Шипковото вино за децата

  • 5 428
  • 15
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 161
Шипковото вино кипва за 3 дни

Бързо и лесно може да си направите и шипково вино, което децата обичат много.

200 грама натрошени шипки и 150-200 грама захар се сипват в трилитров буркан. Заливат се с вода до ръба и се поставят на топло място. След 3-4 дни се получава приятна безалкохолна напитка.

# 1
  • Мнения: 22 867
Интересно звучи, никога не съм правила, нито пила. А никаква ферментация ли не става?

# 2
  • Мнения: 782
И още питанки ... колко му е трайността и къде да го съхраняваме Simple Smile Имам шипки и мисля да опитам  Grinning

# 3
  • София
  • Мнения: 1 832
Аз преди около две седмици сложих килограм шипки + около 200 гр. глог, захар, 1/2 кубче мая за хляб  и 7 л вода. Днес мисля да опитам какво се е получило. Взех рецептата от нета, но нещо ми се вижда, че е много водата.

# 4
  • Мнения: 216
Свекърва ми ни е е правила. Каза, че е много полезно, има много витамини. Не помня да е слагала мая. Шипките натроши и сипа в пластмасова бутилка от безалкохолно или минерална вода - мисля, че така е по-удобно. Всъщност сместа ферментира и напитката не е безалкохолна - наистина е вино. Но е леко, газирано и много приятно според мен.

# 5
  • София
  • Мнения: 974
А шипките какви са? Сушени или пресни ?

# 6
  • Мнения: 782
А шипките какви са? Сушени или пресни ?


Би трябвало да са пресни  Rolling Eyes

 Много мразя така, като някой напише нещо, възбуди интерес и желание , пък никакъв го няма да даде инфо  Confused

# 7
  • Мнения: 216
Доколкото си спомням, става и с пресни и със сушени.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 832
А шипките какви са? Сушени или пресни ?

Моите са пресни, но в рецептата пише, че став и със сушени. Просто теглото им е по-малко.

Shada, по-малко от ден въобще не е много време за отговор.

# 9
  • Мнения: 4 406
Сложих го вече  Crazy
Само едно не ми е ясно, затваря ли се шишето плътно  newsm78 Не мога да схвана какъв тип ферментация е

# 10
  • Мнения: 1 685
Ние също консумираме целогодишно шипки - правим чай.
Завирам плод в малко вода, пасирам го и доливам вода, докато се запълни съда. Като заври, махам от котлона и оставям да изстине. Съхранявам в хладилник.

Включвам се в тази тема, за да споделя тази статия:

Химичен състав:
Най-често се използват плодовете на шипката, които природата е превърнала в своеобразен склад за витамини. Плодът е характерен с богатото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, вит. В1 и В2, както и от витамините РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог в растителния свят!

Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600мг (на 100гр плод) витамин С, според някои източници - до 2 грама(при определени сортове)! В семената се съдържа витамин Е. Високо е съдържанието на минерални соли - най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Така шипката превъзхожда по съдържание на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор много плодове и зеленчуци.

Приложение:
Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Затова се препоръчва на болни от диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози, при язви, гастрити и колити.

В традиционната българска медицина плодовете от шипка се използват като високовитаминен източник, за повишаване защитните сили на организма, особено в късна есен, зимата и ранна пролет. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина изпозва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

Плодовете се използват за приготвяне на мармалад, билков чай и шипково вино.
 
Чай:
Приготвя се запарка от 1 с.л. сушена шипка в 250 мл вряща вода. След 1 час се прецежда и се пие като чай.

# 11
  • Русе
  • Мнения: 12 215
  При вренето на шипките не се ли разгражда витамин С  newsm78

# 12
  • Мнения: 1 685
A m b e r, да, витамин С се унищожава при висока температура.
Запазва се в голяма степен при термичната обработка на плодовете с кисел вкус .
Ние консумираме шипки заради всичко, което съдържат. През лятото като студена напитка, а през зимата - топъл чай.
А достатъчно количество витамин С си набавяме с консумацията на пресни плодове - през лятото е изобилие от всякакви плодове, а през зимата - основно ябълки.

# 13
  • София
  • Мнения: 1 832
Сложих го вече  Crazy
Само едно не ми е ясно, затваря ли се шишето плътно  newsm78 Не мога да схвана какъв тип ферментация е
ШИПКОВО ВИНО
(РЕЦЕПТА ПО ВАШЕ ЖЕЛАНИЕ)
Може да се приготви или от пресни шипки, или от сушени.

Шипковите плодове се поставят в дамаджана и се заливат със сироп приготвен по следният начин : 500 гр. захар, 6 – 7 л вода, 1 чаена лъжичка лимонена киселина на 1 кг. пресни шипки или 400 гр. сушени плодове. За да ускорите и насочите правилно ферментацията, сиропът трябва да се налее охладен до температура 20°С и се прибавят 5 до 10 гр. хлебна мая. Съдът се оставя на стайна температура. След няколко дни питието добива приятно резлив сладък вкус и е готово за консумация.Прецедете го много внимателно и го налейте в стъклени бутилки които се затварят плътно. Съхранявайте го на тъмно и студено място. Ако го налеете в бутилки, които можете да затворите много здраво, можете във всяка бутилка да сложите по 1 лъжичка захар. По този начин ферментацията ще продължи и отделеният въглероден двуокис ще шампанизира питието.
Първоначално го затоворих и не му бях сложила маркуче, защото смятах, че до седмица ще е готово. Но според мен не стана готово и сега е пробита капачката, уплътнена и има маркуч, което не допира течността в бутилката и другият му край е в буркан с вода.


# 14
  • Мнения: 1 192
Четох, че това вино съдържа 12-14 градуса алкохол...Дали е полезно и за деца и какво количество може да се дава на ден?

Общи условия

Активация на акаунт