Майчинството счетоводно - 34

• 35 277
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, много ще съм благодарна ако някой ми обясни нещо  newsm78  Днес получих писмо от НОИ че трябва да върна близо 2000лв за това че съм записала детето си на ясла  Shocked Но тя не е ходила  newsm78 Само документите са и били в градинатта?! СЕга какво да направя, няма как да върна толкова пари. В писмото пише че трябва да ги възтановя в 14 дневен срок  #Crazy Та мисълта ми беше т.к. нямам намерение да им връщам нищо, а в момента съм в майчинство с второто си дете какво се получава?! Ще ми спрат майчинството ли?! И за колко време ще ми го спрат, докато си възвърнат сумата ли или?! И аз какво мога да направя в случая за да докажа че не е ходила на градина?! И има ли смисъл изобщо?

# 286
Момичета, имам нужда от едно уточнение. Аз съм самоосигуряващо се лице, отнася ли се и за мен чл. 54, ал. 1, т.1 - прекъсване на отпуск за гледане на дете поради болничен? Че днес счетоводителката ми обясни, че това било само за тези, които са на трудов договор, а за самоосигуряващите се щом ползвали болничен се считало, че са се върнали на работа, т.е. прилагала се на чл. 54, ал. 1 втората точка.  newsm78
Доколкото знам не може да се качват файлове във форума, освен изображения. Трябва да го качиш на друга страница и тук можеш да посочиш линк.

# 287
  • Пловдив
Здравейте, много ще съм благодарна ако някой ми обясни нещо  newsm78  Днес получих писмо от НОИ че трябва да върна близо 2000лв за това че съм записала детето си на ясла  Shocked Но тя не е ходила  newsm78 Само документите са и били в градинатта?! СЕга какво да направя, няма как да върна толкова пари. В писмото пише че трябва да ги възтановя в 14 дневен срок  #Crazy Та мисълта ми беше т.к. нямам намерение да им връщам нищо, а в момента съм в майчинство с второто си дете какво се получава?! Ще ми спрат майчинството ли?! И за колко време ще ми го спрат, докато си възвърнат сумата ли или?! И аз какво мога да направя в случая за да докажа че не е ходила на градина?! И има ли смисъл изобщо?

щом не е ходила как док са й в яслата и защо яслата е подавала инфо,че детето ходи?
искай бележка от градината,че детето не е посещавало-при една друга майка се случи така-казаха й че трябва да върне парите,да води дело и като го спечели ще й възстановят сумата
колкото повече се бавиш с връщането,толкова повече лихви се трупат.мисля,че майчинството няма да ти спрат,но могат да направят запор над имущество.
в общи линии ще платиш парите /има вариант да разсрочиш-отиди на място и разговаряй/-много майки и дела водиха,че не знаели и т.н,но закона си е закон

# 288
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, много ще съм благодарна ако някой ми обясни нещо  newsm78  Днес получих писмо от НОИ че трябва да върна близо 2000лв за това че съм записала детето си на ясла  Shocked Но тя не е ходила  newsm78 Само документите са и били в градинатта?! СЕга какво да направя, няма как да върна толкова пари. В писмото пише че трябва да ги възтановя в 14 дневен срок  #Crazy Та мисълта ми беше т.к. нямам намерение да им връщам нищо, а в момента съм в майчинство с второто си дете какво се получава?! Ще ми спрат майчинството ли?! И за колко време ще ми го спрат, докато си възвърнат сумата ли или?! И аз какво мога да направя в случая за да докажа че не е ходила на градина?! И има ли смисъл изобщо?

Съгласно КСО детето не трябва да е настанено в детско заведение. Какво ще рече кнкретно тази дума е въпрос на тълкуване. Може да потърсиш от яслата официален документ, че детето не я е посещавало за посочения период и да го представиш в НОИ.

# 289
Elfita Благодая за бързия отговор! Аз до колкото съм разбрала, лихвата е само върху сумата която имаш да връщаш, а не за време  newsm78 Защото всъност като си изчисля моята лихва точно така излиза  newsm78 А иначе за запора, аз нямам нищо на мое име?! Това от значение ли е? А за документи от градината ще отида да си търся такива още в понеделник, благодаря за съвета  Peace

# 290
Здравейте! На моя позната, която е бременна осигурителният доход е: март - 880лв; април - 880лв; май - 860лв; юни - 880лв; юли - 880лв; август - 880лв; В болничен е от 09.09.2010г. Превод от НОИ за м. Септември - 393лв. Може ли да попитам, не трябва ли сумата на болничния да е по-голяма?  Embarassed Embarassed Embarassed Терминът и е 21.11.2010г.

Благодаря предварително!  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 291
  • Пловдив
marinakapina ,това е обикновен болничен,нали така-септември не й е цял медец в болничен и първите 3 работни се изплащат от работодателят.От НОИ са й платили за 13 раб дни

# 292
marinakapina ,това е обикновен болничен,нали така-септември не й е цял медец в болничен и първите 3 работни се изплащат от работодателят.От НОИ са й платили за 13 раб дни

Elfita, много ти благодаря за бързия отговор.   bouquet  bouquet  bouquet Това с работодатяля го бяхме забравили!!!! Embarassed

# 293
Момичета, имам нужда от едно уточнение. Аз съм самоосигуряващо се лице, отнася ли се и за мен чл. 54, ал. 1, т.1 - прекъсване на отпуск за гледане на дете поради болничен? Че днес счетоводителката ми обясни, че това било само за тези, които са на трудов договор, а за самоосигуряващите се щом ползвали болничен се считало, че са се върнали на работа, т.е. прилагала се на чл. 54, ал. 1 втората точка.  newsm78

Според мен и т.2 ти дава право на 50% майчинство + болничен.

# 294
  • София
Момичета, имам нужда от помощ

Мой много близък приятел днес са го извикали и са го накарали да подпише предизвестие за освобождаване по член 328 точка 3 от КТ - намаляване на обема на работа и са го накарали да подпише предизвестие по член 326

Той е отказал.
Какво да прави в случая? И могат ли да го съкратят при положение, че той твърди, че обемът на работа не е намалял.

# 295
Така е, да, но ако не се води в болничен, а върнала се на работа няма да мога да получавам същото майчинство за второто дете /по чл. 49 май беше/, а ще ми го преизчисляват отново...което ми се вижда много дискриминационно за тези на трудов договор да може, а за тези, които се самоосигуряват да нямат право да боледуват...щом са в болничен ще считаме, че работят  newsm78

# 296
  • Пловдив
Лъки ,и при тези на ТД,ако ползват болничен се счита,че са прекъснали майчинството си т.е са се върнали на работа и няма да има застъпено майчинство

# 297
Здравейте, момичета!  Hug
Искам да питам за следното....В 5 мес съм бременна и ме осигуряват на минималната заплата. Малко късно се сещам, но все пак.....възможно ли е за оставащите месеци, докато изляза по майчинство, да си доплатя до по-висока заплата, за да мога поне за малко догодина да взимам повече пари?!  newsm78

# 298
Така е, да, но ако не се води в болничен, а върнала се на работа няма да мога да получавам същото майчинство за второто дете /по чл. 49 май беше/, а ще ми го преизчисляват отново...което ми се вижда много дискриминационно за тези на трудов договор да може, а за тези, които се самоосигуряват да нямат право да боледуват...щом са в болничен ще считаме, че работят  newsm78

В предните постове не беше посочила, че си самоосигуряваща. Разликата при осигурени на ТД и самоосигуряващи като ЕТ или ЕООД е, че вторите за да ползват отпуск по чл. 53 от КСО трябва да имат назначен прокурист. Ти можеш да ползваш болничен + 50% майчинство. Както вече ти писах, за да се възползваш от чл. 49, ал. 2 от КСО трябва да си в отпуск за отглеждане на дете. Така е и за тези, които са на трудов договор. Казано по друг начин, ако си самоосигуряваща като ЕТ или ЕООД трябва към началната дата на болничния за 45 дни да си в отпуск за отглеждане на дете до 2 год. и да имаш назначен прокурист.

# 299
  • Пловдив
Здравейте, момичета!  Hug
Искам да питам за следното....В 5 мес съм бременна и ме осигуряват на минималната заплата. Малко късно се сещам, но все пак.....възможно ли е за оставащите месеци, докато изляза по майчинство, да си доплатя до по-висока заплата, за да мога поне за малко догодина да взимам повече пари?!  newsm78

да,възможно е чрез твоя работадател или да сключиш втори трудов 4 часов договор
но трябва сумата да е висока-примерно 1000-1500,за да има смисъл,защото имаш малко време до 45 дневния ти

Общи условия

Активация на акаунт