Училища първолаци Варна

• 150 233
  • 1 111
  •   1
Отговори
# 780
  • Варна
Малина, имаш право да съдиш директора, че ти е отказал. Има прецедент има и правно основание. Въпросът е доколко ти е важно гражданските ти права и тези на детето ти да бъдат спазвани винаги и навсякъде и дали финансово можеш да издържиш на тригодишен процес с двустепенно обжалване. Или предпочиташ да се "оправиш" по втория" или "третия" начин. Wink

За мен и много други хора като мен, спазването на гражданските права на месно ниво е от огромно значение.

Чак пък да се "оправя" по втория" или "третия" начин едва ли е единственият изход Simple Smile Понякога усилията не си струват - а какво ще стане, ако цяла Варна реши да учи в Захари Стоянов Simple Smile

По отношение на приема в няколко училища: документите се подават в колкото искате, а се записвате, там, където сте приети. Обикновено има време и не се застъпват сроковете.

Оригиналният документ е справката от предучилищната/градината, доколкото си спомням. В нашия случай приемаха и с копие, така че нямаше проблеми (в три училища сме кандидатствали)

# 781
Ако е налице такъв казус, то той трябва да бъде адекватно решен.
Хипотетично, след като едно училище е толкова качествено, че броя задължителноподлежащи на обучение деца многократно надхвърля базата, то, според мен, е редно за тези желаещи деца да се осигури база. Ако това означава да се построи още една сграда за Захари - да се построи, ако това означава да се изнесе и разпростре мениджмънта и подбора на кадри - да се разпростре. Най-важното е да се спазят гражданските права на децата и да се зспази закона и правото на избор.

# 782
  • Варна
...
Децата на 6 и 7 години имат право да учат където искат. Така реши съда.
...
Или съда се е объркал или на теб не са ти предали правилно решението. Всички деца не само имат право на безплатно обучение, дори са и задължени на такова до 10 клас ако не се лъжа. Но НЕ и където те искат. И да директорите на училищата са задължени да приемат всички заявления за записване в първи клас, НО НЕ са длъжни да приемат всички кандидатствали ученици.
Например миналата година в "Н. Геров" Имаше подадени над 300 заявления. Първи клас започнаха 6 паралелки от по 24-5 деца, грубо половината от кандидатствалите.

# 783
според мен ако има задължително райониране  ,няма да има проблем с училищата.Има много у-ща които са с много малко деца и учат на една смяна,и други с по 30деца в клас, а по повод  градините-ако преместят 6годишните в училище ще се отворят места за нови първи групи,но последното е извън темата.

# 784
Задължително райониране и сега има, въпроса е, че не се спазва от никой, сменят се регистрации едно на гьотере.
Всички родители искат децата им да учат в добро училище, някои направо се спасяват от ромски другарчета - напълно разбираемо.
Според мен най-справедливо е за известните училища да има изпит,
независими от управата на училището комисии (до колкото изобщо е възможно),
което дете се е справило добре - влиза,
което не - в кварталното училище.
Сега в "Пушкин" няма изпит - децата са от целия град, но имат регистрация по адрес в близост. Същото е и в "Славейков" явно и в други желани училища...
Смятам, че така както са изискванията в момента са устройващи и родителите с връзки и директорите.

# 785
Момичета, районирането бе оспорено в съда и бе отменено като противозаконно.
Изпитите за първи клас също са противозаконни, тъй като образователната система изисква всички деца задължително да бъдат първи клас. Няма правно основание за изпит в първи клас. Има възможност за "проверка на способностите" в паралелките с профил, но не и за общообразователните.

В Руското училище принципът беше 200 лв. Mr. Green Поне преди четири години....То не бяха съдилища, то не бе чудо.

За всичко това е виновен лично Базитов, който насърчава всякакви корупционни схеми и застава на страната на кривото в ущърб на всички деца, независимо дали са деца със СОП, или с таланти, или най-обикновени деца, длъжник е на две поколения млади хора.
Време е да си ходи!!!!
Елате в неделя да поговорим, а на място ще решите дали да подпишете или не. Simple Smile
Искам да ви кажа, че изключително ценя добрия тон и диалогичната атмосфера в тази тема. Много малко са вече местата във форумите, където взаимното уважение и толеранс е на почит. Simple Smile

# 786
  • Варна
Хипотетично, след като едно училище е толкова качествено, че броя задължителноподлежащи на обучение деца многократно надхвърля базата, то, според мен, е редно за тези желаещи деца да се осигури база. Ако това означава да се построи още една сграда за Захари - да се построи, ако това означава да се изнесе и разпростре мениджмънта и подбора на кадри - да се разпростре.

Явно да се "разпростре" мениджмънта е по-трудно, отколкото да се построи/премести цяла сграда. Би било добре в сряда, когато трябва да излезе решението по този казус, от Общината да обяснят има ли ангажираност по отношение на контрол, квалификации, извънкласни проекти в училищата във Варна. Иначе милионите за сгради и оборудване е ясно, че ще има оправдания, че липсват. Но ангажираност не по (лични) финансови интереси.

Може да споделите с какво Захари Стоянов привлича кандидати (персонал, (може би?), а не само с общата за двете училища добра база).

# 787
  • Варна.
Наблюдавам три училища, които са ни в близост - "Славейков", "Пушкин" и "Априлов", и трите вече имат показани критериите за прием на първокласници.
Направи ми впечатление, че само "Априлов" има дадени точки, които дават тежест на предимствата. Защо другите две училища не са го направили?
Струва ми се по-справедливо, когато направят класирането всички родители да могат да видят кое дете с какви предимства е прието.
Не искам да бутам темата за деца със СОП, лично не ми е ясно, точно какви заболявания трябва да има детето, че да ползва предимство, но ми се струва, че това предимство също дава възможност за манипулирани документи. Пиша това, защото от моя приятелка знам, че имат две деца приети допълнително, които са си съвсем здрави  Grinning

# 788
Някои има ли информация кои ще са учителите наесен в 1-клас в Климент Охридски? На предходни страници има някакъв линк за приема там, но при мен не работи Sad

Изобщо каква информация имате за Климент? Наше познато дете преди години беше там 1-4 клас при Радева, и изобщо не бяха доволни от нивото и по български език, и по математика, и по английски, и по рисуване ...

# 789
  • Варна
Някои има ли информация кои ще са учителите наесен в 1-клас в Климент Охридски? На предходни страници има някакъв линк за приема там, но при мен не работи Sad

Изобщо каква информация имате за Климент? Наше познато дете преди години беше там 1-4 клас при Радева, и изобщо не бяха доволни от нивото и по български език, и по математика, и по английски, и по рисуване ...

За Климент учителите доколкото ми е известно са: Бекярова, Кирова, Недева, Михова. Знам само, че Бекярова е млад учител, поддържа сайт със информация за домашните, снимки от различни мероприятия на випуска, който в момента води.

# 790
Наблюдавам три училища, които са ни в близост - "Славейков", "Пушкин" и "Априлов", и трите вече имат показани критериите за прием на първокласници.
Направи ми впечатление, че само "Априлов" има дадени точки, които дават тежест на предимствата. Защо другите две училища не са го направили?
Струва ми се по-справедливо, когато направят класирането всички родители да могат да видят кое дете с какви предимства е прието.
Не искам да бутам темата за деца със СОП, лично не ми е ясно, точно какви заболявания трябва да има детето, че да ползва предимство, но ми се струва, че това предимство също дава възможност за манипулирани документи. Пиша това, защото от моя приятелка знам, че имат две деца приети допълнително, които са си съвсем здрави  Grinning

То е ясно. Колкото са по-неясни и разводнени критериите, толкова по-лесно се вкарва познато дете.

# 791
Gillda, благодаря за информацията! Мен най-вече ме интересува коя от изброените учителки от Климент е добър педагог, да умее да работи с деца, да изгражда от тях колектив, да умее да "укротява" с добро отношение и с такт и т.н. ... 

# 792
  • Варна
А някой има ли информация за учителките, които ще поемат първокласници в Кирил?
Имената, които се въртят в "пространството" са  Катя Божкова, Кьосева, Бонка Банкова и Ненчева/за последното не съм много сигурна/.

# 793
РЕТ много ми похвалиха г-жа Ненчева

# 794
РЕТ много ми похвалиха г-жа Ненчева
Заложете на личния контакт. Майчинското чувство няма да ви излъже.

Общи условия

Активация на акаунт