Пускате ли децата си с хрема на ясла?

• 25 952
  • 261
  •   1
Отговори
# 135
И? Като съм виждала какво?
Парното бичи на 5, в стаята е 40 градуса, а е януари месец.....
Аз пък проветрявам дори и у дома в присъствието на децата си.

Много прала, много наредби, много нещо. И едни такива малко архаични за някои неща.
То да вдигне ръка и този, които е виждал децата през зимата да бъдат извеждани.  Mr. Green

# 136
  • София
Ами давам още една причина майките да се потревожат, щото и отворените прозорци могат да доведат до настинка и сополи  Mr. Green

За това обаче
То да вдигне ръка и този, които е виждал децата през зимата да бъдат извеждани.  Mr. Green
Вдигам ръка - 3 пъти миналата зима  Mr. Green

# 137
И това че, не се извеждат децата и дишат постоянно един и същи въздух.
Но моля, как ще се проветрява!?

# 138
  • София
Това с проветряването 2 пъти на ден в отсъствието на децата, както и седенето само вътре през зимата  противоречи на здравословния начин на живот. Какво ще им стане на децата, ако се проветри в тяхно присъствие? Хремите се разпостраняват поради липса на чист въздух и разходки навън, и поради висока темп. на въздуха и застоял въздух вътре. Тези наредби са толкова архаични, чудя се от коя година са?

# 139
Добре де, смятате че сте оригинални ли, що ли? Наредбата не е никак архаична, напротив, съвсем новичка е НАРЕДБА № 3
от 5 февруари 2007 г. за здравните изисквания към детските градини, и е доста добра

Обн. ДВ. бр.15 от 16 Февруари 2007г

Раздел IV.
Здравни изисквания към факторите на средата
Чл. 21. (1) Температурата на въздуха в помещенията на детската градина трябва да е между 18 - 21 °С, с денонощни колебания 2,5 - 3 °С при централно отопление и до 4 °С при локално отопление.
(2) Отоплението през различните сезони на годината се регулира съобразно температурата на атмосферния въздух с цел да не се създават условия за прегряване или измръзване на децата.
(3) За отчитане на оптималната температура всяко помещение се снабдява с термометър.

Чл. 23. Допустимите граници на движението на въздуха са от 0,15 до 0,25 m/s, а кратността на обмяната на въздуха е 1 1/2 пъти в час. За осигуряване на постоянен приток на чист въздух в помещението е необходимо редовно проветряване.

Чл. 27. (1) Разпространението на заразни заболявания в детската градина се предотвратява чрез:
1. минимум двукратно дневно проветряване на помещенията, в отсъствие на децата;

Както виждате, не трябва да е нито 40 градуса, нито да не се проветрява
Всичко е в мярката и няма нищо лошо човек да с еинтересува от условията в детската градина
Аз не си захвърлям децата там, и да не ме вълнува цял ден какво ядат, с какво чистят, дали проветряват. Не седя и с термометър в ръка, но когато има фрапантни изключения, е нормално човек да се вълнува. Например ако детето ти е полуголо на гърнето, едва ли ще искаш да е на течение в банята...това не е закаляване, а небрежност.

# 140
  • София
Не съм чела наредбата досега, в такъв случай не се спазва - поне що се отнася до т. на въздуха - в ДГ е ужасно топло през зимата. Според мен - прекалено топло, със сигурност е много повече от 21, та дори и 24 градуса.
Минимум двукратно проветряване звучи добре, ако го правят 4-5 пъти на ден, но ако го правят само 2 пъти, не е достатъчно при толкова много деца. Пак не разбирам защо децата не трябва да са вътре при проветряване - вкъщи проветрявам в присъствието на дъщеря ми, нищо не й става от малко чист въздух.
А какво пише в наредбата за разходките, защото в една ДГ ми казаха, че извеждат децата през зимата само ако е над 10 гр. Че колко често е 10 гр. през зимата - при по-студена зима - не много.

# 141
Ми не знам дали съм оригинална, но от проветряване в присъствието на децата си цяла зима, болни не са станали.
Това че, не трябва да е 40 градуса иди го кажи на тези дето са писали наредбичката.
А нещо извеждането на децата на чист въздух? Или оооо, това ще доведе до настинки.

Вунено елуече- това е спасението.  Mr. Green

Хайде, със здраве и по-малко вглеждане в сополите на чуждите деца.

# 142
Защо се заяждаш? Не съм казала че не трябва да се извеждат децата на чист въздух, напротив, а и не съм попадала в градина, в която да не извеждат децата редовно,но вероятно има такива. В наредбата има изисквания към площадките, но не се споменава при какви условия да се извеждат децата. Доколкото ми е известно, това се вписва в правилника на конкретното детско заведение, например в яслата ни директорката казваше дали да се извеждат децата, съобразено с атмосферните условия (например при мъгла не ги извеждаха, но при лек снеговалеж- да), като беше регламетирано преди тов аплощадката да е почистена( знаете- шишета, боклуци и т.н. от посетители през нощта). В градината ни мисля че сестрата казва дали е подходящо времето, но групите си преценяват кога и как да излязат, защото имат занятия и допълнителни занимания.
Иначе ако ще е само за спора...препдочитам децата да са навън, в калния пясъчник, отколкото пред телевизора, но кой ли ме пита

# 143
Ни най-малко не се заяждам, просто всичко в ДГ е толкова сбъркано, че и при внуците ни ще е същото положението.
ДГ са едни такива стаааари, закостенели институции, в които комунизмът е жив и до днес.Като започнеш от начинът на хранене на децата и рецептурниците несменяни от 75-та, та стигнеш до достъпа на родителите в групите.

# 144
Има нещо такова, НО ВИНА ЗА ТОВА ИМАТ И РОДИТЕЛИТЕ
Знаеш ли колко човека се интересуват от децата си в градината? Доста малко. При това дори и да искат нещо да променят, повечето пъти комуникацията не е писмена, а устна например и пожелателна . Всичко се свежда до 30/60/100 лева в началото на годината и " не ме занимавайте повече"

# 145
Ооо, аз това го знам и то много добре.
Не всичко е пари, се пееше в една песен....

# 146
  • на малък остров в океана
За излизането навън през зимата -  най-вероятно не ги извеждат, защото докато облекат и тридесетте деца, първите двайсет вече облечени ще се изпотят и като от 25 градуса потни скочат на 5, те ти те преохлаждане и от там всички нежелани последствия.

В САЩ в детските градини допускат кашлящи и сополиви деца, стига да нямат температура. Това не го разбирам, но е факт. А пък вчера педиатърът ми преглеждайки дъщеря ми каза, че родителите си пускат децата с ларингит (какъвто има и дъщеря ми в момента) без изобщо да се замислят.

# 147
  • София
Че те причините за ларингита могат да са много, не само вируси  newsm78

А относно това
За излизането навън през зимата -  най-вероятно не ги извеждат, защото докато облекат и тридесетте деца, първите двайсет вече облечени ще се изпотят и като от 25 градуса потни скочат на 5, те ти те преохлаждане и от там всички нежелани последствия.
Защо не извеждат тогава децата в 4-та група - те могат да се облекат сами и за 2 минути  newsm78

# 148
Мисля че зависи от много неща. Ти питала ли си?

# 149
  • София
Да - няма време - имат учебни занятия ми отговориха  Peace

Общи условия

Активация на акаунт