Майчинството счетоводно - 34

• 35 011
  • 741
  •   1
Отговори
# 390
  • В две тъмни очички
Мерси отново!

# 391
Искам да попитам следното:

До 14.10 ми е третия болничен,който ще ми изплатят началото на номември, а останалите дни от октомври, които вече ще са майчинство кога мога да очаквам да ги изплатят- заедно с болничния ми или по-късно?

Благодаря ви предварително!

# 392
  • Пловдив
а останалите дни от октомври, които вече ще са майчинство кога мога да очаквам да ги изплатят- заедно с болничния ми или по-късно?

Благодаря ви предварително!

края на ноември
до 5 декември -целия ноември
и таак до 5 число до края ан 410 те дни

# 393
  • Пловдив
Искам да питам за болничните през време на бременността, които си се водят за общо заболяване.

Лекарят, който ми води ЖК, може да ми издаде болничен за до 14 дни, без да се явявам на комисии и да лежа в болница, нали?
(Питам, защото при последната консултация я попитах тази гинеколожка, при която ходя, как стоят нещата и тя почна да увърта, че можела само да ми даде направление да ходя да лежа в държавна болница и оттам да ми дадат 30 дни, или да ме прати в частна клиника, където да си платя към 40 лв за изследвания уж и там без да лежа, щели да ми дадат пак до 30 дни. Като й казах, че не искам 30 дни, а 7-10 дена, колкото да си почина, ми изтърси, че в частната клиника можело и за по-малко дни да ми издадат. Каквото им кажа, това щели да пишат.  ooooh!)

И още нещо, това че съм бременна, пречка ли е личният лекар или друг специалист да ми издадат болничен - например за остра вирусна инфекция или друго общо заболяване, което не е свързано с бременността? Не трябва да се минава за всичко през гинеколога, нали?

# 394
  • Майничка
Искам да питам за болничните през време на бременността, които си се водят за общо заболяване.

Лекарят, който ми води ЖК, може да ми издаде болничен за до 14 дни, без да се явявам на комисии и да лежа в болница, нали?
(Питам, защото при последната консултация я попитах тази гинеколожка, при която ходя, как стоят нещата и тя почна да увърта, че можела само да ми даде направление да ходя да лежа в държавна болница и оттам да ми дадат 30 дни, или да ме прати в частна клиника, където да си платя към 40 лв за изследвания уж и там без да лежа, щели да ми дадат пак до 30 дни. Като й казах, че не искам 30 дни, а 7-10 дена, колкото да си почина, ми изтърси, че в частната клиника можело и за по-малко дни да ми издадат. Каквото им кажа, това щели да пишат.  ooooh!)

И още нещо, това че съм бременна, пречка ли е личният лекар или друг специалист да ми издадат болничен - например за остра вирусна инфекция или друго общо заболяване, което не е свързано с бременността? Не трябва да се минава за всичко през гинеколога, нали?

Изобщо не е необходимо да минава през гинеколога. Само имайте предвид, че от 180-те "възможни" дни болнични, само 40 могат да бъдат еднолично издадени (независимо дали от ОПЛ, гинеколог от ЖК или болница), останалите трябва да са продължение с ЛКК.

# 395
  • Пловдив
Благодаря за експресния отговор, gargamela!
Аз не искам да излизам в непрекъснат болничен до края или за дълги срокове, имах предвид само да си остана няколко дни вкъщи. Тази година съм ползвала само 7 дни от личната.

# 396
Е, защо да не може да ти даде, нали точно тя ти е наблюдаваща. Аз знам, че не може по-дълъг (примерно за цялата бременност), защото трябва да се явиш на ЛК, но за 10 дни може....

# 397
Т.е. сега просто си подаваш наново документи...не ти трябва бележка, нали ще представиш лична карта.
Благодаря   bouquet

# 398
Момичета, току що в новините по Нова ТВ казха, че от догодина базата за изчисляване на майчинство през първата година ще е 18 месеца назад. Това важи ли за излизащите майчинство тази година?  newsm78

Друга "благина", която чух е че Европейския съюз предложил майчинството във всички страни от ЕС да е 20 седмици. Условието за влизане в сила на това предложение било съгласие на всички страни. Някой знае ли нещо по тези въпроси?

Предварително благодаря   bouquet

# 399
  • В Космоса
Тъкмо и аз прочетох новината.http://dnes.dir.bg/news/evropeyski-parlament-michinstvo-7299162?nt=10

# 400
  • Пловдив
линката ,досега е имало заварено положение-жените,на който 45 дневния е започнал преди 31 декември са минавали по старата схема.По-късно ще изяснят ще има ли заварено положение и кои ще са в заварено

# 401
Здравейте, имам приятелка, която в момента е бременна и е на борсата. Въпросът ми е ако бъде назначена на срочен трудов договор за 6 месеца във фирмата на приятел със заплата 450 лв, каква е общата сума на удръжките и за 2-те страни-работник и работодател. И още един въпрос- след изтичането на тези 6 месеца ще може ли да си получава майчинствотоо 2 години

# 402
  • Пловдив
ще получава 2 г,ако има 12 м стаж през живота си
осиг за двете страни за 450 лв са 170.06 лева

# 403
Привет и от мен!
Въпросът ми е следният:От февруари месец тази година до август т.г бях на бюрото по труда и получавах първите три месеца по 260лв и вторите три-110лв.Преди това съм била два месеца в неплатена отпуска и преди това в майчинство.
Въпросът ми е трябва ли да си плащам някакви осигуровки в момента и ще имам ли право на майчинство при положение че не работя никъде и колко време евентуално ще си получавам майчинството?
Извинявам се за многото въпроси!
Благодаря предварително!

# 404
  • Пловдив
babylove ,щом не работиш никъде нямаш право на 2 г майчинство.евентуално на социално такова-100 лв за една година
ако те устройва минималното 240 лв,започни работа малко преди 45 дневния ти и ще взимаш 2 г пари

Общи условия

Активация на акаунт