля от това.Търся начин високите осигуровки да са ми повече месеци,защото са само 5/т.е от юли м/

# 306
Елфита,пак един въпрос-ако 45 дневния ми започва на 22.12.2010,това означава ли,че целия декември не ми влиза в базата за изчисление,или по конкретно,ако си платя високите осигуровки няма ли да спечеля от това.Търся начин високите осигуровки да са ми повече месеци,защото са само 5/т.е от юли м/
Да, декември не влиза. Базата е декември 2009 - ноември 2010

# 307
  • Пловдив

пробвай да изместиш термина,така че 45 дневния да ти започне на 1 януари
ако не стане,от 1 декември си пусни болничен или неплатен,за да си спестиш осигуровките за декември

# 308
Момичета, трябва ли задължително да си позвам год.отпуск до края на годината, тъй като съм фиктивно назначена? В смисъл губя/печеля ли нещо, защото тези месеци ми влизат в базата за майчинството?

# 309
Здравейте отново.Бих искала да попитам: работодателя ми нещо се заяжда с мен по въпрос с осигуровките.Когато бях на работа беше ми споменал,че аз трябва да си ги поемам-предполагам по закон-не трябва аз да си ги плащам.Скоро ми се обади да ме попита защо не си ги плащам и ми каза,че ако е знаел че няма да ги плащам имало други процедури...Не го разбрах какво имаше предвит.Значи за 2 години от неговата фирма излизаме 3 бременни,като сега аз пак съм бременна-една от колежките също не дава пари за осигуровки,но на нея не е звънял.Подозирам че само  на мен защото с второто дете пак ще ми плаща  2 години.Че въпросът ми е може ли по някакъв начин да се заяде или да обърка документи,да не получавам за второто нищо.Възможно ли е да откаже документите които ще подавам за второто дете.Искам да отбележа,че съм работила съвестно до последния ден(45 дни преди термина).Не мисля че заслужавам такова отношение.Детето ми ще бъде на годинка и половина,когато се роди второто.Също работодателя ми каза че подавал бил невярна информация...не разбрах какво имаше предвит,заради това че не съм си внасяла осигуровки.Той може ли да спре да внася,и какво трябва да направя аз в случая?За мен съм си в пълното право,понеже аз единствена от колежките работих до последно.Но той само на мен звънна да ме "предупреди".Помогнете с съвет.

# 310
Здравейте!
Бихте ли ми казали, ако имам право на борса например 6 месеца, но си намеря работа още 1я месец, останалите 5 месеца запазват ли ми се, ако недай си боже ме освободят от работа(нали ще съм със изпитателен срок) и пак се наложи да отида на борсата? Надявам се да не се "губят".
Благодаря предварително за отделеното време.  Hug

Последна редакция: нд, 17 окт 2010, 16:15 от mama79

# 311
Здравейте!
Бихте ли ми казали, ако имам право на борса например 6 месеца, но си намеря работа още 1я месец, останалите 5 месеца запазват ли ми се, ако недай си боже ме освободят от работа(нали ще съм със изпитателен срок) и пак се наложи да отида на борсата? Надявам се да не се "губят".
Благодаря предварително за отделеното време.  Hug

Не се губят.

# 312
  • Майничка
Здравейте отново.Бих искала да попитам: работодателя ми нещо се заяжда с мен по въпрос с осигуровките.Когато бях на работа беше ми споменал,че аз трябва да си ги поемам-предполагам по закон-не трябва аз да си ги плащам.Скоро ми се обади да ме попита защо не си ги плащам и ми каза,че ако е знаел че няма да ги плащам имало други процедури...Не го разбрах какво имаше предвит.Значи за 2 години от неговата фирма излизаме 3 бременни,като сега аз пак съм бременна-една от колежките също не дава пари за осигуровки,но на нея не е звънял.Подозирам че само  на мен защото с второто дете пак ще ми плаща  2 години.Че въпросът ми е може ли по някакъв начин да се заяде или да обърка документи,да не получавам за второто нищо.Възможно ли е да откаже документите които ще подавам за второто дете.Искам да отбележа,че съм работила съвестно до последния ден(45 дни преди термина).Не мисля че заслужавам такова отношение.Детето ми ще бъде на годинка и половина,когато се роди второто.Също работодателя ми каза че подавал бил невярна информация...не разбрах какво имаше предвит,заради това че не съм си внасяла осигуровки.Той може ли да спре да внася,и какво трябва да направя аз в случая?За мен съм си в пълното право,понеже аз единствена от колежките работих до последно.Но той само на мен звънна да ме "предупреди".Помогнете с съвет.

Ами във Вашия случайтези осигуровки са в размер на 20,17лв. и се дължат от работодателя, няма основание Вие да ги плащате. При евентуално неплащане на осигуровки или мотаене на документите, можете да подадете жалба до Инспекцията по труда, въпреки че нямам наблюдения доколко са ефективни техните наказания.
Обаче, Вие уведомили ли сте го (доказуемо - с бележка от лекар и входящ номер), че сте бременна отново? Ако не, той може да вземе разрешение от ИТ и да Ви съкрати с мотив "намаляне обема на дейността" или нещо подобно. Ако няма такова уведомление, ще бъде в правото си, така че вземете превантивни мерки овреме.

# 313
Мале не съм го уведомила с такава бележка.Контактувам с счетоводителката само,но нищо не ми е споменала.Тя ми беше казала само кога да подавам болничния-този 45 дена преди термина.Ако имат намерение за такава мярка трябва ли да ме уведомят.Защото са напълно способни на това.

# 314
  • Майничка
Мале не съм го уведомила с такава бележка.Контактувам с счетоводителката само,но нищо не ми е споменала.Тя ми беше казала само кога да подавам болничния-този 45 дена преди термина.Ако имат намерение за такава мярка трябва ли да ме уведомят.Защото са напълно способни на това.

Нямат задължение да Ви уведомяват предварително, могат направо да Ви връчат предизвестието или заповед за прекратяване на договора, като Ви обезщетят за неспазено предизвестие.
Не искам да Ви вкарвам във филми, просто да имате предвид и такъв развой. От момента на предаването на 45-дневния болничен (което, доколкото разбирам, ще е скоро), тази възможност отпада, разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт