Отговори
# 525
Привет и от мен...

Сега се връщам да ви чета, ама...имам да се оплача рано-рано - вчера на излизане от Майчин дом паднах по едни стълби (както мъжа ми с смее - напуках мрамора), ама на мен не ми е смешно, че много лошо си изкълчих крака и не мога да стъпвам изобщо.... newsm45 Май на бебо нищо у няма, ама аз и много се уплаших....На всичкото отгоре съм и пред разболяване - гърлото ме боли - не мога да преглъщам направо и вече ми иде да  smile3511 smile3515 smile3514. Болна, бременна и куцаща- е няма такава гледка просто  Banghead Banghead Banghead
Извинявайте, че така мрънкам от сутринта, ама ми е много криво  newsm45

# 526
Добро утро и от мен...

Първо на мамите с някакви притеснения -.....мама и vanqstoewa.....почивайте и спазваите заръките на докторите

vilkoni...аз също не вярвам много в чудеса...но се надявам че след лошото човек трябва да бъде възнаграден....дано този момент дойде по скоро за вас

mary angel...Благодаря за инфото за гащите в Хиполенд. Вчера гледах в този магазин детски неща и попаднах на разни гащи. Не мен ми се иска да си купя колан за след раждането, които да пристяга корема за по-бързо прибиране...а тези гащи не ми се сториха с такава цел. НЕзнам може и да греша...

мари....какво реши за Вита и Богословова?
Аз вчера бях при нея....имаше доста работа и пациенти и бързаше и аз имах много странични въпроси...за съжаление не можах да я питам за нагласата и за нормално раждане след секцио. Но все пак ако мога с нещо да ти помогна...ми кажи

Нещо ме боли гърлото тази сутрин...надявам се да ми се размине...
Иначе моето момиче е почти 2 кг..пораснала е според докторката ми и аз съм доволна...дори и околоплодните ми води са в норма...което не е било от 2 месеца насам.
Трябва да си приготвя и аз чантата за болницата....времето лети....

# 527
  • София
добро утро , момичета Simple Smile.

Аз понеже много забравям в последните месеци  Grinning. Сега се сетих и бързам да ви пиша е за мамите , които смятат да раждат в МД - моя приятелка роди там на 23.09.2010 и тя ми каза да си проверя и айко го изискват в Шейново да си осигуря - санитарни постелки. На нея са и били от голяма полза , защото е тези постелки са за еднократна употреба и директно се изхвърлят като се изцапат. Поставят се върху чаршафа. Споделям го с вас за да си проверите дали ще ви бъдат нужни.

Silvermist  много ти съчувствам за изкълчването на глезена - забелязала съм , че напоследък и аз съм доста нестабилна и ми е необходимо да се подпря някъде докато се обувам.

Засега Ви пожелавам приятен ден , а аз отивам на лекция.

# 528
  • Морска приказка
Добро утро милички.
Цитат
⅞ ...and Happily Ever After ,напълно я подкрепям за бибата!
, като бях на лекциите за кърмене ни препоръчаха ако може да избегенм бибата, защото бебето може да  си развали захапката на гърдата и да попречи и на кърменето. За шишетата същото казаха ако може да ги избегнем по причина,че бебето по-лесно суче от тях става лениво в сукането и може да откаже гърдата  Peace. Аз за това много  се заинтересувах от тези шишета Пигеон, коиот не пускат ако бебето не суче Wink и май се преориентирам, ама ще отида ня място да ги видя.
Ази честита ти мечтана количка, със здраве да си я ползвате с големия мъж  Laughing
......мама пази се мила
Silvermist нали знаеш мила то лошото не идва само, все трябва да е придружено с гадости. ПАзи се повечеко да не се доразболееш, пък крачето ще мине Hug
Вчера бях при лекарката и при нас нищо ново, нищо незнам, освен , че тоновете са ни в норма и кръвното ми е ниско  Grinning. Добре, че във вторник сме на ФМ та да видим щерката дали се е завъртяла и колко тежим Grinning

# 529
  • Пловдив
Добро утро, момичета  Hug

mari:) , коша който гледа за памперси го има в Асда за 4 паунда , а касетите са 3 бр за 8 паунда http://direct.asda.com/Tommee-Tippee-Nursery-Essentials-Tub/0026 … 9,default,pd.html

......мама i vanqstoeva, да се пазите, не ги пускаме още бебетата да излизат, нека си седят на топличко Simple Smile

# 530
Ивка , мерси , ще си го поръчам , когато правя поръчка.
Силви, внимавай, дано крака бързо да мине!
Аугустас, ами чакам да ми мине прегледа при Лазарова в началото на ноември, пък и чакам беба да се обърне до тогава!Тя ако не се обърне аз няма смисъл да ходя изобщо на среща с Богословова.
Добра, аз пък имам обратните наблюдения за моята щерка, всичко лапаше, лазеше по килима и пъхаше всичко в устата, навън камъни , направо в чудо се видях!

# 531
Привет мили момичета Simple Smile

Ceci88, и аз пак се въртях цяла нощ... този път бебето хълцаше сигурно на 3-4 пъти... ставах, лягах... то подскача там, миличкото... чак се притесних по едно време, че после пък се умири и никакво го нямаше. Викам си да не му стана нещо... Ама сега се размърда пак и се успокоих Simple Smile

The Girl, мерси за кафенцето... много по-добре изглежда от мойто безкофеиновото дето попийвам в момента Simple Smile Пази се и ти! И ако усетиш пак болки, иди до лекаря.

Silvermist, душицо, наистина това звучи зле... почивай си вкъщи и гледай поне да не се доразболееш. Крака ще мине, търпение! То и без това трябва повече вкъщи да се задържаме сега. Да се оправяш Simple Smile

Augustas, и ти веднага Тантум верде за това гърло... да го пресечеш!

Danili, щом тоновете са ОК, това е добре Simple Smile Успех и на ФМ Simple Smile Аз още се чудя да я правя ли третата, ама трябва да реша докрая на седмицата...

Излизам сега, Чао момичета, до после Wink

# 532
Здравейте бременелки Wink Simple Smile
Аз да се похваля, че днес ще си взимма новата лична карта ..... Не че имаше  нужда от смяна ама както бяхте писали че ако се водя в друг град ( а аз се водя във Варна) може да имам  ядове с еднократната помощ и реших да си я пусна даже и с бърза поръчка, че не се знае за 1 месец какво ще стане.......Много Благодаря на всички вече мами, който дават толкова добри съвети  Hug Hug  bouquet  bouquet

Silvermist , аз паднах преди 2 седмици и напълно те разбирам какво ти е. Не можеш да станеш, боли и освен това и и ти тежи вече и от бебето .....  Аз си налагах крака с термо-гел и болката отмина за ден два, Майка ми после се включи със съвети за компреси от лук. Може и лед за да изсмуче оттока.  Hug Hug Hug
vanqstoeva,.....мама и Mary_Angel , май  пазенето  на леглото  е най-доброто за нас в момента Wink  туку виж съм прогледала и турски сериали - хихихихих. Важното е  бебоците да са колкото може по  дълго в тумбачетата ни ... дай боже да  устискаме до  декември  Praynig Praynig Hug Hug
Като ви чета  май май и аз взимам да се отказвам да давам биберон .... още  и не съм купила, все се успокоявам  че има време, но  събота и неделя може да  изтормозя половинката с малко пазар, че да не ме изненадат пак неподготвена ......
augustas, много  се радвам че всичко при вас с младата дама се нарежда  Hug Hug Ох кога бяха само няколко сантиметра, кога станаха по 2кг малките душици
Лек и спорен ден мацки  Hug Hug

# 533

Silvermist , аз паднах преди 2 седмици и напълно те разбирам какво ти е. Не можеш да станеш, боли и освен това и и ти тежи вече и от бебето .....  Аз си налагах крака с термо-гел и болката отмина за ден два, Майка ми после се включи със съвети за компреси от лук. Може и лед за да изсмуче оттока.  Hug Hug Hug

Ох, това с лука колко е гаднооо, ама помага...мамка му - може и да го приложа ако стане напечено.

Мерси момичета за окуражаването - вирнала съм крак и това е Simple Smile Ще мине - къде ще ходи Simple Smile

# 534
Добро утро, момичета  Hug

mari:) , коша който гледа за памперси го има в Асда за 4 паунда , а касетите са 3 бр за 8 паунда http://direct.asda.com/Tommee-Tippee-Nursery-Essentials-Tub/0026 … 9,default,pd.html

......мама i vanqstoeva, да се пазите, не ги пускаме още бебетата да излизат, нека си седят на топличко Simple Smile

здравей ivka_007 или някой който може да отговори друг   bouquet,
знам, че не е за тук  Embarassed, но от Асда мога ли да поръчвам направо, т.е. има ли доставка до БГ (от Ибей, Ягодката и Амайзон съм редовна, но тук не съм пробвала  Mr. Green)

# 535
Silvermist, бързо възстановяване на крачето  Hug

KalinaZ, честито за помпата. И аз гледах тези на Медела, но си имам от каката ръчната на Авент, така че пак нея ще си ползвам, бях много доволна.

augustas, май ти питаше за пристягащите колани/гащи. Веднага след секциото на мен ми сложиха още в клиниката, като се прибрахме си купих колан от аптеката за 6-7 лева, носех го почти постоянно, само нощем го махах, нещо не ми беше комфортно. Коремът ми се прибра значително бързо, закопчавах си дърникет от преди бременността края на първия месец, е, имах си една паласчица, доволно излизаща над дънките, но то няма начин да съм като преди да забремения със стегнат и абсолютно плосък корем. сега като се замисля, май това време няма да се върне след двете последващи бременностти  Wink Wink Wink

...........мама, и от мен стиснати палци всичко да е наред  Praynig Praynig Praynig

Azzazela, много е хубава количката, честито!!!

Аз тази нощ пак ставах 5-6 пъти, това ходене до WC направо ми прецаква съня. Сега път усещам бебо странично, направо така ми разпъва корема настрани, явно се върти, дано вече си заеме по-удобна позиция както за него, така и за мен. Макар че докторката каза, че на бебетата им е удобно всякак - седалищно, странично...

# 536
  • София

Здравейте отново, аз като една квачка реших да копирам още неща от предишни постове при ноемврийките, дългичко стана, но дано е от полза:

Ето няколко клипчета за кърменето, които могат да помогнат на тези, които са с първо детенце да добият представа + описанието на първоначалното поставяне, което вече ви постнах:

това е за правилното поставяне на бебето на гърдата, слушайте внимателно какво говорят. На английски е. На пръв поглед изглежда много захаросано, но дори и когато сте в БГ-болница може да се настроите позитивно при първата среща с бебчето -   http://www.ameda.com/breastpumping/videos/popup_video.aspx?id=LatchOnEnglish

това е за изцеждането на коластра - http://newborns.stanford.edu/Breastfeeding/HandExpression.html

Въпрос:   Ще раждам с планово секцио, но твърдо съм решила да кърмя и да поставя бебка на гърдата колкото се може по-рано. Започвам с това че в клиниката в която ще раждам по моя информация ти носят бебока в момента в който излезеш от упойка и може да ти я оставят при теб по твое желание...С две думи ако няма проблем от страна на персонала и т.н. кога най-рано мога да закърмя бебето ?! Наистина нищо не знам по въпроса защото ми предстои да стана мама за първи път но да питам срам не срам  . Кърмата "слиза" на 3-4 ден, а самата коластра веднага след раждането или ?! Напълно достатъчна ли е коластрата за бебето през първите дни?!

Отговор:   Най-най-най идеалния вариант е да раждаш с епидурална/спинална упойка и веднага като извадят бебето да ти го сложат на корема между гърдите докато те шият. Бебето да е по корем, без да е измит верникса. Бебето да бъде оставено да си се насочи към някоя гърда. Може да е загънато с някаква завивчица. Това може да продължи и 20 мин, може да продължи и час, час и половина. Бебето през това време опипва гърдите /като ги "маркира" с околоплодна миризма от ръчичките си. Развиват му се инстинктите от самосебе си и то надига главичка, започва да ближе зърното и накрая самО си засуква, така както е върху теб. Така му "посяваш" от твоите "добри" кожни животинки и бебето е много по-добре защитено от външните, "чужди" животинки После да го вземат да го мият и теглят... и веднага пък след това да си остане при теб - да го слагаш на гърда толкова често, колкото бебето "поиска". Т.е. можеш да разпознаеш сигналите му - когато започне да мърда с ръчички, за промърква и да върти главичка. Когато допреш нещо до бузката му, то се опитва да го засуче. НЕ се чака бебето да зареве!
Ако бебето е с жълтеница/тя не се вижда веднага след раждането, а на следващия или втория ден, майката трябва да има грижата да буди бебето за хранене! Не бива да го оставя да спи повече от 2,5-3 часа през деня и повече от 4 часа през нощта.

Този начин на среща на майката с бебето се прилага в Норвегия, Холандия и още няколко скандинавски страни, където естественото раждане е факт, а не мечта...

Тук може да очакваш да те срежат преди обяд, да стоиш в реанимация и да ти дадат бебето на другия ден сутринта. В повечето болници е така. Веднага можеш да го сложиш да суче коластра, като е препоръчително ти след обяда на операцията и през нощта да си изцеждаш от коластрата, за да стимулираш гърдите си, все едно, че бебето е при теб!
Бебето се храни с АМ през това време, защото е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО до 6-тия час от раждането да поеме някаква храна. Иначе започват да умират мозъчни клетки порази липсата на захари, глюкоза... такива работи, сега не се сещам точно какво беше, с които се "хранят" мозъчните клетки...
Така че, не се сърдете че са нахранили бебето с АМ ако сте били разделени дълго време.

Добър вариант е ако можеш да се договориш да ти дадат бебето докато си в реанимация да е при тебе, но не знам без връзки дали ще стане... аз ще драпам много за този вариант, защото и аз ще съм секцио.  Щом майката излезе от упойка и всичко е наред с нея вече може да кърми! Упойката преминава през плацентата още на втората минута след като я сложат на майката, така, че...

Първите два дни коремчето на бебето е голямо колкото леблебия или лещник и на едно кърмене ще му е достатъчно да изпива коластра около 2 чаени лъжички като количество. Коластра има и в момента в гърдите ти, дори да не изтича спонтанно /както става с някои мами още от 6-7-ми месец на бременността/. Важно е да се кърми често, а не да се чакат 3 часа... Гърдите ти се уголемиха и те боляха в началото на бременността, нали?
При отделянето на плацентата веднага се задейства производството на коластра за бебето!
Бебето трябва да нааква най-малко по 1 памперс с черно или зелено ако/мекониума/.
Нормално е да спадне около 5-7% от теглото си тези първи 3-4 дни. /при 3200 гр. бебе, спада е около 230 гр./
След като слезе млякото към 3-4-ти ден до края на първата седмица стомахчето става колкото едра череша. Ако майката е кърмила много често/8-12 пъти в денонощие, или по-често с коластра/, млякото би трябвало да слезе по-рано. След слизането на млякото бебето би трябвало бавно да започне да качва грамчета. Следят се памперсите - да има поне 1-3 наакани със зелено, кафяво или към края жълто ако.

След първата седмица големината на стомахчето вече е колкото орех, бебетата трябва да приемат около 600-800 мл. мляко в денонощие. /не забравяйте, че това е ориентировъчно и всички бебета са различни, на едно кърмене бебетата приемат различно количество мляко и едно пробно кърмене НЕ е показател колко изпива бебето. Ако някой в болницата иска да засече колко мляко изпива бебето трябва да се засече всяко кърмене в продължение на 24 часа. Сумира се количеството и се дели на броя кърмения. Това ще даде представа реално колко изпива/. Първия месец бебетата трябва да имат 3-6 наакани памперса, да е жълто ако с бели топченца. За ако се смята количество около 1 супена лъжица, а не само зацапан памперс...
Кърми се по 8-12 пъти в денонощие, като е много важно нощното кърмене! Каквото и друго да ви казват в болницата...

Аз затова препоръчвам на всички да раждат там където бебетата са при майките си. Често майчета звънят на телефона и се чудят какво да правят - носят ми бебето на три часа, не мога да го събудя за да суче коластра и се налага да го храня с шишето с АМ, което слагат в кошчето... Като слезе млякото пък, нощем се препълват гърдите, а бебето го няма да суче...
Кофти...

По повод бибероните, точно преди няколко дена и ние, ноемврийките  ги нищихме, ето какво съм написала:

Аз може и да ставам досадна с моите наставления за кърменето, но понеже чета тука, че подготвяте и биберони за новородените искам и за това да ви предупредя!
Не е препоръчително през първите няколко седмици да се дава биберон-залъгалка.
Изобщо, не е препоръчително да им се дава нищо друго освен гърда.
Нито вода /кърмата е 88% вода и когато майката кърми 8-12 пъти в денонощие може да е сигурна, че бебето получава достатъчно/, нито чай против колики /по-добре капки или Био-Гая, защото чаят пълни стомахчето и измества съответното количество кърма/, ако се налага да дава изцедена кърма, то да го прави с чашка или лакт-ейд, а не с шише с биберон, защото храненето с шише е много различно от това на гърда и може да доведе до отказ на  бебето да суче от гърда...
По повод даването на мляко с шише /не е по въпроса с бибероните, но да си го вмъкна аз... и най-анатомичния биберон, колкото и да наподобява формата на гърда не може да я замести! Просто сукането от гърда и смученето на биберон са с различна техника, не е въпрос на форма. При сукането от гърда бебето прави вълнообразни движения с езика си навътре /притиква кърмата към гърлото/, а с какъвто и да е вид биберон бебето прави вълнообразни движения, но навън /т.е. стопира изливащото се мляко за да не се задави/удави/. Не ме разбирайте погрешно, не казвам, че бебето задължително ще се обърка. Просто има такъв риск!
Отказването на гърда от страна на бебето заради шишето не е чак толкова често срещано, но стане ли веднъж, после с триста зора и много хитрини се завръща.

Даването на залъгалка скрива от майката сигналите на бебето кога е гладно и има нужда от кърмене.  Ако бебето огладнее и се размрънка е най-добре да го накърмите преди часа за хранене, вместо да му дадете биберон за да чакате да мине някакъв час или минути, който ви е бил препоръчан. По-добре често кърмене по малко количество, отколкото даване на биберон и чакане на 3-те часа...
Желателно е да оставите отначало бебето да си направи свой собствен си режим, който може и да не е на 3 часа! Може да е на 2 часа,  може и да е на 2,5 часа...
Във всеки случай първите седмици колкото повече гушкате, носите, кърмите и давате внимание на бебето, толкова по-добре!
Гушкане/особено skin to skin(кожа до кожа) му дава спокойствие - то усеща топлината на майката, нейната миризма и чува тупкането на  сърцето й. Това са му познатите неща от утробата, това го успокоява!
Носене - бебето усеща пак познатото полюшване от утробата, това го успокоява, носенето с корем към корем помага много при коликите, пък и води до гушкане
Кърмене - това пък дава всичко на бебето - от хранене, успокояване,гушкане, безценни необходими вещества и имуностимулатори до една вълшебна връзка между майката и бебето, крепяща се на доверие и вслушване един в друг. Т.е. когато бебето "каже" -Дай ми!, майката веднага да отговори -Ето, маменце, заповядай! /а не -Абе, чакай сега, има още един час докато стане време да ядеш, ето ти биберон вместо това...
Даване на внимание - тук имам предвид наистина да се отдадете на бебето като се вслушвате в неговите желания и откликвате на нуждите му. По-точно, не си мислете, че бебетата са едни безмозъчни същества, още от раждането те могат да дават сигнали от какво имат нужда, важно е майката да им обръща внимание и да се опитва да отговаря адекватно. Бебето няма да може да оцени вашето невероятно уютно изглеждащо легълце или подаването на най-анатомичната биберона на света, защото това за него са чужди неща... майката е това, от което има нужда...

# 537
  • Пловдив
ludmilana, Благодаря ти много за ценните съвети които даваш..   bouquet

miss_666, от Асда можеш да плащаш с българска карта, но нямат доставка до България, трябва да ползваш доставчик..Simple Smile

# 538
ludmilana, Благодаря ти много за ценните съвети които даваш..   bouquet

miss_666, от Асда можеш да плащаш с българска карта, но нямат доставка до България, трябва да ползваш доставчик..Simple Smile

последно   bouquet
правилно съм разбрала нали ..... дадената доставка например 5 паунда се оскъпява + тази на доставчика, която е горе - долу  newsm78 !?
 Hug

# 539

За шишетата същото казаха ако може да ги избегнем по причина,че бебето по-лесно суче от тях става лениво в сукането и може да откаже гърдата  Peace. Аз за това много  се заинтересувах от тези шишета Пигеон, коиот не пускат ако бебето не суче Wink и май се преориентирам, ама ще отида ня място да ги видя.

Danili аз ги видях в магазин Касида, както беше писала Ivka. Много ми харесаха и мисля да си взема от тях. Били известни като японския AVENT.
Момичета аз с баткото ползвах биба и супер трудно я махнах на 2 години. Сега ще се опитам да мина без нея.

Общи условия

Активация на акаунт