Майчинството счетоводно - 34

• 34 995
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
  • Майничка
След изтичане на 410 те дни отпуск се върнах на работа и получавам 1/2 от майчинството за втората година  и заплата. Въпросът ми е бебо като е болен мога ли да ползвам отпуск за гледане на болно дете?

Разбира се.

# 331
  • StZ
След изтичане на 410 те дни отпуск се върнах на работа и получавам 1/2 от майчинството за втората година  и заплата. Въпросът ми е бебо като е болен мога ли да ползвам отпуск за гледане на болно дете?

Разбира се.
HugБлагодаря, gargamela!
Джипката на бебо се зачуди, че не и се било случвало скоро Thinking

# 332
Здравейте! Имам следния проблем - детето ми навърши годинка на 14.08, след което не съм получавала майчински, последния превод беше в нач на септември. Подала съм всички необходими документи още в началото на август, не знам как да проверя дали не е станала грешка. При вас така ли се бавят парите след 1 год.
Благодаря.

И аз имам такъв проблем.Детето навърши годинка на 15.07.Като август ми преведоха в началото 150лв. и в края на месеца още 90лв.За септември получих майчинството си чак на 16.Този месец още нямам нищо.Първата година си получавах редовно парите до 5-то число.Работодателя всеки месец ли подава документи?Ако е така....то значи не се знае кога ще имам превод.А щом може и да ми спре майчинството....(след 3 седмици излизам пак болничен-45 дни преди термин за раждане).Имам и още един въпрос-при подаването на документи за втората година,счетоводителката ми даде да подписвам празни(непопалнени) бланки-2 броя за някакъв отпуск.Така пишеше горе-каза че било формалност.Този отпуск заедно с документа за продалжаване на майчинството ли е трябвало да разписвам,защото когато попалвах документа за 2-рата  година ми искаше само акт за раждане и каза че това е всичко.И 3 седмици по късно ми звани да ме извика да подписвам тези бланки за отпуск.Знаете ли за какво става въпрос?

# 333
  • София-Младост
Здравейте! Имам следния проблем - детето ми навърши годинка на 14.08, след което не съм получавала майчински, последния превод беше в нач на септември. Подала съм всички необходими документи още в началото на август, не знам как да проверя дали не е станала грешка. При вас така ли се бавят парите след 1 год.
Благодаря.

И аз имам такъв проблем.Детето навърши годинка на 15.07.Като август ми преведоха в началото 150лв. и в края на месеца още 90лв.За септември получих майчинството си чак на 16.Този месец още нямам нищо.Първата година си получавах редовно парите до 5-то число.Работодателя всеки месец ли подава документи?Ако е така....то значи не се знае кога ще имам превод.А щом може и да ми спре майчинството....(след 3 седмици излизам пак болничен-45 дни преди термин за раждане).Имам и още един въпрос-при подаването на документи за втората година,счетоводителката ми даде да подписвам празни(непопалнени) бланки-2 броя за някакъв отпуск.Така пишеше горе-каза че било формалност.Този отпуск заедно с документа за продалжаване на майчинството ли е трябвало да разписвам,защото когато попалвах документа за 2-рата  година ми искаше само акт за раждане и каза че това е всичко.И 3 седмици по късно ми звани да ме извика да подписвам тези бланки за отпуск.Знаете ли за какво става въпрос?
Това за подписване  на празна бланка няма да коментирам...не сме на 15г.все пак.
За втората година отпуск се подава молба разбира се, работодателя пуска заповед съответно.
Сега при вас има прекъсване на втората година за първото дете, затова се подава прил.12 и прил.4 за да получавате 50% обезщетение...това при подаване на първият болничен за 45 дни .

# 334
Здравейте на всички Мами,
Имам следния проблем
Работя в Банка (няма да назовавам името).
Имам дъщеря която е на 1.7м. приеха я в ясла и сега я посещава редовно
На мен ми се наложи да замина за чужбина и към момента съм извън БГ.
Пуснах си платения отпуск до 08.11.2010г. за останалия период (до навършване на 2г. на дъщеря ми)си пуснах неплатен. Тъй като ми обясниха, че щом детето е на ясла нямам право на платено майчинство.Днес получих email, че неплатената ми отпуска е отказана(без да е описана причината) и прикачена молба за напускане в случай, че не се прибера в БГ да се явя на работа на 08.11.2010.
Моля, ако някой знае, имат ли право да ми откажат неплатената отпуска и ако не на колко време неплатен отпуск имам право по закон, да се включи с инфо.
Предварително благодаря на всички  Hug

# 335
  • София-Младост
Здравейте на всички Мами,
Имам следния проблем
Работя в Банка (няма да назовавам името).
Имам дъщеря която е на 1.7м. приеха я в ясла и сега я посещава редовно
На мен ми се наложи да замина за чужбина и към момента съм извън БГ.
Пуснах си платения отпуск до 08.11.2010г. за останалия период (до навършване на 2г. на дъщеря ми)си пуснах неплатен. Тъй като ми обясниха, че щом детето е на ясла нямам право на платено майчинство.Днес получих email, че неплатената ми отпуска е отказана(без да е описана причината) и прикачена молба за напускане в случай, че не се прибера в БГ да се явя на работа на 08.11.2010.
Моля, ако някой знае, имат ли право да ми откажат неплатената отпуска и ако не на колко време неплатен отпуск имам право по закон, да се включи с инфо.
Предварително благодаря на всички  Hug
Имат право да ти откажат неплатен. Не са длъжни да изтъкват причина също така.  Cry

# 336
  • Пловдив
Tamara ,тъй като детето няма 2 г не може да ползваш неплатения за гледане на дете до 8 ,който не може да се отказва.Пуснала си молба за обикновен неплатен,който може да се откаже от работодателят

# 337
Сега попаднах на това - http://www.marica.bg/show.php?id=35637 много внимавайте, къде се осигурявате /извинявам се ако вече е коментирано точно това, но го споделям, да не стане гаф с някоя майка/

# 338
Бременна съм с близнаци.
Имам един болничен лист до 15 Окт (т.е. трябваше да се явя на работа на 16 Окт).
Вчера постъпих в болница, днес ме изписаха, като ми дадоха нов болничен от 17 Окт.
Ще имам ли прекъсване в болничните, след като "дупката" между двата листа е неработен  ден (събота)?
Това прекъсване ще се отрази ли по някакъв начин на чистата сума на обезщетението за майчинство (НЕ на сумата която ще плуча сега за болничния)?
Осигурявам се на един и същ доход през последните 24 месеца (1000 лв).
Благодаря за отговорите.

# 339
  • Майничка
Бременна съм с близнаци.
Имам един болничен лист до 15 Окт (т.е. трябваше да се явя на работа на 16 Окт).
Вчера постъпих в болница, днес ме изписаха, като ми дадоха нов болничен от 17 Окт.
Ще имам ли прекъсване в болничните, след като "дупката" между двата листа е неработен  ден (събота)?
Това прекъсване ще се отрази ли по някакъв начин на чистата сума на обезщетението за майчинство (НЕ на сумата която ще плуча сега за болничния)?
Благодаря за отговорите.

Най-вероятно ще върнат втория болничен. Между 2 първични болнични трябва да има минимум 1 или 2 работни дни (в момента няма как да проверя колко точно), ако няма - само продължение с ЛКК. Вариант е ЛКК да Ви продължи първия болничен, считано от 16.10. за N на брой дни и болничният от болницата да го припокрие, без първия ден.

Иначе за обезщетението нищо няма да промени, допълвам, след като нямате промяна в базата при предходните месеци. .

Последна редакция: пн, 18 окт 2010, 15:06 от gargamela

# 340
Бременна съм с близнаци.
Ще имам ли прекъсване в болничните, след като "дупката" между двата листа е неработен  ден (събота)?
Благодаря за отговорите.

Да ще имате прекъсване между болничните. За болничния от 17.10. ще се изчисли нова база. Не е задължително прекъсването да е работен ден. Ако болничните са с еднаква диагноза може да се явите на ЛКК и да Ви издаде болничен за един ден - 16.10., за да се изплаща като продължение.

# 341
  • София
Здравейте, прегледах първия пост, но не видях да е коментирана еднократната помощ при раждане на дете. Имам бегъл спомен, че получаването й беше до 2 или 3 годишна възраст на детето, но може ли да потвърдите кое е вярното? Все още се получава само по постоянен адрес, нали? А къде мога да погледна списък с изискуемите документи, които се подават и къде по-точно се подават всъщност?

Благодаря предварително за отделеното време!

# 342
  • София-Младост
Здравейте, прегледах първия пост, но не видях да е коментирана еднократната помощ при раждане на дете. Имам бегъл спомен, че получаването й беше до 2 или 3 годишна възраст на детето, но може ли да потвърдите кое е вярното? Все още се получава само по постоянен адрес, нали? А къде мога да погледна списък с изискуемите документи, които се подават и къде по-точно се подават всъщност?

Правилник за прилагане на закона за семейни помощи за деца
Чл. 12. (1) Правото за получаване на еднократна помощ възниква от датата на раждане на детето, освен ако то е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца към датата на подаване на молба-декларацията.

(2) Еднократната помощ за раждане на дете по ал. 1 може да бъде поискана в срок 3 години, считано от края на месеца, през който е родено детето

Пак там са описани и необходимите документи. Подават се в Агенция соц. подпомагане по адрес в личната карта.

# 343
  • Пловдив
А къде мога да погледна списък с изискуемите документи, които се подават и къде по-точно се подават всъщност?

-молба по образец http://www.econ.bg/content/files//29.doc
-удостоверение за родените от теб деца-издава се от служба Грао в общината
-личните ви карти
-акта за раждане-задържат оригинала

# 344
Здравейте, мами, надявам се въпроса ми да е по темата, за вас се сетих, когато ми изникна - след раждането ми издадоха екиприза и епикриза за бебето. Въпросът ми е на кой лекар се дават тези документи? И на двата пише ОПЛ (предполагам общопрактикуващия лекар), но чий? Моята епикриза на моя личен, а тази на бебето на неговия личен лекар ли?

Благодаря ви предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт