Майчинството счетоводно - 34

• 35 241
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Момичета помагайте, току що влязох в сайта на НОИ и видях следното:

период на болничния        бр.раб.дни   ср.дн.обезщетение      изислено обезщетение
  16.07.2010-19.08.2010      8 /мес.7/               10,2593                          82,07            
  16.07.2010-19.08.2010      13 /мес.8/             10,2593                          133,37
  27.08.2010-10.09.2010      6 /мес.9/               8,6988                            52,19
  10.09.2010-10.10.2010      14 /мес.9/             8,6988                            121,78

Имам прекъсване на болничния за 1 седмица в края на август, тогава се осигурявах в нова фирма на 365 лв. Не мога да разбера как така ми е паднало среднодневното обезщетение.

От началото на годината до 15.05 се водя безработна, от 15.05 до 27.07 ме осигуряваха на 330 лв. От 27.08 до сега ме осигуряват на 365 лв. За месеца между двете фирми съм била 3 седмици в болничен от първата фирма и 1 седмица стаж във втората фирма.
Както и да го смятам не би трябвало среднодневното ми обезщетение да ми падне толкова много. Та то се получава същото все едно съм си била безработна през цялото време и сега ми взимат за база минималната заплата.    Cry

Нещо аз ли не разбирам или има проблем в НОИ?

# 556
  • София-Младост
Момичета помагайте, току що влязох в сайта на НОИ и видях следното:

период на болничния        бр.раб.дни   ср.дн.обезщетение      изислено обезщетение
  16.07.2010-19.08.2010      8 /мес.7/               10,2593                          82,07            
  16.07.2010-19.08.2010      13 /мес.8/             10,2593                          133,37
  27.08.2010-10.09.2010      6 /мес.9/               8,6988                            52,19
  10.09.2010-10.10.2010      14 /мес.9/             8,6988                            121,78

Имам прекъсване на болничния за 1 седмица в края на август, тогава се осигурявах в нова фирма на 365 лв. Не мога да разбера как така ми е паднало среднодневното обезщетение.

От началото на годината до 15.05 се водя безработна, от 15.05 до 27.07 ме осигуряваха на 330 лв. От 27.08 до сега ме осигуряват на 365 лв. За месеца между двете фирми съм била 3 седмици в болничен от първата фирма и 1 седмица стаж във втората фирма.
Както и да го смятам не би трябвало среднодневното ми обезщетение да ми падне толкова много. Та то се получава същото все едно съм си била безработна през цялото време и сега ми взимат за база минималната заплата.    Cry

Нещо аз ли не разбирам или има проблем в НОИ?
Добре де първият болничен ти е от 16.07. , базовият 6 месечен период е януари-юни 2010. Имаш 4,5 месеца безработа и се взима МРЗ. За месец и половина 330 лв няма да променят никак нещата, защото нетното на 330 за един месец е 261лв...МРЗ е 240. Няма как да е просто по-различно.

# 557
Ясно е, че "голямият" ми стаж не може да промени много нещата  Simple Smile , но не ми е ясно защо за първите 2 мсеца среднодневното ми обезщетение е с около 1,50 лв. повече, отколкото това за месец септември. Ето това ме утрепва вече  #2gunfire

# 558
  • София-Младост
Ясно е, че "голямият" ми стаж не може да промени много нещата  Simple Smile , но не ми е ясно защо за първите 2 мсеца среднодневното ми обезщетение е с около 1,50 лв. повече, отколкото това за месец септември. Ето това ме утрепва вече  #2gunfire
Предполагам, защото м.07 ти влиза в базата за втория болничен, а там се взима сумата , от която е изчислено предишното обезщетение. И там нещата падат малко под МРЗ. Объркано ти го обясних, ама... ако нещо те прпитеснява винаги можеш да им пишеш меял.

# 559
  • Pleven
Здравейте Hug
Ще бъда ви бъда много благодарна да ми кажете как да постъпя:
Осигурявам се допълнително по втори трудов договор-4 часа към една фирма, термина ми е 16.01.2011 от 02.12.2010 съм в 45 дена болничен
кога трябва да го прекъсна, счетоводителката ми каза че не може и тр. да плащам здравни осигуровки  за периода на 1-вата година.- Ако го прекъсна по-рано януари да речем ще се отразили на майчинството и още нещо базата  за изчисление декември 2009-ноември 2010 ли е?
Предварително балгодаря за отговора Ви! smile3525

Р.S. Работя си по 8 часов ТД към основен работодател.

# 560
Здравейте Hug
Осигурявам се допълнително по втори трудов договор-4 часа към една фирма, термина ми е 16.01.2011 от 02.12.2010 съм в 45 дена болничен
кога трябва да го прекъсна, счетоводителката ми каза че не може и тр. да плащам здравни осигуровки  за периода на 1-вата година.- Ако го прекъсна по-рано януари да речем ще се отразили на майчинството и още нещо базата  за изчисление декември 2009-ноември 2010 ли е?

Р.S. Работя си по 8 часов ТД към основен работодател.
Може втория трудов договор да се прекрати на 30.11. Доходите пак ще се вземат  при изчисляване на обезщетението. Няма да внасяте здравни вноски и да представяте по два болнични листа и декларации. Да, базата е декември 2009 - ноември 2010г.

# 561
  • Pleven
Здравейте Hug

Може втория трудов договор да се прекрати на 30.11. Доходите пак ще се вземат  при изчисляване на обезщетението. Няма да внасяте здравни вноски и да представяте по два болнични листа и декларации. Да, базата е декември 2009 - ноември 2010г.

А това , че ще прекъсна втория ТД  няма ли да се отрази върху болничните, ще ми изплащат ли  обезщетение по втория ТД като  го прекъсна, защото нали от 02.12.2010 излизам в  45 дена болничен и после още два и чак тогава излизам по майчинство. Не съм много наясно като подадеш 45-дневния ли изчисляват 12 месечната база назад , която е за майчинството т.е. това е сумата която ще получавам 1 година. Banghead

# 562
Здравейте!

Трябва да излезна в 45 дневен болничен на 25 декември. От 01 декември мисля да си взема болничен за общо заболяване. Необходимо ли е между двата болнични да има прекъсване в работни дни, и ако да - колко? В началото на бременноста си бях 1 месец в болничен (юни-юли).
Как да процедирам, че се пада точно по празниците?!?

# 563
  • София-Младост
Здравейте!

Трябва да излезна в 45 дневен болничен на 25 декември. От 01 декември мисля да си взема болничен за общо заболяване. Необходимо ли е между двата болнични да има прекъсване в работни дни, и ако да - колко? В началото на бременноста си бях 1 месец в болничен (юни-юли).
Как да процедирам, че се пада точно по празниците?!?

Може да няма прекъсване.

# 564
А това , че ще прекъсна втория ТД  няма ли да се отрази върху болничните, ще ми изплащат ли  обезщетение по втория ТД като  го прекъсна, защото нали от 02.12.2010 излизам в  45 дена болничен и после още два и чак тогава излизам по майчинство. Не съм много наясно като подадеш 45-дневния ли изчисляват 12 месечната база назад , която е за майчинството т.е. това е сумата която ще получавам 1 година. Banghead
Както вече писах, при изчисляване на базата се взимит доходите от всички трудови правоотношения. Прекратяването на втория ТД няколко дена преди издаването на болничния за 45 дни спестява много главоболия след това. Нищо няма да се загуби. Обясненията за база и изчисляване е описано на първа страница подробно. Най-кратко е така: събират ти брутните доходите за 12 мес. назад. Разделят се на броя на раб. дни за тези 12 мес. Взима се 90% от полученото. Събират се нетните доходи за същите 12 мес. Разделят се на раб. дни. Получава се среднодневно нетно. То се сравнява с 90% от среднодневно брутно. Обезщетението за един ден е по-малката стойност.
Дано да съм го написала разбираемо.

# 565
  • Бургас
Здравейте , бихте ли ми отговорили при назначаване на работа на бременна жена в нова фирма трябва ли да има отработени дни в тази фирма за да излезе в обикновен болничен /не 45дни преди раждане/? Тя има над 1 г. трудов стаж .Преди години знам ,че искаха поне един отработен ден за да се излезе в болнични .Благодаря предварително.

# 566
  • Пловдив
.Преди години знам ,че искаха поне един отработен ден за да се излезе в болнични .

пак е така-1 отработен ден

# 567
Може ли и аз да попитам няколко неща, че съм абсолютно....невежа Embarassed
Нямам трудов стаж, не съм осигурявана. Сама си плащам здравните, ако това има значение.
Искам да знам имам ли право на майчинство, детски и т.н....Какво трябва да направя, в смисъл къде какви документи ще трябва да нося? С таткото не сме женени т.е неговите доходи са без значение мисля.
Разбрах, че ми се полага еднократна помощ за бременост 45 дн преди термина в размер на 150лв и еднократна помощ за раждане 250лв май беше за първо дете....
Благодаря педварително  bouquet

# 568
  • Пловдив
Може ли и аз да попитам няколко неща, че съм абсолютно....невежа Embarassed
Нямам трудов стаж, не съм осигурявана. Сама си плащам здравните, ако това има значение.
Искам да знам имам ли право на майчинство, детски и т.н....Какво трябва да направя, в смисъл къде какви документи ще трябва да нося? С таткото не сме женени т.е неговите доходи са без значение мисля.
Разбрах, че ми се полага еднократна помощ за бременост 45 дн преди термина в размер на 150лв и еднократна помощ за раждане 250лв май беше за първо дете....
Благодаря педварително  bouquet

също ще имаш право на социално майчинство 100 лв за една година и детски 35 лв на месец

всичко по помощите се подава в социалните-ще започнеш с помощта за бременност 150 лв-45 дни преди термин лекаря ти издава бележка и отиваш в социалните.там ще ти обяснят и за другите 3 неща

# 569
mama_sancho ,явно е с по-нов ексел и аз не мога да го отворя.още преди това пробвах

и аз не успявам с това разширение .xlsx

Мдаааааааа извинявам се  не съобразих Rolling Eyes- с най-новата версия съм и при него разширението на фаиловете е това - ето нов линк с разширение xls  за по-старите версии http://www.-spam110-/document/SAUV_97F/kalkulacia_bolnichen_new.html.

Здравейте момичета - някой имаше ли време да погледне калкулатора - гледам доста мами не могат да си сметнат като мен - та се запитах какво заключение стигнахте ако сте имали време де. Мерси предварително  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт