Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е правото на майката, ако даде детето си в детска градина и не се върне на работа?
Как може майката да си вземе отпуск за адаптационен период, след като даде детето на ясла?
Колко осигурителен стаж е необходим за получаване на обезщетение за болничен?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е правото на майката, ако даде детето си в детска градина и не се върне на работа?
Съгласно член 164 от Кодекса на труда, майката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, ако детето не е настанено в детско заведение. След използване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детска градина, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск.
-
Как може майката да си вземе отпуск за адаптационен период, след като даде детето на ясла?
-
Колко осигурителен стаж е необходим за получаване на обезщетение за болничен?
-
Как бъдещата майка може да се защити от уволнение?
-
Как бъдещата майка може да осигури мащабен отпуск по майчинство?
Днес получих писмо от НОИ че трябва да върна близо 2000лв за това че съм записала детето си на ясла
Та мисълта ми беше т.к. нямам намерение да им връщам нищо, а в момента съм в майчинство с второто си дете какво се получава?! Ще ми спрат майчинството ли?! И за колко време ще ми го спрат, докато си възвърнат сумата ли или?! И аз какво мога да направя в случая за да докажа че не е ходила на градина?! И има ли смисъл изобщо?