Отговори
# 600
Хайде малко почивка Simple Smile

Josepha, напълно те разбирам, мила! Аз съм сигурна, че хората с най-добро чувство са го направили, но е малко нетактично да не попиташ преди това дали има нужда и какво мисли другата страна. Аз не бих дала така без да питам, особено пък на не много близки хора, както явно сте вие с тях. А също и не бих взела. Дето казваш ще се измъкна тактично. Наистина за първото ми детенце не мога да си представя да облека каквото и да е чуждо. Аз самата не съм слагала нищо чуждо през живота си, камо ли на бебето. То си е до вътрешна нагласа... а иначе тези дрешки със сигурност са носени има няма 10 пъти, ама... Така че направо ги дай в някой дом за дечица с още нещо ако имаш, там пък толкова нужда има от всичко. Наистина е грехота да бъдат изхвърлени. Аз последно бях в един дом в Надежда да дадем разни неща, но там пък нямаше толкова малки бебенца. Имаше тема във форума точно за домовете... къде от какво има нужда... май Движение на Българските Майки я поддържаше. Може там да погледнеш. Аз имам ужасно много мои дрехи, доста запазени, някои съвсем малко носени, с които обаче е време да се разделя и мисля да се свържа с тези жени да кажат къде има дом за младежи, които биха могли да ги ползват.

Никид, много интересно за църквата... ще го направя и аз това. Досега не знаех... бях чела за молитвата на 40-ия ден.

Хайде приятен следобед, момичета Wink

# 601
  • Пловдив
Момичета, щях да ви питам одеве и забравих...Какви са тези бархетени и тензухени пилени? За какво точно се използват? newsm78

# 602
Бархетни пелени - за дъската за повиване, и за след бяна, за в количката отдолу, при кърмене можеш да си я слагаш, за при лекаря като водиш бебо да постелиш.... Сестра ми каза, че много е ползвала и са и били удобни
Тензухени - ...... newsm78 за същото сигурно...

# 603
  • София

Аз обаче съм объркана... Това ми е най-близко до моите разбирания... да нахраниш бебето всеки път когато иска, да си го гушкаш и т.н. Но в последните дни се сблъсках и с коренно различна школа (по линия на курсовете и на педиатъра) - че е редно между храненията да минават поне 3 часа, за да се изпразва коремчето... колкото по-често се хранело бебето, толкова повече предпоставки има за колики... че нощно време е добре стомаха, както и при нас, да си почине, т.е да минат поне 4-5 часа без хранене, което значи без нощното кърмене... когато мрънка нощем, да опитаме с чайче за да се успокои... и т.н. неща, които се разминават сериозно с това, за което става въпрос тук...

Наистина съм много объркана! Моля, мамите с опит да си кажат мнението Simple Smile  Hug

Калина, да, на пръв поглед звучи объркващо, но всъщност е просто въпрос на избор
Достатъчно е да знаеш, че можеш да си избереш как да си гледаш детето, дали по Старата схема /строг режим/ или по принципите на Привързаното родителство /кърмене по режим изграден от бебето, т.е. собствен, негов си, индивидуален режим, някои му викат кърмене на поискване/! Аз мисля, че точно неправилното тълкуване на думата "поискване" води до това объркване - някои си мислят че става въпрос за едно безразборно и хаотично кърмене при което майката не може да отдели свободно време... което ужасява някои хора. А то изобщо не става въпрос за това, а че е добре да се остави бебето да намери своя си интервал между кърменията. По мои наблюдения най-често срещания интервал е 2,5 часа, но моя син, например сучеше на всеки два часа /имам малки гърдички и той ги изпиваше и двете на всеки два часа денем и нощем, на 1,8 г. когато тръгна на ясла отпаднаха дневните кърмения, но нощните си продължиха чак докато го отбих на 2,6 год. И като противовес на мен собствената ми састра кърмеше племенника ми на 3 часа по негов си избор, след което на три месеца той се научи да си смуче пръста, та й отпаднаха и нощните кърмения от самосебе си. Ето пример за различния темперамент на бебетата - моя син не стоеше за миг самичък и изискваше много внимание, а племенника ми си стоеше и си гукаше сам в стаята, в легълцето с часове... и в двата случая говорим за кърмене на поискване
Повече за привързаното родителство може да научите от сайта на д-р Сиърс, а мисля, че имаше и теми някъде из бг-мамата. Той е педиатър, който има 8 деца. провел е научни изследвания/ и сам той е прилагал съвместното спане на родителите с бебето и т.н., много е интересно и вдъхновяващо и напълно отговаря на моите възгледи за света.
Всеки сам може да прецени според темперамента, характера и разбиранията си кой начин е най-подходящ за него.
Има майки, които много държат на контрола. Тях старата схема ги устройва идеално защото имат усещане, че контролират нещата и знаейки кога и по колко изпива бебето са много по-спокойни /лично аз не ги разбирам, но най-добрата ми приятелка е такава и съответно кърми докъм 2-рия месец без да вземе под внимание моите съвети. Аз не съм й ги натрапвала, съответно/, при старата схема по принцип става така. Това са предимно жени на логиката и мисленето/по мои наблюдения, това е лично, не е научно обяснение/
Има майки, които обичат по-простите и естествени неща и не се занимават с часовници и кантари. Такива като мен, които са просто по-хаотични и неподредени, хора отдаващи се повече на интуицията и идеалисти.
Дано не сметнете постовете ми като натрапване, мисля, че е хубаво човек да знае различни гледни точки и да може да си избере коя предпочита.

Ето как разбирам аз нещата:

Строгият режим /храненето на три часа с нощна пауза/ е начин на гледане на детето по старата схема. Тази схема на първо място е противоестествена по отношение на кърменето. Тя е характерна за хранените с АМ бебета! Единици са майките които успяват по тази схема да изкарат само на кърма по дълго от 2-3- месеца /едната единица е сестра ми Crazy/. Какво всъщност не й е наред? това, че при нея не се вземат под внимание сигналите на бебето, а се получава една дресировка. Ако бебето поиска да суче по-скоро отколкото е часа му за хранене майката е принудена да му дава биберон или да го разнася и отвлича вниманието само и само да не му даде това което то всъщност иска. Нощно време кърмата се замества с вода, което не носи нищо полезно на детето. Педиатри обучени по тази стара схема /най-лошото е, че все още ги обучават така!/ имат няколко дежурни израза с които наплашват майките - че ще се разшири стомаха на бебето ако му дават по-често кърма!!!, че стомаха трябва да си почива нощем!!!, че ще разглезят бебето, ще придобие вредни навици!!!, че се натоварвало стомахчето при често кърмене!!!
А това са пълни глупости, казвам го напълно отговорно. Кърмата се усвоява за около 60-90 мин. /сещате се-различни бебета, различни количества.../. Което значи реално, че след час и половина стомахчето е вече празно. Кърмата е с абсолютно идеален състав и е предназначена точно за бебета, тя по никакъв начин няма как да натовари стомаха, за разлика от АМ, което направено с кравешки белтък, за чието разграждане наистина трябва доста време...повече няма какво да говорим по въпроса, всеки може да прочете от какво е направено изкуственото мляко. Нощното кърмене пък е много важно за лактацията. Нощно време нивата на пролактина са най-високи, а това е хормона който отговаря за кърмопроизводството в далечен период, т.е. махането на нощно кърмене намаля производството на кърма.
Другото противоестествено в този случай е това, че бебетата са толкова различни, а биват слагани на един и същи режим. Как може да сравняваме едно бебе родено 4 кг и едно родено 2,8 кг? Да не говорим, че имат различен метаболизъм, различен темперамент...
И, още нещо, как човечеството е просъществувало хиляди години без часовници, биберони и кантари, а от някакви си 50-100 години изведнъж кърмата става дефицитна, трябва да се дава по определен начин, че и вредна след годинката според някои учЕни...
По мое мнение режимът дава привидно спокойствие на майката, защото уж знае кога и колко изпива бебето, но ако бебето не е съгласно на този режим всъщност й се стъжнява, защото й се налага нощем пак ставане и тунтуркане повече време на бебето, денем вярно, че има повече "свободно" време, но в повечето случаи наложи ли се даване и на АМ, тогава времето за стерилизиране, приготвяне, кърмене и т.н. отнема много повече от вниманието й отколкото ако просто го кърми по-често.
В първите дни бебета просто имат физиологична нужда да ядат по-често по по-малки количества, защото стомахчето им е колкото лещник, после като слезе млякото става колкото орех, а бебетата много добре знаят кога по колко им се яде. И могат не само да си поискат, но и да кажат "не" когато им е достатъчно. Точно според нуждите им. При режимът на три часа всъщност на бебето му се налага да яде по-рядко по-голямо количество за да си набави дневната дажба... на мен по-скоро това ми се струва, че може да разшири стомахчето newsm78

Кърменето на поискване /или режим направен специално от вашето си бебе/ е съвсем просто. Е, стига майката да е уверена в себе си и майчинския си инстинкт, пък и да е "подкована" с достатъчно информация.
Не се гледат часовници, не се използват кантари... достатъчно е при първите сигнали на бебето майката да му даде да суче. Така и бебето е доволно, и майката е спокойна. /нашите комшии ни казваха - Ама, то, все едно че нямате бебе! - свикнали са, че едно бебе трябва да реве... което при кърменето на поискване не му се налага да го прави бебето. За разлика от сега, когато сме в периода на 4-годишните и ревовете от къщи огласят много по-често комшулука Joy/ До края на първия месец бебето вече ще си е изградило интервали - дали ще са на 2, 2.5 или 3 часа си зависи само и единствено от бебето...

Тук отново подчертавам, че бебетата с жълтеница са друг случай и майките не бива да ги оставят да спят повече от три часа /най-добре по-често да ги будят/, а да ги разбуждат и да ги карат да сучат! Бебетата с жълтеница не бива да се оставят "да си поискват", защото просто нямат сили за това. Говорим за първите дни и седмици докато отшуми жълтеницата.

СИГНАЛИ НА БЕБЕТО

Когато бебето се събуди и започне да маха с ръчички, да промърква, да си хапе ръчичките, вече може да го слагате на гърда.
Особено отчетлив сигнал, че бебето търси да суче е когато го докосвате или допрете нещо в бузката му или около устата и бебето се опитва да го засуче. Гушвайки го, ако започне за търси с уста да засуче всичко което се допира около устата му значи иска да суче.

# 604
Ludmilana, искрено ти благодаря за отговора  Hug Много е полезно за нас, неопитните, да чуем повече, за да решим за себе си.

Аз за себе си бях решила точно това, което ти казваш... бебето да си определи режима... няма да имам никаква друга работа, освен да се грижа за него Simple Smile Изумих се, обаче, защото жената, с която се консултирам е със специализации в последните години в щатите и Англия, чете много на 3 различни езика, в никакъв случай не е старомодна, по-скоро следи последните неща... и все пак е за другото...

Оттам възникна моето голямо чудене Simple Smile Все пак може би ще надделее желанието ми да се вслушвам в бебето Simple Smile

# 605
  • София
Относно залагалката: знам от моя приятелка - зъболекар, че е по-добре за зъбите да се дава биберон от колкото бебо да си смуче пръстчето - така се изкривявала захапката. Просто избираш по-малкото зло. Иначе перфектният вариант е само на гърда и без нищо друго в устата.

И аз съм съгладна, че в някой случаи бибата е полезна. НО! В дългосрочен план има повече минуси. Не всяко бебе без биберон започва да си смуче пръстчето. Ако се случи и аз знам от зъболекар, че бибата е по.малкото зло. Просто имайте грижата да я махнете преди годинка.
А относно  кърменето нощем в малко по-късна възраст съм много против.  Това най-вече когато започнат да никнат зъбките, т.е. доста индивидуално като месеци. Сега ще ме пребият с камъни ЛЛЛ феновете. Но има доста доказателства за който иска да гледа трезво на нещата. Дет се вика - чиста химия.

Добра, можеш ли да дадеш линк или просто да споделиш къде може да се прочете за тези доказателства?
Но, трябва да уточним, че трябва да са за кърмачета, хранени на гърда, а не от шише! За храненето от шише съм съгласна, но храненето от гърда е напълно различно.
При храненето с шише може да има остатъци в устната кухина, които да привлекат бактериите, но при сукането от гърда не е точно така!
Зърното при сукане от гърда се намира чак в гърлото на детето и млякото всъщност се излива директно в гърлото. Млякото почти няма досег със зъбите.
Всъщност, в повечето мнения на специалисти, които съм чела се споменава че вътреутробното сформиране на зъбите е предпоставката какви ще са като поникнат, отколкото външното им третиране, става въпрос за развалянето на млечните зъби...
За постоянните е ясно, че е предимно храната и хигиената!

Ето един линк за кариесите и кърменето:

http://www.bflrc.com/ljs/myths/dentalca.htm

# 606
Здравейте и от мен, днес хич ме няма голям мързел ме е налегнал и вече ме заболяха кокалите от лежане.Иначе съм горе долу добре само дето имам болки ниско долу сякаш менструални ни то е така от няколко дни.Иначе вие как сте ,добре ли сте?
Хайде оставям ви за малко по късно може пак да пиша.

# 607
ludmilana....много хубаво си го написала. Благодарим от сърце....сигурна съм че на майките, на които им е за първи път това е безценна информация.
А аз до като четях се върнах във времето назад и направо се затъжих за кърменето...( макар че със синчето ми се отбихме скоро - преди 6 месеца през април)....Сега нямам търпение да кърмя бебчето си отново и съм сигурна че ще дам всичко от себе си това да бъде успешно, както предния път...
А ти мила ludmilana, въобще не си мисли че се натрапваш.....напротив, присъствието ти в тази тема е добре дошло...продължавай да ни вдъхновяваш.

калинче, не се тревожи. Знам от къде идва объркването ти...аз както знаеш посещавах същия курс преди 3 години, като теб и се чувствах по същия начин. В никакъв случай не искам да кажа нещо лошо за курса. За мен целя курс както и познанството ми с тази жена беше безценно, много вдъхновяващо и полезно за изграждането ми като майка . А за кърменето нещата се наредиха от само себе си. Вслушвай се в сърцето си, в майчинския инстинкт, които просто изведнъж ще изригне....и най вече в сигналите на бебето. Тогава няма да направиш и една грешна стъпка. В момента не можеш  да си представиш какъв невероятен тандем са майката и бебето.......те не могат да се заблудят взаимно, повярвай ми!!!

И малко да се отделя от кърменето, бих искала да коментирам това, което е написала ludmilana за различните хора. Наистина има майки които се чувстват спокойни и сигурни, когато контролират нещата. Другата страна ги обърква и изнервя. Такива майки искат да имат свободно време  и искат да продължат живота си по стария начин. Не съдя никой, напротив това е начин на живот, които сам избира за себе си. И разбира се този избор е правилен за конкретните хора.
Аз обаче преди да родя винаги съм била педантична, контролираща всичко и много подредена и организирана. След това живота ми се промени. По мое желание. Продължавам да съм много организирана, но преди това имам един малък пътеводител на 2г10м, който непрекъснато ми казва какво, кога и как, понякога дори и негласно. Някой може би ще ми кажат,че  по този начин разглезвам детето си…..аз пък съм сигурна, че така възпитавам един емоционален, уверен в себе си и много позитивен човек. За мен отглеждането и възпитанието на децата „между другото” е абсолютно неприемливо. За мен това е висша човешка мисия…и аз искам да я изпълнявам като основен приоритет в живота си. За мен майчинството се оказа себеотдаване на 100%. И нежелая никога да правя компромиси с  това. Това изобщо не означава, че една жена, като стане майка трябва да забрави за себе си. Напротив. Това е вътрешно усещане, с което всяка жена живее и което всяка жена избира сама за себе си. Малко се отплеснах….с всичко това искам да кажа, изборът как ще кърмете – на поискване или на режим е може би първата стъпка, която всяка от нас ще направи в избора си на философията за живота по нататък. Но тя няма да е последната. Всеки ден ще ви се налага да се вслушвате в гласа на детето си – И ТОВА Е НАЙ-ХУБАВОТО НЕЩО КОЕТО МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ ЗА НЕГО.

Пожелавам на всички настоящи и бъдещи майки от сърце успех в най-голямото предизвикателство на живота – родителството!

# 608
Написано от Людмила точно препокрива моите разбирания!Явно съм доста далеч от старата школа, може би и там където живея ми повлия, но моя избор определено е този!
За стомахчетата, че се претоварват с кърмене на поискване и аз щях да го напиша, че е пълна глупост, но ме хвана страх да не обидя някой.
Изобщо май лично аз нищо няма да взема от гледането на дете от Старата школа, никак не ми допада!Както казва моя доктор няма индивидуализъм в нея.Разбира се на някой майки може да допадне повече пък точно Старата школа.
Агустас, много добре те разбирам, относно гледането на детето :hug много хора ми се чудят ама как така, за две години и 9месеца още не си се отделяла от детето за повече от 3-4часа да кажем!Ами така го чувствам, връзката между двете ни е много силна, градила съм я още от първия ден на раждането!
Пак да се върна на кърменето, моята дъщеря я кърмех доста често и на вън!За съжаление тук съм чувала доста лоши коментари за майки кърмещи на вън!Примерно, гледай я пък тая- отвратително или нещо от сорта.Както казва половинката няма нищо по-красиво от една кърмеща майка Hug
За дрешките, поръчала съм дрехи за бебето и за малката от Некст , H$M и някой други любими мои марки , но също така понякога пазарувам от дрехи на килограм , специално за детски дрешки на малката има невероятни неща, които по магазините не мога да видя.Дори за бебето купих някой неща , които много ми харесаха - втора употреба.

Последна редакция: сб, 16 окт 2010, 17:27 от mari:)

# 609
  • Пловдив
augusta, много добре казано. напълно подкрепям твоето мислене и се надявам (защото понякога доста се притеснявам за това) да бъда наистина такава майка, която се вслушва в детето си и му се отдава на 100 %, винаги съм била против това да родиш дете и после да продължиш живота си по старо му, като съответно загърбиш това да бъдеш на първо място "майка"...

# 610
Augustas  Hug Благодаря ти и на теб! Така ме окуражавате, че ще се справя... без да се водя от никакви школи Simple Smile Просто от бебенцето Simple Smile Мен също ме вдъхновява училището като цяло и съм много доволна, но ето че винаги всеки има своето мнение! Което не винаги съвпада с моето. А пък аз съм последния човек, който би спазвал такъв изряден ред на хранене, на спане... Simple Smile Просто усещам, че не ми е мойто точно.

Vanqstoeva, радвам се, че си добре... мързелувай си на воля Simple Smile То и какво да правиш в това време навън Simple Smile

Като цяла за Старата школа, на нас ни изглеждат безумни някои неща сега, но пък си мисля, че в крайна сметка ние сме отгледани така, може би и тези преди нас... пък какво ни е Simple Smile Както си мислех тези дни и за това, че на всяка цена бебетата сега искаме да са при нас в стаята... за да не се стресират... ние всички сме се раждали в родилни отделения, където сме стояли отделно от мамите по 3-4 дни... пък пораснали сме си и нямаме някакви отклонения Wink Просто размисли са това... аз също искам бебето да си е при мен възможно най-рано.

До после, момичета Wink

# 611
Калина, съгласна съм , че сме отгледани така, но нали гледаме да даваме най-доброто за децата!Примерно нас като малки са ни тъпкали със живи ваксини и антибиотици , някой от които вече са спрени от употреба и пак нищо ни няма.Колко продукти от нашето време са спрени от употреба, защото откриват , че са вредни!Мисля , че така е със всичко , науката, познанията, изследванията напредват и ние с тях Hug
Да не забравяме , че пра-бабите ни са раждали в къщи преди време, ами какво ни е на бабите им Simple Smile
А и ние едно време бяхме плътно зад Русия и известната Руска школа за отглеждане на детето!Ами то всичко западно тогава беше забранено.

# 612
Калина, съгласна съм , че сме отгледани така, но нали гледаме да даваме най-доброто за децата!Примерно нас като малки са ни тъпкали със живи ваксини и антибиотици , някой от които вече са спрени от употреба и пак нищо ни няма.Колко продукти от нашето време са спрени от употреба, защото откриват , че са вредни!Мисля , че така е със всичко , науката, познанията, изследванията напредват и ние с тях Hug
Да не забравяме , че пра-бабите ни са раждали в къщи преди време, ами какво ни е на бабите им Simple Smile
А и ние едно време бяхме плътно зад Русия и известната Руска школа за отглеждане на детето!Ами то всичко западно тогава беше забранено.

Така е Mari:) Напълно съгласна съм с теб! Ние трябва да следваме този напредък... иначе за какво е? Simple Smile Просто се опитвам да гледам по-ведро и отгоре на нещата. Защото иначе човек може да полудее в желанието си да направи най-доброто за бебето, а то не винаги се получава. Например при раждане със секцио, просто всичко това, което си говорим сега, не винаги е възможно... даже май никак не е. При положение, че се стои в реанимация между 12 и 24 часа у нас...

Дано всичко да ни се подрежда както искаме и да успеем наистина да направим най-доброто!

# 613
Можем да поспорим как са ни гледали нас. Мен са ме хранили на поискване и съм захранена на 6 месеца, не по руската школа.Всеки си има глава на раменете и сам решава кое му е добре и кое зле. За мен не е нужно някой да ме убеждава в нещо, което чувствам че е най-доброто за мен  Peace

# 614
  • В две тъмни очички
Можем да поспорим как са ни гледали нас. Мен са ме хранили на поискване и съм захранена на 6 месеца, не по руската школа.Всеки си има глава на раменете и сам решава кое му е добре и кое зле. За мен не е нужно някой да ме убеждава в нещо, което чувствам че е най-доброто за мен  Peace
  202uu
Напълно съм съгласна!

Общи условия

Активация на акаунт