Училища първолаци Варна

• 153 070
  • 1 111
  •   2
Отговори
# 930
Според мен, най-важното е учителят да създава и поддържа любов към познанието, към науката.
Понякога е въпрос на индивидуален подход към определено дете- с някое се налага по-голяма строгост, с друго- повече внимание, с трето-търпение, с четвърто-упоритост.
Не е лесно, вероятно, но в коя ли сфера е.

Освен това, за мен е важно да е добър и благороден човек.
В различни ситуации съм виждала еднакво успешни и еднакво амбициозни учителки, но някак при едната чувстваш, че струи любов, въпреки строгостта и, а при другата-само едната гола амбиция и като че ли раздразнение, че има деца, които и развалят имиджа.Това- от моето детство и не само Simple Smile

За съжаление, при сегашната система особени претенции към учителите не можем да имаме.

# 931
Разговарях с майки, които бяха изключително доволни от учителките си, но разказаното от тях не е това, което аз бих искала за моето дете. За мен определящо беше не дали училището и учителя са добри, а кое в учителя и/или училището намират за добро и кое не.

Подобни мисли и мен ме вълнуват, какво всъщност разбират повечето под "добро училище", "добър учител".Резултатите и успеваемостта са важен фактор, но далече не единствен

За всеки човек тези неща са различни. Една майка иска строг учител, той е добър за нея. Друга иска усмихнат и позитивен, трета - на детето  да се дава свобода на действие. Една майка иска кратки домашни и никакви допълнителни ангажименти, друга - допълнителна работа за домашно.... шарен свят. Затова е важно да знаеш какво търсиш.

На мен ми се струва, че тези вариации всички трябва да са характеристика на един учител и него ще наречем добър.

Иска ми се в класа на моето дете правилата да са еднакви за всички. Системата "похвали и наказания" да е справедлива. Да се изслушват децата, когато има проблем и той да се реши за двете страни, не да се шшшшшшшшшшшштне и край.
Искам учителя, когато има проблем в класа да говори за проблема отрано, не да се стигне до безумната ситуация в училището, където родителите не пускаха децата си заради агресивен ученик.
Най-вече искам учителите да знаят, че са в училище заради учениците, а не обратното.

# 932
Най-добър барометър са самите деца. Те чувстват всичко и са безкомпромисни в мненията си.

Най-вече искам учителите да знаят, че са в училище заради учениците, а не обратното.

Нека не захващаме това, ще стане грозно. Малко е като кокошката и яйцето. Учениците също се нуждаят от учители. Учителите трябва да работят в спокойна среда, защото отговорността за живота на 25 - 30 деца е огромна. Ако постоянно им се набива в главите колко длъжни са на целия свят, нищо добро не следва от това. Ако аз поверявам детето си на някой, ще се старая той да бъде спокоен и необременен с всякакви проблеми.

# 933
За мен един от най-важните показатели е (обективен показател) - колко деца са останали в това училище в 8 клас. Това означава, че не са кандидатствали, не са ги приели.. и друг причини, но преди всичко си е показател за успеваемост. (Поправете ме ако греша.)

А това какви качества трябва да притежава учителя е ясно..

# 934
пак някой на някого е длъжен;
изисква се много от учителите, а от собствените ни деца;
като знам какви "съсредоточени и внимателни деца" деца има, направо горките учители;
децата могАТ СЪЩО ДА ВДЪХНОВЯТ СВОЯ УЧИТЕЛ, НО МОГАТ И ДА ГО "ОТКАЖАТ''
 Whistling толкова е конкретно и субективно всичко, че няма на къде повече

# 935
anbeta, това е професия за която учиш.. после - или си добър в нея или не. 
Всяка професията си има своите предизвикателства, които могат да те затвърдят като прекрасен или пък като посредствен.
Учителството не е просто да си предадеш урока на едни уши, а първо да предизвикаш внимание в едни глави и после да го задържиш. Тогава може и да изпиташ удовлетворение и вдъхновение, но ако не си се справил с това, то по-добре е да си потърсиш друга работа.

# 936
За мен един от най-важните показатели е (обективен показател) - колко деца са останали в това училище в 8 клас. Това означава, че не са кандидатствали, не са ги приели.. и друг причини, но преди всичко си е показател за успеваемост. (Поправете ме ако греша.)

А това какви качества трябва да притежава учителя е ясно..

Това няма никакво значение, образованието ни е такова, че е от ясно по-ясно, че 90% от децата, които продължават след 7клас в други училища  посещават школи и поради тази причина не ми е ясно къде е "обективният  показател", т.е. ясно ми е- 200лв на месец за школа.
И като пиша, че всичко си е до детето и желанието му да възприеме материала, го пиша защото аз за 4години веднъж не се наложи  да обяснявам вкъщи материал, който са взели в училище по БЕЛ и МАТ. Дъщеря ми от втори клас правописни грешки не прави, преразказва чудесно, усвои граматиката  изключително и само в час и това разбира се благодарение на класната й. Но, тук искам да подчертая, че същата тази класна, беше класна и на останалите и съученици- е много ясно, че не всички се справяха добре или отлично и може би техните родители не са доволни от г-жата, нали?
 И къде тогава до 4клас е ролята на "училището" -никъде! Дори много често с незнанието си и нежеланието си пречи на децата да се развиват-за това мога много да пиша, но вече няма смисъл, минало-заминало.

Последна редакция: вт, 19 юни 2012, 14:25 от Лолита`

# 937
  • Варна
Може ли малко отзиви от кандидатствалите в Гео Милев ? Защо избрахте това училище, с какво ви привлече, какво сте чували от приятели, познати ? Като се кандидатства има ли значение за приемането дали сте били след първите подали заявление или критериите за прием са други ? Дъщеря ми ще бъде първокласничка следващата учебна година и в района са ни Гео Милев и Антон Страшимиров, нищо не знам и за двете училища и затова се чудя към кое да се ориентираме. И за пореден път да попитам , по местоживеене как да разбера към кое училище попадаме , и двете не са много близко до нас, но други няма / освен Н. Вапцаров, но там нещо не ми харесва /.

# 938
Може ли малко отзиви от кандидатствалите в Гео Милев ? Защо избрахте това училище, с какво ви привлече, какво сте чували от приятели, познати ? Като се кандидатства има ли значение за приемането дали сте били след първите подали заявление или критериите за прием са други ? Дъщеря ми ще бъде първокласничка следващата учебна година и в района са ни Гео Милев и Антон Страшимиров, нищо не знам и за двете училища и затова се чудя към кое да се ориентираме. И за пореден път да попитам , по местоживеене как да разбера към кое училище попадаме , и двете не са много близко до нас, но други няма / освен Н. Вапцаров, но там нещо не ми харесва /.

Мога да Ви посъветвам да се поинтересувате какви са ЗИП/СИП-те - дали са по БЕЛ и МАТ или по пеене и рисуване. В някои от у-щата СИП-те са и различен брой часове. Така ще прецените според това какви са ви приоритетите. Hug- Например това, че ще имат  1-2часа БЕЛ или МАТ повече е от съществено значение, но и ако детето има артистични наклонности също.

Последна редакция: вт, 19 юни 2012, 11:41 от Лолита`

# 939
  • Варна
Хм, детето няма никакви наклонности- артистични, спортни и т.н  Wink Разгледах сайтовете и на двете училища, като този на Гео Милев ми направи по-добро впечатление като информация и оформление, но до там. То ясно ,че ще кандидатстваме и в двете, но кое заслужава повече да си насочим усилията към него  Peace.

# 940
...
 И къде тогава до 4клас е ролята на "училището" -никъде! Дори много често с незнанието си и нежеланието си пречи на децата да се развиват-за това мога много да пиша, но вече няма смисъл, минало-заминало.

това по повод допълнителните занимания в школите ли имаш предвид?

по принцип си права, че се дават пари за допълнителни уроци, но това не касае ли децата в почти всяко училище? И все пак някои от тях имат повече останали ученици в 8ми клас, а други - не. Да не би да има училища с по-амбициозни родители с финансови възможности.. и за това в тези училища почти да няма осмокласници?
Не знам...
Разбира се, трябва да се гледа пропорционално - примерно на 5 паралелки в 7 клас - една останала в 8ми клас... нещо такова.

# 941
При 5 паралелки в 7 клас - една останала в 8ми клас- според мен си е напълно нормално. Не всички деца имат амбиции и желание да обикалят града за едното образование Mr. Green. Понякога децата остават и в училищата нарочно- например мисля, а и се надявам моето дете да остане в МГ и след 7клас Laughing.

# 942
МГ? е нали за ОУ и осмокласници говорим, а не за гимназии?
пък и казах "примерно" на 5 паралелки една останала.. ако се заведе статистика, то може и да не е нормално и да се разбере все пак кое ОУ има повече осмокласници и кое по-малко на база брой паралелки седмокласници.

Това имах предвид под обективно - сравнение между училищата!

# 943
Някои родители съзнателно избират за децата си училище с по-малко натоварване,
да остава време за извънкласни занимания,

и да изпъкват повече в колектива.

Последна редакция: вт, 19 юни 2012, 17:15 от chervena_ribka

# 944

Бо_  разбрах какво имаш предвид, но обективен отговор на сравнението няма да откриеш, защото факторите са много и повечето външни, но иначе успеха  е в конкурентоспособността. Във Варна 90%учениците са българоговорящи и много умни, но и малко мързеливи и е много добре, когато има с кого да се състезават-пробуждат се понякога. Simple Smile

Последна редакция: ср, 20 юни 2012, 00:50 от Лолита`

Общи условия

Активация на акаунт